Istorie pe Internet

Redactia
Istorie pe Internet. Prof. dr. Claudiu G. Matasa. - Hollywood, Florida, Sua - . "Desprinderea Transilvaniei a fost si este sprijinita activ de maghiarii de pretutindeni". Poate pentru ca timpul fuge mai repede decat migala ceruta de cercetarea stiintifica, disputele istorice nu se mai poarta de la o v...

Istorie pe Internet

Prof. dr. Claudiu G. Matasa

- Hollywood, Florida, Sua -
"Desprinderea Transilvaniei a fost si este sprijinita activ de maghiarii de pretutindeni"


Poate pentru ca timpul fuge mai repede decat migala ceruta de cercetarea stiintifica, disputele istorice nu se mai poarta de la o vreme in tratate, ci de-a dreptul pe Internet. Lectura, chiar si pe diagonala, a site-urilor dedicate acestor probleme sfideaza ca volum multe din bibliotecile cu renume. Sfideaza si, uneori, intriga. Pe cat de sprintara, pe atat de perversa, lipsa documentelor la vedere naste scenarii satanice. Intre ele, la loc de frunte se afla Istoria Transilvaniei in viziune ungureasca, asa cum este vazuta de nostalgicii granitelor europene de dinainte de Trianon.
Nu reprezinta pentru nimeni o noutate faptul ca, inca din anii imediat urmatori Marii Uniri a romanilor din 1918, ideea fixa a ungurilor nationalisti si mai ales a lobby-ului maghiar de peste Ocean a fost si a ramas Transilvania. Dar faptul ca astazi, in contextul de integrare europeana, lupta pentru triumful "Coroanei Sfantului Stefan" asupra Transilvaniei se muta pe Internet reprezinta o ofensiva periculoasa, pentru ca sacul minciunilor, al intrigilor si falsurilor istorice n-are fund. Atunci cand un anume Samuel P. Huntington traseaza granite in Europa, lasand Romania pe dinafara, fiti siguri ca in spate se afla lobby-ul unguresc; daca achizitionati un disc de muzica la New York, pe coperta caruia se spune ca este muzica tiganeasca maghiara, dar in realitate sunt dansuri romanesti de pe Somes, sursa falsificarii este aceeasi; si tot asa, cand editia romaneasca a revistei americane "Arborele Lumii" publica o harta a teritoriului romanesc in secolul al Ix-lea, peste care scrie "Hungary", sau cand prestigioasa publicatie "National Geographic" editeaza in 10 milioane de exemplare o harta a limbilor care se vorbesc pe pamant si scrie ca in Transilvania se vorbeste exclusiv limba maghiara. Pretutindeni si peste tot avem de-a face cu fumigenele diasporei maghiare de peste Ocean.
Unul dintre putinii romani care au cercetat sistematic aceasta netoda moderna de-a face falsificari istorice pe Internet este profesorul Claude G. Matasa (Claudiu G. Matasa), o personalitate de prim rang a diasporei romane din America. Cheltuind mult din propriul buzunar, d-l Matasa a reusit, alaturi de alti entuziasti (ce vor fi mentionati mai jos), sa mentina in mediile americane si pe Internet un flux de informatii corecte despre istoria romanilor.

"Legaturile dintre Huntington si propaganda maghiara sunt usor de facut"

- S-ar parea ca celebrul volum "Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale", de Samuel P. Huntington, scris in 1996, are pentru unii o actualitate stringenta. Ce vizeaza filosofia acestei carti?
- Atunci cand se traseaza o linie de demarcatie intre catolicism si ortodoxie, iar aceasta linie se afla la limita de sud-est a Transilvaniei, este clar cine se afla in spatele autorului acestei carti. Numai ca Huntington nu este original, el il copiaza pe George Kennan, jurnalist si director al planificarilor politice ale Sua. Acesta este convins ca Bizantul a aruncat marginea de sud a Europei intr-o "civilizatie neeuropeana" care isi mai pastreaza si astazi aceasta caracteristica. Lasand la o parte ridicolul desconsiderarii Greciei, care a fost "leaganul civilizatiei", aceasta apreciere a fost socotita nu numai marginita, ci si potential rasista. "Programul Kokkalis" din cadrul Universitatii Harvard si-a propus sa informeze America despre acest pericol. Dupa parerea mea, ceea ce se intampla este rezultatul unei activitati febrile ale unor personalitati si organizatii maghiare din Romania si din strainatate, care, dupa o asteptare de peste optzeci de ani, gasesc ca se apropie momentul in care Ungaria, cu ajutorul Uniunii Europene, ar putea obtine revizuirea Tratatului de la Trianon. Legatura dintre Huntington si propaganda maghiara este usor de facut, asa cum se poate vedea din modul in care sunt prezentate diferentele dintre Transilvania si restul tarii. Inca din 1933, la Congresul International al Ziaristilor, care a avut loc la Budapesta (vezi volumul "Romania si revizionismul maghiar", de Aurel Gociman), s-a sustinut ca "Romania este o tara inculta, care apartine celui mai indepartat Balcan". In ziua de azi, pe Internet (www.minn.net/-graczar/psycholo.htm) se mai vehiculeaza inca ideea ca "milioane de unguri au fost plasati (prin Marea Unire de la 1918 - n. red.) in Asia, caci Romania este o tara asiatica... Scopul isteriei de masa anti-maghiare din Romania este de a mentine continuu procesul de evacuare a ungurilor din Transilvania, cu scopul de a lichida ultimul si cel mai mare grup etnic care a mai ramas". Astfel de pareri au fost preluate de altii, precum Vladimir Jirinovsky, care a afirmat ca Romania este o tara alcatuita "din petece" sau de Larry Wolf, care, in cartea "Inventing Eastern Europe", reia rapoartele unor nobili si diplomati maghiari din trecut, in care acestia ii descriau pe valahi ca pe niste "fiinte abjecte, murdare si pline de purici".
- Dar acestea sunt lucruri trecute, domnule Matasa, n-ar fi mai bine sa vorbim despre prezent?
- Nu, sunt din prezent, cautati la adresa indicata. Ori dati un "clic" pe portalul contelui Teleky, citat mai sus, unde veti gasi aberatii precum: "Puterile politice din lumea democrata, organizatiile internationale si guvernele Europei trebuie sa lupte pentru a neutraliza politica expansionista a Romaniei, factor de destabilizare a pacii in regiune". Daca nu vi se pare suficient, deschideti cartea lui Robert D. Kaplan, "Fantoma Balcanilor", in care acesta merge pana acolo incat aseamana frictiunea dintre catolicism si ortodoxie cu cea dintre capitalism si comunism. Referindu-se la Romania, Kaplan sustine ca, in trecut, doar evreii si sasii constituiau burghezia. Romanii erau exclusiv palmasi, nu exista o clasa burgheza romaneasca. Mai recent, acelasi domn arata cat de impresionat a fost, de cum a iesit din Ungaria, de satrele de nomazi tuciurii, de drumurile cu gropi si de taranii imbracati tatareste. Afirmatii similare pot fi gasite si in portalul contelui J. Eszterhazy (www. hungary. com/corvinus/lib/rum.htm), care instiga la desprinderea Transilvaniei, echivaland-o cu Republica Moldova sau cu Moldova din visele primarului Simirad de la Iasi. Astfel de teze sunt sustinute in Romania de jurnalistul Bogdan P. Nistor si de Sabin Gherman, conducatorul organizatiei "Pro-Transilvania". Desi a fost scoasa in afara legii, aceasta asociatie este in continuare sprijinita de portalul "Corvinus" (www.net.hu.corvinus/link.htm).
- In toata aceasta dezbatere, Statul roman pare ca nici nu exista...
- Romania tine la "status quo", in vederea integrarii in Ue, facand o serie de concesii apreciabile partidului maghiarilor, Udmr. Se observa, spre exemplu, o atitudine disproportionat de favorabila a partidului de guvernamant in rezolvarea problemelor legate de proprietate, inclusiv in aplicarea legii de retrocedare a averilor religioase ale maghiarilor. In ceea ce priveste Udmr-ul, acesta predica intr-un fel in Forul Legislativ si in altul in fata oamenilor simpli.
- De obicei, daca reactioneaza, romanii sunt catalogati drept nationalisti. Ce puteti realiza dvs. in America?
- Statul roman ar trebui sa coopereze cu putinii romani din diaspora care au raspuns cu documente acuzatiilor si revendicarilor diasporei maghiare. Un astfel de grup este format din Traian Golea, George Duma, Alexandru Ronett si, in ocazii dintre cele mai diverse, de subsemnatul. Editura "Romanian Historical Studies" din Florida a aparat cauza romaneasca de-a lungul anilor, in ciuda mijloacelor financiare precare.

"In 1980, maghiarii doreau sa creeze Republica Socialista a Transilvaniei"

- Diaspora maghiara a actionat sustinut si in perioada comunista. Ce a realizat?
- Intr-adevar, desprinderea Transilvaniei a fost si este sprijinita activ de maghiarii de pretutindeni, in diverse articole si carti, probabil abil sponsorizate de Ungaria. Dintre toate proiectele ungurilor de peste Ocean, propagate prin editura "Danubian Press" din Florida, s-a stabilit ca principala lupta trebuie dusa, la inceput, pentru formarea unei enclave, dupa modelul enclavei Baarle, teritoriu belgian in Olanda. "Tinutul Secuiesc Harghita, Covasna si Mures" pare inspirat de studiile lui E. Haraszi, un ideolog, printre altele, si al acestei teorii. In fine, raman in istorie, ca exemple de un ridicol absolut, propunerile diasporei maghiare din 1980, de creare a unei Republici Socialiste a Transilvaniei sub mandat Onu sau de divizare a teritoriului romanesc, insotita de un schimb de populatie.
- Cum vedeti, in acest context, atitudinea oficiala a guvernelor celor doua tari, Ungaria si Romania?
- Pozitia oficiala a celor doua tari aspirante la aderarea europeana este de a descuraja manifestarile revizioniste si nationaliste. Astfel, ministrul de externe Janos Martonyi, acuzat ca guvernul sau trece cu vederea aspiratiile maghiarimii, a raspuns ca Ungaria urmareste sa devina un partener egal intr-o Europa Federala, ca nu urmareste pretentii teritoriale, ci realizari in stiinta, cultura si economie. Declaratii frumoase, nimic de zis, daca n-am sti ca romanii din Ungaria sunt maghiarizati si nu au reprezentanti in Parlament. Pentru aparente de echitate, in acest an a fost acceptata infiintarea gruparii "Alternativa Romaneasca", care ar avea drept scop impartirea corecta a locurilor in viitoarea "Autoguvernare a Romanilor" din Ungaria. Probabil ca rezultatele vor fi similare cu cele ale demersurilor zadarnice pentru recuperarea proprietatii Emanuel Gojdu din centrul Budapestei. Partidul de guvernamant din Romania face, in speranta integrarii europene, concesii mari maghiarimii, acceptand limba maghiara peste tot, inclusiv in Justitie, ceea ce-i confera statutul de a doua limba oficiala a statului.
- Sunteti un impatimit navigator pe Internet. Ce concluzii se pot trage din studierea portalurilor diasporei maghiare?
- Se pot face trei constatari. Prima, ca materialul publicat isi permite sa vehiculeze idei si sa incite la actiuni care sunt in folosul "Ungariei Eterne", dar de care, nu-i asa, Patria (vecina noastra din vest) nu poate fi trasa la raspundere. A doua, ca in strainatate apar propuneri "ad-hoc", cu talc de federalizare, ale unor romani de neidentificat, precum sunt cele ale presupusului "conte Alexandru Urechia", propuneri care se situeaza pe vechile pozitii unguresti revansarde si iredentiste. A treia, ca in interiorul celor doua tari mai exista si reviste serioase care abordeaza problemele legate de Transilvania la un nivel rezonabil, stiintific, lipsit de patima. Una dintre ele este, "The Hungarian Quarterly" (www. hungary.com/hungq), iar a doua este trimestrialul romanesc "Altera", editat de Liga Pro-Europa Targu-Mures (www.proeuro. netsoft.ro/publish). La acestea se adauga si Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa, care a lansat recent volumul "Harta actorilor si problemelor aderarii la Ue". Pe scurt, tinand seama de un recent sondaj american, teoria lui Huntington nu se verifica. Iminenta globalizare zdruncina aplicarea conceptului de "conflict al civilizatiilor". In raportul congresmanului american Tom Lantos, se arata ca "ungurii din Romania sunt tratati nici mai bine, nici mai rau decat romanii, iar plangerile lor de genocid nu sunt justificate". Fostul presedinte Clinton spunea, la randul lui: "Nu este nici o indoiala ca Romania respecta drepturile etnicilor minoritari". Filosoful japonez Francis Fukuyama spune corect: "In lume va castiga tot mai mult teren democratia liberala de tip apusean, ca o forma finala a guvernarii omenesti". Folosind terminologia lui Hegel, aceasta va duce la "sfarsitul istoriei", la un viitor plictisitor, dar mai indestulat.
Ion Longin Popescu
Adresa de e-mail a d-lui Claudiu Matasa: Matasa@aol.com. Mai multe detalii la www.Matasa.net