Un dar ceresc pentru sanatate

Redactia
Un dar ceresc pentru sanatate - . Somnul (Ii). Nimeni pe lume nu e scutit de perioade de insomnie, care trec, de obicei, asa cum apar. Gravitatea apare atunci cand lipsa de somn se instaleaza pe perioade indelungate, provocand alterarea starii de sanatate si modificari de comportament. Pe termen lun...

Un dar ceresc pentru sanatate -
Somnul (Ii)


Nimeni pe lume nu e scutit de perioade de insomnie, care trec, de obicei, asa cum apar. Gravitatea apare atunci cand lipsa de somn se instaleaza pe perioade indelungate, provocand alterarea starii de sanatate si modificari de comportament. Pe termen lung, insomnia provoaca iritabilitate, ineficienta si incapacitate de concentrare, in mediul scolar sau profesional. Unii insomniaci sfarsesc prin a fi atat de tensionati, incat nu se pot destinde suficient pentru a adormi. Se creeaza un cerc vicios de surmenaj si de insomnie si cei in cauza sunt epuizati. Din fericire, medicina alternativa ofera solutii nepericuloase si ieftine pentru combaterea lipsei de somn.

Efortul fizic

Mai ales in timpul verii, insomnia face ravagii. De vina sunt noptile foarte scurte si explozia de lumina din timpul zilei, caldura sufocanta, care este o serioasa sursa de disconfort pentru corp si pentru psihic, dar si faptul ca organismul arde mult mai putine calorii decat in timpul sezonului rece, intrucat necesarul de caldura interna este mult mai scazut. Caloriile in plus nu inseamna doar kilograme suplimentare la cantar, ci si o energie vitala, psihica si mentala care se cere folosita. Urmarea: ce n-am consumat in timpul zilei se va cere "ars" in timpul noptii, cand, in loc sa dormim, ne invartim de pe o parte pe alta in asternut, ne facem planuri si proiecte, purtam discutii in gand etc. Care este solutia? Sa ne ardem caloriile si sa folosim energia suplimentara din timp, cu ajutorul sportului. Fireste, nu este cazul sa ridicam haltere sau sa facem alte tipuri de efort extrem, intrucat chiar si forme de miscare mai blande si mai putin solicitante sunt extrem de eficiente. O "portie" de 30 de minute de mers in ritm alert, 25 de minute de mers cu bicicleta ceva mai rapid, 20 de minute de inot sau 15 minute de alergare cu viteza medie constituie un "medicament" eficient pentru somn. Practicat regulat si in aer liber, efortul fizic creeaza o stare de echilibru si de liniste psihica, generatoare de somn.

Baile de plante

Se fac cu aproximativ o ora inainte de culcare, pregatirea lor fiind foarte simpla: 4-5 maini de planta se pun in cinci litri de apa la macerat de dimineata si pana seara, cand se strecoara. Preparatul obtinut se incalzeste si se toarna in apa de baie, cu un minut inainte de a intra in ea. Baia pentru reconfortarea psihica si pentru chemarea unui somn odihnitor dureaza in jur de 20 de minute si se face cu plante alese in functie de necesitatile de moment.

sunatoarea (Hypericum perforatum) elimina neli-nistea si teama, dand o stare de pace si stabilitate psihica.

musetelul (Matricaria chamomilla) reduce iritabilitatea, nervozitatea, conferind o anumita blandete si confort afectiv.

menta (Mentha viridis) are un intens efect racoritor atat fizic, cat si psihic. Este indicata temperamentelor mai incinse, care nu se pot relaxa din cauza unei continue stari de agitatie si neastampar.

sulfina (Melilotus officinalis) da un somn profund si ceva mai greu, fiind indicata persoanelor care adorm cu dificultate sau care se trezesc in mod repetat, la cel mai mic stimul.

captalanul, numit si brusture dulce (Petasites hybridus) elimina cosmarurile si visele agitate, fiind indicat sub forma de bai atat copiilor, cat si adultilor.

teiul (Tilia sp.) da un somn linistit, cu vise limpezi, frumoase si diafane. Traditia populara spune despre florile de tei ca, mai ales pentru copii si pentru cei cu sufletul curat, cheama zanele si spiritele bune pentru a le veghea somnul.

Masajul

Se asociaza foarte bine cu baile de plante, datorita faptului ca ambele sunt mijloace exceptionale de reconfortare psihica. Masajul pentru chemarea somnului este bland, cu miscari de mangaiere facute convergent, spre plexul cardiac (spre inima). De obicei, se face cu o crema cosmetica obisnuita, care sa corespunda tipului de piele (grasa, normala sau uscata), ce va fi intinsa pornind dinspre talpi inspre trunchi si dinspre ceafa spre zona inimii. Unguentul va fi intins pe tot corpul prin miscari de alunecare cu intreaga palma, intrucat astfel efectul relaxant este maxim. Este bine ca masajul sa vi-l faca o persoana apropiata sau cineva pe care agreati. Pentru cine nu a experimentat aceasta forma simpla si extrem de placuta de masaj, sunt greu de imaginat efectele sale linistitoare si de armonizare psihica. Multi dintre cei care sufera de o forma sau alta de insomnie au dobandit-o din cauza unei stari de frustrare afectiva sau, mai direct spus, din cauza absentei iubirii si a tandretii. Masajul bland, de tip mangaiere, este un adevarat elixir pe plan emotional, umpland in primul rand golurile afective, apoi conferind o senzatie de implinire, de pace si liniste sufleteasca, care va chema negresit un somn odihnitor.

Schimbarea de climat

Este recomandata mai ales in timpul sezonului cald, cand climatul din zonele de campie, de dealuri joase, precum si cel de pe litoral devine extrem de excitant. Pentru cei surmenati, cu un echilibru emotional mai fragil sau cu o meteo-sensibilitate marcata, perioada estivala devine o sursa continua de suprasolicitare, stres si tensiune launtrica, toate conducand spre insomnie. Cunoscand acest context, folositi-va de faptul ca vara este si anotimpul vacantelor, retragandu-va spre munte, pentru a va reincarca bateriile launtrice. Climatul unor statiuni montane si submontane de la noi, cum ar fi Covasna, Baile Herculane, Vatra Dornei, Sinaia, Borsec, Poiana Brasov, Slanic Moldova si multe altele, are efecte sedative si tonice psihice exceptionale. Daca vreti cateva zile de somn profund si odihnitor, cautati aceste locuri, nu ocoliti aerul curat si efortul fizic, iar rezultatele favorabile nu vor intarzia sa apara.

Masina de... adormit

Pare de domeniul imposibilului, dar a fost inventata si masinaria care sa ne faca sa adormim. Nu, nu este o figura de stil si trebuie sa va marturisesc ca eu insumi am experimentat acest dispozitiv electronic a carui eficienta m-a uimit. Iata despre ce este vorba: in anii 70, s-au facut o serie de studii privind activitatea electrica a creierului in timpul somnului. S-a constatat ca in timp ce dormim, creierul nostru produce anumite unde cerebrale specifice - undele alfa. S-a pus atunci intrebarea: nu cumva inducand pur si simplu acest ritm cerebral putem obtine o stare de somn profund si binefacator? Astfel a luat nastere un aparat electronic dotat cu niste ochelari speciali, cu mici lampi pentru stimularea vizuala si cu casti pentru stimularea sonora, care emite impulsuri sincronizate, cu un efect linistitor aproape instantaneu. Am experimentat de curand un astfel de aparat, produs de niste cercetatori din Romania, si trebuie sa recunosc ca am fost destul de circumspect atunci cand mi-am pus castile si ochelarii. Am inchis ochii, iar cel care mi-a prezentat aparatul a dat drumul unui program special pentru linistire si somn. In fata ochilor au inceput sa-mi palpaie luminite si am inceput sa aud in casti sunete care mi s-au parut la inceput fara nici o noima si chiar un pic deranjante. Apoi toata aceasta combinatie de sunete si lumini s-a sincronizat si m-am simtit "tras" spre o stare de indescriptibila pace si liniste. Dupa aproape jumatate de ora, spre marea mea rusine, desi eram in miezul zilei si nu eram prea obosit, dormeam dus si cu vise frumoase. Mai mult, aparatul este capabil sa induca dimineata un tonus mental si psihic foarte bun, inducand ritmuri cerebrale de trezire, pentru stimularea memoriei, a capacitatii de concentrare etc. Numele acestui dispozitiv electronic este "brain-machine", adica masina pentru minte (creier). (Pentru a obtine mai multe relatii despre acest aparat si despre modul in care il puteti folosi si achizitiona, va vom pune la dispozitie, la sfarsitul acestui articol, un numar de telefon.)

Eliberarea de tensiunile sufletesti subconstiente

In limba romana exista o sintagma foarte interesanta pentru a defini o stare de somn profund, linistitor si regenerant: a dormi ca un prunc. Aceasta alaturare de cuvinte ilustreaza cum nu se poate mai bine lipsa grijilor, calmul spiritual care ne aduce binecuvantata odihna din timpul noptii. Problema este ca tot mai multi dintre noi ne confruntam cu situatii tensionate, handicapuri cotidiene care ne rapesc linistea. Consecinta este ca mintea noastra va fi intr-o continua alerta si neliniste, care, intre altele, nu ne va lasa sa dormim sau ne va face somnul agitat si neodihnitor. Cum ne putem atunci recapata "starea de prunc"? Iata doua modalitati accesibile - una provenita din psihologia aplicativa moderna si cealalta din religie.

Dati inapoi filmul zilei

Intinsi in pat, inainte de a adormi, ne vom aminti de toate lucrurile care ni s-au petrecut de-a lungul zilei. Vom incepe cu momentele serii, care ne sunt mai proaspete in memorie, si vom ajunge, pe cat posibil, in succesiune cronologica inversa, pana la inceputul zilei. Conditia izbanzii e detasarea, nu numai fata de faptele si replicile noastre, ci si fata de cele ale persoanelor cu care am intrat in contact. Acolo unde realizam ca am gresit, ne vom cere iertare in gand si ne vom propune sa remediem situatia in timpul cel mai scurt. Daca am fost lezati de vreo replica sau de o atitudine a cuiva, vom cauta sa-l iertam intr-un mod cat mai sincer si vom face chiar un mic plan de a aplana situatia, cautand sa eliminam orice fel de tensiune psihica din noi. Aceasta derulare a "filmului" zilei nu este doar un mijloc de detensionare psihica, ci chiar unul de autocunoastere si imbunatatire a starii sufletesti. Incercati aceasta mica tehnica, aparent banala, si veti remarca ce efecte benefice extraordinare are asupra mintii si psihicului.

Rugaciunea

"Fiti sincer cu adevarat in rugaciune. Raportati-va la Dumnezeu ca la un suflet atotputernic, dar totodata capabil sa asculte cu nemarginita atentie si dragoste fiecare cuvant pe care i-L adresati!" Acestea sunt cele doua sfaturi pe care le da celebrul neurolog american Melvin Morse celor care vor sa-si elibereze sufletul de nelinisti si sa-si redobandeasca pacea si armonia sufleteasca. In toate traditiile religioase, rugaciunea se face in mod special dimineata, inainte de a intreprinde orice altceva, pentru ca intreaga zi sa aiba o impregnare spirituala superioara, si seara, pentru ca sufletul sa se elibereze de toate poverile si sa intre curat si neprihanit in misterioasa imparatie a somnului. Odata ce sufletul se deschide in rugaciune, apare acea minunata stare de eliberare de orice tensiune, greutate si impuritate, dupa care somnul vine luminos si linistitor.
Ilie Tudor
Pentru a afla detalii despre aparatele electronice pentru somn si imbunatatirea activitatii mentale puteti suna la tel. 0745/47.13.79