Strabunica stie tot

Redactia
Ornatul cu ciocolata. Prajiturile simple, torturile sau fursecurile se pot orna foarte usor cu ciocolata. Ciocolata nu se foloseste doar pentru umpluturi sau glazuri, ci si ca ornamente de diferite forme: carlionti, aschii, patrate, frunzulite etc. Topita, ea se picura peste prajiturile marunte, rez...

Ornatul cu ciocolata

Prajiturile simple, torturile sau fursecurile se pot orna foarte usor cu ciocolata. Ciocolata nu se foloseste doar pentru umpluturi sau glazuri, ci si ca ornamente de diferite forme: carlionti, aschii, patrate, frunzulite etc. Topita, ea se picura peste prajiturile marunte, rezultand modele decorative extrem de variate. Cea mai buna pentru ornat este ciocolata de menaj: se modeleaza mai usor, se intareste mai repede si se topeste simplu, pe baie de apa.

Ornamente din ciocolata

Se tapeteaza o tava cu hartie de calc ori cu hartie speciala pentru copt. Ciocolata rupta bucatele se pune la topit intr-un castron pe baia de apa. Se amesteca pana ce se inmoaie si se toarna in tava pregatita, formandu-se un strat gros, uniform si neted. Se lasa sa se raceasca si se decupeaza, cu ajutorul unor forme, figurinele dorite. Ciocolata trebuie tinuta la loc uscat si lasata sa se usuce bine, altfel se taie greu. Se foloseste nu doar pentru ornarea prajiturilor si torturilor, ci si ca garnitura la inghetate sau alte deserturi (creme, sarlote etc.)

Carlionti de ciocolata

Se topeste ciocolata - amaruie sau cu lapte - pe baia de apa si se intinde, cu o paleta sau cu un cutit cu lama lata, un strat subtire pe un fund de lemn. Se lasa sa se-ntareasca, se ia un cutit cu lama dreapta si se razuie in directia corpului, obtinandu-se spirale subtiri ca niste carlionti.

Aschii de ciocolata

Din tableta de ciocolata se cojesc fasii-fasii cu un curatitor de legume sau cu razatoarea mare. Miscarile sunt lungi si uniforme si se lucreaza deasupra unei farfurii. Aschiile de ciocolata se iau cu o lingura si se presara peste glazura tortului sau a prajiturii.

Petale de ciocolata

Se ia o folie de aluminiu si se taie din ea patrate de dimensiunea dorita. Se topeste ciocolata pe baia de apa si se lasa putin sa se raceasca. Se pune pe palma un patrat de folie si cu o lingura sau cu o paleta se intinde peste ea un strat subtire de ciocolata, de marimea unei petale sau a unei frunze. Se modeleaza cu degetele cat este moale si se lasa sa se-ntareasca. Se procedeaza la fel cu restul de ciocolata. Se indeparteaza folia. Se pot forma si flori, lipind mai multe petale cu putina ciocolata topita.

Clini (icuri) de ciocolata

Se tapeteaza cu folie o forma rotunda cu diametrul de 20 cm. Se topesc 150 g ciocolata amaruie sau cu lapte pe baia de apa, se intinde un strat subtire peste folia din tava si se tine la frigider pana ce se-ntareste pe jumatate. Se taie cu un cutit ascutit 12 clini de dimensiuni egale, se pune tava in frigider si se lasa pana ce ciocolata s-a intarit de tot. Inainte de a folosi clinii, se indeparteaza folia. Cu acesti clini se orneaza perfect suprafata prajiturilor rotunde (torturi, tarte etc.).

Patrate de ciocolata

Cu patratele se decoreaza simplu si elegant marginile torturilor sau deserturile mai deosebite.
Se tapeteaza cu folie o tava dreptunghiulara de 32 x 38 cm si se-ntind 200 g de ciocolata topita, formandu-se un strat subtire si uniform. Pe toata suprafata acestui strat se deseneaza cu o furculita linii ondulate, ca niste valuri. Se tine la rece, pana ce se intareste ciocolata pe jumatate, dupa care se taie patrate de circa 6 x 6 cm. Se pune tava in frigider si se lasa ciocolata sa se-ntareasca bine. Se indeparteaza folia, se scot pe rand patratele din tava si se apasa usor in glazura, de jur imprejurul tortului sau prajiturii.