Cosul cu targuieli

Redactia
Feluri cu branzaOua cu sunca si cascaval ras. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 4 felii sunca (sau jambon), 250 g ciuperci, o lamaie, 3 cepe mici, 150 ml vin alb sec, 120 g cascaval ras, 60 g unt, sare, piper macinat.. Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C. - Stergeti ciupercil...

Feluri cu branza</b><b>Oua cu sunca si cascaval ras

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 4 felii sunca (sau jambon), 250 g ciuperci, o lamaie, 3 cepe mici, 150 ml vin alb sec, 120 g cascaval ras, 60 g unt, sare, piper macinat.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C. - Stergeti ciupercile cu un burete inmuiat in apa si stors si separati palariile de picioruse. Taiati palariile felii subtiri, stropiti-le cu zeama de lamaie si puneti-le deoparte. Tocati marunt piciorusele. - Curatati ceapa, taiati-o fideluta si caliti-o impreuna cu ciupercile tocate (piciorusele) in 40 g unt. Lasati-le apoi sa fiarba la foc iute, pana ce se evapora toata apa. - Turnati peste ele vinul alb si fierbeti-le inca 2-3 minute, pana ce scade zeama la jumatate. Luati-le de pe foc, incorporati cascavalul ras si amestecati-le bine, pana ce se fac ca o crema. Sarati si piperati. - Ungeti cu unt patru castronase, puneti pe margini - de jur-imprejur - feliile de ciuperci crude, iar la mijloc cate-o felie de sunca sau jambon. - Turnati in fiecare castron crema de ceapa, ciuperci si vin, spargeti cate un ou la mijloc si dati-le la cuptor. Lasati-le 6-7 minute ca sa se inchege albusurile si serviti-le imediat.

</b>
<b>
Clatite cu crema de Roquefort si nuci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 clatite gata facute, 100 g Roquefort (sau Bucegi), 1 lingura frisca nebatuta (smantana), 1 tulpina telina, 80 g nuci, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati si curatati telina si taiati-o bastonase subtiri, inmuiati-o 5 minute in apa sarata clocotita si lasati-o sa se scurga. - Zdrobiti nucile sau taiati-le bucati nu prea mici. - Incingeti cuptorul la 180¡C. - Puneti branza Roquefort intr-un bol si sfaramati-o cu o furculita. Adaugati frisca sau smantana, nucile si telina, amestecati bine si gustati de sare si piper. - Turnati crema astfel preparata peste clatite, indoiti-le in patru, asezati-le intr-o forma unsa cu unt si dati-le 8 minute la cuptor.

</b><b>Rulada de omleta cu menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 150 g branza de burduf, 50 g parmezan ras (sau cascaval), 4 fire de menta, 40 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Pastrati cateva frunze de menta pentru ornat si taiati-le pe celelalte cu foarfeca. - Puneti branza de burduf intr-un bol, sfaramati-o cu furculita, adaugati ouale, menta taiata, parmezanul ras, sare si piper si bateti compozitia cu telul, ca pentru omleta. - Incingeti untul intr-o tigaie mai mare si prajiti omleta, ridicand mereu partile gata inchegate, ca sa se scurga ouale lichide si sa se prajeasca uniform. Cand este gata, scoateti omleta (prin alunecare) pe un platou si lasati-o putin sa se raceasca. - Acoperiti omleta cu o folie de plastic, rulati-o strans si tineti-o 2 ore la frigider. - Dupa ce ati indepartat folia (chiar inainte de-a servi omleta), taiati rulada felii mai groase si ornati-o cu frunzele de menta puse deoparte. Serviti-o rece, eventual cu un sos de rosii, tot rece.

</b><b>Tarta fina cu branza Camembert

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 oua, 1 cutie Camembert nu prea moale (250 g), 2 linguri smantana groasa, 250 g aluat fraged, 50 g unt + 10 g pentru uns forma, sare, piper.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 210¡C si ungeti cu unt o forma de tarta cu diametrul de 26 cm. - Puneti aluatul in forma (imbracand si marginile), intepati-l cu o furculita, acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole si dati-l 10 minute la cuptor. Cand incepe sa se coloreze, indepartati hartia si boabele de fasole si lasati-l sa se coaca inca 5 minute. - Curatati usor Camembert-ul de coaja si taiati-l lamele subtiri. Spargeti ouale intr-un castron, bateti-le ca pentru omleta, adaugati smantana si gustati de sare si piper. - Scoateti aluatul din cuptor, lasati-l putin sa se raceasca, dupa care asezati deasupra lamelele de Camembert, intercalandu-le cu bucatele mici de unt. - Mai bateti putin omleta-crema, turnati-o peste lamelele de branza, dati tarta la cuptor si lasati-o sa se rumeneasca frumos circa 20 de minute. Serviti-o fierbinte.

Dulciuri

</b><b>Sarlota de branza cu pere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g branza de vaci neteda, 3 pere, o lamaie, 4 galbenusuri + 1 albus, 350 ml frisca nebatuta, 50 g zahar pudra, 1 baton de vanilie, 5 foi de gelatina, 200 g fructe de padure congelate - fierte si pasate, 50 g stifturi de migdale prajite. Pentru sirop: 200 g zahar, 100 g miere, 1 bucata scortisoara (intreaga), 2 cuisoare.
Mod de preparare: - Bateti 100 ml de frisca (de la frigider) si tineti-o la rece. - Preparati siropul: puneti sa fiarba 750 ml de apa, impreuna cu mierea, scortisoara si cuisoarele, curatati perele, stropiti-le cu zeama de lamaie si introduceti-le in siropul clocotit. Fierbeti-le la foc mic, 12-15 minute, acoperiti vasul cu un capac si lasati-le 2 ore sa se patrunda. Taiati-le apoi in doua si indepartati partea lemnoasa si semintele. - Inmuiati foile de gelatina intr-un bol cu apa rece. - Preparati crema: puneti la fiert frisca (nebatuta) ramasa, impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua pe lung. Luati-o de pe foc, lasati-o 10 minute sa se infuzeze si indepartati batonul de vanilie. - Bateti galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc. Turnati peste ele crema clocotita, puneti compozitia pe foc si lasati-o sa se ingroase, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn. Cand nu se mai desprinde de pe lingura, incorporati gelatina si lasati-o sa se raceasca. - Amestecati usor branza de vaci cu crema rece si incorporati apoi, pe rand, frisca batuta si albusurile batute spuma. - Luati 6 forme mici (diametrul: 10 cm), inmuiati-le in apa si lasati-le putin sa se scurga. Puneti in fiecare forma cate o jumatate de para, turnati deasupra spuma de branza si tineti sarlotele 4 ore la frigider. - Scoateti-le pe farfurii, turnati de jur-imprejur fiertura de fructe de padure si presarati deasupra migdalele prajite.