Mancaruri cu vinete

Redactia
Mancaruri cu vinete. Lazane cu vinete. Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 2 vinete mari, 300 g lazane, 100 g cascaval ras, 7 linguri ulei de masline, 6 linguri piure de masline negre, 120 g branza telemea, putina sare, piper, 6 rosii.. Mod de preparare:. Incingeti cuptorul la 220 C.. Taiati vinetele ro...

Mancaruri cu vinete

Lazane cu vinete

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 2 vinete mari, 300 g lazane, 100 g cascaval ras, 7 linguri ulei de masline, 6 linguri piure de masline negre, 120 g branza telemea, putina sare, piper, 6 rosii.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 220 C.
• Taiati vinetele rondele groase de 1/2 cm, zvantati-le bine si ungeti-le cu ulei de masline (folositi o pensula). Asezati-le pe tava de la aragaz, dati-le la cuptor si lasati-le sa se coaca 35 de minute.
• Intre timp, taiati rosiile felii subtiri.
• Fierbeti lazanele in apa multa cu sare (7-10 minute, dupa ce au dat in clocot), scoateti-le din apa si lasati-le sa se scurga pe un servet curat.
• Scoateti vinetele din cuptor si reduceti temperatura.
• Turnati putin ulei intr-o forma de budinca, presarati cascaval ras si asezati deasupra, alternativ, un strat de rosii, unul de lazane, unul de vinete unse cu piure de masline si repetati operatiunea, terminand cu un strat de lazane. Presarati telemeaua sfaramata si dati-le din nou la cuptor - circa 30 de minute - sa se gratineze. Inainte de-a servi, lasati-le vreo 5 minute sa se odihneasca. Pentru piureul de masline: amestecati maslinele maruntite (in robot) cu usturoi presat, ulei si putina zeama de lamaie si adaugati - daca vreti - cateva fileuri de ansoa zdrobite cu furculita sau capere.

Vinete a la greque

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 vinete, 200 ml ulei de masline, 2 linguri faina, 2 catei de usturoi, patrunjel verde, 1/2 l iaurt, sare, piper.
Mod de preparare:

• Taiati 3 vinete rondele de 1/2 cm grosime, presarati peste ele sare si lasati-le 30 de minute sa zemuiasca.
• Intre timp, curatati de coaja vanata ramasa, taiati-o cubulete, presarati si peste ele sare si lasati-le sa stea 30 de minute intr-o strecuratoare (ca sa iasa zeama din ele). Spalati rondelele sub jetul de apa rece si zvantati-le cu hartie absorbanta.
• Turnati jumatate din ulei intr-o tigaie adanca si cand s-a incins, prajiti rondelele de vanata 2-3 minute la foc potrivit. Cand incep sa se rumeneasca, scoateti-le din tigaie si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta.
• Spalati cubuletele de vanata, zvantati-le bine, dati-le prin faina si puneti-le la prajit in restul de ulei incins. Adaugati si usturoiul presat si dupa ce s-au rumenit toate, scoateti-le din tigaie si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta.
• Amestecati cubuletele de vanata cu iaurtul si asezati-le pe mijlocul unui platou. Puneti de jur imprejur rondelele de vanata, decorati cu putin patrunjel verde si serviti-le imediat.
Varianta regim de slabit: Puteti unge rondelele de vanata cu putin ulei si sa le coaceti circa 4 minute sub grill.

Vinete umplute

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete, 12 fileuri de ansoa, 8 rosii frumoase, 200 g branza telemea, 50 g parmezan (sau cascaval) ras, 6 linguri ulei de masline, busuioc, sare, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben (portocaliu).
Mod de preparare:
• Indepartati capetele vinetelor si apoi taiati-le in doua, pe lung. Scobiti miezul cu o lingurita (lasati un strat de 1/2 cm), sarati-le si intoarceti-le cu partea scobita in jos ca sa se scurga (circa 30 minute).
• Curatati rosiile de pielita si de seminte (prin presare) si taiati-le bucati maricele. Curatati ardeii de seminte si nervuri si taiati-i cubulete. Zdrobiti telemeaua si amestecati-o cu rosiile si ardeii.
• Incingeti cuptorul.
• Stergeti vinetele cu hartie absorbanta si umpleti-le cu amestecul de rosii, ardei si branza. Asezati deasupra fileurile de ansoa, presarati parmezanul sau cascavalul ras si putin piper, stropiti-le cu putin ulei si dati-le 45 de minute la cuptor.
• Ornati-le cu frunzulite de busuioc si serviti-le fierbinti sau caldute.




Dulciuri

Tort cu pere si migdale

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 1/4 ceasca faina, 1/4 ceasca zahar pudra, 90 g unt taiat bucatele, 1 galbenus, 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 2 pere mari, 50 g unt, 1/4 ceasca zahar tos fin, 1 ou batut usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 lingurite faina, 50 g migdale macinate, 2 linguri gem de caise incalzit si trecut prin sita.
Mod de preparare:
• Se amesteca in robotul de bucatarie faina, zaharul si untul, pana ce masa devine sfaramicioasa, apoi se adauga galbenusul si aproape toata apa, se framanta in robot 20 de secunde, pana ce se leaga (daca este nevoie, se adauga apa). Se continua framantatul pe planseta infainata si se intinde aluatul in asa fel incat sa imbrace fundul si marginile unei tavi de 35 x 11 cm. Se aseaza aluatul in tava unsa cu unt topit sau cu ulei, se acopera cu o folie de plastic si se tine 20 de minute la frigider.
• Se incinge cuptorul, se intinde peste aluatul din tava o coala de hartie pentru copt peste care se pune un strat de fasole sau mazare uscata si se da 10 minute la cuptor. Se indeparteaza apoi hartia si boabele si se mai lasa circa 10 minute sa se rumeneasca.
• Pentru umplutura: se curata perele, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se pun pe foc potrivit intr-o craticioara cu apa clocotita. Se lasa sa fiarba 10 minute, pana ce se inmoaie, se scurg, se lasa sa se raceasca si se taie felii subtiri.
• Se freaca spuma untul si zaharul (cu mixerul), se adauga oul batut - putin cate putin - apoi esenta de vanilie si se amesteca bine. Cu o lingura de metal se incorporeaza faina si migdalele, se intinde compozitia peste aluatul copt si peste ea se aseaza feliile de para (ca tiglele). Se da tortul 20 de minute la cuptor sa se intareasca si sa se rumeneasca. Se scoate din cuptor si, cat e cald, se ung perele cu gemul de caise incalzit.