Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Doresc sa aflu mai multe despre hemofilie". De la varsta de un an si patru luni sunt diagnosticat cu hemofilie A forma severa. In prezent am 40 de ani si vreau sa aflu mai multe despre aceasta grava maladie. Mi-ar fi de ajutor atat mie cat si celorlalti hemofili din tara (nu f...

Cititorii Intreaba...

</b><b>"Doresc sa aflu mai multe despre hemofilie"

De la varsta de un an si patru luni sunt diagnosticat cu hemofilie A forma severa. In prezent am 40 de ani si vreau sa aflu mai multe despre aceasta grava maladie. Mi-ar fi de ajutor atat mie cat si celorlalti hemofili din tara (nu foarte multi la numar). As vrea sa aflu tratamente medicale, naturiste, de orice fel, daca exista o asociatie, si in ce fel ne poate ajuta ea, sau alte societati ale hemofililor din strainatate. Cu deosebit respect,
Doru-Ionel Enescu - Bucuresti

</b><b>"Sufar de gastrita eritematoasa polinodulara"

Sunt o tanara de doar 16 ani, dar sunt condamnata la multa suferinta din cauza bolilor de care sufar in prezent: gastrita eritematoasa macronodulara, gastrita cronica superficiala cu activitate marcata si H.p. (ulcer la stomac), anemie, piatra la rinichi de 7 mm. Daca cineva sufera sau a suferit de aceste boli si ma poate ajuta si pe mine cu orice tratament naturist, il rog sa o faca, deoarece am ajuns aproape la capatul puterilor. Mentionez ca am stat foarte mult prin spitale, insa nu am reusit sa ma vindec. Va multumesc din suflet si Dumnezeu sa ii ajute pe toti cei aflati in suferinta.
Trif Tabita - loc. Chetani, jud. Mures

</b><b>"Va rog, ajutati-ma sa-mi salvez fratele!"

Fratele meu se afla intr-o situatie disperata. Acum este internat in spital, iar diagnosticul ce i s-a pus dupa interventia chirurgicala ne-a ingrozit. A fost operat de neoplasm gastric, dar medicii nu au putut scoate tumora. Ar fi trebuit sa-i scoata in intregime stomacul si esofagul, ceea ce ar fi dus la moartea fratelui meu pe masa de operatie. Medicii au gasit si metastaze imprastiate pe ficat. Acum se afla la terapie intensiva, unde i s-a implantat un tub care sa-i preia functiile stomacului si esofagului. Va imploram, daca stiti vreun tratament naturist care sa-i fie administrat de urgenta, contactati-ne cat mai repede. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Octav Vornicu - Suceava, tel. 0230/51.59.23,
e-mail: vornicuoctav@yahoo.com

"Copilul meu are o exostoza pe gamba stanga"

Am un baiat de 13 ani care a prezentat la examenul radiologic o exostoza pe tibie, mai precis un chist osos sau os mort, care nu-l deranjeaza, nu este dureros, dar medicii de specialitate mi-au spus ca trebuie extirpat chirurgical. Daca cineva stie vreun remediu naturist (unguent, tinctura, cataplasme etc.) sau a auzit de alta metoda in afara celei chirurgicale, l-as ruga sa-mi comunice prin intermediul redactiei.
Floarea Banutoiu - loc. Dabuleni, jud. Dolj

</b><b>"Sotia mea sufera de ateromatoza carotidiana"

Sotia mea, in varsta de 59 de ani, sufera de ateromatoza carotidiana dreapta si status post - Avc cu hemipareza stanga. A urmat tratament medicamentos care nu a dat nici un rezultat. Ne poate ajuta cineva cu un tratament naturist? In prezent, nu poate sa mearga din cauza durerilor de genunchi si nu poate sa-si foloseasca mainile din cauza durerilor de la umeri si coate. De aceea, rugam cititorii dvs. care au suferit de aceasta boala sa ne ajute prin intermediul revistei. Poate ca exista si un sanatoriu de recuperare pe perioada mai indelungata, cu personal care sa o insoteasca, deoarece ea nu poate sa se deplaseze decat cu ajutorul caruciorului. Va multumim anticipat.
Preisach Fredech - com. Biled, nr. 530, jud. Timis, tel. 0256/37.73.94

</b><b>"Cum pot scapa de uveita?"

De aproape trei luni de zile am probleme cu o boala a ochilor: uveita. Am fost la mai multe spitale, insa rezultatele sunt relative, deoarece, dupa doua saptamani de tratament cu Prednison si picaturi, aceasta boala reapare. Unii medici spun ca o cauza a reaparitiei uveitei ar fi artroza genunchiului. Daca ati suferit de aceasta boala si ati reusit sa o tratati, va rog sa-mi spuneti si mie ce tratament ati urmat. Va raman recunoscatoare.
Marioara Florea - com. Draguseni, jud. Suceava

"Am palme aspre si crapate"

Apelez la cititorii revistei "Formula As", cu rugamintea sa-mi recomande un tratament naturist pentru palme aspre si crapate. Desi am fost functionar, iar in prezent sunt pensionar si nu muncesc (munca bruta), de ceva timp am palmele aspre si crapate, iar pielea se descuameaza. Va multumesc pentru sprijin.
Vasile - Adjud

</b>
<b>
"Toamna si iarna sufar de tulburari de vedere"

De cativa ani (acum am 19 ani), am niste tulburari de vedere care se manifesta in special toamna si iarna (deci cand afara este frig sau umezeala). La inceput, nu vad o mica parte dintr-un obiect, apoi pata aceea se transforma treptat in niste linii colorate care imi joaca in fata ochilor. Dupa 30-40 de minute, vederea imi revine la normal, insa ma apuca niste dureri foarte mari de cap, in special in zona sinusurilor. Am efectuat si o tomografie, insa nu s-a descoperit decat o deviatie de sept nazal. Precizez ca sufar de rinita si am aproape tot timpul nasul infundat. Trebuie sa mai spun ca tulburarile de vedere apar de obicei dupa ce am stat aplecata si mai ales atunci cand sunt racita. De asemenea, as dori sa aflu cum se poate trata o gingivita foarte inestetica. Orice informatie si sfat sunt binevenite! Va multumesc anticipat si va doresc, dragi cititori, multa sanatate!
Andreea Muresan - Bistrita

</b><b>"Colegul meu sufera de diabet zaharat, neuropatie si arteriopatie diabetica"

Va scriu in numele colegului meu, C.L., care doreste sa ramana in anonimat. Suntem colegi de aproape 20 de ani si este un om deosebit. Sufera de diabet zaharat tip Ii, neuropatie si arteriopatie diabetica de aproximativ 10 ani, dar in ultimii cinci ani boala s-a acutizat. A fost pe la nenumarati medici si a urmat o multime de tratamente, dar in zadar: se simte foarte rau. Are perioade foarte scurte cand se simte mai bine, dar cand vin crizele, parca ramane fara aer si simte ca se prabuseste. In prezent, urmeaza tratament cu Gerovital injectabil si simte o ameliorare slaba. Colegul meu are 52 de ani si tare as vrea sa-l puteti ajuta. Poate Dumnezeu face o minune cu ajutorul dvs. Toti medicii i-au spus ca nu se mai poate vindeca, deoarece afectiunea este pe sistem nervos. Daca cineva s-a confruntat cu o asemenea boala, il rugam sa ne spuna cum a reusit sa se vindece. Va multumim din tot sufletul.
Dorica - Focsani

"Sufar de sindrom carcinoid"

Am 23 de ani si sufar de o boala rara, care in Romania nu poate fi diagnosticata prin analize de laborator. Doresc sa va aduc la cunostinta situatia in care ma aflu, in speranta ca exista si alte persoane, pacienti sau doctori, care s-au confruntat cu o problema asemanatoare si ma pot ajuta. Boala se numeste sindrom carcinoid si cel mai frecvent se manifesta prin tumori gastrointestinale, dar ele pot aparea si in plaman, pancreas, cai biliare, ovare, testicul, in general organe care secreta diferite substante in organism (serotonina, bradikinine, histamina, prostaglandine, catecolamine, dopamina, peptide). Boala se manifesta prin crize. Mie mi se intampla astfel: dupa ce mananc, imi creste tensiunea si simt cum toata circulatia imi este data peste cap, inima ma supara, arterele de la maini si picioare se umfla, plamanul si viscerele parca se golesc. La Institutul Endocrinologic din Bucuresti se pot face analize doar pentru determinarea cantitatii de serotonina, noradrenalina si adrenalina, insa aceste analize nu sunt concludente. Este si cazul meu, pentru ca doar medicamentele care blocheaza dopamina sau actioneaza pe receptori sunt in stare sa reduca din aceste tulburari. Din pacate, dopamina nu se dozeaza la Institut. In cazul meu, secretia anormala e localizata in vezica biliara (intestinul, stomacul, pancreasul si plamanul sunt normale). Problema este ca medicii chirurgi la care am fost nu vor sa ma opereze si medicamentele pentru dopamina sunt dificil de suportat, din cauza efectului sedativ. Ma puteti ajuta cu un sfat sau un tratament naturist? Va multumesc.
Andrei-Nicolae Solomon - str. Mitropoliei nr. 28, Sibiu, e-mail: solomonandrei@yahoo.com

"Doresc un tratament naturist contra raguselii si rosului in gat"

Baietelul meu in varsta de 2 ani face foarte repede rosu in gat si raguseste. I-am dat diverse tratamente si antibiotice, dar acestea i-au slabit imunitatea organismului si de aceea va rog sa ma ajutati cu un tratament naturist. Cu respect,
Violeta - Constanta

"Matusa mea sufera de poliartrita reumatoida"

Matusa mea, in varsta de 75 de ani, sufera cumplit de 10 ani de poliartrita reumatoida gradul Ii, instalata la genunchi. Tratamentul ce i s-a recomandat pana acum a constat in Diclofenac (pastile plus unguent) si Diprofos - infiltratii la genunchi, pana in iunie 2001. Dupa aceea, s-a incercat cu medicamentul homeopat Traumeel (tot infiltratii), dar care trebuie repetat din trei in trei luni, este foarte scump (aproximativ 3 milioane lei o cura) si ii amelioreaza durerile doar pentru doua-trei saptamani. Ii rog pe cei care cunosc un tratament mai eficace sau vreun centru medical unde sa se poata obtine rezultate mai bune, sa-mi raspunda prin intermediul revistei. Va multumesc din suflet!
Albert Kiss - Cluj-Napoca

Leacuri de la cititori</b>
<b>
Un ajutor de exceptie pentru perioada de menopauza: tinctura "Femina"

Sunt o cititoare fidela a publicatiei dvs. In timp, mi-am facut o colectie cu acele articole care ma interesau si am ajuns sa am o adevarata carte din paginile "Formulei As". Va scriu pentru ca intamplarea a facut sa descopar la o farmacie de pe strada M. Vulcanescu din Bucuresti (nr. 92) o tinctura pentru menopauza, numita "Femina". Am 53 de ani si de vreo 3-4 ani am palpitatii, dureri puternice in stern, valuri dese de transpiratie. Sunt diagnosticata cu aritmie si angina pectorala si zilnic am luat 2 tablete de Diacordin si 2 de Sermion, medicamente de import destul de scumpe si cu multe contraindicatii. Dupa ce am luat doua zile tinctura "Femina" conform prospectului, am renuntat la tablete. Astazi, dupa cele 14 zile de tratament cu tinctura, inima mea functioneaza normal, nu mai am intepaturi in zona sternului, bufeurile s-au rarit. Doresc prin intermediul revistei sa recomand acest produs de exceptie, fabricat de Plantavorel Piatra-Neamt, tuturor femeilor cu probleme de menopauza.
Paula Ionescu - Calea Giulesti 45, bl. 12 A, ap. 7, sector 6, Bucuresti

"Reteta minune contra reumatismului"

Am 81 de ani. Aveam dureri mari la genunchi, ceafa, sale, din cauza reumatismului. Am incercat diferite pastile si unguente, care, drept sa va spun, nu-mi ajutau. Intr-o zi, cineva mi-a spus o reteta pentru care nu am destule zile sa-i multumesc. La o jumatate de litru de spirt medicinal se adauga doua lingurite sare de lamaie si doua lingurite sare fina de bucatarie. Se lasa la macerat 7-10 zile si se agita in acest timp. De mai bine de un an de zile, aceasta reteta, pe care am recomandat-o si altor persoane, a facut pur si simplu minuni, luandu-ne durerile. E foarte usor de preparat si are o eficacitate extraordinara. V-o recomand din suflet.
Sima Setraru Elena - str. Strapungerii Silvestru nr. 7, bl. J4, sc. C, ap. 4, Iasi

</b><b>Leac contra cancerului bucal

Dragaica (sanziana galbena) culeasa proaspata si maruntita se opareste si se lasa 5 minute la infuzat (la o cana de apa se pune o lingurita de planta). Se face zilnic gargara cat se poate de adanc, dupa care ceaiul se scuipa. In timpul unei zile trebuie sa folositi cel putin 2 litri de ceai. Din doua in doua gargare se poate bea cate o lingurita de ceai. Vindecarea este garantata. Dupa ce dispare complet tumora, se consuma cateva luni ceai depurativ, cu efect de impiedicare a reaparitiei cancerului. Formula: 300 g galbenele, 100 g coada-soricelului, 100 g urzica. Din acest ceai se bea o inghititura la fiecare 20 de minute.
Doina Crivoi - str. M. Basarab nr. 16,
bl. 118, sc. C, ap. 17, Braila

Reteta de curatare a limfei

Dimineata, pe stomacul gol, se bea un pahar cu urmatorul amestec: 1 lingura de sare Glauber (sulfat de sodiu) la un pahar de apa. (Apa trebuie sa fie fiarta si racita sau apa distilata). Separat, se pregateste un amestec din 2 litri suc de citrice (4 grapefruit-uri mari sau 6 mici, 1-3 lamai, pana la 2 litri se completeaza cu suc de portocale), la care se adauga 2 litri de apa. Amestecul se va consuma la 30 de minute dupa ce s-a luat sarea Glauber, portionat in cantitati de 350-400 ml, luate la 20-30 de minute distanta, toata ziua. Nu mancati nimic. Daca apare o senzatie puternica de foame, mancati cateva portocale. Inainte de culcare se face o clisma - 2 litri de apa cu adaus de suc de lamaie. Procedura se repeta trei zile. Ca rezultat, din organism se elimina limfa acida bolnava.
Constanta Miron - str. Fagului nr. 5, bl. 9E, sc. 3, et. 2, ap. 47, Galati(Va reamintim ca fiecare leac publicat in revista se recompenseaza cu suma de 500.000 lei.)

Cititorii Raspund

"Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la vezica"
(Raspuns pentru Mirela Blajin, F. As nr. 529)

Acelasi diagnostic l-a avut si bunicul meu, trecand si el printr-o operatie de extirpare a tumorei canceroase, dar din pacate boala a recidivat. I-a fost recomandat un tratament cu citostatice si chimioterapie, pe care l-a intrerupt din cauza organismului slabit si a reactiilor adverse (hematurie, edeme, tensiune arteriala marita, cefalee). Prin intermediul "Formulei As" am aflat de existenta cabinetului "Bioreflex" din Sos. Mihai Bravu nr. 303, bl. 18A, sc. B, ap. 45, tel. 021/324.51.14 (interfon 45), unde ne-am adresat pentru un consult si eventual un tratament. La acest cabinet am aflat ca sansa de vindecare a celor afectati de cancer, chiar si in faza mai avansata a bolii, poate fi marita cu ajutorul mijloacelor terapeutice moderne, combinate cu cele specifice terapiei naturiste. Tratamentul cu plante medicinale si dieta naturista, in care fructele, semintele si legumele joaca un rol important, trebuie considerate terapii complementare, capabile sa duca la mentinerea si de multe ori la fortificarea functiilor vitale ale organismului. Terapeutii de la "Bioreflex" i-au dat bunicului speranta ca se poate face bine, ceea ce s-a si intamplat. Tratamentul urmat de el a fost urmatorul: - 1 kg de radacina de patrunjel se fierbe in 2 litri de apa pana cand scade la jumatate si se consuma ceaiul astfel obtinut zilnic, timp de o luna. Se face pauza 10 zile, apoi cura se repeta. - Cataplasme cu argila aplicate pe zona afectata timp de trei ore seara sau lasate pana a doua zi dimineata, impachetari cu miere cu quano (un preparat adus din muntii Tibet ce i s-a dat de la cabinetul "Bioreflex"). In acelasi timp, a facut tratament cu bioenergie si tratamente naturiste recomandate de terapeutul cabinetului. Starea bunicului meu s-a imbunatatit simtitor, redandu-i increderea in vindecare. Va recomandam sa va adresati cabinetului "Bioreflex", in speranta ca va va ajuta si pe dvs. Va doresc multa sanatate!
Postavit Nistor - com. Smirdioasa, jud. Teleorman, tel. 0722/46.98.41

"Ma paste un mare necaz: amputarea piciorului"
(Raspuns pentru Alexandru Casa - loc. Bod-Sat, jud. Brasov, F. As nr. 529)

1. Situatia dvs. actuala este cauzata de oboseala inimii, ingustarea vaselor si ingrosarea sangelui. Aceste cauze trebuie eliminate imediat prin medicamente, regim adecvat, ceaiuri. In consecinta, trebuie sa diminuati sau sa eliminati factorii agravanti ai suferintei dvs.: - Renuntati imediat la tutun (daca fumati) si la alcool (numai tincturi, 30-50 picaturi in apa, si vin - maximum 150-200 mlÊ- natural, de tara, fermentat cu plante sau amestecat cu pulberi, cu jumatate de ora inainte de masa, nu dupa masa!). - Cafeaua se inlocuieste cu cicoare sau ceai de cimbru. - Carne - cat mai rar si cat mai putina, numai fiarta sau la gratar, dar mancata ca atare, fara alte garnituri; - Zaharul se inlocuieste cu fructe dulci sau cu miere, daca nu aveti diabet. - Painea alba se elimina total si se inlocuieste cu cartofi fierti, tarate de grau, grau rasnit si umezit, grau incoltit. - Sarea va fi eliminata fiindca exista sare in toate alimentele, inclusiv in miere; puteti folosi putina, dar sare de mare sau sare fara sodiu. - Otetul - numai din miere si mere - va fi procurat de la Apicola. Nu renuntati la medicamente decat pe masura imbunatatirii sanatatii si faceti trecerea la acest regim progresiv, nu brusc! Consultati-va medicul, dar eu cred ca puteti folosi pentru ficat medicamentul Liv 52, pentru vene - Variterp, pentru constipatie - Enterolactil sau Salazopirin. Beti zilnic 2 l de ceai diuretic de la Plafar sau ceai de matase de porumb, coji de cirese si sunatoare, in cure de 10 zile. Va propun o abordare mai rapida a problemei piciorului: baie fierbinte de picioare (38-39¡C), 12 ore incontinuu (reimprospatand pentru pastrarea temperaturii), cu zeama de varza murata. Se cufunda ambele picioare pana la genunchi in zeama fierbinte pusa intr-un vas adecvat. Sangele stationat se va retrage si va reintra in circuitul normal. Este nevoie de o persoana care sa va ajute. O singura astfel de baie e suficienta! Puteti practica gimnastica Brger: culcat in pat - picioarele la 45-60¡, pana se golesc de sange (devin albe) - 1-2 minute, apoi lasate pe marginea patului pana devin rozalii (1-2 minute), si in final, la orizontala 4-5 minute. Se repeta ciclul de miscari dimineata si seara de 5-10 ori, pana reglati circulatia sangelui. Regimul este valabil pentru mai multe suferinte - cine doreste sa-l aplice va avea numai de castigat. De un real folos va vor fi posturile si rugaciunile, caci numai Dumnezeu vindeca! Pentru detalii puteti sa-mi scrieti sau sa ma sunati.
Dumitru Meche - str. Milcov, bl. B19, ap. 15, Craiova, jud. Dolj, cod 1100, tel. 0251/14.54.87
2. Doresc sa-i propun d-lui Alexandru patru metode alternative de insanatosire, care dau rezultate in toate tipurile de boli: postul negru de vindecare, regimul Oshawa, alimentatia exclusiv din cruditati (produse lactate care nu sunt degradate prin fierbere sau pasteurizare, cereale, legume si fructe in stare cruda), terapia cu urina. Ceea ce m-a determinat sa recurg la alte metode de vindecare decat cele furnizate de medicina alopata a fost o boala a ochilor (uveita), de care sufeream de cativa ani si tot recidiva. Am fost internat de foarte multe ori si de fiecare data am fost externat ameliorat, dar fara speranta ca boala nu va mai reaparea. In spital mi s-au administrat antibiotice foarte puternice, cu efect general, deoarece nu s-a reusit depistarea cauzelor bolii. Exasperat, cu organismul slabit din cauza atator internari cu rezultate de scurta durata si infricosat de gravitatea bolii care imi punea in pericol vederea, am inceput sa caut metode alternative de vindecare. Acum un an, am renuntat la medicamente, tutun si alcool, apoi mi-am curatat organismul (sangele) de toxine prin post negru (cel mai lung a fost de 6 zile) si regim Oshawa si am inceput un regim de cruditati (pe care il urmez si in prezent). Intre timp, am depistat si cauza bolii (sinuzita), pe care am tratat-o cu inhalatii si alte metode naturale. Pot spune ca nu am mai avut probleme majore de sanatate, cele aparute (raceala, otita) tratandu-le pe cale naturala. Despre postul de vindecare si regimul de cruditati am citit in cartea "Miracolul cruditatilor", de Ernst Gnter, iar despre regimul Oshawa si terapia cu urina in niste articole din "Formula As". Sfatul meu este sa va documentati cu privire la aceste metode si sa le incercati, deoarece nu aveti decat de castigat. Va doresc insanatosire grabnica!
Adrian Hanes - str. Horea, bl. 1, sc. 6, ap. 52, Petrosani, jud. Hunedoara, cod 2675
3. Stimate domn, nu trebuie sa disperati din cauza bolii dvs. - tromboflebita membrelor inferioare. Din experienta mea, in urma tratamentului pe care l-am indicat unui bolnav care prezenta simptome identice (piciorul innegrit pana la glezna si chiar deasupra gleznei, varice si tromboflebita, caruia nu i-au folosit medicamentele alopate prescrise), simptomele mentionate au disparut. Tratamentul consta in aplicatii cu foi de varza. Dupa o luna, tegumentele au revenit la culoarea normala, iar varicele s-au retras aproape complet. Acest tratament e foarte simplu si nu costa mai nimic. Cumparati de la piata o varza ceva mai mare, cu frunzele mai verzi. Desprindeti 3-4 foi, taiati nervurile groase, iar foile striviti-le cu ajutorul unui sucitor de lemn sau cu ajutorul unei sticle, ca sa iasa din ele sucul. Aplicati-le cu partea umeda de suc pe zona bolnava, unele peste altele, acoperiti-le cu o bucata de panza de bumbac si fixati-le cu o legatura care sa nu stranga piciorul. Mentineti-le toata noaptea, iar in cazul in care apar iritatii, indepartati-le, spalati zona cu o infuzie de galbenele si coada-calului in parti egale, apoi ungeti zona cu alifie de galbenele in strat de grosimea muchiei de cutit, procedand la fel ca si cu foile de varza: aplicati deasupra stratului de alifie o bucata de panza si fixati-o bine, fara a strange legatura. Peste noapte aplicati alte foi de varza in acelasi fel, daca iritatia tegumentara s-a redus. Dupa acest interval, aruncati frunzele intrebuintate, iar noptile urmatoare aplicati altele. In timpul zilei ar fi bine sa beti infuzie de filimica si coada-calului in amestec (o lingurita cu varf oparita in 250 ml apa clocotita). De asemenea, beti zilnic 1-2 pahare de zeama de varza proaspata. Acest tratament trebuie urmat timp de o luna, iar la nevoie, dupa o scurta pauza, poate fi repetat. Va doresc vindecare grabnica!
Victoria Stoica - Aleea Snagov, bl. 4, sc. 3, ap. 118, Cluj-Napoca, tel. 0264/15.53.18

"Mama mea sufera de porfirie acuta abdominala"
(Raspuns pentru Elena Moinea - Bucuresti, F. As nr. 529)

Porfiria este o boala metabolica mostenita, care nu stiu daca beneficiaza de tratament naturist. Eu am aceasta boala si stiu ce dureri cumplite provoaca. Va rog sa ma contactati la tel. 0740/61.40.70 pentru ca sunt foarte multe de spus. Ca prima masura, eliminati din tratament orice barbiturice sau tranchilizante. Cu bine,
M. Oancea

"Sotul meu are metastaza cerebrala si osoasa"
(Raspuns pentru Sultana Popescu - Bucuresti, F. As nr. 537)

Vindecarea bolii sotului dvs. depinde de stadiul in care se afla boala, de alimentatie, dar si de atitudinea bolnavului fata de tratamentul naturist. Daca nu este afectat intregul organism, are sanse de vindecare folosind plante medicinale ca: brandusa de toamna, coada-calului, coada-soricelului, galbenele, obligeana, plop negru, rostopasca, vasc si mai ales spanz, pe care Paracelsus il numea "elixir de viata lunga", deoarece curata sangele si elimina tumorile canceroase din corp. Din plantele de mai sus (in afara de spanz si de brandusa de toamna, care sunt toxice) se face un amestec in parti egale. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de amestec la 250 ml apa clocotita. Se indulceste cu miere de albine si se beau 3 cani pe zi, in mai multe reprize. Eliminati din alimentatie zaharul (se inlocuieste cu miere), otetul (se inlocuieste cu zeama de lamaie), grasimile (se inlocuiesc cu ulei de masline sau de floarea-soarelui presat la rece), carnea de porc, conservele, sucurile industriale, alcoolul. Alimentele trebuie sa fie cat mai putin prelucrate termic. Mancati cat mai multe legume si fructe proaspete, beti zilnic suc de sfecla rosie, morcov si patrunjel - cel putin 100 ml pe zi, inaintea fiecarei mese. Consumati zilnic cate 2 lingurite de polen, de trei ori pe zi, inainte de mese. Va doresc sanatate!
prof. Lucia Roman - loc. Dernisoara, nr. 175, jud. Bihor, cod 3793, tel. 0744/52.57.14

"Cum se poate trata naturist un epiteliom?"
(Raspuns pentru Floarea Salagean - Oradea, F. As nr. 537)

Suferintele dvs. pot lua sfarsit in cateva zile daca veti tampona epiteliomul (alunitele) de doua-trei ori pe zi, cu suc proaspat (portocaliu) de rostopasca. Rostopasca se gaseste verde si iarna, sub zapada. Dupa cateva zile, crusta epiteliomului se va usca si va cadea singura. Puteti incerca si un tratament cu tinctura de propolis, cu care va veti unge locul afectat de trei-patru ori pe zi. Va doresc sanatate si numai bine!
prof. Lucia Roman - Dernisoara
(Raspuns valabil si pentru Codana - New York, Sua, "Am suferit trei operatii din cauza unor alunite", F. As nr. 540)

"M-am operat de fisura anala si rana nu se cicatrizeaza"
(Raspuns pentru Dan Cleopatra - Bucuresti, F. As nr. 535)

Stimata doamna, imi inchipui prin ce suferinte treceti si as vrea sa va ajut sa scapati de ele. Pentru vindecarea si cicatrizarea ranii va recomand sa faceti, in fiecare seara, bai de sezut cu marul-lupului, coada-soricelului si galbenele. Durata baii: 20 de minute, apoi va stergeti cu un prosop si ungeti locul dureros cu alifie de galbenele sau de marul-lupului. Luati apoi 2-3 frunze verzi de rostopasca, le spalati si le introduceti in orificiul anal unde se vor pastra toata noaptea. Amestecati plante de coada-soricelului, anghinare, anason, coada-calului, crusin, frunze de nuc, papadie, muguri de plop negru, sunatoare si urzica. Faceti o infuzie din o lingurita de plante maruntite la o cana de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 5 minute, se strecoara si se indulceste cu miere de albine. In fiecare cana de ceai puneti cate o lingurita de argila - seara pentru dimineata, dimineata pentru amiaza, iar la amiaza pentru seara. Amestecati argila cu un betisor de lemn si beti ceaiul tulbure. Zatul ramas se arunca. Daca suferiti si de constipatie, in ceaiul de seara adaugati 2 linguri de tarate de grau. Insotiti tratamentul cu rugaciuni spuse din inima si sa credeti in ceea ce faceti. Va doresc multa sanatate!
prof. Lucia Roman - Dernisoara