Lumea romaneasca

Redactia
Kitty Cepraga"Mi-ar placea sa am o emisiune numai a mea, cu glume, dans si cantari" - Dupa ce s-a lansat stralucit pe Mtv Romania si a prezentat calificarile la Eurovision, va reveni pe micul ecran alaturi de o alta vedeta indragita, Cosmin Cernat. Frumoasa, blonda, dar nu si proasta, Kitty are viit...

Kitty Cepraga</b><b>"Mi-ar placea sa am o emisiune numai a mea, cu glume, dans si cantari" - Dupa ce s-a lansat stralucit pe Mtv Romania si a prezentat calificarile la Eurovision, va reveni pe micul ecran alaturi de o alta vedeta indragita, Cosmin Cernat. Frumoasa, blonda, dar nu si proasta, Kitty are viitorul de partea ei -

</b><b>Fustele mamei si "Scoala vedetelor" - La doar 23 de ani, esti deja o vedeta pe micul ecran. Prestatia ta ca prezentatoare la Mtv si, recent, la Televiziunea Romana, unde ai condus calificarile pentru Eurovision, ti-au adus "sufragiul universal". Sa fie succesul tau o mostenire pe linie de familie, avand in vedere ca atat mama, cat si tatal tau lucreaza in televiziune?
- Ma consider o persoana privilegiata, pentru ca am avut norocul sa ma nasc intr-o familie de intelectuali si, mai ales, de oameni care si-au dedicat viata televiziunii - un mediu deosebit prin fascinatia pe care o exercita asupra tuturor. De mica urmaream vrajita reportajele pe care tatal meu, Octavian Cepraga, le realiza pentru "Stiri". Mi se parea ca transmit o lume fabuloasa, ca - desi relatau fapte pe care le constientizam a fi reale - reusea sa le invaluiasca intr-o doza de mister. De-a lungul timpului, mereu am considerat ca ceea ce a facut el in televiziune se constituie in cea mai importanta sursa de inspiratie pentru un eventual viitor profesional. Ma molipsisem, fara sa stiu, ca sa nu mai vorbesc ca si mama, Alexandra Cepraga, absolventa de Conservator, printr-un joc al destinului, a ajuns si ea sa lucreze in televiziune, ca regizor muzical. Ascunsa printre fustele ei, am trait mirajul spectacolului Tv de aproape, privind curioasa la pregatirile pe care le faceau cantaretii pentru festivalurile de la Mamaia. In adolescenta o adoram pur si simplu pe Bianca Brad: o consideram a fi o frumusete speciala, dublata de un bun-gust impecabil si de o personalitate bine conturata. Nici acum nu mi-am schimbat parerea! Pe parcursul copilariei si al adolescentei, nu am avut nici o secunda in care sa spun: mi-ar placea sa devin doctorita sau gimnasta sau... Mereu am avut infipt in creier un singur gand: sa fac televiziune si actorie. Asta, in ciuda faptului ca parintii mei au dorit sa ma indrepte pe calea unei cariere legate de stiintele exacte, cu o munca stabila, cu program fix, de birou. De dragul lor, am si urmat un an Economia Turismului Intern si International. Era clar ca nu era de mine! Apoi am dat la Teatru, si cand au vazut ai mei ca am intrat cu medie mare, peste noua, au capitulat: "Trebuie s-o lasam sa-si urmeze visul, ca sa nu regrete mai tarziu!".
- Cand s-a petrecut debutul tau pe micul ecran?
- Foarte devreme. Eram inca in scoala generala, cand am inceput sa cant si sa spun poezii la televizor. Si din acel moment, crede-ma, n-a mai fost cale de intoarcere! Cand am aflat ca se fac selectii pentru "Scoala vedetelor", a domnului Titus Munteanu, le-am spus parintilor ca trebuie sa incerc si eu. Am fost la probe, le-am trecut cu bine si, uite-asa, am devenit parte dintr-un program care a placut foarte mult la vremea respectiva si care a insemnat mult pentru noi, toti cei implicati: practic, a fost rampa noastra de lansare si prima scoala de televiziune adevarata din viata noastra. Ulterior, am prezentat o serie de spectacole organizate de Tvr, pentru ca dupa aceea sa intru in "Trupa Dp2", unde au debutat Dalia Pusca, Alexandra Mutu, Augusta Dumitrascu, Catalin Maruta si multi altii. Dupa incheierea programului, am dat probe si am intrat in echipa celor de la Astra 22, care producea emisiunea "Duminica in familie" de la Antena 1. Acolo am fost una dintre cele trei coprezentatoare care se ocupau de partea muzicala. Tot prin probe am ajuns apoi la Mcm Romania, care s-a transformat, pe parcurs, in Mtv Romania, iar acum m-am reintors la prima mea iubire - Tvr-ul. Firma "Prime Time" a domnului Valeriu Lazarov va produce o noua emisiune, care provizoriu poarta titlul "Marea surpriza" si va debuta pe 4 aprilie. Rolul meu e acela de coprezentator, alaturi de Cosmin Cernat. Ceea ce vreau sa subliniez, tot repetand cuvantul "probe", este ca in afara primelor mele aparitii, pilele nu au functionat, desi toata lumea m-a suspectat, ani de zile. Mereu am fost urmarita de umbra numelui parintilor si a trebuit sa muncesc dublu, tocmai pentru a putea dovedi ca nu sunt acolo doar datorita lor, ci ca ma pot sustine singura, prin forte proprii, prin ceea ce am eu in cap. Nadajduiesc ca in sfarsit am depasit aceasta etapa si ca toti s-au lamurit cine si cum este Kitty Cepraga.
- Multi adolescenti viseaza la o cariera pe micul ecran. Care sunt, in opinia ta, ingredientele unei adevarate vedete de televiziune?
- Din pacate, si cu riscul de a leza multe dintre prezentatoarele si moderatoarele care functioneaza in momentul de fata la numeroasele noastre televiziuni, trebuie sa spun ca ele n-au legatura cu meseria pe care o fac. In profesia aceasta, pe langa inteligenta iti trebuie si acel "nu stiu ce", prezenta, seductia, sarmul pe care foarte putine dintre chipurile pe care le vedem pe sticla il au. Apoi, ai nevoie in mod cert de o doza generoasa de dezinvoltura si fantezie, multa spontaneitate si o perfecta stapanire de sine (sa nu ai trac deloc), pentru ca sunt multe momente neprevazute din care trebuie sa te salvezi fara ajutorul echipei. Si, nu in ultimul rand, iti trebuie o cultura solida, indiferent de genul de emisiune in care esti implicat. Din pacate, in ultimii ani din ce in ce mai putini oameni si, mai ales tineri, mai pun pret pe cultura. Li se pare ca daca esti decorativ si ai relatii e suficient. Intr-adevar, acest "sistem" te poate aduce in televiziune, dar foarte curand cei din jur isi vor da seama cate parale faci. Eu sper ca, intr-un final fericit, dar pe care nu stiu sa-l plasez in timp, se va produce o selectie si numai oamenii cu educatie si materie cenusie antrenata vor ramane la pupitrele de comanda. E insa foarte greu, pentru ca in acest mediu sunt multi neaveniti, baieti cu pile si fete cu iubiti bogati. Sunt oameni care strica imaginea televiziunii, pentru ca accepta compromisuri la tot pasul si ele se vad. Eu am fugit mereu de acest fatidic compromis, alegand profesionalismul. Pentru mine, asta inseamna ca, atunci cand ti-ai ales o meserie, trebuie sa stii exact ce vrei de la ea si ce poti sa dai. Daca balanta e echilibrata, inseamna ca ai ales corect, daca nu, mai bine te reorientezi, pana gasesti ce ti se potriveste cu-adevarat.

Nu toate blondele sunt proaste - Cum ramane totusi cu frumusetea? Cat conteaza ea, mai ales pentru o fata care vrea sa lucreze in televiziune?
- Daca n-o intereseaza sa iasa in fata si nu doreste decat sa lucreze in echipa de productie - ceea ce uneori iti ofera mult mai multe satisfactii -, atunci factorul frumusete e aproape irelevant. Si-apoi, stii cum e! O personalitate placuta face chiar si dintr-o fata urata o persoana extrem de simpatica, care poate frange multe inimi. Interiorul e ceea ce conteaza in primul rand. In schimb, pentru cele care vor sa apara pe micul ecran, frumusetea e importanta. In principiu, daca arati ca o matura, nu prea ai sanse si, sincer, mi se pare firesc. Imaginea inseamna, intr-o masura destul de mare, si aspectul fizic. Insa nu uitati ca exista si reversul medaliei: o fata frumoasa si, mai ales o blonda (rade), trebuie sa lupte din greu cu eticheta "frumoasa si proasta". Si, credeti-ma, e foarte greu sa gasesti oportunitati si oameni dispusi sa te ajute sa demonstrezi ca in capul tau este si creier. Pentru asta vreau sa-i multumesc domnului Geo Saizescu, care a avut incredere in mine si mi-a incredintat rolul Crina din filmul de televiziune "Patima Rosie", in care sunt o adolescenta saraca lipita pamantului, cu doua codite pe piept, imbracata in niste haine ponosite, din perioada anilor 40, cand se petrece actiunea. Pentru foarte multa lume aceasta aparitie a mea, intr-un registru atat de diferit, a fost un adevarat soc, dar si o revelatie.
- Asta ma duce la urmatoarea intrebare: desi faci televiziune de mica, in loc sa urmezi Jurnalistica, ai ales Teatrul. De ce?
- Pentru ca la ora actuala la noi nu exista o scoala reala de jurnalism de televiziune. Asa ca mi-am urmat celalalt vis, mi-am spus ca macar in ceea ce priveste actoria sa am studii de specialitate. Stiu ca la noi e aproape imposibil sa traiesti numai din actorie, dar scoala asta n-are cum sa-ti strice.
- Ce inseamna viata lui Kitty Cepraga in afara televiziunii si actoriei?
- La prima vedere, nu prea multe, pentru ca cele doua imi ocupa aproape integral ziua. Totusi, incerc sa nu uit sa fiu o fata normala, care sa-si traiasca tineretea. Tin mult la intalnirile cu prietenii - care nu sunt multi, dar sunt de nadejde si tin de cald. Prietenia mi se pare ca e unul din fundamentele vietii. Apoi, o mare parte din timpul meu apartine familiei. Parintii mei sunt o parte vitala din mine. Avem o relatie foarte deschisa si extrem de obiectiva, ai mei mergand pe principiul modelarii copilului prin critica. Relatia cu prietenul meu e, de asemenea, foarte importanta. Gasesc in el sinceritate absoluta si sprijin, indiferent de situatie. Si, nu in ultimul rand, viata mea mai inseamna si calatoriile pe care le intreprind in vacante. Ador sa calatoresc, mi se pare ca aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a te intelepti. Cand nu mai esti la tine in tara, intr-un mediu cunoscut, mintea ti-e in alerta 24 de ore din 24, asa ca ajungi sa inmagazinezi un volum urias de informatie.
- Primavara e anotimpul elanurilor. Cum arata visurile tale, dorintele de viitor?
- Pe plan personal, momentan, nu doresc sa schimb nimic, desi sunt adepta familiei traditionale: casatorie, sot si copil. Vreau toate astea, insa putin mai incolo. In rest, as vrea sa fac mult film, sa joc roluri adevarate, nu de vampa care trece zambitoare prin cadru. Chiar am primit din partea Andrei Negulescu, sotia lui Claudiu Bleont, scenariul filmului pe care intentioneaza ea sa-l faca si mi se pare fabulos. Se numeste "Motanul pe tabla de sah" si te duce cu gandul undeva, in zona "Twin Peaks", "La Tiganci". Cinci personaje, fiecare cu personalitatea si cu problemele proprii, se intalnesc intr-o casa si incep sa depene amintiri. Eu sunt unul dintre aceste personaje, o balerina. In ceea ce priveste televiziunea, mi-ar placea sa am o emisiune de divertisment numai a mea, cu glume, dans si cantari, ceva cu mult umor, in genul show-ului "Domenica In" al Marei Venier.Ines Hristea
Foto: Petre Cojocariu (4)