Planeta Leilor

Redactia
Soarele . Planeta Leilor. Desigur ca Soarele nu este tocmai o planeta, ci o stea de dimensiuni medii, insa in astrologie ne referim la el ca fiind o planeta. Mingea incandescenta care domneste pe cerul zilei se gaseste la o distanta de circa 150 de milioane de kilometri de Pamant. Volumul sau este imp...

Soarele

Planeta Leilor

Desigur ca Soarele nu este tocmai o planeta, ci o stea de dimensiuni medii, insa in astrologie ne referim la el ca fiind o planeta. Mingea incandescenta care domneste pe cerul zilei se gaseste la o distanta de circa 150 de milioane de kilometri de Pamant. Volumul sau este impresionant, cel putin in comparatie cu cel al Terrei, planeta noastra mama ar incapea in Soare de nici mai mult nici mai putin decat de 109 ori. In centrul Soarelui este generata o energie imensa, pentru ca aici are loc fuziunea nucleara, la o temperatura de 15 milioane de grade. Atmosfera Soarelui este compusa din trei straturi: fotosfera, cromosfera si coroana solara.
In primul strat se manifesta o activitate solara cunoscuta drept pete solare. Despre aceste formatiuni se crede ca sunt un fel de palnii sau vartejuri care emana campuri magnetice extrem de intense. Se pare ca ele proiecteaza gaze si curenti energetici catre fotosfera. Acest fenomen al petelor solare se repeta la un interval de 11,2 ani. Cromosfera este stratul atmosferic in care au loc ceea ce numim exploziile solare. Ele constau intr-o mare varietate de formatiuni (granule cromosferice, spiculi etc.), care sunt aruncate cu putere in sus. Aceste eruptii genereaza unde electromagnetice, radiatii ultraviolete si corpusculare. Cel de-al treilea strat este coroana solara, care poate fi observata cu ochiul liber in perioadele de eclipsa. Acest strat este compus din gaze si radiatii care se deplaseaza cu viteze fantastice.

Soarele in mitologie
Parsifal si Sfantul Graal


Inceputul legendei ni-l infatiseaza pe Parsifal intr-o padure, unde a crescut departe de lume, avand-o alaturi numai pe mama lui. El nu-si cunoaste identitatea, deoarece mama s-a ferit intotdeauna sa-i dezvaluie originea, de teama ca el sa nu o paraseasca. Este interesant de remarcat cate persoane nascute in zodia Leului au crescut fara tata sau au avut mari probleme in relatia cu el. Soarele are semnificatia propriei identitati si totodata este un simbol al tatalui, cel de la care mai cu seama baietii isi formeaza un prim model al identitatii.
Iata insa ca intr-o buna zi, Parsifal se intalneste cu un grup de cavaleri, iar intalnirea il marcheaza atat de puternic, incat decide sa devina si el cavaler. Cu alte cuvinte, si-a gasit un model de identitate prin care si-ar dori sa se exprime. Cavalerii l-au inspirat prin nobletea si curajul lor, amandoua trasaturi prin care Leilor le place sa-si exprime personalitatea. Asa incat eroul nostru porneste in cautarea aventurii, drum lung si intortocheat, devenire pe care o intalnim si in viata multor Lei, care au parte de numeroase incercari, ajungand sa se confrunte cu autoritatile sau cu sisteme de valori sociale cu care nu sunt de acord. Important este insa ca in ciuda vicisitudinilor pe care le intalneste, Parsifal isi pastreaza inocenta.
La un moment dat, tanarul erou are o viziune: se afla intr-un castel misterios, plin de stralucire si zareste tot felul de persoane stranii: un rege (simbol strans asociat cu zodia Leului), batran si bolnav, care incearca sa se vindece de urmarile unei rani provocate de o lance, rana care i-a otravit sangele. In sala tronului apare o tanara frumoasa, purtand o tava pe care se gaseste o spada si un potir - Sfantul Graal, potirul din care se spune ca Iisus ar fi baut la Cina cea de taina. Parsifal priveste uluit scena, dar nu indrazneste sa puna nici o intrebare. Tacerea este intrerupta de o voce tunatoare, care-i reproseaza ca n-a pus intrebarea magica, cea care i-ar fi redat batranului rege sanatatea si i-ar fi adus eroului mana fecioarei pazitoare a Graalului si castelul drept mostenire. Viziunea dispare, iar Parsifal isi da seama ca a facut o mare greseala si se hotaraste sa porneasca in cautarea castelului. Calatoria dureaza douazeci de ani, iar la capatul ei, eroul, ajuns la maturitate, redescopera castelul si pune intrebarea magica. El afla ca este fiul regelui, caruia ii urmeaza la tron, si devine la randul sau pastratorul Sfantului Graal. Intrebarea centrala, in jurul careia se tese viata Leilor, este: cine sunt eu? Cum imi dovedesc si dobandesc "regalitatea", adica individualitatea exprimata pe deplin.

Apollon

Stralucitor de frumos, fiul lui Zeus si al lui Leto intruchipeaza gandirea rationala, prin intermediul careia exprima vointa zeului suprem (verbul zodiei Leului este "a voi") si nevoia de-a mentine legea si ordinea. In acelasi fel, Leii sunt preocupati sa creeze un sistem ordonat, rational, in cadrul caruia sa-si desfasoare activitatea, fiind buni organizatori si capabili sa coordoneze lucrari complexe sau de mare anvergura.
Dupa ce l-a invins pe balaurul Python, simbol al fortelor inconstiente, Apollon a fost purificat, adica a constientizat energii venind din straturi foarte profunde ale fiintei sale. Fara aceasta purificare, Apollon n-ar fi putut fi un adevarat simbol al luminii solare, pentru ca nu si-ar fi pus la incercare fortele in lupta cu intunericul. Astfel, el a devenit un zeu caruia i se atribuiau insusiri purificatoare si, de asemenea, posesorul unor cunostinte secrete, initiatice. In calitatea sa de cunoscator al unor mistere, Apollon este stapanul templului oracular de la Delphi. Aici el isi manifesta o latura superioara celei de zeu rational al ordinii divine, fiind asociat cu practicile initiatice menite sa trezeasca viziuni aducatoare de intelepciune si cunoastere secreta. In aceasta ipostaza, Apollon simbolizeaza mai mult decat inteligenta, intelepciunea dobandita in urma experientei, exprimata prin inscriptia de pe frontispiciul oracolului din Delphi: "Cunoaste-te pe tine insuti".
In fine, dar nu si in ultimul rand, Apollon este legat de arte, in mod special de muzica, fiind conducatorul corului celor noua muze si fiind infatisat adeseori aplecat asupra corzilor lirei. Aceasta reprezentare ne releva alta latura a zodiei Leului, nevoia de a-si exprima personalitatea prin arta, o forma a ei care transpune armonia gandirii in armonia sunetelor, culorilor sau miscarii.

Soarele in astrologie

Soarele este principiul vital, cel care "daruieste fara limite, fara a se darui insa pe sine". In calitatea sa de centru al sistemului solar, soarele ne ofera neconditionat lumina, caldura si-si pune pecetea pe tot ceea ce ia nastere sub razele sale. In cerul natal, Soarele este cel care ne defineste identitatea primara, fondul caracterial, iar noua ne revine misiunea de a-i dezvolta samanta plantata in centrul fiintei noastre, adica sa ne cautam si sa ne traim legenda.
Soarele este asociat cu:
• Numarul 1
• Culorile galben, auriu si stacojiu
• Aurul
• Diamantul si toate pietrele cu tenta galben-aurie, cum ar fi topazul, crisolitul, chihlimbarul, turmalina si sardonixul
• Creativitatea
• Dragostea
• Copiii.
Atributele specifice Soarelui se gasesc in mod accentuat la cei cu Soarele, Luna sau Ascendentul in zodia Leului sau la persoanele care au numeroase planete in zodia Leului. Acestea sunt persoane extravertite, pasionate, dar capabile de a-si controla emotiile, mai precis de a le manifesta, de multe ori intr-o maniera dramatica sau spectaculara.
Nativii isi exprima personalitatea cu mandrie, deschis si adesea cu noblete. Atunci cand persoana respectiva nu si-a gasit adevarata identitate sau modalitatea de-a se exprima creativ, poate deveni egocentrica, chiar tiranica. Nevoia de-a avea copii si relatiile cu copiii sunt de o importanta deosebita pentru acesti nativi, pentru ca isi privesc vlastarele - pe drept cuvant - ca pe o expresie a propriei lor identitati. Le urmaresc atent progresele, pentru a le depista inca din frageda copilarie aptitudinile si se implica activ in dezvoltarea acestora.
Atunci cand calitatile personalitatii solariene sunt admirate, ele isi dau adevarata masura a generozitatii si aspira catre idealuri tot mai inalte, procedand cu demnitate si onestitate. Dar functioneaza foarte bine si in lipsa aprobarii, ba chiar le face placere sa-si incerce puterile. Prefera confruntarile deschise manipularilor sau intrigilor.
Solarienii se straduiesc sa aiba o imagine sociala, daca nu impresionanta, macar de o respectabilitate impecabila. Isi asuma deseori responsabilitati sociale care pot duce la sporirea prestigiului grupului din care fac parte.
Au o incredere innascuta in viata, pe care o accepta cu toate provocarile ei. Asta nu inseamna ca nu protesteaza si nu se enerveaza, la fel ca toata lumea. Dar stiu sa se mobilizeze si sa faca fata incercarilor. Dragostea este traita spontan, grandios, cu bucuria care se cuvine acestei celebrari a vietii. Pot face insa erori grave in alegerea partenerului, pentru ca adesea confunda simpatia sau mila cu dragostea.
In cuplu, tin sa joace rolul principal, insa atitudinea lor fata de partener este protectoare si plina de generozitate. Le place eleganta si luxul, simt ca se desfasoara cu mai multa usurinta intr-un mediu fastuos - si asa si este. Una dintre problemele acestor personalitati este ca nu pot accepta critica. In multe cazuri, aceasta atitudine decurge din orgoliu, insa in altele ei nu vor sa recunoasca fata de ei insisi ca nu au atins gradul de perfectiune pe care si l-au propus. In schimb, sunt usor de manipulat prin intermediul complimentelor.
Sunt rareori capabili de autoironie, pentru ca au tendinta de-a se lua pe sine foarte in serios si adesea se supara atunci cand altii glumesc pe socoteala lor. In viata profesionala cauta sa-si puna in valoare personalitatea impunatoare si se simt excelent in functiile in care au ocazia sa straluceasca, ajungand in inalte posturi administrative, in politica sau diplomatie.
Dragostea pentru frumos si pentru obiecte pretioase ii indreapta de multe ori catre ocupatia de bijutieri. Aceeasi preocupare pentru estetic ii face sa se simta in largul lor pe scena, in spatele sevaletului sau in fata microfonului. Sunt creativi si indrazneti si in manuirea banilor, asa incat pot face fata cu succes in domeniul bancar sau financiar, cu conditia de-a sti sa-si infraneze placerea de-a face speculatii de mare anvergura. In general, tintesc catre pozitii inalte si bine platite, iar abilitatile lor de organizatori si autoritatea cu care stiu sa conduca ii fac sa-si atinga scopul.

Soarele si sanatatea

Rolul petelor solare a fost deja stabilit stiintific. S-a constatat ca la aparitia acestui fenomen creste sensibil incidenta atacurilor de cord (Soarele guverneaza inima), iar actele de violenta se inmultesc - s-a observat o crestere alarmanta a criminalitatii in aceste perioade. Tot atunci, bolile cronice se acutizeaza, iar migrenele acute devin foarte frecvente.
Functiile fiziologice asociate cu Soarele sunt:
• hipertiroidia (precum si majoritatea hiperfunctiilor de orice alt gen), cum ar fi cea a suprarenalelor si a hipofizei;
• sistemul nervos simpatic;
• plexul solar;
• sistemul nervos central (in parte);
• sistemul nervos cardiac si muschii inimii;
• ochiul drept (la barbat), ochiul stang (la femeie);
• medula (maduva din sira spinarii).
Afectiunile specifice solarienilor isi fac de obicei aparitia la inceputul perioadei de viata adulte, manifestandu-se sub forma hiperfunctiilor glandulare, dar si a hipertrofiei egoului, ceea ce poate duce in unele cazuri la mania persecutiei. Maladia lui Basedow, nevrozele anxioase si hipersimpaticotonia se numara si ele printre maladiile solare specifice.
Glaucomul si cataracta sunt, de asemenea, frecvente la solarieni, precum si afectiunile inflamatorii acute. Patologia solara mai poate include afectiuni acute sau cronice ale maduvei spinarii, diabetul pancreatic, al hipofizei si afectiuni cardiace provocate de dereglari ale sistemului nervos sau ale circulatiei arteriale.
Remediile homeopatice in afinitate cu Soarele sunt: Aconit, Aurum, Glonoid, Sanguinaria, Phosphorus, Ruta, Ailanthus, Chamomilla, Raze solare, Heliantus, Lachesis, Lycopus si Kalmia.
Tana Rosca