Mica enciclopedie As

Redactia
Mica Enciclopedie "As"Medicina. Adevar sau mistificare?Eva - primul copil clonat- Secta Ra"lienilor, de inspiratie extraterestra, afirma ca a reusit sa produca primul copil clonat. Dar cum dovezile intarzie sa apara, Fbi-ul a decis punerea in urmarire pentru inselaciune -. In ziua a doua de Craciun,...

Mica Enciclopedie "As"Medicina

Adevar sau mistificare?Eva - primul copil clonat</b><b>- Secta Ra"lienilor, de inspiratie extraterestra, afirma ca a reusit sa produca primul copil clonat. Dar cum dovezile intarzie sa apara, Fbi-ul a decis punerea in urmarire pentru inselaciune -

In ziua a doua de Craciun, intr-o conferinta de presa transmisa in direct de Cnn, biochimista de origine franceza Brigitte Boisselier a facut o declaratie care-a socat mapamondul: "Este o mare bucurie pentru mine sa va anunt nasterea primului copil clonat. Eva s-a nascut in dimineata zilei de 26 decembrie 2002, prin cezariana, si cantareste 3100 g. Fetitei ii merge bine, iar parintii sunt foarte fericiti".
Purtatoare de cuvant a sectei Ra"lienilor, condusa de un excentric iresponsabil, pe nume Claude Vorilhon, biochimista, in varsta de 46 de ani, sustine ca Eva nu poarta mostenirea genetica a ambilor parinti, ci numai genomul mamei.
"Pentru ca tatal este steril, ovulul mamei a fost contopit cu o celula din propria ei piele, astfel ca mama se reproduce pe sine", descrie Boisselier metoda testata, de altfel, si la clonarea celebrei oite Dolly. Despre riscuri, biochimista n-a scos nici un cuvant, desi ele nu sunt putine. Ce pericole ii ameninta pe mama si pe copilul clonat rezulta din nenumaratele experiente pe animale facute in ultimii ani de oamenii de stiinta:
- Circa 95% dintre animalele clonate vin pe lume cu probleme de sanatate grave, spectrul acestora ajungand de la afectiuni cardiace si de circulatie si de la aparitia unor formatiuni tumorale pana la o posibila hiperdezvoltare in pantecele mamei si chiar la unele simptome enigmatice de imbatranire.
- Pana la nasterea fara probleme a unui copil clonat, trebuie facute sute de fecundari ale ovulului, din cauza ca perspectivele unei reusite sunt extrem de reduse. Urmarea: "moartea" unui numar ridicat de embrioni si avortul.
"Am reusit 10 sarcini", declara Boisselier, "din care 5 au sfarsit prin avort."
Si daca totusi se nasc asemenea copii, experimentele pe oameni sunt extrem de daunatoare. "Activitatea genetica a tuturor clonelor examinate de noi era dereglata. Si doar la varsta scolara se poate vedea daca copilul clonat s-a dezvoltat anormal", spune Rudolf Jaenisch, biolog la Institute of Technology din Boston. Avand in vedere aceste riscuri greu de apreciat, el adauga: "Pentru un bebelus clonat, cel mai bine ar fi sa moara imediat".

Sclavi sexuali clonati?

Faptul ca oamenii de specialitate reactioneaza cu oroare la aceasta clonare nu pare sa-i descurajeze pe membrii sectei Ra"l. Acestia isi propun sa obtina imortalitatea prin introducerea tehnicii de clonare si vor sa foloseasca medicina genetica si de reproducere pentru materializarea unor vise stiintifico-fantastice perverse. "Daca putem, o sa producem si papusi gonflabile, pentru sex, dar nu din guma, ci din piele, ca toti oamenii. Lipsite, ce-i drept, de vointa, de sensibilitate la durere si de personalitate", delireaza Claude Vorilhon. Intr-un viitor destul de apropiat, Ra"lienii vor sa-si prezinte si ultimele inovatii: unei fete i-au fost prelevate celule, imediat dupa sinucidere, astfel ca un cuplu de lesbiene asteapta - pare-se - chiar in aceste zile "urmasi".
Ramane ca viitorul sa dovedeasca daca Ra"lienii, medicul italian Antinori (un infocat sustinator al clonarii umane) sau vreun alt laborator vor reusi cu adevarat sa copieze o fiinta umana. Pana acum, Boisselier n-a putut sa prezinte nici o proba - nici identitatea, nici locul nasterii si nici confruntarea genomului Evei cu cel al mamei.
"O comisie de sine-statatoare urmeaza sa lamureasca aceste probleme peste 9-10 zile", a promis, in Florida, Brigitte Boisselier.

Pacat originar sau sarlatanie?

"Pentru a clona alte specii de mamifere, savantii au nevoie de-o experienta indelungata, de ani de zile", afirma geneticianul american Claus Bartram. "Iar acum, acelasi lucru ii reuseste unei secte obscure, fara vreun suport stiintific considerabil, in doar cateva luni? Foarte putin probabil." Se spune, de altfel, ca Fbi a decis urmarirea in instanta a sectei Ra"lienilor, pentru inselaciune publica.
Rodica Demian

</b><b>Prof. univ. dr. Florin Tudose
"Dumnezeu nu ne va permite sa-I luam locul"

- D-le doctor, zvonul legat de nasterea primei clone umane agita lumea stiintifica din Occident. Unii contesta "evenimentul", cerand dovezi, altii trag semnale de alarma legate de viitorul speciei noastre. Cum apreciati, in calitate de psiholog, aceasta problema?
- Nu vreau sa par patetic, dar clonarea va duce la prabusirea sacralitatii si a religiei, la prabusirea omenirii din toate regulile de pana acum. Problema nu e ca fiinta umana se poate reproduce acum precum ridichea sau cartoful. Problema e ca fiinta clonata nu se va mai putea adresa nimanui cu afectiunea cuvantului mama sau tata. Brusc, familia duala dispare, asa cum dispare identitatea binara (mama-tata) a copilului. Brusc, lumea inceteaza a mai fi diversa. Clona isi pierde darul cel mai de pret: identitatea. Nu mai esti unul, ci altii. Prin clonare, omul isi anuleaza stramosii, traditia, continuitatea si credinta in Dumnezeu. Diabolic proiect - renunti la sexualitate si, mai ales, la iubire. Printr-o manevra de laborator, omul se naste din ratiunea mea, nu din iubirea mea. E groaznic, mai ales ca - in ciuda semnalelor de alarma - omenirea asista pasiva, curioasa chiar, la preludiul unei drame planetare. Chiar daca, asa cum se spune, aceasta clona nu exista inca, ea poate fi produsa oricand in laborator. In numele progresului stiintific vom himeriza lumea. Am inceput cu manipularea genetica, combinand morcovul cu iepurele, si am ajuns la clona - himera himerelor. Daca ar fi mai responsabili, americanii ar trebui sa bombardeze nu Irakul lui Saddam, ci laboratoarele Ra"lienilor.
- Aparatorii ingineriei genetice vor spune ca progresul nu poate fi oprit de nimeni, ca aceste descoperiri vor eradica bolile cele mai grave...
- Si eu sunt constient de acest lucru, dar cred ca Dumnezeu nu ne va permite sa-I luam locul. Dumnezeu si-a spus parerea: "Eu sunt inceputul si sfarsitul". Ce s-a intamplat cu oaia Dolly arata ca putem controla totul, cu exceptia timpului. Clonata, celula este deja batrana. Viermele timpului nu o iarta. Timpul (limitarea) este inscris in spirala Adn-ului. De aici vine si judecarea noastra finala. Timpul consumat aiurea nu ni-l mai da Dumnezeu inapoi. Noi ne putem juca de-a Dumnezeu, dar ca El nu vom fi niciodata. Cercetarile si progresul stiintific nu pot fi oprite. Important e sa fim constienti de consecinte si sa ne purtam responsabil. Acum, in laboratoarele lumii se lucreaza la harta genetica. Peste 10-20 de ani vom putea citi destinul nostru biologic, bolile grave de care vom suferi si, implicit, durata de viata. Pe langa unele efecte benefice, aceasta descoperire va duce la un lucru extrem de grav: selectia artificiala a populatiei pe criterii de sanatate genetica, uitandu-se faptul ca o harta e ceva fix si imuabil, in timp ce relieful genetic (asa cum e lasat de Dumnezeu) se schimba aleatoriu. Asta face posibil ca intr-o familie tarata genetic sa se nasca un geniu. Si invers. Sa nu se supere pe mine locuitorii Ipotestiului, dar un studiu facut de un coleg psihiatru arata ca familiile inrudite cu Eminescu poseda o socanta mediocritate a inteligentei. Atunci de unde, din ce zestre genetica a aparut poetul? Nimeni nu stie. Joaca de-a Dumnezeu va saraci cumplit lumea. Alaturi de Biserica, de organizatii civice, sa cerem legi care sa protejeze viata, diversitatea ei. Lasand lucrurile sa evolueze de la sine e ca si cum ai permite unui laborator sa fabrice ciuma in scop publicitar.Sorin Preda

Cine sunt Ra"lienii?

Numele Ra"l este un cuvant de origine extraterestra (!) care inseamna: "Cel care aduce lumina lui Elohim". Scopul sectei si al miscarii Ra"liene este de a pregati sosirea pe pamant a extraterestrilor, difuzandu-le invatatura in lume.

Originea sectei

Intemeietorul sectei Ra"l este un francez, Claude Vorilhon, nascut pe 30 septembrie 1946 la Vichy. La varsta de 7 ani a cunoscut un preot druid care l-a impresionat profund. Dupa cativa ani de scoala intr-un pensionat catolic, cu rezultate mediocre, parintii il retrag si il dau la o scoala comunala obisnuita, pe care insa n-o mai absolva. Pe 13 decembrie 1973, Vorilhon sustine ca a intalnit un extraterestru, care l-a rebotezat cu numele de Ra"l, transmitandu-i cunoasterea extraordinara a lumii planetare. Acest mesaj a constituit continutul primei sale carti, intitulata "Cartea care spune adevarul", in care sustine originea extraterestra a vietii de pe Terra. Pe 7 octombrie 1975, o noua delegatie extraterestra il duce pe Ra"l pe o alta planeta, unde il intalneste pe Budha, Moise, Iisus si Mahomed, mentinuti in viata in mod stiintific, in scopul de a reveni candva pe Pamant...

</b><b>Doctrina Ra"lienilor

Miscarea Ra"liana este o religie atee, care sustine ca Biblia a fost falsificata de-a lungul secolelor. Iisus a existat, dar n-a fost decat un profet. Toti profetii - Budha, Moise etc. - au fost de fapt niste mesageri ai extraterestrilor, care se afla intr-un mare avans stiintific fata de noi. Extraterestrii doresc sa-i intalneasca pe oameni pentru a le spune adevarul despre trecutul si viitorul lor. Claude Vorilhon este reprezentantul lor pe Pamant. El aduce in numele lor un mesaj de pace si de fraternitate. Vorilhon vrea sa inaugureze un guvern mondial sub directia extraterestrilor, compus din fiinte clonate, dupa chipul si asemanarea lor. Noii stapani ai lumii.

Cifre

Ra"lienii sunt activi in peste 20 de tari din Europa, America si Africa. Ei totalizeaza in prezent 20.000 de membri, din care majoritatea se afla in Canada.