Medicina naturista

Redactia
O planta de nota zeceObligeana- Ajuta sufletul sa-si reia locul in corp si alunga nebunia -. Obligeanei (Acorus calamus) i se mai spune si trestie mirositoare, pentru ca are o aroma extrem de puternica si aspectul unei trestii, crescand prin balti si prin locuri mlastinoase. A fost adusa cu mii de a...

</b><b>O planta de nota zece</b><b>Obligeana</b><b>- Ajuta sufletul sa-si reia locul in corp si alunga nebunia -

Obligeanei (Acorus calamus) i se mai spune si trestie mirositoare, pentru ca are o aroma extrem de puternica si aspectul unei trestii, crescand prin balti si prin locuri mlastinoase. A fost adusa cu mii de ani in urma din indepartata Indie, aclimatizandu-se perfect la noi in tara. Acum o intalnim crescand spontan prin baltile din sudul tarii (in Banat, in special), de curand fiind descoperite si in Delta Dunarii imense asociatii de obligeana crescute salbatic - adevarate comori de sanatate care exista aproape nestiute in preajma grindurilor.
Intr-un clasament al celor mai folosite zece plante medicinale de pe glob, cu siguranta ca obligeana ar figura pe un loc fruntas. De ce? Pentru ca dovezile arheologice arata ca aceasta planta este cunoscuta si folosita in scopuri medicinale (si nu numai) de acum... 5000 de ani, pe aproape toate meridianele planetei. Ramasite ale radacinilor acestei plante au fost descoperite in vechile temple din India, in mormantul lui Tutankamon, in vetrele satelor indienilor din America de Nord. "Trestia mirositoare" este mentionata in Biblie, in Vechiul Testament si in lucrarile marilor medici ai Antichitatii, cum ar fi Hipocrate sau Dioscorides, in tratatele savantilor medievali si in lucrarile consacrate alchimiei. Care sa fie taina acestei plante atat de apreciate si folosite? Stiinta moderna inca nu a reusit sa explice decat in foarte mica masura exceptionalele sale efecte vindecatoare, insa rezultatele practice obtinute in tratamentul unei game impresionante de boli ne arata ca obligeana este un adevarat tezaur de sanatate. Actiunea sa cu totul exceptionala este aceea de armonizare in plan psihic, pe toate meridianele globului obligeana fiind folosita - asa cum vom vedea - in tratarea celor mai diverse tulburari psihice, de la banala insomnie, la depresii grave si la psihoze. Vindecatorii populari de la noi din tara au folosit cu mult succes obligeana si intr-o serie de boli digestive, de la ulcer si gastrita la cancer gastric si intestinal. In cele ce urmeaza, vom cunoaste cateva din tainele acestei trestii de leac, despre care exista atatea legende si mituri.

</b><b>Unde gasim obligeana

Daca celelalte plante descrise in paginile revistei noastre puteau fi adunate intr-o drumetie la munte sau in padure, obligeana este complicat de recoltat din flora spontana, din cauza preferintei sale pentru locurile mlastinoase si greu accesibile, chiar periculoase. In consecinta, de data aceasta va trebui sa ne multumim sa achizitionam radacinile (care contin principii active) de obligeana din farmacii si din magazinele naturiste. Va trebui sa fim insa foarte atenti la vechimea plantei, deoarece anumite proprietati terapeutice se pierd intr-un timp relativ scurt. In general, este bine sa nu folositi radacini mai vechi de un an - aspect care poate fi verificat prin citirea datei fabricatiei, care este obligatoriu inscrisa pe ambalajul plantelor medicinale vandute in comert. Uneori insa, fabricantii nu noteaza data recoltarii, ci a ambalarii plantei, caz in care vom verifica valabilitatea plantei dupa continutul sau de uleiuri volatile: radacinile culese de curand contin mult ulei volatil si, in consecinta, au un miros extrem de puternic, patrunzator si destul de neplacut; radacinile recoltate cu mai mult timp in urma au pierdut mare parte din uleiurile volatile prin evaporare lenta si, ca atare, au un miros mult mai "sters". Radacinile de obligeana mai vechi de un an nu sunt toxice, insa au o eficienta foarte redusa in tratament.

Cateva retete pe baza de obligeana
Pulberea de obligeana

In medicina chineza este forma clasica de administrare a obligenei, cu care erau vindecate o serie intreaga de boli nervoase si digestive. Radacinile de obligeana se macina fin cu rasnita de cafea sau in piua, dupa care se cern prin sita pentru faina alba. Pulberea fina rezultata se pastreaza intr-un borcan de sticla ermetic inchis. In general, pulberea de obligeana nu se pastreaza mai mult de 8 zile, deoarece, fiind o planta aromatica, tinde sa-si piarda rapid proprietatile terapeutice.
Se administreaza o jumatate de lingurita rasa de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe nemancate. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.

</b><b>Maceratul la rece de obligeana

Este un leac extrem de eficient in bolile de stomac si intestin, dar si in afectiunile cu substrat psihic. Se obtine prin adaugarea intr-o cana de apa a unei lingurite de pulbere de obligeana, care apoi se lasa la temperatura camerei vreme de 10-12 ore pentru ca extractia sa se faca foarte bine, dupa care se filtreaza. Se beau zilnic 1-2 pahare din acest remediu, de obicei inainte de masa.

Tinctura de obligeana

Un borcan cu filet se umple pe jumatate cu pulbere de planta. Se acopera apoi totul cu alcool alimentar de 96¡, amestecat in proportii egale cu apa. Se pune capacul la borcan si se lasa sa se macereze 10-12 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci. Se iau de regula 30 de picaturi de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.

Praful de... stranutat

Nu, nu este o gluma - pulberea fina de obligeana aspirata nazal (prizata) irita putin mucoasa nazala, provocand stranutul. Prin stranut se produce o decongestionare in zona capului, element extrem de benefic in anumite cazuri de migrena, nervozitate, sinuzita etc. Insa in afara de faptul ca adesea obligeana provoaca stranutul, prin aceasta metoda mai obtinem un efect: o mica parte din pulbere ajunge pe caile respiratorii superioare, principiile sale active fiind preluate direct de catre circulatia sanguina. Cantitatea de principii active este mica, insa ele ajung foarte rapid la creier, unde produc o serie de efecte benefice: reducerea nervozitatii si a reactivitatii la stres, cresterea capacitatii de concentrare, imbunatatirea rapida a tonusului psihic. Prizarea de obligeana este recomandata in cazul durerilor de cap si de ochi (inclusiv cele cauzate de oboseala), in cazul somnolentei si al lentorii mentale, al depresiei si asteniei, al tulburarilor de auz cauzate de epuizare.
Sa vedem insa in continuare efectele obligenei administrate intern pe caile clasice:

</b><b>Boli care se vindeca prin tratamentul cu obligeana

- Indigestia, digestia dificila, atonia gastrica si intestinala, gastrita hiperacida, ulcerul gastric si duodenal - se vindeca in cateva saptamani prin administrarea de macerat la rece. Se bea o jumatate de pahar de macerat la rece de obligeana cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa. Acest preparat are deopotriva efecte de stimulare blanda a digestiei si de calmare. In gastrita si ulcer duodenal, este indicata atat pentru efectul sau local in zona stomacului, cat si pentru proprietatile sale de armonizare a activitatii psihice, stiut fiind ca cel mai adesea aceste boli apar pe fondul stresului crescut si al nervozitatii.
- Adjuvant in cancerul pancreatic, gastric si intestinal - se foloseste de asemenea maceratul la rece. Se bea un pahar pe stomacul gol, dimineata, la putin timp dupa trezire, si seara, inainte de cina. Se face o cura de trei luni cu acest preparat. Vindecatoarea populara de origine austriaca Maria Treben recomanda in mod special obligeana in cancerul cu aceste localizari, dupa constatarile sale obligeana facand adevarate miracole, chiar si in cazuri avansate. Personal, am vazut acest tratament aplicat cu mult succes dupa interventiile chirurgicale facute in cancerul intestinal, pentru impiedicarea recidivelor.
- Inapetenta (anorexie), anorexie psihica - se iau 10-20 de picaturi de tinctura sau 1-2 varfuri de cutit de pulbere de obligeana inainte de fiecare masa. In doze mici si foarte mici, obligeana este un stimulent digestiv si mareste apetitul. In doze mai mari (1-2 lingurite de tinctura sau 1 lingurita de pulbere luata inainte de masa), din contra, reduce apetitul si produce chiar o stare de greata daca se supradozeaza, fiind recomandata in curele de slabire.
- Colita, enterocolita - se ia jumatate de lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura dureaza trei saptamani, dupa care se face o saptamana pauza. Pentru efecte mai puternice, tinctura se inlocuieste cu pulbere: jumatate de lingurita se administreaza de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.
- Constipatie atona, constipatie asociata stresului psihic - in unele cazuri, aceasta afectiune raspunde mai bine la tratamentul cu obligeana decat la cel facut cu laxativele clasice. Se administreaza maceratul la rece: un pahar se bea dimineata, pe stomacul gol si unul seara, cu jumatate de ora inainte de masa.
- Soc psihic, isterie, anxietate (stari de teama fara motiv), nevroze, cosmaruri, insomnie - in aceasta suita de afectiuni si tulburari, obligeana are un efect calmant si tonic psihic, bland si puternic in acelasi timp. Se foloseste, de asemenea, sub forma de macerat la rece: se bea 1/2-1 pahar (200 ml) dimineata, la pranz si seara. Poate fi inlocuit cu o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, luata in aceleasi momente ale zilei.
- Adjuvant in psihoze (schizofrenie - sindrom discordant, paranoia) - se iau zilnic 2-3 lingurite rase de pulbere de obligeana pe stomacul gol. Ideal ar fi sa se administreze cate jumatate de lingurita de sase ori pe zi. Are efect sedativ usor si antidepresiv, la care se adauga o enigmatica proprietate de a restabili anumite functii psihice si mentale, cunoscuta inca din vechime si neexplicata nici pana astazi de stiinta moderna. Vindecatorii budhisti din Himalaya folosesc un macerat concentrat de obligeana (4 linguri de pulbere la 1 l de apa), pentru a provoca voma la toxicomani si a le reduce anxietatea provocata de lipsa drogurilor. Indienii nord-americani spun ca "obligeana ajuta sufletul sa-si reia locul in corp si sa alunge nebunia".
- Dureri de cap si migrene care apar pe fond de nervozitate - se ia cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi. Atunci cand durerile de cap sunt insotite de voma, se folosesc doze mici de obligeana (un varf de cutit) si, eventual, se asociaza cu pulbere de ghimbir. Pentru efecte extrem de rapide, se apropie succesiv o nara si cealalta de o coala de hartie pe care este pus praf fin de obligeana si se aspira cu putere.
- Anemie, diabet, hipometabolism (metabolism scazut), afectiuni metabolice in general - se ia de trei ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale, o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa.
- Intoxicatii alimentare in faza incipienta, otravire, indigestie puternica, asociata cu fermentatie gastrica - peste 4 lingurite de obligeana se toarna 1 l de apa clocotita si se lasa sa infuzeze un sfert de ora, dupa care se filtreaza. Cantitatea de preparat rezultata se bea dintr-odata, continuu, ceea ce va provoca un puternic reflex vomitiv, care va duce la o curatare rapida a stomacului. La nevoie, tratamentul se reia de doua-trei ori la rand.

Utilizari externe ale radacinii de obligeana

- Intarirea gingiilor (in paradontoza) - se mesteca incet radacina de obligeana maruntita, astfel incat principiile active extrase de saliva sa ramana cat mai mult timp in contact cu gingiile.
- Dureri de cap si migrene - se face o cataplasma din pulbere fin macinata amestecata cu apa pana se formeaza o pasta, care se inveleste in tifon si se aplica pe frunte si ceafa. Se foloseste mai ales atunci cand planta nu este suportata intern.
- Reumatism - se face o cataplasma in felul descris mai sus, care se aplica pe locul afectat. Deasupra se pune o punga de plastic, pentru a impiedica evaporarea, si o sticla cu apa calda (fierbinte chiar) pentru a incalzi tesuturile, a reduce durerea si a favoriza o preluare mai rapida a principiilor active prin piele.

</b><b>Precautii la tratamentul cu obligeana

Tratamentul cu aceasta planta nu va fi facut mai mult de trei luni la rand, cu o luna de pauza. Luata in doze mai mari de o lingurita rasa, obligeana are un puternic efect vomitiv, dar cantitatea critica de planta care produce acest efect variaza de la o persoana la alta. Din acest motiv, dozele date in articolul de fata au un caracter orientativ, ele putand fi micsorate in functie de sensibilitatea fiecaruia.
Aceasta planta nu va fi lasata la indemana copiilor, ingerarea sa in cantitati mari (peste 15 g) dand probleme digestive si producand o supraexcitare a sistemului nervos, asemanatoare celei induse de droguri.Ilie Tudor