Politica privilegiului

Redactia
Politica privilegiului Alegerile locale partiale din 11 mai au demonstrat ca partidul guvernamental, Psd-ul, nu se da in laturi de la nimic atunci cand este vorba de conservarea puterii. Ele au fost un fel de repetitie pentru ceea ce va urma in 2004, cand alegerile se vor desfasura la scara...

Politica privilegiului Alegerile locale partiale din 11 mai au demonstrat ca partidul guvernamental, Psd-ul, nu se da in laturi de la nimic atunci cand este vorba de conservarea puterii. Ele au fost un fel de repetitie pentru ceea ce va urma in 2004, cand alegerile se vor desfasura la scara nationala. Psd-ul a cheltuit fara scrupule miliarde de lei din banii publici pentru a convinge alegatorii sa-i voteze candidatii, a mobilizat in totalitate Administratia, dar si Biserica, pentru castigarea tuturor posturilor de primari puse in joc. "Agentii Domnului" au devenit agenti electorali ai Psd. Ministri si lideri de partid s-au deplasat "in teritoriu", iar baronii locali nu s-au sfiit sa insinueze o serie de amenintari pentru micile comunitati care ar fi putut sa miste in front, votand altfel decat doreste Puterea. "Daca vreti ca pixul sa scrie un buget mai mare, votati cum trebuie", a declarat (deja) celebrul "baron de Gorj", N. Mischie, oficializand ideea ca bunastarea cetatenilor este in relatie directa cu dominatia Psd-ului. Iar pentru d-l C. Gusa, secretarul general al partidului de guvernamant, lucrurile chiar asa si trebuie sa se desfasoare, pentru ca, daca primarii sunt Psd-isti, ei pot lua mult mai usor legatura cu superiorii care "se afla in functii administrative si pot sa-i informeze privilegiat - chiar si prin telefon - asupra unor proiecte". In discursul d-lui Gusa, termenul privilegiat este cheia. Concluzia devine clara: daca vreti sa fiti privilegiati, votati cu Psd-ul. Urmarea ar trebui sa fie ca romanii sa voteze in proportie de 100% cu partidul d-lui A. Nastase pentru a o duce mai bine. Ne-am intors la unanimitatea comunista! Psd-ul confirma ca doreste sa se defineasca drept un partid-stat.
Majoritatea comentatorilor s-au alarmat de aceasta perspectiva. Mie mi se pare fireasca, in profund acord cu mentalitatile in care s-au format actualii conducatori ai partidului la putere. Pe vremea Pcr-ului, tinerii "activisti" stiau ca admiterea in "sistem" este suficienta (daca nu se intamplau "accidente" personale) pentru asigurarea unei cariere pe viata. "Partidul" isi demonstra omnipotenta prin astfel de "asigurari" pentru ca, desigur, nimeni nu doreste ca ziua de maine sa fie nesigura. Este asadar normal ca, din varii motive (in principal economice), "baietii" din Psd sa aspire la eternizarea propriei dominatii. Contextul international, este drept, exclude o asemenea viziune, dar lucrurile se pot aranja prin mentinerea unei opozitii decorative, controlata ca urmare a unei repartizari de roluri. In fond, si liderii opozitiei sunt oameni. Si, daca pot fi controlati prin trecutul lor, pot deveni cooperanti facand opozitie atat cat trebuie. Psd-ul ramane democratic la putere, prin vointa electoratului, si Occidentul nu mai are ce sa spuna. Chiar si pretentia lui de a controla destinatia fondurilor de dezvoltare pe care ni le trimite devine absurda. La urma urmei, cine poate sti mai bine ce gauri (la propriu si la figurat) trebuie astupate decat cei alesi "democratic" de masa cetatenilor? Formula "din afara-i vopsit gardu, inauntru-i leopardul" a fost, de altfel, experimentata cu destul succes de defunctul Pcr. Occidentul are nevoie de noi (de pozitia noastra geo-strategica si de obedienta noastra in toate problemele externe), asa ca "va inghiti galusca". Peste o generatie, doua, ne vom adapta probabil si noi la regulile lui. Dar pana atunci, va mai curge apa pe Dambovita.
Pe mine m-a ingrozit cu totul altceva. Folosind cuvantul "privilegiat", d-l Gusa a dezvaluit cum face politica Psd-ul. Am scris mai demult ca partidul de guvernamant este o grupare de tip mafiot, solidara pe baza satisfacerii ilicite a intereselor sale, pe baza acordarii de privilegii oamenilor lui. Privilegiile, se stie, se dau intotdeauna cu un anume scop si sunt solicitate intotdeauna de catre cei care detin anume atuuri fata de cei capabili sa le acorde. "Baronii" Psd-isti sunt privilegiati in privatizarile si restructurarile economiei pentru ca dau "bani pentru partid" si solicita privilegii pentru ca "darurile" au fost primite. Nimeni nu se mai mira ca liderii locali ai Psd-ului sunt imuni la Justitie pentru ca Justitia insasi este a Psd-ului. Cum ar putea d-l Nastase, presedintele patidului, sa-i dea afara pe un Oprisan sau pe un Mischie, ale caror afaceri si abuzuri au fost copios dezvaluite de presa independenta - cand ei "il au la mana" prin "contributiile" aduse la "bunastarea" partidului sau, cel putin, a conducerii lui. D-l Nastase nu se poate atinge nici macar de un corupt dovedit ca N. Vacaroiu, care are o relatie privilegiata cu presedintele Iliescu. D-l Nastase insusi a ajuns ceea ce a ajuns pentru ca a fost privilegiat de acelasi presedinte si nimeni n-a mai indraznit sa-l intrebe cum si-a dobandit cele "sase (?) case", colectiile de arta etc. Un lant al santajului reciproc, corelat cu cel al interesului reciproc, face imposibila orice tentativa de instaurare a unei societati civile veritabile in Romania. Pentru "ochii lumii", care a sesizat generalizarea coruptiei la toate nivelele si a inceput s-o condamne pe fata, sunt "saltati" diversi "acari Paun", prinsi in flagrant, pusi "la pastrare" si apoi "uitati", cu conditia sa taca si sa-si asume totul. Dar nimeni nu se indoieste ca, sa zicem, un Pavalache ar fi putut sa se lanseze in pretinderea de spaga fara exemplul, daca nu colaborarea, sefului sau, celebrul Miki Spaga, pe care nici un "organ" nu-l va deranja. D-l Serban Mihailescu este "omul de casa" al premierului Nastase si stie toate "afacerile" acestuia.
Secretarul general al Psd-ului, d-l Cosmin Gusa, recunoaste deci ca politica Psd-ului este politica privilegiului. Recunoasterea ei este confirmata de cinismul, sustinut prin "pix", din declaratia "baronului" Mischie. Intr-o tara in care se plimba cu coruptia in gura (o vara si-o scot, vorba d-lui Nastase), dar in care nu se gasesc corupti, politica privilegiului este singura posibila. Alegatorii, ametiti (sau speriati de posibila pierdere a "privilegiilor"), vor vota in masa cu Psd-ul. Ca "privilegiile" acestea (constand in mancare si bautura gratuite - dar si in asumarea personalizata politic a unor obligatii administrative ca asfaltarea drumurilor, introducerea gazelor si electricitatii etc.) se dau doar la alegeri, nu mai conteaza. Psd-ul se bazeaza pe "naivitatea" cetatenilor, pe mintea lor scurta, si nu va ezita sa incerce sa-i mituiasca astfel si la alegerile generale. Dar abia aici apare cea mai grava intrebare: cu ce bani va fi sustinuta aceasta privilegiere a intregului popor, fie ea conceputa si pentru cateva zile, cat va dura campania electorala? Sa fim linistiti: Psd-ul stie deja de unde va lua banii. Din buzunarele acelorasi cetateni pe care ii va "privilegia" prin impozite si taxe, prin scumpiri repetate, prin reduceri de alocatii etc. Evident, nu toti cetatenii vor contribui la fel. Unii sunt mai cetateni decat altii. "Copiii au aceleasi nevoi" - iarasi vorba d-lui Nastase (ca justificare la amendarea diferentierii in salarizarea maternitatii) -, dar, in timp ce unii au "privilegiul cornului cu lapte", altii sunt dusi "cu mertanul" la scoli de mii de dolari. Deh! Privilegiul social-democratiei aplicate!
D-l Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a primit - in consecinta - ordinul sa scoata banii din piatra seaca. Orice poate fi - si trebuie - impozitat. Nu ajung "contributiile benevole" ale micilor intreprinzatori (fara ele riscand sa le fie blocate afacerile), nu ajung sumele repartizate partidului "de la buget" ori "donatiile". Mituirea de masa nu poate fi sustinuta decat din banii publici. Ca sa voteze Psd-ul, angajatilor din intreprinderile de stat falimentare trebuie sa li se asigure salariul. Ca sa voteze cu "social-democratii", datoriile marilor regii monopoliste (evident, de stat) trebuie sterse etc. etc. Si d-l Tanasescu, alaturi de "echipa" lui, gaseste: taxa obligatorie pentru toti, pentru abonament radio-tv, taxa obligatorie pentru "caldura din pereti" (in cazul celor debransati de la Radet), taxa suplimentara pentru cei capabili sa munceasca (legal) in mai multe locuri s.a.m.d. Fanariotii, care practicau "vacaritul" si "fumaritul", sunt dulci copii pe langa actualii guvernanti. Care ne vor "privilegia" inaintea alegerilor. Asa cum numai Psd-ul stie sa o faca.Toma Roman