Cititorii Intreaba...

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Cum se pot vindeca ulcerele cutanate?". Scriu cu emotie aceasta scrisoare, deoarece sunt o romanca plecata din tara pentru a munci in Italia si a procura banii necesari familiei mele. Mi-e dor de tara, de copiii mei, de mama ramasa vaduva, de prieteni, dar strang din dinti si...

Cititorii Intreaba...

"Cum se pot vindeca ulcerele cutanate?"

Scriu cu emotie aceasta scrisoare, deoarece sunt o romanca plecata din tara pentru a munci in Italia si a procura banii necesari familiei mele. Mi-e dor de tara, de copiii mei, de mama ramasa vaduva, de prieteni, dar strang din dinti si merg inainte pentru a putea trimite bani acasa. Chiar daca sunt departe, reusesc sa citesc "Formula As" cu o mica intarziere. Va iubesc si va respect pentru eleganta si frumusetea cu care este intocmita aceasta revista, pentru imensul ajutor dat celor suferinzi si celor saraci, pentru tot! Va scriu pentru a va ruga sa ajutati o doamna italianca, Loreta Lidia, care are 78 de ani si este foarte bolnava. Se deplaseaza foarte greu, majoritatea timpului si-l petrece stand asezata in fotoliu. Boala dumneaei este grava, o dor cumplit picioarele care sunt umflate, pline de rani care supureaza, sangereaza de la genunchi in jos, inclusiv laba piciorului. Diagnosticul initial a fost flebita, acum medicul ei a pus diagnosticul de ulcere cutanate. Zilnic vine o infirmiera care ii spala picioarele cu ser fiziologic, apoi aplica un spray care se numeste Katoxyn, dupa care ii bandajeaza picioarele. Acest tratament pe care il face de cateva luni nu reuseste nici macar sa amelioreze boala. Pielea este rosie, crapata si din ea tasneste sange si un lichid albicios, urat mirositor. Pana soseste infirmiera sa-i faca tratamentul, bandajul se imbiba, iar lichidul acesta ii uda si incaltamintea. Este un calvar pentru batrana doamna: aceste ulcere cutanate produc dureri si mancarimi, dar nu se poate scarpina, deoarece picioarele sunt ca o rana. Ulcerele se prezinta sub forma unor pete circulare cu diametrul de 10-12 cm, iar acum, pe langa acestea, apar altele, mai mici, cu diametrul de 4-5 cm. Daca cineva, medic sau cunoscator al altor leacuri, ne-ar ajuta, am ramane recunoscatoare pentru acest imens bine facut. Asteptam cu speranta un raspuns si va multumim anticipat.
V.S. - tel. 0039087360779

"Sufar de miorabdosarcom"

Am 20 de ani si sunt studenta la Medicina in anul Ii. De trei ani fac chimioterapie pentru miorabdosarcom si mi s-au facut mai multe operatii. Raman profund recunoscatoare oricui ma poate ajuta cu informatii pentru vindecare. Va multumesc.
Roxana-Maria Savina - str. Orientului nr. 7, bl. 853, sc. A, ap. 4, Iasi, cod 6600
"La 6 ani, fiul meu are tumora gliom de nerv optic"
Baietelul meu de 6 ani sufera de neurofibromatoza de tip 1 si a fost operat pentru o tumora gliom de nerv optic stang. In urma interventiei, copilul a ramas fara vedere la ochiul stang. In prezent, tumora s-a refacut si copilul necesita un nou tratament. Sunt in discutie interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia; ar mai exista o modalitate de tratament naturist, dar care nu prea este recunoscuta de catre medici la ora actuala. Va rog sa ma indrumati spre cei care trateaza cu spanz diverse maladii si tumori sau sa-mi indicati un tratament naturist eficient in acest gen de tumori.
e-mail: ancaghita@yahoo.com

"Fetita mea sufera de boala Behcet"

Sunt mama a cinci copii si fetita cea mai mare, care are 12 ani, sufera de o boala foarte rar intalnita si pentru mine total necunoscuta. In decembrie 2001 au aparut primele simptome ale bolii: pete mari, rosii pe antebrate, pe partea interioara a picioarelor si sub genunchi, buzele si limba i s-au umflat si am crezut ca e vorba de urticarie. Dupa o zi, culoarea petelor devine vanata, iar in gura face rani. Petele si ranile apar si la nivelul organelor genitale si la stomac (ulcer gastro-duodenal), apoi dispar deodata. De atunci, periodic, la aproximativ cinci luni, se repeta simptomele bolii, care abia in februarie 2003 a fost diagnosticata ca fiind boala Behcet. Nu a mostenit din familie boala, nu cunosc persoane care sa sufere de aceasta boala, nu cunosc cauza ei si sunt disperata ca nu o pot ajuta. Tratamentul medicamentos aplicat prin internari de 10-12 zile ii rezolva pe moment problema, dar stiu ca peste cateva luni cosmarul se repeta. Este o fire sensibila si se consuma foarte mult. Daca cineva cunoaste un tratament naturist sau de alta natura, il rog sa-mi raspunda prin intermediul revistei. Va multumesc din suflet!
Lenuta Marcus - com. Petelea, nr. 680, jud. Mures

"Doresc un tratament pentru sindrom Churg-Strauss"

Apelez la dvs. si la cititorii acestei reviste pentru ca de cativa ani sufar de o boala mai deosebita: sindrom Churg-Strauss (din cate stiu, este o boala a sistemului imunitar). Ii rog foarte mult pe cei care s-au confruntat cu aceeasi boala sa-mi recomande un tratament naturist sau un spital in care aceasta se trateaza. Astept raspuns in revista. Va multumesc si va doresc tuturor multa sanatate.
N.R.E. - jud. Prahova, tel. 0724/52.06.75

"Se poate trata naturist pterigiomul?"

Fratele meu, in varsta de 26 de ani, a fost diagnosticat cu pterigiom si a fost operat la ambii ochi. Boala a recidivat, astfel ca acum, dupa doi ani, a trecut deja prin opt operatii. A suferit enorm si in zadar, pentru ca boala evolueaza. Va rugam sa ne ajutati cu un sfat. Ce mai putem face? Exista vreun tratament naturist?
Georgeta Cercel - str. Sold. C-tin Dragan nr. 80, sector 3, Bucuresti

"Sufar de tumora de orbita"

Am 33 de ani si in toamna anului 1997 am fost operata, cu diagnosticul tumora orbita dreapta intraconala (hemangiom benign). Dupa sase luni de la operatie, mi s-a confirmat ca tumora nu a fost extirpata total. Vederea nu a fost afectata. Apoi am urmat mai multe tratamente cu plante, dar nu m-am vindecat complet. Acum am dureri de cap si in spatele ochiului drept. Am facut ecografie si tumora are dimensiunile 1,6/1,5/1 cm. Va rog sa-mi recomandati un tratament naturist. Cu speranta ca ma veti ajuta, va multumesc din suflet.
Mariana G. - Onesti

"Am doua chisturi pe singurul rinichi"

Am suferit de calculi renali multa vreme, apoi rinichiul stang mi s-a scos, iar pe rinichiul drept mi-au aparut acum doua chisturi. Deoarece sunt ingrijorat de evolutia acestor chisturi, precum si de eventuala aparitie a calculilor (la acest rinichi nu am avut calculi), ma adresez celor care au suferit de aceasta boala sa ma indrume spre luarea unor masuri de vindecare, eventual un tratament naturist. Va multumesc din suflet si astept raspunsul dvs.
George Istrate - str. Albatrosului nr. 1,
bl. N1. ap. 15, Galati

"Tatal meu sufera de Polycythaemia Rubra"

Va rog sa-mi recomandati un tratament naturist pentru tatal meu, in varsta de 76 de ani, care sufera de Polycythaemia Rubra si hipertensiune arteriala (sindrom Gaisbock), el fiind suferind si de hepatita cronica si adenom de prostata.
Mihaela - Iasi, tel. 0723/67.96.39,
e-mail: mary_alkabra@yahoo.com

"Surorii mele nu i se mai inchide operatia"

Sora mea a mers pe picioarele ei la spital pentru a i se face o operatie de hernie abdominala. Dupa operatie, timp de patru zile a fost relativ bine. Putea sa manance si sa faca scurte plimbari. Avea cateva drenuri, fiind o persoana mai corpolenta si operatia fiind pe o suprafata mai mare. In a patra zi a facut un hematom si i-au deschis pe jumatate operatia, nu inainte de a i se face o transfuzie urgenta. Dupa cateva zile i s-au indepartat resturi necrozate de la hematom si au lasat operatia deschisa pe jumatate, pentru refacerea tesutului. Starea de sanatate a surorii mele s-a inrautatit brusc: nu mai putea sa manance, sa bea, ii scadea puterea, nu mai putea sa vorbeasca si parca nici nu mai intelegea ce i se spune. Am rugat zile intregi sa i se faca investigatii, dar parca vorbeam la pereti. Dupa o saptamana i-au facut unele investigatii si la inceput au spus ca a facut encefalopatie. Apoi, la tomograf, s-a constatat ca a facut accident vascular ischemic. Am intalnit un om cu suflet, care a transferat-o la terapie intensiva, mai ales ca incepuse sa faca fibrilatii. A fost intubata si ventilata. Doua saptamani nu a deschis ochii. Am inceput sa facem rugaciuni bunului Dumnezeu si Sfantului Mina, indrumati si ajutati de oameni cu suflet si har. Acum sora mea a deschis ochii si ne-a recunoscut, dar nu are nici un fel de putere si este tot intubata si ventilata. Operatia este spalata si pansata zilnic cu Baneocin, dar refacerea este foarte lenta. Nimeni nu ne spune nimic clar. Replica este: "Sa asteptam, mai exista si minuni". Stiu lucrul acesta si dovada este ca sora mea a deschis ochii. Poate stie cineva insa ce putem face sa creasca tesutul, sa i se poata inchide operatia, ce altceva mai putem folosi, cum o mai putem ajuta sa i se imbunatateasca starea de sanatate? Este un om bun si cu zile de la Dumnezeu, dar trebuie ajutata si nu mai stim cum. A implinit 60 de ani in spital. Multumim tuturor, chiar si pentru ca sunt alaturi de noi citind aceste randuri. Cu credinta si speranta,
Maria D. - Bucuresti, O.P. 53, C.P. 135

"Mama mea are scurgeri galbui din ambii sani"

As dori sa aflu un tratament naturist pentru mama mea, care are probleme cu sanii. Acum trei ani a facut o operatie la san (i s-a scos un nodul benign). Dupa operatie, nu i s-a recomandat nici un tratament, iar dupa cateva luni a constatat ca are o scurgere galbuie din celalalt san. A fost la medic, iar acesta i-a spus ca nu are nimic. Totul a fost in regula pana acum, cand suntem foarte speriati pentru ca din nou au aparut aceste scurgeri, din ambii sani de data aceasta, iar marea problema este ca, fiind in strainatate, nu beneficiaza de servicii medicale, iar eu nu stiu cum sa o ajut. S-ar putea ca aceste scurgeri sa fie provocate si de expunerea prea indelungata la soare? Sunt ingrozita, nu vreau sa o luam de la capat cu spitale, medici... V-as fi recunoscatoare daca mi-ati da vreun sfat, o reteta, orice ca sa o ajut pe mama mea, chiar si de la distanta. Astept un raspuns cat mai repede. Va multumesc din suflet!
Stefania - e-mail: stefania_1973@hotmail.com

"Ma poate ajuta cineva sa tratez fibromialgia?"

Am 46 de ani si de cativa ani sufar cumplit de boala numita fibromialgie, care se manifesta prin dureri musculare in tot corpul si prin dureri ale incheieturilor, incepand de la glezne, genunchi, solduri, umeri pana la incheieturile de la maini si de la degete. Ma simt ca batuta si incheieturile ma dor de parca mi le-ar smulge cineva. Nu pot sta in picioare de durerea talpilor, a gleznelor si a genunchilor. Tot corpul mi-e ca plumbul si chiar cand stau culcata, simt ca ma trage ceva greu in jos. Cunoaste cineva vreun remediu pentru o astfel de boala?
Gabriela

"Va rog sa ma ajutati sa ma vindec de arteriopatie"

Sunt in varsta de 77 ani si am dureri atroce la ambele labe ale picioarelor. Sunt amortite (parca sunt semianesteziate), iar degetele ma dor nu numai la mers, ci chiar cand stau in pat imi dau junghiuri si intepaturi. Mai mult, au inceput sa se incovoaie (sa se cocarjeasca). Testele facute: Ekg este normal, iar oscilometria - piciorul stang: 4 sub genunchi si 1 la glezna, iar piciorul drept: 5 sub genunchi si 2 la glezna. Medicii au stabilit diagnosticul: insuficienta circulatorie periferica, respectiv arteriopatie si mi-au prescris medicamentele Pentaxifilin si Dipiridamol. Desi iau de cateva luni aceste medicamente, nu simt nici o ameliorare. Precizez ca nu fumez, nu consum alcool, iar alimentatia se bazeaza pe lactate, legume, fructe, fara grasimi animale sau prajeli. Apelez la cititorii acestei minunate reviste care s-au confruntat cu aceeasi maladie, sa-mi comunice un tratament naturist, homeopat sau un medic specialist care trateaza aceasta boala. Va multumesc din suflet!
Niculae Traian - Bucuresti, tel. 021/335.18.66

"Sotia mea sufera de Alzheimer"

Sotia mea are varsta de 69 ani si in general organismul ei este sanatos, nu a suferit de nici o boala. Toata viata a lucrat in contabilitate, a avut o memorie de invidiat. Dupa iesirea la pensie, starea sanatatii a devenit precara: a devenit foarte nervoasa si cu momente de amnezie. Boala s-a accentuat si nici un tratament nu a fost de folos. Diagnosticul stabilit de medici este Alzheimer. Nu-si mai recunoaste familia, nu mai vorbeste, nu mai stie absolut nimic din ce se intampla cu dansa. Daca ati mai cunoscut un caz asemanator si stiti vreun tratament care a dat rezultate, va rog din suflet sa-mi dati de stire. Cu mult respect,
Rosu Ion - str. N. Balcescu nr. 3, Galati

"Cum pot scapa de degenerescenta olivo-ponto-cerebeloasa?"
Am 26 de ani, sunt casatorita, am o fetita si sufar de degenerescenta olivo-ponto-cerebeloasa. Boala se manifesta prin tulburari de vorbire de tip cerebelos, mers dificil, si de aceea am nevoie de insotitor permanent. Medicii spun ca am "lichid la creier", ca boala mea nu se vindeca si ca va evolua. Sotul meu vrea sa divorteze si sa-mi ia fetita si cred ca va reusi. Va rog din suflet sa-mi recomandati un tratament care sa ma ajute sa-mi recapat sanatatea. Ajutati-ma sa-mi tin fetita aproape. Va multumesc!
Sidonia - com. Horia, str. Campului nr. 34,
jud. Neamt

"Am o secretie abundenta la nivelul gatului"

Sunt pensionara si de aproximativ trei ani ma confrunt cu o secretie abundenta la nivelul gatului. In aceasta perioada am fost internata la Spitalul "Fundeni" si Institutul de Pneumofiziologie din Bucuresti, am facut foarte multe analize si investigatii Orl,Tbc, endoscopie, bronhoscopie, ecografie, tomografie. Toate rezultatele s-au incadrat in limite normale. Am primit si diferite tratamente, dar starea de sanatate se inrautateste. Secretia de la nivelul gatului este tot mai deranjanta, imi provoaca sufocare si expectoratie permanenta. Daca exista cineva care ma poate ajuta sa scap de aceasta suferinta cumplita, il rog sa-mi scrie. Va multumesc.
V.S. - Brasov

"Sufar de polineuropatie toxica"

Ma adresez dvs. cu rugamintea de a ma ajuta sa gasesc un remediu (naturist daca se poate) pentru polineuropatie toxica, diagnostic pus de neurolog. Degetele de la maini imi sunt amortite, iar talpile imi ard. Am facut un tratament cu Milgama, dar n-a avut nici un rezultat. Am lucrat in mediu toxic (hidroxid de sodiu), dar cu multi ani in urma. E posibil ca abia acum sa ma imbolnavesc? Astept raspunsurile dvs. pe adresa redactiei. Va multumesc.
M.C. - Iasi, tel. 0232/25.40.59

"Sufar de rau de avion"

Am 37 de ani si sufar de rau in mijloacele de transport, dar numai in automobil si avion. Am incercat mai multe antiemetice, care nu au dat rezultate decat in deplasarile cu autoturismul. Cand calatoresc cu avionul, nu isi face efectul nici unul dintre aceste medicamente. Poate cineva dintre cititorii revistei dvs. cunoaste vreun leac impotriva acestei afectiuni. Va multumesc din suflet.
Tina R. - Constanta




Cititorii Raspund...

"Fiul meu sufera de sindromul Gilles de la Tourette"
(Raspuns pentru Alexandru - Bucuresti, F. As nr. 551)


Conform studiilor initiate si publicate inca din 1961 de dr. Henri Turkel si dr. Ruth Harrell, sustinute de reputatul pediatru american R.S. Mendelsohn si de Institutul National Francez de Cercetari Medicale, prin J.M. Bourre (in lucrarea "Dietetica creierului"), afectiunea neurologica a fiului dvs. beneficiaza si de tratament prin alimentatie. Acesta se adreseaza tonificarii sistemului nervos al pacientilor. Va recomand o excelenta terapeuta, amplu prezentata de aproape toate canalele de televiziune si de revista "Formula As" (in 1998), d-na Elena Nita Ibrian (tel. 0233/21.50.48). Domnia sa este autoarea a peste 35 de carti cu tratamente si regimuri naturiste, publicate din pacate in tiraje mult prea mici pentru a putea fi cunoscuta si apreciata asa cum merita. Cautati si pe site-ul www.ask.com despre Tourette sindrom. Va sugerez, de asemenea, sa nu va ganditi nici o clipa la faptul ca problema de sanatate a fiului dvs. nu are rezolvare. Asa am procedat eu intr-o situatie similara, cautand singura cu atata indarjire solutia, incat pana la urma ea a venit din "intamplare". (Intamplarea este pseudonimul lui Dumnezeu, cand El n-are chef sa semneze!). Sunt cu tot sufletul alaturi de dvs. si doresc sa va ajut mai mult decat cu simple sfaturi.
prof. Cornelia Buium - str. Ecoului nr. 4, bl. G12,
sc. B, ap. 19, Piatra-Neamt, jud. Neamt

"Stau la pat din cauza unor ameteli cumplite"
(Raspuns pentru A.P. - Piatra Neamt, F. As nr. 555)


Sufar de aceeasi problema de sanatate de aproape 10 ani, cu crize care se produc - cand la doi ani, cand la trei luni - noaptea, cu ameteli cumplite, pierdere de echilibru, incetosarea vederii, tensiune in ceafa si uneori stari de voma. Dupa ce am consultat o multime de doctori, mi s-a spus ca am sindrom vestibular, ba chiar sindrom Meniere. In concluzie, nu se mai iriga niste vase de sange care duc la creier. Am facut tratament in permanenta cu Tannakan (in criza iau si Torecan) si am observat ca acum crizele sunt mai scurte (de la o saptamana la 1-2 zile, si mai slabe ca intensitate). Multa sanatate!
Leliana Precupetu - Calea Bucuresti, bl. I12, sc. 1, ap. 10, Craiova, jud. Dolj, cod 1100

"Sufar de ptoza palpebrala"
(Raspuns pentru Alexandru Neagu - Bucuresti, F. As nr. 555)


Va rog sa cititi scrisoarea din F. As nr. 552 (3-10 februarie a.c.), publicata la rubrica "Cititorii raspund": "Fetita mea sufera de blefarita". Este un tratament simplu si ieftin, care ajuta la troficitatea tegumentelor pleoapelor.
Ana Crisan - str. Berzei nr. 14, bl. 9,
sc. B, ap. 17, Brasov

"Sufar de cardiopatie ischemica"
(Raspuns pentru Valeria Angelescu - Ploiesti, F. As nr. 555)


Se prepara un sirop din 500 g de coacaze negre uscate la 1 l de apa. Se fierbe 15 minute, se stoarce prin tifon. Se adauga 250 g zahar si se fierbe pana ajunge la consistenta unui sirop. Se ia cate o lingurita la doua ore. Insanatosire grabnica!
Ana Cosa - str. Rahovei nr. 81, bl. 28,
sc. B, ap. 38, Sibiu, cod 2400

"Doresc un tratament pentru o iritatie puternica a pielii, care sa nu-mi afecteze sarcina"
(Raspuns pentru Clara - S.U.A., F. As nr. 556)


M-am confruntat si eu cu astfel de probleme. Inca nu am reusit sa scap de ele in totalitate, dar sper sa le dau de capat. Am folosit foarte multe preparate, creme, tot ce-am auzit, dar fara rezultate spectaculoase. Avand o planta de aloe, mi-am adus aminte ca am dat cateva frunze unei persoane care avea Zona Zoster si s-a vindecat. Cred ca e bine sa incercati si dvs., pentru ca nu are nici un grad de toxicitate. Luati cate o frunza din care taiati bucatele mai mici sau mai mari, le desfaceti in doua si va ungeti cu sucul care se lasa din frunza (atentie la marginile tepoase). Vor inceta mancarimile, iar iritatiile se vor restrange pe zone tot mai mici. De curand, am descoperit si o crema miraculoasa de la S.C. Hofigal S.A. Bucuresti. Crema se numeste Spirulin si poate fi folosita si in dermatoze, urticarie etc. Reface, regenereaza si revitalizeaza tesuturile afectate. Am folosit-o aproape doua saptamani si rezultatul este deosebit. Pielea a devenit catifelata si aproape nu se mai observa nici o iritatie. De asemenea, puteti consuma ceai de catina alba. Se face o infuzie din doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita, se lasa vasul acoperit 30 de minute si se bea fractionat, pe durata unei zile. Extern, se poate folosi o infuzie din trei linguri de flori de musetel la o cana de apa clocotita. Se spala locurile afectate, se lasa sa se usuce fara sa stergeti si apoi dati cu crema de spirulina. Cum puiul de om pe care-l asteptati trebuie sa se bucure de zambetul unei mame fericite, va doresc insanatosire grabnica!
Maria Cherciu - str. Cuza-voda nr. 9,
bl. 9, ap. 1, Focsani

"Este ihtioza o boala vindecabila?"
(Raspuns pentru Raluca Moraru - Gura Vaii, jud. Bacau, F. As nr. 5561)


In F. As nr. 420 (pag. 5) sunt cateva informatii despre aceasta boala. Va sugerez sa-l contactati pe d-l Eugen Giurgiu (Aleea Detunata, bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba Iulia, tel. 0258/83.35.00). Sper ca informatia sa va fie de ajutor. Multa sanatate tuturor celor care fac parte din marea si superba familie a "Formulei As"! Cu stima,
ing. Ioan Nicoras - loc. Valea de Jos, nr. 122, jud. Bihor

"Caut tratament naturist pentru refacerea cartilajului de la glezne"
(Raspuns pentru Milutin Rotaru - Timisoara,
F. As nr. 556)


Eu am avut astfel de probleme, dar nu la glezne, ci la articulatia mandibulara. Am facut si fac (cu rezultate foarte bune) un tratament cu produsul Antiartritic, produs 100% natural, pe baza de cartilaj de rechin. Se gaseste in farmacii si costa circa 200.000 lei (30 de capsule). Mi s-a recomandat cate o capsula pe zi, timp de o luna, apoi doua luni pauza si reluarea tratamentului. Exista multe produse pe baza de cartilaj de rechin, dar eu il recomand pe acesta, caci am avut rezultate foarte bune. Este un produs american, fabricat de Tishcon Corp Usa si distribuit de Cosmopharm Romania. Multa sanatate!
Adriana Gafencu - B-dul Cantemir
nr. 3, sc. A, ap. 11, Iasi, cod 6600

"Sotul meu are cancer la colon, iar eu am cancer la tiroida"
(Raspuns pentru Anca Neagoe, F. As nr. 557)


Am raspuns apelului dvs. deoarece si eu am trecut printr-o trauma asemanatoare si sunt in masura sa va impartasesc din experienta mea. Am fost operata de cancer tiroidian acum 18 ani. Dupa cum remarcati, se poate trai cu acest diagnostic. Mie mi-a fost extirpata tiroida si fac tratament de substitutie pe viata cu L-Thyroxin 100 (Berlin-Chemie) - 2 pastile/zi. Am trei interventii chirurgicale pe tiroida, care mi-au mancat toata tineretea. Am plecat de la o gusa endemica, de la lipsa de iod din apa (zona Moldovei, Piatra-Neamt, Bacau etc.) si mostenirea genetica de pe linia mamei mele. Asa incat, dupa un interval de timp, boala recidiva si iar ajungeam la cutit. La ultima revenire a bolii, s-a metastazat pe o portiune mai mare din gat si torace si a fost nevoie sa fac tratament cu iod radioactiv. N-a fost simplu deloc, dar am fost puternica, increzatoare in fortele mele si dornica de viata, asa incat bunul Dumnezeu m-a ajutat. Am fost tratata la Clinica de Oncologie din Cluj-Napoca, unde am avut noroc de medici buni. Dar in cea mai mare parte, vindecarea s-a produs prin contributia mea. M-am rugat mereu, am participat la slujbele Sfantului Maslu si Sf. Vasile, am postit cat am putut. M-am informat despre boala mea. Am vrut sa stiu totul despre mecanismul declansarii ei, despre solutiile de rezolvare. "Formula As" mi-a oferit multe retete pe care le-am incercat si care mi-au influentat in bine starea de sanatate. Calea naturista este una din cele mai eficiente, in primul rand alimentatia sanatoasa, bazata pe fructe, legume si lactate proaspete. Bineinteles ca in lipsa tiroidei, efectele in timp se resimt. Sunt tot felul de sensibilitati, dar nu imposibil de rezolvat. Pentru ca esti proaspat operata, iti recomand un regim drastic lacto-vegetarian, cu recomandarea sa elimini carnea si zaharul (inlocuieste zaharul cu mierea de albine). Iti recomand cartea "Hrana vie" de Ernst Gnther (nu degeaba ii spune "o speranta pentru fiecare"). Iata cateva recomandari importante:
• Bea zilnic 1,5 l suc din morcov, mere, sfecla rosie, varza cruda, telina, patrunjel, pastarnac, castraveti.
•Apa de tarate de grau (se pun doua linguri intr-un pahar cu apa de cu seara si se bea lichidul dimineata, pe stomacul gol). Taratele ramase se amesteca cu miere, nuca sau branza de vaci si se consuma ca atare.
• Mananca zilnic o cescuta de seminte de dovleac neprajite sau seminte de floarea-soarelui, in si mei.
• Consuma cat mai multe portocale, grapefruit si lamai.
•Zilnic inghite drojdie de bere proaspata, cat o nuca.
• Frectii zilnice cu o carpa inmuiata in apa rece (elimina toxinele).
•Ia suplimente pe baza de vitamina A, E, C, B6, calciu si magneziu.
• Fa gargara adanca cu ceai de dragaica (sanziene, galbenele) si nalba.
• Pune comprese la gat cu flori de sanziene si nalba, proaspat zdrobite, sau cu frunze proaspete de patlagina, frecate cu sare (se aplica seara);
•Comprese cu coada-calului timp de doua ore (doi pumni de planta se pun pe o strecuratoare deasupra unui vas cu aburi, iar cand sunt fierbinti, se pun intr-o carpa curata care se aplica pe gat). Ceai anticancerigen: se pun in parti egale coada-soricelului, urzica, galbenele. Se bea zilnic, cu 30 de minute inainte de mesele principale. Se poate pune in ceai si o lingurita de bitter suedez.
• Argila da rezultate miraculoase (o puteti procura de la d-l Mircea Bocan; noua sa adresa: str. Ion Ratiu nr. 19, cod 510045, bl. J6, ap. 8, Alba-Iulia, tel. 0258/86.56.77). In F. As nr. 557 este un articol cu d-l Vasile Popa si cred ca si produsele dansului ar putea contribui la rezolvarea problemelor dvs. Dar in primul rand trebuie sa aveti incredere in voi insiva, in Dumnezeu si Maica Domnului. Aveti o motivatie puternica - cei doi pui care trebuie sa traiasca alaturi si de mama si de tata. Mie mi-au dat doctorii de fiecare data foarte putin timp de trait. Am avut intelepciunea sa cred ca Dumnezeu ma iubeste si voi trai. Purtati-l pe Dumnezeu in suflet, rugati-va si veti vedea ca si El va iubeste pe voi. Este un moment de cumpana in viata voastra, dar va trece. Veti fi mai uniti si mai puternici. Va mai recomand o reteta folosita la orice fel de cancer: 500 g unt de casa (nesarat), 500 g untura de casa (nesarata), 500 g miere poliflora, 500 g lamai (cu tot cu coaja) tocate marunt, 250 g cafea macinata. Se amesteca toate si se ia cate o lingura din amestec cu 30 de minute inainte de mese. Iti doresc sanatate, putere sa iesi din acest impas si Dumnezeu sa va ajute pe tine si pe familia ta! Cu prietenie,
Calin Veronica - str. Mioritei, bl. 34, sc. B, ap. 30, Bacau, cod 5500, tel. 0231/17.11.53

"Sotul meu are trombangeita obliteranta"
(Raspuns pentru Enik Jurcan - Targu Mures,
F. As nr. 558)


Si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare, fiind diagnosticat cu arterita obliteranta, pe fondul unei circulatii periferice slabe, oscilatiile avand valori intre 0-0,5. Din cauza unui traumatism la piciorul drept, am avut o rana deschisa timp de peste un an. Precizez ca tot timpul am fost sub control medical, am incercat o multime de alifii, prafuri si spray-uri, dar fara rezultat. In final, degetul cu rana a fost amputat (prima falanga de la degetul mare), iar operatia s-a cicatrizat. Dupa cativa ani, la acelasi picior am avut o gangrena pe laba piciorului, cu dimensiuni de circa 25-30 mm si o oarecare supuratie intre degete. Cateva intamplari fericite, cu ajutorul lui Dumnezeu, mi-au scos in cale tratamentul ce avea sa ma scape de necaz. Pentru tratarea bolii am procedat astfel:
• O baie la piciorul bolnav, seara de seara, timp de o jumatate de ora, cu ceai de musetel, galbenele si tataneasa. Dupa baie, cu o penseta faceam toaleta ranii, crusta de pe margine o rupeam usor (doar tesutul mort, fara sa ating tesutul viu).
• Dupa indepartarea tesutului mort, spalam rana cu ser fiziologic, dupa o stergere usoara a ranii prin tamponare cu un tifon curat.
•Pe rana uscata puneam zahar tos, turnat cu lingurita.
•Dupa toate aceste faze, infasuram piciorul, inclusiv rana, cu frunze de varza cruda (dupa o oparire prealabila - introduse in apa clocotita si scoase dupa un minut), zdrobite cu o sticla, aplicate caldute, cat suporta pielea. Infasuram piciorul pana la genunchi cu 2-3 straturi de varza si acopeream cu ceva gros (prosop, molton), sa stea cald. Se tine varza cat suporta piciorul - daca se poate, pana dimineata; peste zi se schimba frunzele de varza de 2-3 ori. (Varza stimuleaza circulatia periferica, iar zaharul activeaza circulatia sangelui si nu lasa sa se faca puroi). Dupa un timp, am beneficiat de un praf sub forma de cristale, numit Debrisan. Dupa baia cu ceaiuri, seara sau dimineata, spalam rana cu ser fiziologic, puneam Debrisan si impachetam piciorul cu frunze de varza. Rana a scazut in dimensiuni si dupa circa un an de zile s-a inchis. Precizez ca in acea perioada am urmat si un tratament medicamentos specific arteritei la spitalul de boli cardiovasculare de la Voinesti-Covasna, jud. Harghita. Doamne ajuta!
Grama Dumitru - str. Petre Dulfu nr. 10/1,
Baia Mare, jud. Maramures, tel. 0262/21.86.73

•Sotul meu a suferit in 1984 de aceeasi boala. A facut un tratament cu Trental (produs german. Acum exista si un preparat romanesc - Pentoxifilin.) Se aplica pansamente imbibate cu Rivanol, iar pe rana curatata se da cu spray Bioxiteracor - de trei-patru ori pe zi. Nu se recomanda extirparea. Se fac masaje pe gambe si coapse cu miscari usoare. Atentie mare, sa nu se raneasca in alte locuri. Succes!
Rodica - Iasi

"La 23 de ani, fiica noastra nu se mai vindeca de Tbc"
(Raspuns pentru C-Tin Dospinescu - Iasi, F. As nr. 558)


Pentru tratarea Tbc-ului va sugerez sa lecturati cercetarile dr. Thomas Schn de la Universitatea Hinkoepind din Suedia, publicate in "European Respiratory Journal", privind un aminoacid natural - arginina, testate pe 120 de voluntari bolnavi de tuberculoza din Etiopia. Bolnavii au luat patru saptamani arginina, tusea disparand, iar testele de saliva fiind foarte bune. Arginina reduce durata tratamentului si riscul transmiterii Tbc-ului, fiind o alternativa terapeutica viabila. Anual mor doua milioane de oameni pe glob din cauza Tbc-ului. Unde nu se gaseste arginina, dr. Schn ii sfatuieste pe bolnavi sa manance cat mai multe alune de padure. Eu va ofer gratis un extract de plante dinamizant, cu rezultate practice in infectii, imunitate scazuta, slabiciune, depozitare de toxine, depresie, artrite.

biolog Andrei Filotie - str. Viorelelor nr. 6, Buzias, jud. Timis, C.P. 1919, tel. 0256/32.19.39