Medicina naturista

Redactia
Purificarea cu pamant:. Tratamente externe cuArgila- Taranii nostri stiu din vechime ca lutul scoate raul din corp - Inca din vremea copilariei am ramas cu deprinderea ca la primele semne de primavara sa fug in padure si sa ma intind pe pamant. Cot la cot cu pasarile si cu primele gaze iesite din amo...

</b><b>Purificarea cu pamant:
Tratamente externe cu</b><b>Argila</b><b>- Taranii nostri stiu din vechime ca lutul scoate raul din corp - Inca din vremea copilariei am ramas cu deprinderea ca la primele semne de primavara sa fug in padure si sa ma intind pe pamant. Cot la cot cu pasarile si cu primele gaze iesite din amortire, celebram prezenta soarelui si explozia vegetala ca pe o sarbatoare asteptata indelung.
"Nu faci bine ca te asezi pe pamant primavara", eram adesea certat, "pamantul trage acum mai tare ca niciodata si ai sa te imbolnavesti." Ascultam, in cele din urma, sfatul si nu m-am imbolnavit niciodata, dar ceva mai tarziu aveam sa aflu ca gestul meu mai fusese deja incercat. Primavara, inainte de a incepe insamantarile, taranii se culcau pe glie sa vada daca "trage" sau nu. Daca pamantul "tragea" era semn ca iarna nu plecase de tot si mai trebuia asteptat. Mai tarziu, am aflat si despre capacitatea lutului de a "trage boala" din corp si de a-l curata printr-un misterios proces de absorbtie exercitat de pamant. Toate aceste "principii" conservate de traditia taraneasca ar parea superstitii daca studii moderne nu le-ar confirma punct cu punct: intr-adevar, argila aplicata extern are o misterioasa capacitate vindecatoare nu doar asupra epidermei, ci chiar si asupra organelor interne, din care absoarbe boala ca un aspirator. Un procedeu ieftin si foarte eficient de regenerare, mult potentat de regenerarea anotimpului. Starnit de primavara, ceasul biologic (descris in pagina alaturata) isi bate cu mai multa forta secundele si e bine sa-l ascultam.

</b><b>1. Purificarea gurii Este o parte a corpului pe care o ignoram pe nedrept atunci cand ne ingrijim de sanatate. Gura este nu doar poarta de intrare a alimentelor si a apei, ci si organul de expresie cel mai important (prin vorbire), sediul simtului gustativ, locul unde incepe practic digestia alimentelor etc. De aceea in cura de dezintoxicare trebuie sa-i acordam o atentie sporita. Un institut de cercetari medicale din Kiev a pus in evidenta cu mai multi ani in urma ca la nivelul gurii, mai precis pe limba, se acumuleaza in timpul somnului cele mai multe toxine, eliminarea acestora avand un efect extrem de benefic asupra intregului corp, care va fi eliberat astfel de o multime de "otravuri". Cel mai bun tratament in acest sens este clatirea indelungata a gurii, dimineata, cu apa de argila concentrata. Nu exista purificator care sa se poata compara cu aceasta apa de argila, care absoarbe ca un adevarat burete toate toxinele, reface mucoasa bucala, neutralizeaza bacteriile si ciupercile parazite de la acest nivel. Dar sa vedem cum obtinem apa de gura cu argila.
Apa de gura pe baza de argila: se prepara simplu, din 2 linguri de argila, puse vreme de 8 ore intr-o jumatate de litru de apa de la robinet. Dimineata se agita energic acest preparat, asa incat sa se omogenizeze cat mai bine, dupa care se fac clatiri ale gurii, pe indelete, asa incat apa argiloasa sa stea in contact cat mai mult timp cu mucoasa bucala, dupa care se scuipa. Clatirea cavitatii bucale cu apa de argila trebuie sa dureze 7-10 minute. Cei care deja au probleme, cum ar fi aftele, infectiile, leziunile bucale, este bine sa faca inca 2-3 clatiri pe parcursul zilei, in afara de toaleta de dimineata. Rezultatele apar dupa primele sapte zile de tratament, dar este bine sa se continue procedeul, macar o luna.
Cateva efecte: apa de argila este un adevarat elixir pentru persoanele care la iesirea din iarna prezinta afte, o sensibilitate la infectii (cu ciuperci mai ales) la nivelul gurii, crapaturi ale limbii, senzatii de usturime a gingiilor si limbii. Apa de argila improspateaza si respiratia, inlaturand mirosul neplacut. Procedeul accentueaza si simtul gustativ, pe care il face mai intens si mai rafinat. Rezultatul: hranindu-ne cu mai putine alimente, vom atinge starea de satietate, sesizand mai usor care din ele ne sunt potrivite si care nu. Aceste efecte au o aplicatie directa in reglarea greutatii corporale, care se face de la sine atunci cand simtul gustativ "functioneaza" corespunzator.

2. Nasul si caile respiratorii superioare La iesirea din iarna, mai toata lumea are probleme cu respiratia. Atunci cand nasul este, chiar si partial, infundat, tindem sa respiram pe gura, inhaland aer rece si nefiltrat - de unde si invazia de bronsite, pneumonii si alte complicatii respiratorii, care apar in primele doua luni de primavara. Mai mult, absenta mirosului ne reduce energia si tonusul psihic, care sunt intr-o relatie directa cu cantitatea de stimuli olfactivi pe care-i receptam din mediul inconjurator. Si aici argila ne este de ajutor.
Solutia coloidala argiloasa se obtine prin combinarea unei lingurite rase de argila cu o lingura de apa, dupa care totul se amesteca foarte bine cu o bagheta de lemn sau portelan si se lasa sa stea vreme de 20 de minute. Se trage solutia limpezita cu o pipeta (se gaseste in farmacii) si se pun picaturi in nas - cate 40-50 in fiecare nara, de trei-patru ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum trei saptamani si poate fi repetat de cate ori este nevoie. Efectele lui sunt spectaculoase in majoritatea formelor de guturai, rinita sau sinuzita. Mai ales persoanele la care aceste afectiuni apar frecvent sau deja sunt cronicizate ar trebui sa utilizeze acest tratament la toate schimbarile de anotimp si in special la iesirea din iarna.

</b><b>3. Stomacul In numarul trecut am vorbit despre efectul exceptional al curei interne cu argila asupra stomacului, pe care il protejeaza de gastrita de primavara. In cele ce urmeaza, vom completa tratamentul cu o noua aplicatie, facuta de data aceasta in exterior.
Cataplasma cu argila: peste 6-8 linguri de lut se toarna apa rece cat sa se formeze o pasta, dupa care se lasa doua ore sa se inmoaie; se omogenizeaza pasta de argila amestecand-o foarte bine cu o lingura de lemn, dupa care se aplica direct pe piele, in zona plexului solar (pe stomac) intr-un strat uniform, de 2 cm grosime; deasupra pastei se pune o bucata de nylon (menita sa impiedice uscarea argilei), care se acopera cu hartie (ziar) si apoi cu un material gros si calduros din lana sau bumbac. Cataplasma se tine una-doua ore minimum, dupa care lutul se indeparteaza, iar zona se spala cu un pic de apa calduta si se unge cu putina crema. Cataplasma cu argila se aplica o data la doua-trei zile, minimum doua saptamani, si are efecte puternice asupra persoanelor care sufera de arsuri stomacale, ulcer (chiar si in faza avansata), care au o digestie lenta sau fac frecvent indigestie.

</b><b>4. Ficatul si intestinul In cazul acesta, procedura de dezintoxicare cu argila este aproape identica cu cea de mai sus, ceea ce difera fiind doar locul in care cataplasma este aplicata.
Atunci cand cataplasma este asezata in dreptul ficatului, argila are proprietatea de a decongestiona vezica biliara, care este greu incercata in perioada de iarna, din cauza alimentatiei cu multa carne si alimente conservate. Mai mult, un tratament de doua saptamani, in care se aplica o cataplasma cu argila pe zona ficatului o data la doua-trei zile, imbunatateste direct activitatea hepatica, elimina colicile biliare si senzatia de greata, amplifica tonusul fizic si psihic si stimuleaza imunitatea.
Cataplasma cu argila asezata pe abdomen are o actiune directa asupra intestinului gros si a celui subtire. Persoanele care sufera de enterita, colita, constipatie sau diaree ar trebui sa incerce acest procedeu - nu foarte complicat, dar cu efecte puternice si pe termen lung. Ingrijirea si dezintoxicarea ficatului si intestinului, prin tratamente interne si externe, este cat se poate de binevenita inaintea curelor cu legume si fructe de primavara. De ce? Pentru ca atunci cand aceste organe nu sunt suficient dezintoxicate si activitatea lor nu este bine reglementata, absorbtia de enzime si vitamine este ingreunata.

5. Articulatiile Sunt greu incercate, dupa frigul si umezeala iernii. Cum actioneaza argila asupra lor? Ei bine, nu exista inca o teorie stiintifica lamuritoare in acest sens, dar este sigur ca dupa mai multe aplicatii de cataplasme cu argila anumite depuneri din articulatii sunt efectiv eliminate, elasticitatea articulara creste, iar starea de inflamatie, ca si durerea, se reduc simtitor. Personal, am vazut mai multi pacienti cu probleme articulare grave (mai ales reumatice) care s-au vindecat in clinica naturista "Eden" de la Breaza cu aplicatii cu argila. Oameni care abia mergeau cativa metri pe picioarele lor, dupa doua saptamani de tratament cu argila, au capatat o elasticitate si un tonus uimitor, facand proba practica a credintei populare ca lutul trage afara din corp toate bolile si durerile.
Cataplasmele cu argila pe articulatii: un strat de 2 cm de pasta de argila (preparata cu apa) se aplica pe locul bolnav, se acopera cu nylon, apoi cu ziar si in final cu un material de lana sau bumbac foarte calduros. Cataplasma se tine minimum doua ore, in fiecare zi, vreme de trei saptamani.

6. Tenul si pielea Pe langa faptul ca aspectul ei este un excelent indicator al starii noastre de sanatate, pielea are o sensibilitate aparte la venirea sezonului cald. Aplicatiile externe cu argila au un rol de curatare si regenerare a tenului, de intinerire si elasticizare. Iata cum se face tratamentul cu argila pentru piele:
Masca de argila (se gaseste in comert): se amesteca o lingurita de pulbere cu apa pana cand se obtine o pasta de consistenta smantanii. Se aplica in strat subtire pe obraji, pe gat si pe decolteu (se evita zona din jurul ochilor), se lasa 20 de minute sa se usuce, dupa care se indeparteaza prin spalare cu apa calduta.
Efectele acestei aplicatii cu argila asupra pielii sunt multiple: curata tenul de pete, indeparteaza pletora (vinisoarele rosii) si inchide porii; elasticizeaza si da stralucire pielii; combate eruptiile acneice; reduce sensibilitatea alergica; face pielea mai rezistenta la agresivitatea vantului si combate actiunea factorilor poluanti.

Ilie Tudor