Un dar ceresc pentru sanatate - Somnul

Redactia
Un dar ceresc pentru sanatate - . Somnul. Adormiti greu, aveti un somn agitat, dimineata va simtiti . mai obositi decat seara? Daca da, este foarte posibil sa fiti . "beneficiarul" unei maladii care prinde proportii pe intreg mapamondul: insomnia . O statistica recenta arata ca in majoritatea tarilor c...

Un dar ceresc pentru sanatate -

Somnul

Adormiti greu, aveti un somn agitat, dimineata va simtiti
mai obositi decat seara? Daca da, este foarte posibil sa fiti
"beneficiarul" unei maladii care prinde proportii pe intreg mapamondul: insomnia

O statistica recenta arata ca in majoritatea tarilor civilizate, aproape jumatate din populatie se confrunta pe parcursul vietii cu probleme majore legate de somn. Ce a facut ca insomnia sa capete asemenea proportii in ultimii ani? Primul raspuns pe care il dau specialistii este usor de intuit: stresul. Problema omului contemporan este ca ajunge adesea intr-un cerc vicios: lipsa de odihna il face sa acumuleze foarte usor tensiune psihica, iar starea de tensiune psihica impiedica relaxarea si regenerarea prin somn, ceea ce il va face si mai susceptibil la stres s.a.m.d. Intre alte cauze provocatoare de insomnie, la loc de frunte se afla: schimbarile climatice din ultimii ani, care perturba puternic activitatea nervoasa, hrana ticsita cu aditivi alimentari excitanti, uitatul la televizor (o continua sursa de agitatie), lipsa de activitate fizica, care duce la economisirea unor cantitati uriase de energie, care apoi se cer consumate, impiedicandu-ne sa dormim.
Atunci cand lipsa de somn apare doar cateva nopti pe luna, nu este o problema, dar cand tulburarile apar zi de zi, putem spune fara sa exageram ca traim o adevarata calamitate. O medie de patru ore de somn pe noapte duce rapid la slabirea organismului sau, dupa caz, la cresterea necontrolata in greutate, diabet, cresterea tensiunii sanguine, instabilitate psihica si mentala. Lipsa somnului reprezinta 60% din cauzele accidentelor rutiere, in unele tari ea este pedepsita la fel de aspru ca si conducerea sub influenta alcoolului. Iata asadar cateva motive extrem de intemeiate pentru a ne apleca asupra acestei activitati aparent banale: dormitul.

Spune-mi cum dormi, ca sa-ti spun cat de odihnit esti

Specialistii nu se pot pune de acord asupra cantitatii de somn necesare pentru un om, asa incat regenerarea sa fizica si psihica sa fie optima. Cercetatorii germani sunt de parere ca sunt necesare opt ore pe zi, cei francezi spun ca sase ore sunt suficiente, in timp ce cifra vehiculata in Sua este de sapte ore. Pe de alta parte, fiecare om are propriile sale ritmuri biologice si, ca atare, perioada optima de somn poate diferi mult de la un individ la altul. Dar nu cat dormim, ci cum dormim este mai important. Sunt cunoscute cazuri in care oamenii dorm 3-4 ore pe noapte, insa foarte profund, dupa care sunt intr-o forma excelenta, dar si oameni care dupa zece ore de somn pe noapte simt ca ar mai avea nevoie de un supliment consistent. Din fericire, exista multi factori ce influenteaza si chiar modeleaza somnul, care poate fi la un moment dat dirijat, asa incat sa devina foarte placut si odihnitor.

Metode naturale de imbunatatire a somnului

1. Crearea spatiului de protectie
Cei mai multi oameni au o sensibilitate foarte mare la ambianta in care dorm. Din acest motiv, dormitorul trebuie sa devina un adevarat spatiu "sacru", impregnat de liniste si de tihna, in care sa ne simtim izolati si protejati de toate influentele perturbatoare. Pe cat posibil, din dormitor vor fi scoase toate aparatele electrice. Ceasul desteptator si alte accesorii de acest gen vor fi puse cat mai departe de pat, in timp ce interiorul va fi decorat in nuante lipsite de stridenta si cat mai aproape de cele naturale (culoarea lemnului, mai ales in combinatie cu alb, este foarte odihnitoare). Mai mult, niciodata nu vom lucra, nu vom avea discutii si nu vom face proiecte in incaperea in care dormim si, mai ales, in apropierea patului.
Pastrarea unei curatenii impecabile, aerisirea dimineata si seara a dormitorului, lenjeria de pat de culoare alba vor fi de asemenea de un real folos, oferind un anumit confort psihic si ajutand la "limpezirea" somnului. De ce sunt atat de importante toate aceste detalii referitoare la ambianta in care dormim? Ei bine, cercetatorii au constatat ca atunci cand ne aflam la granita dintre starea de veghe si somn, mintea - si in special subconstientul - este extrem de receptiva la orice sugestie data de mediu. Un mediu dezordonat, marcat de tensiune, va induce o sugestie de stres, in timp ce, din contra, un mediu prietenos, curat si linistit, va induce o stare de calm si de relaxare.
2. Alimentatia sedativa
Ce, cand si cat mancam are o mare importanta asupra calitatii somnului, multi dintre cei care sufera de o forma sau alta de insomnie putand elimina foarte simplu
aceasta tulburare prin cateva schimbari aduse in alimentatie.

• Mancati regulat - este un sfat important, mai ales pentru persoanele care adorm greu sau care au un somn foarte agitat. Se pare ca regimul de viata cu mese la ore fixe si cu cantitati moderate de hrana are darul de a regulariza activitatea nervoasa, conferind un fond de stabilitate psihica, care este de un imens ajutor in tratarea insomniei.

• Evitati mesele luate dupa ora 20 - in general, suprapunerea proceselor digestive peste perioada de somn nu este de dorit. Credinta populara ca cel care mananca inainte de culcare va avea vise urate are si o fundamentare stiintifica aratand ca activitatea sistemului nervos este perturbata de mesele luate tarziu sau atunci cand suntem deja foarte obositi.

• Nu va infometati inutil - curele drastice de slabit au, intre altele, "darul" de a da insomnii severe, dintr-un motiv foarte simplu: organismul supus la foame este intr-o continua stare de alerta. Din acelasi motiv, anularea totala a mesei de seara nu este indicata nici pentru persoanele gurmande, care vor trai o adevarata frustrare cauzata de lipsa de hrana, frustrare tradusa prin insomnie.

• La nevoie, recurgeti la dulciuri - cu exceptia ciocolatei, luati-va desertul seara. De ce? Pentru ca dupa consumarea, chiar si a unei cantitati moderate de dulciuri, creierul elibereaza anumite substante care confera o stare de multumire, foarte propice pentru inducerea unui somn placut si odihnitor.

• Eliminati alimentele excitante - teobromina din produsele cu cacao, cofeina din cafea si din ceaiul negru si verde, majoritatea amelioratorilor de gust si de aroma din alimentele industrializate sunt un stimulent puternic al sistemului nervos, alungand cu promptitudine somnul. Feriti-va de ele, daca nu vreti sa aveti multe nopti albe.

• Consumati cu predilectie hrana cu efecte sedative si de reglare a activitatii sistemului nervos - ne referim, desigur, la alimente naturale, cum ar fi salata verde, semintele de dovleac, mierea de tei si de salcam, ceapa, conopida, telina (radacina), cartofii (mai ales "natur"), bananele, condimentele blande (fenicul, marar, maghiran), ceaiurile de tei, musetel sau sunatoare.

3. Plantele psihotrope
In medicina populara romaneasca, somnului i se acorda o importanta cu totul speciala. Era profund inradacinata credinta ca in somn sufletul omului ajunge pe alte taramuri, in care se poate intalni cu spirite mai bune sau mai rele, care il vor marca nu numai in timp ce doarme, ci si dupa trezire. De pilda, intalnirea tinerelor fete cu zburatorii le dadea un somn greu si agitat, topindu-le puterile, in timp ce intalnirea flacailor cu ielele era foarte periculoasa, putandu-le lua mintile si chiar viata. Strigoii sau moroii erau cei care dadeau vise urate si cosmaruri, in timp ce "cei din vant" dadeau tulburari nervoase, mergand pana la paralizie. In schimb, intalnirea zanelor, a ingerilor sau a rudelor "plecate dincolo" era de bun augur, in somn aparand rezolvarea unor probleme, fiind primite adevarate ghidari si sugestii privitoare la viata. Pornind de la aceste premise, au fost descoperite zeci si sute de remedii vegetale utile pentru protectia psihica in timpul somnului, dar si pentru o odihna mai profunda, pentru o regenerare fizica si sufleteasca deplina. Daca pana acum se poate spune ca este vorba doar de superstitie, cercetarile facute asupra plantelor folosite pentru somn in medicina populara au pus in evidenta fara putinta de tagada ca ele au o influenta cat se poate de benefica asupra psihicului. Inca nu se stie mecanismul de actiune al plantelor psihotrope ("tropos" in limba greaca inseamna "miscare", deci plantele psihotrope sunt cele care misca, care produc o schimbare in starea de spirit), dar este sigur ca ele au efect atunci cand se urmareste corectarea tulburarilor de somn cu ajutorul lor. Lista acestor plante este mult prea mare pentru a o cuprinde in acest articol, in cele ce urmeaza facand doar cateva sugestii in acest sens:
Valeriana (Valeriana officinalis) - radacina sa este remediul de capatai in tratarea insomniilor rebele. Va recomandam administrarea sa sub forma de tinctura (o gasiti gata preparata, in majoritatea magazinelor naturiste). Se ia o lingurita dizolvata intr-un pahar de apa, cu un sfert de ora inainte de culcare. Efectul somnifer este rapid, iar in medicina populara, se spune ca valeriana protejeaza impotriva influentelor malefice si fereste de visele urate.
Sulfina (Melilotus officinalis) - este un somnifer ceva mai bland decat valeriana, neincetinind procesele de gandire si putand fi luata in cazurile mai usoare de insomnie. Se administreaza sub forma de pulbere (obtinuta din partea aeriana inflorita). Se ia o lingurita pe stomacul gol, seara la ora 19, si eventual inca una la ora 22. Este o planta foarte utila si in tratarea insomniei femeilor ajunse la menopauza, care au bufeuri, palpitatii, stari de nervozitate care le impiedica sa adoarma.
Brusturele dulce (Petasites hybridus) - creste pe vaile paraurilor de munte si are o frunza asemanatoare cu a brusturelui obisnuit, doar ca are un parfum dulce extrem de evident, de unde si numele. Frunza acestei plante are un efect calmant cu totul special, limpezind visele, alungand cosmarurile, fiind de un real ajutor persoanelor care se trezesc noaptea cu o stare puternica de anxietate, dupa care nu mai pot adormi. Se administreaza de asemenea sub forma de pulbere. Se ia o lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol, dintre care o data seara, inainte de culcare.
Pelinul (Artemisia absinthum) - este o planta care nu are efect somnifer propriu-zis, insa este foarte utila persoanelor cu un somn greu si care au probleme la trezire. Se ia sub forma de tinctura (care se gaseste, de asemenea, in magazinele Plafar) - 50 de picaturi de trei ori pe zi, dintre care o data imediat dupa trezire. Cura cu tinctura de pelin nu va fi mai lunga de doua saptamani, cu alte doua saptamani de pauza, intrucat da dependenta.

Ilie Tudor

(Continuare in numarul viitor)