Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Doresc un tratament pentru sclerodermie in banda". Sotul meu, in varsta de 33 de ani, a fost diagnosticat cu sclerodermie in banda pe mana stanga. A facut tratament cu 10 fiole Moldamin, unguent Hepathrombin si vitamina E forte, dar pata nu a disparut, ci doar s-a oprit din ev...

Cititorii Intreaba...

"Doresc un tratament pentru sclerodermie in banda"

Sotul meu, in varsta de 33 de ani, a fost diagnosticat cu sclerodermie in banda pe mana stanga. A facut tratament cu 10 fiole Moldamin, unguent Hepathrombin si vitamina E forte, dar pata nu a disparut, ci doar s-a oprit din evolutie. Ma poate ajuta cineva cu vreun tratament naturist? Multumesc anticipat si va doresc sanatate!
Alina - Timisoara

"Sufar de frigiditate"

In urma cu cinci ani am avut probleme cu serviciul si am avut o depresie, in urma careia am ramas cu un apetit sexual scazut. Acum un an am ramas insarcinata si din prima luna de sarcina am devenit frigida. Rog cititoarele care s-au confruntat cu asa ceva sa ma ajute si pe mine. Mentionez ca am un copil mic si alaptez. Cu stima,
Dana - Zalau

</b><b>"Fiica mea sufera de tulburari de comportament"

Am o fiica in varsta de 26 de ani care are mari probleme de sanatate. A fost un copil normal, destept, pana in clasa a Ix-a a fost mereu premianta. Din clasa a X-a au inceput necazurile: au scazut rezultatele la invatatura, nu mai punea nici un pret pe ea, statea zilnic inchisa in camera si se uita pur si simplu la pereti. Nu ne mai intelegeam cu ea, nu suporta sa o intrebam nimic, ca sarea la cearta sau fugea de acasa. A lucrat trei ani in domeniul sanitar, dar nu a putut face fata: nu se putea concentra, uita. Acum sta acasa, e casatorita, dar si cu sotul se poarta foarte urat. Sare la bataie, are idei fixe, ii este frica de foc (nu aprinde aragazul sau lumina), ii e frica de apa calda, sa manance mancare calda. Nu stim ce sa mai facem. Acum doi ani am reusit sa o internam la psihiatrie, dar nu a fost ajutata cu mare lucru. I s-a pus diagnosticul reactie psihogena, personalitate structurata dizarmonic. I s-au administrat niste calmante si vitamine timp de o saptamana, apoi au externat-o. I s-a recomandat control periodic, dar nu mai vrea sa mearga la medic. Va rugam din suflet, ajutati-ne cu un sfat!
M.G. - Targu-Mures

</b><b>"Fiica mea sufera de polineuropatie periferica"

Fiica mea are 26 ani, a urmat cursuri de kinetoterapie si lucreaza intr-un salon de masaj. De un an se trezeste dimineata cu bratele amortite de la cot si cu dureri musculare. In urma investigatiilor facute, diagnosticul este polineuropatie periferica. A urmat un tratament cu vitamine din complexul B injectabile, Aslo a fost 800, iar dupa un tratament cu antibiotice a scazut la 400, masuratorile oscilometrice la ambele brate 3,5 la drept si 4 la stang, Vsh - normal. Va rog din suflet sa ne ajutati. Va multumesc si va doresc multa sanatate.
Popa Victoria - Satu-Mare

</b>
<b>
"Tatal meu are carcinom spinocelular"

Tatal meu are 80 de ani si de curand i-a fost investigata o batatura mai veche pe care o avea la degetul mare de la mana stanga. A fost diagnosticat cu carcinom spinocelular. I s-a cauterizat locul respectiv de doua ori, dar acea "batatura" s-a marit si il doare. A inceput un tratament cu apa vie, dar din lipsa de bani a renuntat. Medicii ne-au propus operatia, dar nu stim cum este mai bine. As prefera un tratament naturist. Va rog din suflet sa ma ajutati. Mii de multumiri si bunul Dumnezeu sa va ajute in tot ce faceti.
Marcela Tone - str. Frasinului nr. 3, bl. 5, sc. B, ap. 15, Tulcea, cod 8800, tel. 0240/52.45.40

"Cum pot scapa de hirsutism?"

Am 22 de ani si am o dereglare hormonala numita hirsutism, adica un exces de hormoni androgeni. Este o forma moderata, cu urmatoarele simptome: seboree, acnee usoara, multe fire de par in dreptul perciunilor, in jurul mameloanelor, pe abdomenul inferior, pe spate, pe membre. Ma deranjeaza foarte mult din punct de vedere estetic, deoarece nu pot indeparta chiar toate firele de par nedorite. Precizez ca am o greutate normala, am 1,65 m si 50 kg. Nu am fost niciodata grasa. Am fost la un medic endocrinolog la Bucuresti, care mi-a recomandat Diane 35, pe care le-am luat timp de un an si jumatate si apoi, dupa o pauza de un an si jumatate, am reluat tratamentul timp de noua luni. Cat timp am luat pastilele am observat imbunatatiri, dar am observat ca aceste pastile inlatura doar efectele si nu cauza acestei dereglari hormonale, ceea ce ar insemna ca eu ar trebui sa le iau tot timpul si nu imi permit, sunt scumpe si imi este teama de efectele secundare. Medicii mi-au spus ca nu exista alta solutie, dar eu sper din suflet ca nu este asa. Daca ati avut aceasta problema si ati reusit sa o rezolvati prin alte mijloace, eventual naturiste, va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine, deoarece ma simt foarte complexata din aceasta cauza. Va multumesc!
Giorgiana C. - Giurgiu

</b><b>"Am o ciuperca in zona pieptului"

Am 19 ani si va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu un tratament naturist pentru boala de care sufar. In luna iulie am fost in statiunea Govora, iar dupa o luna au inceput sa-mi iasa in zona pieptului niste pete albe foarte pronuntate. Am fost la medicul de familie si mi s-a spus ca este o ciuperca. Tratamentul recomandat nu are nici un efect. Mentionez ca de la aparitia acestei ciuperci a inceput sa-mi cada si parul si mi-e teama ca aceasta ciuperca se va extinde si parul imi va cadea de tot. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un remediu naturist (sau chiar alopat, daca este eficient). Va multumesc din suflet!
Maria Dascalu - Vulcan, jud. Hunedoara

</b><b>"Vreau sa imi operez cateva alunite, dar imi este teama"

Apelez la cititorii acestei reviste cu speranta ca cineva imi va da un sfat. Am 42 de ani si de cand ma stiu am avut o multime de alunite pe tot corpul, dar de la un timp cele de pe fata si din cap au inceput sa-mi creasca din ce in ce mai mari. As dori sa le indepartez chirurgical, dar imi este teama, nu stiu ce urmari poate avea operatia. Ii rog pe cei care au suferit o astfel de interventie chirurgicala sa-mi spuna daca alunitele apar din nou si ce alte complicatii pot aparea. Va multumesc!
D.M. - Rovinari, jud. Gorj

"Mama mea are un neg care sangereaza"

Mama mea, in varsta de 70 de ani, are un neg care a crescut in timp, ajungand la 2 cm si este situat intre baza narii si obraz. Negul este roscat, iar la radacina maroniu, este despicat in mai multe parti si din cand in cand sangereaza. Stiti vreun tratament care o poate ajuta? Va multumesc.
Mariana - Deva, tel. 0254/22.23.98

"Fratele meu are edem papilar bilateral"

In mai 2002, la 63 de ani, fratele meu a fost diagnosticat cu edem papilar bilateral. De atunci boala a evoluat atat de repede, incat acum fratele meu abia mai vede si nu se poate deplasa fara ajutor. Mentionez ca a fost investigat de catre medicii specialisti din Petrosani si Bucuresti, unde i s-au facut toate analizele posibile la ochi si la cap (tomografie si Rmn) si toate rezultatele s-au inscris in parametri normali. Va rugam din inima, daca stiti un tratament eficient care poate stopa evolutia bolii, ajutati-ne si pe noi.
Gheorghe Albescu - str. N. Titulescu nr. 32,
bl. 1, sc. 2, ap. 8, Vulcan, jud. Hunedoara,
tel. 0254/57.05.85 (dupa ora 14:00)

</b><b>"La 17 ani, fiica mea e paralizata"

Sunt mama unei fete de 17 ani, care in urma cu trei ani, din cauza unui accident, si-a fracturat coloana la nivel L2-L4, si a ramas paralizata de la mijloc in jos. Stiu ca sunt persoane care, desi au fost declarate irecuperabile, au reusit prin multa vointa sa mearga din nou. Fiica mea nu vrea sa accepte faptul ca n-o sa mai mearga si lupta foarte mult. Totusi, uneori, o cuprinde deznadejdea, nu mai are rabdare si spune ca a recuperat prea putin si atunci este gata sa abandoneze totul. Ar avea nevoie de o incurajare, de o stimulare din partea cuiva care a trecut prin aceeasi situatie si a reusit sa mearga. Anul trecut, a inceput sa mearga cu orthezele, iar acum, daca se tine de cadru, poate sa mearga si numai cu o ortheza la un picior, schimband ortheza, cand la un picior, cand la celalalt, iar muschii de la coapse au inceput sa lucreze si poate sa-i contracte, bineinteles nu ca un om sanatos. Ii rog din suflet pe cei care au trecut prin asa ceva sau ne pot ajuta cu un sfat sa ne scrie. Va multumesc.
Mariana - Salonta, jud. Bihor, tel. 0259/37.26.67

</b><b>"Cum se administreaza apa Pi?"

Am cumparat de la Plafar un bidon de 5 litri de apa Pi, pe care am baut-o ca pe orice apa obisnuita. Pe eticheta nu exista nici o prescriptie medicala. Poate cineva sa-mi dea relatii despre modul de administrare a acestei ape? Va multumesc mult!
Denisa Imbrea - Bacau

Cititorii multumesc pentru vindecari

</b><b>"Tinerele care au probleme ginecologice sau nu pot sa ramana insarcinate sa apeleze cu incredere
la d-l prof. Vasile Andritoiu"

Sunt o fidela cititoare a revistei si din paginile ei am aflat despre profesorul Vasile Andritoiu din Targu-Jiu, caruia ii multumesc pe aceasta cale din tot sufletul. Pe scurt, povestea mea este urmatoarea. Am 26 de ani si in urma cu patru ani am avut un chist ovarian pe care l-am tratat cu Linestrenol, Etinilestordiol, Diane care nu au facut altceva decat sa mi-l tina pe loc. Intrerupand tratamentul, acest chist s-a marit si a ajuns la 7,5 cm. Am mers la numeroase clinici, in ideea ca poate mi se va institui un tratament, dar m-am lovit peste tot de acelasi raspuns: trebuie operat de urgenta. Convinsa ca nu exista o alta solutie, m-am internat, dar intr-o zi, preotul spitalului respectiv, care le citea pacientelor rugaciuni pentru reusita operatiei, m-a luat de mana si mi-a spus sa mergem putin afara, unde m-a indemnat sa ies din spital si sa ma duc sa ma rog la biserica Icoanei, la icoana Maicii Domnului, care e facatoare de minuni. M-am externat, am mers la biserica, m-am rugat si intr-o zi cand am ajuns la serviciu, o colega a venit cu "Formula As", in care se afla un interviu cu d-l apicultor Vasile Andritoiu. Convinsa ca ma va ajuta, l-am sunat si dansul mi-a trimis tratamentul pe baza de produse apicole, pe care l-am urmat cu strictete. Dupa o luna, am mers la doctor, iar in urma ecografiei am aflat cu surpriza ca acel chist care ma chinuia disparuse si ca sunt insarcinata. Nu va pot exprima in cuvinte ce am simtit atunci. Cert e ca, parsiva, soarta iti ridica uneori in cale nenumarate piedici, asteptand sa le treci sau sa renunti. Tot ea insa iti ofera minuni cu zambet dulce si glas de copil si atunci... o ierti si mergi mai departe. In prezent, sunt mamica, am un baietel de patru luni. Multumesc Maicii Domnului si d-lui Vasile Andritoiu pentru aceasta comoara din viata mea, un miracol numit Marian, care ma umple de o bucurie continua, adevarata, ce inghite toate micile momente neplacute care am vazut ca exista in cresterea unui copil. As dori sa incurajez fetele tinere care au probleme si nu pot ramane insarcinate (sterilitate, chisturi, fibroame etc.), sa nu alerge la operatii, intrucat exista produse naturiste care te pot scapa de aceste afectiuni, sa apeleze cu incredere la d-l Vasile Andritoiu si nu vor regreta.
Diana- Bucuresti
Prof. Vasile Andritoiu - Targu-Jiu, tel. 0253/21.21.04

</b><b>"Cu ajutorul tratamentului primit de la d-l Bogdan Victor pot sa merg fara dureri la genunchi"

Sunt o fidela cititoare a revistei "Formula As", nu-mi lipseste nici un numar. Citesc aceasta revista cu mare placere si am incercat multe metode recomandate aici pentru tratarea artrozei la genunchi. Ma simteam uneori mai bine, dar durerile la mers persistau. Dar cu automasajul si regimul alimentar prescrise de d-l Bogdan Victor, dupa cateva zile mi-am simtit picioarele mai usoare, iar dupa trei saptamani, au disparut durerile definitiv. Prin acest mesaj vreau sa-i multumesc domnului Bogdan pentru ajutorul pe care mi l-a dat. De asemenea, tin sa multumesc redactorilor revistei "Formula As" pentru informatiile privind modul de tratare pe cale naturista a multor boli si pentru alinarea suferintelor celor bolnavi. Cu multumiri,
Maria Moisei - str. Goraslau nr. 6, sc. B, ap. 36,
Sibiu, tel. 0692/42.34.88
Bogdan Victor - Bucuresti, tel. 0253/21.21.04

</b><b>"Am folosit dispozitivul Mediv impotriva unei coxartroze si mi-a facut tare bine"

Va trimit acest mesaj in nume personal, dar si cunoscand parerea colegilor mei care folosesc dispozitivul Mediv in diferite afectiuni. L-am folosit cel mai mult impotriva unei coxartroze si mi-a facut tare bine, in aceasta iarna avand dureri mai slabe decat anul trecut. Aceleasi lucruri le-am auzit si de la colegii mei, carora eu le-am povestit despre Mediv si apoi m-au rugat sa le cumpar si lor. Trebuie sa precizez ca l-am folosit concomitent cu alte tratamente naturiste. Sa va ajute Dumnezeu in ceea ce faceti, ca e mare nevoie de asa ceva.
prof. univ. dr. Aurel Stepan
Comenzi la: S.C. Vitalmed, C.P. 189, O.P. 1, Arad, cod 2900, tel. 0257/21.21.71, 0724/73.68.96

Cititorii Raspund

"Cum se poate vindeca polineuropatia mixta senzitiva-motorie?"
(Raspuns pentru Anton Barsan - Braila, F. As nr. 539)

Domnule Barsan, sufar de aceeasi boala ca si dvs.; la mine boala s-a instalat acum doi ani, cu aceleasi simptome. Durerile cred ca sunt mai crunte, fiindca au atins deja amandoua picioarele, pana spre sold. Ei bine, inca nu m-am gandit sa-mi amputez picioarele, desi am nopti intregi nedormite din cauza durerii si zile cand nu pot atinge pamantul cu talpile; e ca si cand as merge pe ace. Ati fost internat in spital, dar vad ca in afara de medicamentele administrate nu precizati sa fi facut vreun fel de teste specifice bolii: electromyografie (inregistrarea activitatii electrice a muschilor), un test numit potential evoque (consta in studiul activitatii electrice a cailor nervoase si a sensibilitatii corpului, cu ajutorul a doua tipuri de electrozi - unul plat, fixat pe piele, si unul in forma de ac, introdus in piele de-a lungul nervului studiat) si biopsie neuromusculara. Pentru polineuropatie nu exista tratament specific, fiindca toate elementele care constituie celula nervoasa pot fi atinse: fibrele nervoase, corpul celulei, mielina. Semnele bolii si tratamentul depinde de fiecare boala. Acum eu iau ca tratament Neurontinul (Gabapentine), produs de firma Pfizer. L-am asociat cu un medicament foarte puternic, care se numeste Contramal (impotriva durerii), care are substanta activa Tramadiol hydrocloride (produs de Grunenthal - Stolberg si Continental Pharma Brussel). Consultati un medic, incercati sa gasiti medicamentele respective si sper ca veti avea parte de putina liniste. Neurotinul trebuie luat cu strictete, la ore regulate. Se incepe gradat, de la o pastila in prima zi, doua a doua zi, pana la sase pe zi (cate doua la sase ore), si oprirea tratamentului se face dupa aceleasi reguli, gradat. Revin cu indicatia sa respectati orele si... fara alcool! Am mai facut masaje pe picioare si pe spate, cu un amestec compus din ulei de masline presat la rece si ulei de arahide presat la rece, in parti egale. Fac bai cat se poate de fierbinti, pentru a favoriza transpiratia. Cu un tratament adecvat, boala poate sa regreseze si sa dispara complet. In ultima vreme, multumesc lui Dumnezeu, am inceput sa am putina liniste noaptea si am lasat una din carje, desi nu pot merge inca bine. Combinati toate astea cu rugaciune si cu increderea ca Dumnezeu va va ajuta sa depasiti situatia dificila in care va gasiti. Va promit ca in cazul in care o sa gasesc un tratament miraculos, o sa va instiintez imediat prin intermediul revistei. Prefer sa nu-mi dau numele, fiindca buna si draga mea mama nu stie prin ce trec si prefer sa o tin departe de durerile si necazurile mele. Va doresc sanatate, mult curaj si incredere in Dumnezeu! Cu stima,
G. - e-mail: getadighe@hotmail.com

"Mama mea are carcinom recidivat in zona inghinala"
(Raspuns pentru Carmen - Constanta, F. As nr. 544)

Ca orice bolnav de cancer, mama dvs. trebuie sa parcurga cateva etape de tratament. - Cura de epurare a deseurilor toxice din organism. - Tratamentul cu spanz si cu plante medicinale antitumorale. - Pauza intre cure. Cura de dezintoxicare a organismului dureaza 3-6 zile si in acest timp se consuma 1-2 l de ceai din plante medicinale zilnic si sucuri de legume si fructe. In aceasta etapa se vor bea ceaiuri din urzica, sulfina, ghimpe, pufulita paroasa, galbenele, coada-soricelului, napraznic. In etapa a doua se face tratamentul propriu-zis al cancerului, cu spanz si cu ceai antitumoral (compozitia acestui ceai este diferita dupa tipurile de cancer). In pauza dintre tratamente se bea ceai antitumoral. In cazul bolii mamei dvs., in afara celor mentionate mai sus, as adauga cataplasme cu plante calde, bai de sezut cu plante medicinale si un unguent propolizat.
prof. Lucia Roman - loc. Dernisoara, nr. 175, cod 3793, jud. Bihor, tel. 0744/52.57.14
(Raspunsul este valabil si pentru Maria Cercel, "Tatal meu sufera de glioblastom", F. As nr. 544)

</b>
<b>
"Toamna si iarna sufar de tulburari de vedere"
(Raspuns pentru Andreea - Bistrita, F. As nr. 547)

Draga Andreea, si eu sufar de ani de zile de aceste tulburari neplacute si mult timp nu am stiut care e cauza lor. Fiecare criza ma speria. Uneori, pot sa treaca cateva luni fara sa am nimic, apoi sa se manifeste de doua ori in cursul aceleiasi saptamani. De cateva luni, am studiat diverse articole pe Internet si mi-am pus singur diagnosticul de migrena oftalmica, iar medicul oftalmolog pe care l-am consultat mi-a confirmat acest diagnostic. Migrenele oftalmice sunt precedate de tulburari de vedere care dureaza 20-30 de minute, urmate de dureri de cap. In general, apare un mic punct orb in centrul campului vizual, cu un zig-zag luminos, care se largeste si pulseaza de o parte si de alta a campului vizual. Stresul, emotiile, enervarea si factorii hormonali par sa fie la originea acestei tulburari. In caz de criza, se recomanda aspirina. In general, boala debuteaza in adolescenta si se transmite ereditar. Iti doresc multa sanatate!
H.O. - e-mail: horiana@wanadoo.fr

</b><b>"Fetita mea sufera de blefarita din prima zi de viata"
(Raspuns pentru Aurelia - Bucuresti, F. As nr. 548)

1. Un tratament indicat pentru blefaro-conjunctivita este extrem de simplu, ieftin, la indemana oricui si consta intr-un amestec de ulei de catina si ulei de ricin, in proportii egale, cu care se ung pleoapele si genele de patru-cinci ori pe zi. Ambele se pot procura de la orice magazin Plafar din tara, sau de la farmaciile naturiste. Acest amestec, fiind uleios, nu determina usturimi, uleiul de ricin regenerand genele, iar uleiul de catina refacand troficitatea tegumentelor pleoapelor. Pentru o perioada este recomandat sa se renunte la machiajul pleoapelor. Blefaro-conjunctivita nu este o boala incurabila, dar presupune tratament sustinut cateva saptamani. Va doresc multa sanatate si tot binele din lume!
dr. Maria Ionascu - Bacau
2. Stimata doamna, m-am confruntat si eu cu aceasta problema, chiar la nasterea fetitei mele: medicamentele rezolvau boala doar pentru o perioada foarte scurta si ne-am chinuit luni de zile, dar dragostea te invata niste retete simple si eficace, care, folosite cu calm, tenacitate si rabdare, te fac cel mai bun doctor, rasplatindu-ti toate eforturile si sacrificiul. Inainte de toate, o asemenea infectie necesita o igiena aproape obsesiva. Asadar, primul pas: igiena. Prosop curat, separat (numai pentru fata, nu si pentru maini), atarnat undeva ca sa nu intre in contact cu alte prosoape. Se va schimba aproape zilnic, se fierbe obligatoriu, dar nu cu detergenti. Fata de perna va fi permanent acoperita cu un prosop curat (fiert), schimbat la fiecare doua-trei zile. Praful din camera si substantele alergene de tipul detergentilor trebuie evitate, deoarece creeaza mancarimi si nevoia imperioasa de a pune mana la ochi. Orice tentatie de a freca ochii se rezolva numai cu dosul palmei! Al doilea pas: spalarea. Ceaiul de musetel, chiar daca nu este indicat de medici, trebuie sa-l aveti vesnic la indemana, proaspat preparat (atentie ca se altereaza repede), si ori de cate ori deschide ochii, chiar si dupa somnul de dupa-amiaza, trebuie sa-si spele pleoapele (nu se baga in ochi!). Este foarte important ca planta sa fie culeasa din locuri nepoluate. Prin urmare, cu ochii inchisi, se sterg pleoapele cu grija, spre coada ochiului, numai cu tifoane sterile (pentru ochiul stang - un tifon, pentru ochiul drept - alt tifon). Vasul in care se fierb plantele sa fie destinat strict ceaiului de musetel. Nu se incurca tifoanele (stangul cu dreptul), nu se mai umezesc inca o data in ceai, se arunca obligatoriu dupa fiecare intrebuintare. De doua-trei ori pe zi se pune bitter suedez original pe pleoapele bine spalate, nu in ochi! Pe buricul degetului perfect curat se toarna cateva picaturi care se vor aplica usor pe pleoape (nu se misca pleoapele pana nu se zvanta bine bitterul). Contine alcool si ustura. Apoi se spala mainile, sa nu ramana microbi. Printr-un efect lent de patrundere in tesut, bitterul dezinfecteaza perfect si vindeca, ba este recomandabil chiar si celor care nu au asemenea probleme, deoarece imbunatateste vederea. La inceput (o luna), tratamentul se va face fara intrerupere. Se poate face pauza de bitter sau se vor spala ochii doar dimineata, daca exista o imbunatatire vizibila. Chiar daca boala vi se pare vindecata, este bine sa continuati tratamentul (cu mici pauze) alte cateva saptamani. Invatati ca intotdeauna retetele naturiste sunt mai lente, dar cu rezultate trainice. Cu sperante de bine,
Stefania - Brasov, e-mail: daramo@rdslink.ro

"Fiul meu a fost diagnosticat cu sclerodermie"
(Raspuns pentru D.G., F. As nr. 549)

Stimata redactie, alaturi de urari de bine si viata lunga, indraznesc si eu sa va transmit, pe scurt, experienta mea de mama a unui copil bolnav de sclerodermie. Fiul meu, care acum are aproape 20 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala la varsta de doi ani. Desigur ca am luat clinicile la rand, insa fara a gasi vindecarea. Tot ce cred, repet, cred ca am obtinut, a fost stoparea evolutiei bolii. De la Clinica "Necker" din Paris, ni s-a recomandat tratamentul cu Piascledine, pe care baiatul meu l-a urmat timp de trei ani, zilnic. Nu e greu de luat, sunt niste capsule. Vorbind cu atatia medici despre sclerodermie, eu am inteles insa ca aceasta este o boala sistemica; nu este de ajuns simpla constatare la un medic dermatolog, ci copilul trebuie sa faca un set de analize destul de complex, pentru a se vedea in ce masura aceasta boala a afectat capacitatea pulmonara, esofagul si alte organe interne. Noi am avut parte de ajutorul domnului doctor Ioan Ivan de la sectia de pediatrie a Spitalului "Fundeni". Astea au fost demersurile medicale pe care le-am facut. Eu, care nu am pregatire medicala, am incercat sa vad ce nu ii place si ce ii place copilului si sa ii asigur cat se poate de mult confort. Astfel, pentru ca am observat ca se simte bine, i-am facut in fiecare seara masaj pe zona afectata. Pentru ca am observat ca bratul ii era putin mai subtire, l-am dat la gimnastica medicala un sezon. Apoi l-am incurajat sa inceapa inotul. Am considerat eu ca asa, pusa in miscare, masa musculara se va dezvolta. La Clinica "Necker" ni s-a spus ca asta se cheama kinetoterapie si ca este foarte bine ca am procedat asa. Lenjeria lui - camasile, maieurile, tricourile - era intotdeauna fiarta si calcata. Apoi am mai observat ca daca face febra, boala se extinde. Asa ca i-am scos maselele cariate, am avut mereu grija sa nu raceasca, sa nu existe focare de infectie, ca sa nu ajunga sa faca febra. Din alimentatie am scos prajelile, carnea, produsele de cofetarie, toate alimentele erau de calitate si intotdeauna proaspete. As vrea sa o asigur pe doamna in cauza ca evolutia bolii se va incetini foarte mult dupa ce copilul va incheia perioada de crestere. De asemenea, sa nu ia asa in tragic situatia. Este intr-adevar o problema, dar nu este o nenorocire. Boala este nevindecabila, dar niciodata nu se transforma in cancer. Am auzit anul trecut ca un centru de cercetari medicale din Cleveland ar fi descoperit cauza, si anume transferul accidental dintre celulele mamei si ale fatului in viata intrauterina. De asemenea, vreau sa o sfatuiesc pe doamna in cauza sa evite produsele si cremele pe baza de cortizon. E falsa impresia ca fac bine. In incheiere, o rog pe doamna D.G. sa fie optimista. Baiatul meu a ajuns barbat, poate munci, este un om cu o viata absolut normala. Multa sanatate!
Gabi Tanase - e-mail: gabitanase@rdslink.ro

</b><b>"Prietenul meu face frecvent viroze respiratorii, iar eu am bila lenesa"
(Raspuns pentru Iuliana Zafiu - jud. Prahova,
F. As nr. 549)

Draga Iuliana, infectiile repetate la nivelul gatului, racelile si virozele respiratorii sunt o amenintare permanenta pentru sanatatea noastra. Daca sistemul imunitar este slabit, virusurile si bacteriile ce ne inconjoara abia asteapta sa ne atace corpul si sa ne tina pentru cateva zile la pat, cu nelipsita batista si durerile ingrozitoare de cap. Putina lume stie ca pentru mentinerea "la cote maxime" a sistemului imunitar sunt extrem de importante vitaminele si mineralele, de aceea este important sa ne "hranim" organismul cu ele. Iata cateva dintre cele mai importante ingrediente pe care trebuie sa vi le asigurati. Seleniul: acest mineral activeaza limfocitele T si macrofagele, care recunosc si distrug bacteriile si virusurile. Zincul: mineral ce face parte integranta din peste 200 de enzime implicate in procesele sistemului imunitar. Vitamina A: antioxidant ce incetineste procesul imbatranirii (proteinele nu pot fi utilizate fara aceasta vitamina). Vitamina B6: necesara pentru sinteza materialului genetic, Adn si Arn, cu importanta majora atat in mentinerea sanatatii fizice, cat si a celei psihice. Vitamina C: antioxidant esential in formarea colagenului, ce determina si producerea hormonilor "antistres". Vitamina E: puternic antioxidant ce imbunatateste utilizarea oxigenului si intareste sistemul imunitar. Ii recomand prietenului tau un preparat foarte bine documentat stiintific, Bio-Seleniu+Zinc, care este disponibil in farmacii. In perioadele reci, ii recomand, de asemenea, sa foloseasca Bio-C Zinc, un supliment nutritiv ce contine vitamina C si zinc, ambele avand rolul de a creste imunitatea si de a ajuta organismul sa lupte mai usor cu virozele, reducand severitatea si durata simptomatologiei. Multa sanatate!
dr. Claudia Ciocan - Bucuresti, tel. 021/202.30.23

</b><b>"De cativa ani am o iritatie in jurul anusului si sub sani"
(Raspuns pentru Rodica - Bucuresti, F. As nr. 549)

Si eu m-am confruntat cu asemenea simptome in urma cu doi ani. Nici nu ma asteptam sa se rezolve asa de repede aceasta problema care parea de nevindecat. La indicatia unui medic, m-am spalat cu sapun Neutro Roberts si am aplicat - pe suprafata bine uscata - deodorant Secret (varianta Solid Dry sau Powder). Desi la inceput am fost neincrezatoare, aplicand acest tratament, dupa trei-patru zile problema era rezolvata. Atentie la lenjeria intima! Eu nu am mai folosit de atunci nimic sintetic, ci numai lenjerie din bumbac. Mare atentie si la alimentatie: fara zahar (inlocuiti-l cu miere), fara grasimi, prajeli, carne de porc. Consumati multe fructe si legume. Multa sanatate!
Lilia Paval - Buzau, e-mail: silvana@fastmail.ca

"Am gastrita acuta si colita"
(Raspuns pentru Cristina Paunoiu - Urlati, jud. Prahova, F. As nr. 550)

Gastrita acuta si colita se vindeca usor urmand o cura interna de trei saptamani cu argila. Rezultatele sunt mai putin sigure daca ati facut tratament indelungat cu antibiotice. Va ofer cu placere o doza de argila tibetana gratuit, daca ma contactati telefonic la 0258/86.56.77 sau daca imi scrieti pe adresa: Mircea Bocan, str. Avantului 19, bl.J6, ap. 8, Alba Iulia, cod 2500, jud. Alba. Cu stima,
ing. chimist Mircea Bocan