Comoara De Pe Fundul Lacului

Redactia
Comoara De Pe Fundul Lacului. O sansa noua, pentru un produs de exceptie:. Pell-Amar. Interviu cu dl. profesor Stefan Ionescu-Calinesti. Dispretuit si uitat, namolul iese iarasi la suprafata. Faptul ca la baza reportajelor noastre se afla adesea scrisori expediate de cititori nu mai reprezinta o nouta...

Comoara De Pe Fundul Lacului

O sansa noua, pentru un produs de exceptie:

Pell-Amar

Interviu cu dl. profesor Stefan Ionescu-Calinesti

Dispretuit si uitat, namolul iese iarasi la suprafata
Faptul ca la baza reportajelor noastre se afla adesea scrisori expediate de cititori nu mai reprezinta o noutate. Multe dintre informatiile continute in ele sunt de nepretuit. Nu e vorba doar de stirea utilitara, ci si de un impuls afectiv care face minuni: dorinta de-a fi si altuia de folos. Multe din izbanzile noastre s-au nascut si se nasc sub aceasta aura de bunavointa: unde exista suflet, exista si impliniri.
Interviul de fata este, si el, rezultatul unui asemenea demers fructuos. O scrisoare venita prin Internet din Germania ne semnala un nume cat de cat cunoscut: Pell-Amar. Parca auzisem de el... Candva, existase o pasta de dinti cu numele acesta si parca niste medicamente... Scrisoarea ne trimitea insa pe o alta directie. Pell-Amar era numele unei creme de fata, mai precis o crema-minune, pe care cititoarea in cauza o aprecia drept "crema vietii ei": "o crema fabuloasa, de productie romaneasca, de care obrazul meu s-a indragostit. In orice caz, bate tot ce-am folosit pana acum. Ati putea afla ceva despre producatorii ei?". Bucurosi sa aflam "din strainatate" ca in industria de cosmetice romanesti se mai petrec si minuni, am mers la sursa. Ei bine, in loc de o precizare de doua randuri, raspunsul la intrebarea: "Ce este de fapt Pell-Amar?" a durat patru ore. Patru ore in care am ascultat cu sufletul la gura povestea unui inventator si a unei inventii romanesti geniale, a carei faima a depasit inca in urma cu doua decenii granitele tarii si pe care un singur lucru a putut-o opri: uitarea.
Unii spun ca, in prezent, boala societatii romanesti este nemunca, altii ca este coruptia, lipsa de unitate sau de responsabilitate. Insa, pe masura ce am ajuns sa cunosc geniul romanesc, m-am convins ca marea noastra problema ca natiune este Uitarea. Ne uitam traditiile, valorile, uriasele potentialitati intelectuale, inventiile, cazand intr-un fel de apatie pe care cei din exteriorul tarii nu o inteleg. Domnul Stefan Ionescu-Calinesti a gasit la o varsta venerabila puterea de a face efortul sa smulga din uitare geniala sa inventie si de a-i face pe romani sa-si aduca aminte cat de bogati sunt.
Domnul profesor Stefan Ionescu-Calinesti este medic specialist in balneologie si reumatologie si un cercetator de marca in domeniul terapiilor care folosesc factori naturali, cum ar fi clima, apele minerale, apele saline si namolurile. Trecand peste ironiile, minimalizarile si piedicile ridicate de mentalitatile medicale contemporane, domnia sa a reusit sa demonstreze ca apa, namolul lacurilor, plantele medicinale si dieta naturala pot vindeca si pot salva vieti, acolo unde "atotputernica" chimioterapie si tehnicile medicale de varf dau gres. El si-a castigat un binemeritat renume international prin studiile asupra namolurilor terapeutice si apoi prin uimitoarele sale rezultate obtinute prin corelarea unor factori terapeutici naturali, cu care a tratat afectiuni din cele mai diverse, de la dermatozele considerate incurabile la boli ginecologice, reumatice sau cardio-vasculare. Dintre toate studiile si inventiile sale, una a adus gloria si recunoasterea, nu doar a sa ca persoana, ci si a medicinii romanesti: Pell-Amar.

Dragostea care naste medicamente

- D-le profesor Stefan Ionescu-Calinesti, ce este de fapt Pell-Amarul?
- Daca este sa o luam scriptic, este vorba despre o marca inregistrata, o denumire sub care a fost si este din nou fabricata o gama de vreo 60 de produse care au la baza o componenta naturala extrasa din lacuri saline. Din punct de vedere stiintific, Pell-Amar este un adevarat concept medical prin care a fost valorificata o veritabila comoara din lacurile sarate romanesti: namolul sapropelic. In fine, pentru mine ca om, Pell-Amarul este un fel de copil de suflet, care s-a nascut acum mai bine de 30 de ani, din dragostea pentru sotia mea. Era prin 69-70, cand sotia mea s-a imbolnavit de sclerodermie - o boala in care pielea anumitor zone ale corpului, pur si simplu se atrofiaza, "moare", iar odata cu ea si tesutul muscular. Sotia mea a avut un brat afectat, iar boala progresa cu viteza, pentru ca exact ca si acum, medicina nu descoperise nici un tratament eficient pentru aceasta boala. Imi aduc aminte ca deja muschii de la o mana isi pierdusera tonicitatea, asa incat aceasta se incovoiase ca o gheara de pasare. Pur si simplu ajunsesem sa nu mai dorm noptile, tot gandindu-ma la un tratament, iar la un anumit moment, mi-am amintit: pe plajele lacului Amara vazusem oameni cu sclerodermie avansata, care ziceau ca dupa ce se imbaiasera in lac, boala se ameliorase, chiar daca nu se vindecase. Am mers acolo si am ramas 48 de ore incontinuu in laboratoarele statiunii, pana cand am obtinut, cu mijloacele rudimentare pe care le aveam atunci la dispozitie, un preparat injectabil si niste unguente pe baza de extract de namol din lac, preparate pe care i le-am aplicat imediat. Dupa doua luni de tratament, am fost la Bucuresti cu sotia mea pentru a face un examen amanuntit. Investigatiile imagistice au aratat, fara putinta de tagada, ca miracolul s-a produs: pielea a revenit la aspectul normal, muschii si-au recapatat tonicitatea, boala "incurabila" fusese invinsa. Descoperisem un medicament cu o putere extraordinara, care statea nestiut, in cantitati uriase, pe fundul lacurilor sarate din Romania: namolul.
- Este stiut, in lumea inventatorilor, ca cel mai greu nu este sa ajungi la o descoperire, ci sa faci ca ea sa fie recunoscuta si apoi sa fie pusa in practica...
- Mai intai am vrut sa-mi demonstrez mie insumi ca descoperirea mea este reala si am luat in tratament mai multi pacienti cu sclerodermie, cu care am obtinut din nou rezultate spectaculoase. Nu puteam sa-mi explic ce anume din compozitia namolului face ca pielea si muschii sa se regenereze atat de rapid, insa mi-am dat seama ca sfera de aplicatii este mult mai mare decat sclerodermia. Asa am ajuns sa am primele rezultate in reumatism, psoriazis, arsuri, tulburari circulatorii periferice, boli ginecologice... Mi-am dat seama ca ma aflu in fata unei mari descoperiri si, fara sa mai stau pe ganduri, am mers direct la varf, pentru a-mi face cunoscute cercetarile. Am ajuns la ministrul turismului de atunci (care avea in administrare lacurile sarate si bazele de tratament) si i-am povestit despre rezultatele mele, iar acesta, fara sa ezite, m-a trimis in Germania Federala, ca sa-mi scot produsele...

Comunisti, da eficienti

- De necrezut ca in plina perioada comunista, ati primit dreptul sa plecati in Occident, pentru a finaliza o inventie.
- Sistemul comunist nu ar fi functionat niciodata daca nu ar fi avut oameni inteligenti, care sa imprime o anumita eficienta lucrurilor. Ministrul Cozma era un asemenea om, care si-a dat seama ca inertia industriei centralizate de medicamente era prea mare si ar fi luat prea mult timp crearea produselor Pell-Amar aici, in tara. Asa ca mi-a zis simplu: "Te duci in Germania si, pana nu termini produsele, nu te intorci!". A fost aleasa Germania, pentru ca nu exista tara cu oameni mai meticulosi si mai eficienti, atunci cand o idee noua trebuie pusa in practica. Mai avusesem o experienta in aceasta tara, cand vizitasem intr-o luna si jumatate 82 de statiuni balneare. A fost un maraton teribil, in care am cunoscut specialisti de la care am invatat enorm. Am avut fixate sute de intalniri - un program facut milimetric, in care nu a existat intr-o luna si jumatate decat o intarziere de doua minute, dar a lor, nu a mea. Au spus ca nu au vazut niciodata un om atat de punctual si atent la ceea ce vede, spunandu-mi, mai in gluma, mai in serios, ca sunt "spionul balnear" perfect. Am ajuns a doua oara in Germania, cu doua canistre mari de extract de namol dupa mine si am intrat intr-unul din cele mai performante laboratoare din lume. Trebuie sa stiti ca majoritatea medicamentelor noi care se vand in toata lumea sunt realizate initial cu tehnologia si specialistii din aceste laboratoare germane, care lucreaza impecabil. Chiar daca la nivel de concept ai elaborat un medicament foarte bun, daca nu ai un asemenea laborator performant, trecerea de la idee la fapta este foarte dificila. Ei bine, cand am parasit laboratorul german, inchiriat de Ministerul Turismului (!!!), aveam 42 de produse pe baza de Pell-Amar, de la tablete pentru administrare interna la pasta de dinti, crema, ovule vaginale, solutie injectabila... De prisos sa mai spun ca aceste produse au fost apoi fabricate in Romania.
- Cum de s-a produs miracolul?
- Prin interventii directe la nivel de ministri. Ministrul Turismului a vorbit cu cel al Industriei Chimice, care a dat ordin sefului Centralei de Medicamente, care a adunat toti directorii fabricilor de produse cosmetice si medicamente intr-o sedinta. Sedinta a avut loc in prezenta mea, cu toate produsele obtinute in Germania pe masa, asa ca mai multi directori de intreprinderi de medicamente nu au avut incotro si au trebuit sa-si asume producerea lor. Din momentul in care industria noastra farmaceutica a inceput sa fabrice gama Pell-Amar, a inceput la noi in tara si o extindere fara precedent a cercetarilor asupra efectelor extractelor de namol. Am colaborat cu medici, farmacisti si biochimisti din toata tara, cu care am testat si am perfectionat mai departe produsele obtinute initial in Germania. Ca sa va dati seama la ce nivel erau studiile de atunci, am sa va povestesc numai despre cazul unei filaturi din Oradea, unde 90% din lucratoarele a caror varsta nu depasea 25 de ani aveau metro-anexita, din cauza frigului si a curentilor de aer din hala de productie. Majoritatea sufereau, de asemenea, de sterilitate secundara, neputand ramane insarcinate. Am inceput o procedura de tratament care includea folosirea zilnica a ovulelor vaginale Pell-Amar, precum si aplicarea pe zona bazinului a gelului Pell-Amar, dupa care se facea o incalzire a zonei cu o lampa cu infrarosii, pentru a activa circulatia sanguina. Rezultatul: in cateva luni, metroanexita se vindecase in aproape toate cazurile, prin declansarea unei reactii imunitare foarte puternice, iar fertilitatea a revenit, multe dintre pacientele de atunci fiind in prezent mame.
- Din pacate, acum, cand in tara exista o aparatura de analiza mult mai performanta si conditii de obiectivare a rezultatelor mult mai bune, asemenea studii nu se mai fac...
- Din fericire, va inselati! Chiar anul acesta, am propus domnului profesor Enescu, de la Clinica de Copii Arsi din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, sa observe efectele gelului Pell-Amar asupra copiilor care au suferit arsuri. I-am propus aceasta colaborare in baza unei documentatii facute foarte atent, prin care se obiectiva faptul ca principiul activ din namol are un efect calmant instantaneu asupra arsurii, dubleaza viteza de epitelizare si lasa mult mai putine urme dupa vindecare. I-am dat niste tuburi de gel, iar rezultatele au fost exceptionale. Marea problema a celor arsi este durerea infioratoare, care dureaza zile si saptamani, timp in care se traieste intr-o suferinta cumplita. Acolo, in clinica de copii, aceasta suferinta este paralizanta. Ei bine, dupa aplicarea acestui gel, durerea s-a diminuat imediat, timpul de vindecare s-a injumatatit si, ce este cel mai important, copiii aceia atat de traumatizati psihic asteapta cu placere sa fie tratati cu acest produs. Profesorul Enescu mi-a povestit cazul unor parinti care au protestat cand copilul lor a fost tratat cu Pell-Amar, insa dupa doua zile de tratament, chiar ei au venit sa spuna ca nu mai vor sa i se aplice copilului unsori straine, ci doar gelul romanesc, care alina durerea si face ca arsura sa se vindece vazand cu ochii.
- Si totusi, in ciuda eficientei sale demonstrate vreme de 10 ani si mai mult, acest preparat a disparut complet de pe piata medicamentelor. Cum se explica?
- Cu aproape un an inainte de Revolutie, am plecat in Uruguay, pe baza unui contract mediat de Stat, cu o baza de tratament foarte mare de acolo. Am ramas mai bine de 4 ani, timp in care societatea romaneasca a suferit schimbari radicale. Cand am ajuns inapoi in tara, deja industria farmaceutica romaneasca era in colaps, in comert era un aflux de produse straine, majoritatea lor de provenienta si cu efecte dubioase, dar ieftine si cu ambalaje aratoase. Rand pe rand, fabricile care produceau produse din gama Pell-Amar fie au dat faliment, fie au pretextat tot felul de motive pentru a nu le mai fabrica. Sa fiu sincer, am avut momente in care ramaneam perplex cand vedeam o munca de cercetare de decenii ignorata, niste produse care fusesera exportate in Germania, Suedia, Rusia, Australia si in multe alte tari, scoase in mod absurd din productie. Apoi mi-am dat seama ca daca nu voi lupta pentru inventia mea, ea se va pierde. Si trebuie sa recunosc faptul ca dupa 89 a fost mult mai dificil sa impun Pell-Amar decat inainte de 89. M-am lovit de zeci de ori de neseriozitatea si goana dupa castiguri marunte prin tot felul de escrocherii ale producatorilor romani. De curand, am reusit totusi sa stabilesc o relatie cu doua fabrici serioase din Ardeal: Laboratoarele "Fares Biovital" Orastie pentru unguentul, crema si gelul terapeutic si "Prestige Anne" din Brasov, pentru linia de produse cosmetice, care trebuie sa recunosc ca au iesit la un nivel la care pot concura orice produs de acest tip din Occident. In curand, vor aparea si pilulele pentru uz intern, ovulele vaginale, pasta de dinti si spuma de baie Pell-Amar.

Remedii sigure impotriva unor boli de temut

- In ce boli este eficient, conform studiilor de pana acum, acest "arsenal" Pell-Amar?
- Va spuneam ca la inceputul lui 89, o mare baza de tratament din America de Sud, din Uruguay, a cerut sa vin sa lucrez acolo, pentru o perioada de mai multi ani. Am plecat cu contract si fireste ca am luat cu mine si produsele cu extract de namol, si astfel am putut sa testez, inca o data, aplicatiile cu ele intr-o serie de boli. Probabil cele mai receptive la tratament sunt bolile de piele, in care unguentul, crema si gelul cu Pell-Amar dau rezultate extraordinare, fie ca este vorba de arsuri, dermatoze alergice, sclerodermie, acnee, cicatrice cheloide sau psoriazis. In legatura cu bolile de piele si nu numai cu ele, trebuie sa va spun insa ca oricat de eficiente ar fi remediile aplicate extern, fara o dieta echilibrata nu se obtin rezultate stabile. In Uruguay, de pilda, pacientii mei cu psoriazis nu aveau voie sa manance decat lacto-vegetarian, iar tutunul si alcoolul erau interzise cu desavarsire. Pacientul care era prins band, si numai o bere, a doua zi era externat, chiar daca platise cu mii de dolari sejurul. Aceste norme pot parea exagerate, insa in acest fel am obtinut rezultate extraordinare, pentru ca un organism hranit sanatos reactioneaza imediat favorabil la remediile aplicate extern.
O alta categorie de afectiuni care raspund foarte bine la tratamentul extern cu Pell-Amar sunt cele reumatice, in care am acumulat o vasta experienta. Pot sa va spun ca rezultatele sunt mult mai bune daca acest produs se ia si intern, sub forma de pilule. Gratie mineralelor din compozitia sa, el ajuta la reechilibrarea foarte rapida a organismului. Apoi, pilula interna cu Pell-Amar ajuta la combaterea oboselii, a efectelor stresului, mareste imunitatea, avand astfel o sfera de aplicatii foarte larga in felurite boli infectioase, de la banalul guturai la bronsitele, cistitele sau anexitele recidivante. De altfel, v-am vorbit pe larg despre efectele extractului de namol in afectiunile ginecologice, in special in metro-anexita.
Ar trebui sa mai adaug ca in curand va aparea pe piata pasta de dinti cu Pell-Amar, cu care am avut rezultate foarte bune in tratarea gingivitelor, aftelor bucale si a parodontozei. Vor mai aparea, de asemenea, si spumantul de baie destinat durerilor musculare si reumatice, dar si anumitor tulburari de circulatie periferica si nervoase. Cred ca, daca ar fi sa rasfoiesc acum documentatia despre toate aplicatiile Pell-Amarului, am avea material pentru cateva zeci de articole, nu pentru unul singur.
- Recunosc ca imboldul paginilor de fata a pornit de la gama de produse cosmetice pentru femei, mai precis de la cremele de fata, apreciate drept "miraculoase": crema antirid, crema exfolianta, produsele de protectie Uv, cele contra acneei sau pentru tenul iritabil etc. Mai in gluma, mai in serios: ce ati pus in ele?
- Pentru mine, cosmetica sau cosmeatria, cum imi place mie sa o numesc, este o ramura a medicinii. De ce? Pentru ca in primul rand, frumusetea este o reflectare a starii de sanatate. Produsele cosmetice Pell-Amar sunt facute nu sa astupe niste probleme de sanatate la nivelul pielii, ci sa le rezolve. De aceea, toate componentele pe care le-am folosit sunt 100% naturale, motivul pentru care sunt si destul de scumpe, dar si eficiente. In conceperea lor am folosit cele mai recente descoperiri in domeniu si nu m-am sfiit ca la aceasta gama de cosmetice sa mai adaug si efectele catorva plante medicinale, iar aici un merit incontestabil il are si doamna cercetator Anca Golea, de la "Prestige Anne". Imi place sa cred ca nu am lasat nici un domeniu al cosmeatriei neacoperit de aceasta gama de produse, concepute sa rezolve tot felul de probleme, de la acnee la sensibilitate, de la arsurile solare la deteriorarea tegumentelor, sub actiunea produselor de machiaj. Si ca sa nu credeti ca ma eschivez de la intrebare - sper ca nu o sa va dezamagesc daca o sa va spun ca am pus in ele aceeasi componenta de baza: extractul de namol.

Tara comorilor nedescoperite

- Din cele spuse pana acum, rezulta ca extractul de namol este un fel de panaceu universal. Cum este posibil acest lucru?
- Stiam ca asta ma veti intreba si de aceea v-am adus aici analiza biochimica facuta de doua institute dotate cu aparatura de ultima ora. Pe langa minerale (cupru, seleniu, zinc, molibden, mangan), vitamina C si D, extractul de namol din care este facut Pell-Amarul contine si faimoasa coenzima Q10, la care se adauga flora nepatogena existenta in acest extract, care are efecte extrem de benefice asupra organismului uman. Modul in care am realizat extractul de namol este unic in lume, deoarece s-a reusit atat conservarea proprietatilor terapeutice naturale, cat si reducerea reactiilor adverse.
- Se poate vorbi de nocivitate sau de reactii adverse in cazul namolului?
- De exemplu, molecula de namol injectata asa cum este ea da o reactie febrila puternica, insa dupa scindarea prin ultrasonare, ea este perfect tolerata de organism. Fabricarea extractului de namol a fost o adevarata aventura, pentru ca trebuia sa obtin ceva aseptic si tolerat perfect de organism, dar si viu, apropiat de natura. Pana la urma, am reusit acest lucru, iar extractul de namol cu care lucram acum este un remediu extrem de puternic, aplicat atat intern, cat si extern. La baza produselor se afla namolul format in zeci si sute de ani in lacurile sarate, adevarate laboratoare subacvatice ale naturii. Namolul este compus dintr-o fractiune minerala si dintr-una organica, produsa de aceste organisme. Multa vreme s-a crezut ca, in principal, partea minerala, argiloasa, este responsabila de efectele terapeutice ale namolului. Prin studiile mele am aratat insa ca substantele organice obtinute cu multa truda in aceste laboratoare ale naturii sunt cele care au efectele vindecatoare cele mai puternice. Am studiat namolul din vreo douazeci de lacuri sarate de la noi din tara: din Campia Romana, din Transilvania si din Dobrogea (in zona de litoral). Fiecare din aceste lacuri contine o adevarata comoara sub forma acestor namoluri care, desi in linii mari au aceleasi proprietati terapeutice, fiecare are si o individualitate a sa, care inca mai trebuie studiata. Din pacate, la noi in tara, de aproape 20 de ani nu se mai fac asemenea studii de anvergura, asa incat, fara sa exagerez, pot spune ca Romania este tara comorilor nedescoperite.
- Sa inteleg ca suntem printre putinele tari care au aceasta bogatie?
- De exemplu, in Germania, o tara cu un turism balnear de invidiat, nu exista nici macar un lac sarat de acest fel si importa namol de la Marea Moarta, la preturi astronomice, cand ar putea sa aiba, la preturi mult mai scazute, produse romanesti pe baza de namol. Din pacate, romanii nu numai ca nu-si valorifica resursele, dar le si distrug. Numai in perioada comunismului au fost distruse o serie de asemenea lacuri. De exemplu, in locul baltii Uzunul din Campia Romana, care avea un namol extraordinar, acum este aratura. La Amara, unde veneau mii de turisti germani la tratament, s-a facut un canal de evacuare a apei, care apoi a fost inundat de Ialomita, in timpul unor ploi, si a fost distrus tot ecosistemul de lac sarat creat in sute de ani. Acolo unde inainte era un namol cu care se vindecau ca prin farmec boli grave, acum se fac concursuri de pescuit - o pierdere imensa nu numai pentru economia romaneasca, ci si pentru sanatate.
Pe de alta parte, trebuie sa recunosc faptul ca in ultimii doi-trei ani se constata un progres in protejarea mediului, inclusiv a acestor lacuri, dintre care unele au fost declarate rezervatii naturale. Au fost salvate astfel adevarate monumente naturale, care erau sa fie transformate in crescatorii de peste. Incet, incet, redevin optimist: parca romanii incep sa-si dea seama de bogatiile cu care au fost binecuvantati si tind sa le apere si sa le protejeze.
Ilie Tudor

Produsele Pell-Amar le puteti procura de la firma "Radix" S.R.L., tel. 021/434.12.50, 0722/37.71.55, 0744/47.94.44 sau "Pell-Amar" S.R.L., tel. 021/231.27.72, 0722/20.92.74