Invatati sa va vindecati singuri

Redactia
Invatati sa va vindecati singuri. Metoda Silva. Rajko Kuzmanovic. "Stresul, cauza principala a bolilor incurabile, poate sa fie invins". Rajko Kuzmanovic s-a nascut la Belgrad, dar este aproape roman. Locuieste de ani de zile in Romania, a facut facultatea in Romania, este legat intr-un mod ce pare d...

Invatati sa va vindecati singuri

Metoda Silva

Rajko Kuzmanovic

"Stresul, cauza principala a bolilor incurabile, poate sa fie invins"

Rajko Kuzmanovic s-a nascut la Belgrad, dar este aproape roman. Locuieste de ani de zile in Romania, a facut facultatea in Romania, este legat intr-un mod ce pare definitiv de tara noastra. Tatal sau a fost diplomat, insarcinatul cu afaceri al Iugoslaviei la Bucuresti. Din 1985, de cand a venit in "tara vecina si prietena", el a mai plecat numai ocazional. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins aici si a participat la marile transformari. El este omul care a adus Metoda Silva in Romania in anii 90, atunci cand imprejurarile au permis-o, fiind singurul instructor al Metodei Silva in tara. Peste 3000 de romani sunt absolventi ai cursurilor sale, printre care multi sunt medici sau vin din meserii care presupun un grad mare de uzura psihica. Metoda Silva poate schimba viata unui om.

Doi dusmani de temut: stresul si frica

- Domnule Kuzmanovic, afirmati ca in Romania, Metoda Silva este orientata in primul rand catre tehnici de combatere a stresului. De ce? Este Romania o tara mai... stresata decat altele? Este stresul o chestiune atat de grava la noi?
- Este o chestiune mai grava decat va imaginati, nu numai la nivelul Romaniei, ci in intreaga lume asa-zis civilizata. Ritmul vietii si presiunea psihologica la care sunt supusi oamenii au rezultate dezastruoase in termenii sanatatii, nu numai mentale, ci si fizice. Daca pana numai acum cativa ani, medicii refuzau cu incapatanare sa recunoasca vreo legatura intre psihic si bolile fizice, acum acest lucru este universal acceptat. Stresul este unul dintre factorii esentiali care determina boli grave, considerate incurabile. Se stie acum ca o mare suparare, pe care, cum se zice la romani, "o pui la inima", cu adevarat te poate imbolnavi de inima sau iti poate provoca un atac cerebral sau te poti chiar pomeni cu o tumora. Sunt oameni care se intreaba: "De ce sunt bolnav? Nu beau, nu fumez, nu fac nici un fel de excese si, totusi, am ulcer". Raspunsul se afla in ritmul infernal al fiecarei zile, in teama cu care te culci in fiecare seara, ca maine n-o sa-ti mai ajunga banii, in stresul pierderii locului de munca si al unor probleme pe care pur si simplu ni le cream uneori singuri, fara sa fim constienti de efectele devastatoare ale fricii. Pentru ca despre asta este vorba. Despre frica. Sunt sigur ca majoritatea oamenilor cunosc acel bolovan pe care-l simti in stomac, greu si tare, acea teama nedeslusita de ceea ce urmeaza sa se intample si care este alimentata de motive pornind de la cele marunte pana la cele mai grave. Nu stiu daca Romania este o tara mai "stresata" decat altele, dar stiu ca e o tara in care majoritatea oamenilor nu sunt bogati, in care viata de zi cu zi iti aduce mai curand motive de ingrijorare decat de relaxare, si de aceea am orientat Metoda Silva in primul rand spre zona aceasta, a controlului stresului. Cum s-ar spune, am adaptat-o putin la contextul romanesc. A scapa de stres inseamna, in primul rand, a fi sanatos, a elimina riscurile bolii, a imbatrani mai putin. Iar acesta este numai primul pas in Metoda Silva: stresul, cauza principala a bolilor incurabile, poate sa fie invins.

Misterioasa frecventa alfa

- Care este principiul Metodei Silva?
- Totul a pornit de la cercetarile stiintifice asupra creierului uman si de la masuratorile care s-au facut asupra frecventelor cu care acesta vibreaza in diferite stari. Cand dormim adanc, creierul vibreaza cu o anumita frecventa, care se mareste pe masura ce devenim lucizi. Ei bine, exista o anumita stare, pe care oamenii de stiinta o numesc frecventa alfa, proprie somnului usor sau repausului, relaxarii daca vreti. Metoda Silva te invata cum sa intri in aceasta stare si cum s-o folosesti pentru a scapa de stres, pentru a-ti imbunatati sanatatea, pentru a deschide, de fapt, portile energiilor vitale care ne strabat. Constienta in aceasta stare vecina cu somnul poate face miracole, in sensul ca ne putem pur si simplu "programa" sa facem anumite lucruri, in primul rand sa folosim mai mult din capacitatile fantastice cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. Cercetatorii au descoperit faptul ca, atunci cand suntem copii, ne folosim mai curand jumatatea dreapta a creierului, cea care corespunde imaginatiei, intuitiei, viselor, si ca pe masura ce crestem, uitam sa o mai folosim. Sistemul de invatamant ii antreneaza pe copii sa foloseasca mai curand jumatatea stanga a creierului, cea care corespunde logicii, in asa fel incat cea mai mare parte a adultilor sunt incapabili sa-si foloseasca resursele. Aici intervine din nou Metoda Silva, care deschide portile imaginatiei creatoare si care creeaza perspective nebanuite. E ca si cum toata viata ai fi dansat intr-un singur picior si dintr-o data descoperi ca ai doua picioare si ca poti dansa mult mai bine. Descoperi ca poti lupta cu propriile forte impotriva unei boli, pe care medicii o considera incurabila, si ca ai succes. Descoperi ca imaginile pe care le creezi mental, atunci cand intri in acea stare alfa despre care vorbeam, au un corespondent in realitatea imediata, fie ca e vorba despre spulberarea acelui bolovan din stomac pe care-l simti din pricina stresului, fie despre succesul cu care iti amintesti in timpul unui examen ceea ce credeai ca ai uitat. Majoritatea acelora care invata ceva despre aceste tehnici foarte simple descopera uluiti ca pot face lucruri uimitoare, apoi, ca-si schimba pur si simplu felul de a vedea lumea si pe cei dimprejurul lor.
- Tot ce spuneti seamana a paranormal...
- Seamana, dar nu este. Din contra! Starea alfa functioneaza ca un "program", o strategie cat se poate de coerenta, care dovedeste ca realitatea pur si simplu "asculta" de ceea ce noi dorim sa realizam. Odata intrati in starea alfa, "programandu-ne" sa scapam de stres, lucrul acesta se va petrece in lumea reala cu usurinta, pentru ca mintea omeneasca ascunde forte creatoare extraordinare. Posibilitatile mintii sunt fantastice si, dupa cum stiti, majoritatea oamenilor folosesc numai un procent infim din acestea. Cei care folosesc mai mult sunt numiti uneori genii. Aceste tehnici pe care oamenii le invata ii ajuta sa faca tocmai acest lucru: sa deschida portile propriilor lor minti, sa faca lucruri extraordinare, sa imagineze si sa realizeze ceea ce doresc. Jose Silva a descoperit o metoda prin care oamenii, de fapt, "se intorc acasa", prin care isi amintesc lucruri pe care le-au stiut de fapt dintotdeauna, inclusiv faptul ca realitatea inconjuratoare este maleabila. A scapa de stres este numai primul pas, care conduce la imbunatatirea imediata a starii de sanatate fizica si mentala, iar aceasta conduce la schimbarea atitudinii noastre fata de restul lumii, ceea ce conduce la o complet alta realitate.

Oamenii norocosi sunt cei care cred in norocul lor

- Concret, dati-mi cateva exemple despre ceea ce se poate face folosind aceasta aptitudine de a ne "autoprograma". Ce fac absolventii dvs. cu ajutorul Metodei Silva?
- Cei care au absolvit prima parte a cursului, cea de initiere, reusesc foarte repede sa-si imbunatateasca substantial starea de sanatate, mai intai a lor, si apoi pe a celor dimprejurul lor. Stiu cazuri in care rezultatele au fost spectaculoase. Altii au folosit metoda pentru a trece peste examene de care se temeau, altii pur si simplu pentru a-si indeplini anumite dorinte. Rezultatele par uneori miraculoase, insa totul se explica prin forta creatoare pe care o au "visele" noastre. Altii descopera ca e usor sa te lasi de fumat sau sa scazi in greutate sau sa nu mai ai probleme la serviciu, altii isi vindeca plantele sau pisicile cu ajutorul proiectiilor mentale si asta numai in prima faza. Pentru ca avansand si practicand metoda, descoperim ca aplicatiile sunt infinite, cum infinita este puterea noastra de a modifica realitatea. Exista oameni despre care se spune ca sunt "norocosi", ca lucrurile care li se intampla sunt mereu cele potrivite. Pot sa va spun ca "norocosii" sunt norocosi pentru ca ei cred in norocul lor, pentru ca proiectiile lor mentale sunt pozitive si aceasta creeaza o realitate pozitiva pentru ei. La polul opus sunt ceilalti, care se considera "ghinionisti" si care isi creeaza singuri o realitate negativa. Crezand ca lucrurile vor merge prost, creezi premisele ca ele chiar sa mearga prost. Universul nu face decat sa respecte "indicatiile" noastre, proiectiile noastre mentale si sa le duca la indeplinire. Metoda Silva ii invata pe oameni cum sa "proiecteze" in mod constient si sa-si indeplineasca dorintele. Stiu ca toate acestea par fantastice la prima vedere, ele sunt insa rezultatul naturii umane. Oamenii au fost invatati sa creada ca traim intr-un univers mecanic, iar pe cei care reusesc sa faca lucruri extraordinare ii numesc "iluminati". Adevarul este ca fiecare dintre noi ascunde un iluminat, ca fortele noastre sunt nelimitate, ca Dumnezeu sau natura, sau cum vreti sa-i spuneti, ne-a inzestrat cu capacitati extraordinare. E suficient sa credem in ele si sa stim cum anume sa le descoperim si sa le folosim.
- Cine sunt oamenii care vi se adreseaza? Exista un profil al celor interesati de Metoda Silva?
- E greu de creionat un portret-robot, pentru ca vin din toate zonele profesionale si sociale. Majoritatea sunt intelectuali, foarte multi medici, care aplica metoda in meseria lor, dar si oameni din mediul de afaceri, a caror viata este foarte solicitanta. De asemenea, vin multi studenti, pentru ca metoda are aplicatii extraordinar de eficiente in procesele de invatare. Apoi, au fost oameni care lucreaza in mass-media sau artisti, actori precum Dorel Visan, de exemplu, care a devenit un practicant permanent al metodei. Ce sa spun, in Romania s-a auzit despre Silva numai in ultimii ani, dar in lume functioneaza de zeci de ani si s-a extins in 107 tari. Vreo 12 milioane de practicanti au absolvit cursul de baza. Marile firme isi trimit oamenii sa vada despre ce este vorba, pentru ca ei devin mai imaginativi, mai dinamici si, mai ales, mai relaxati.

"Niciodata sa nu renunti la un vis"

- Nu putem sfarsi acest interviu, fara cateva explicatii concrete, legate de starea alfa, cheia metodei despre care vorbiti...
- Ceea ce trebuie sa stie toata lumea este ca starea alfa survine cand reusim sa determinam o relaxare totala, fizica si mai ales mentala, dar fara sa... adormim. De aceea, sugestia mea pentru cine vrea sa incerce aplicarea metodei acasa, fara indrumator, ar fi aceea de a se aseza pe un scaun. Se inchid ochii si se anihileaza orice ganduri negative. Va puteti alege un "loc" ideal de relaxare, adica o imagine linistita, din natura, imaginara sau pe care ati vazut-o candva si la care va veti intoarce ori de cate ori doriti sa intrati in alfa. Studiile au aratat ca dupa cel mult un sfert de ora de "strunire" a gandurilor si de relaxare fizica, creierul intra in alfa. Practicantii Metodei Silva invata sa intre dupa numai un minut, caci acesta este rostul cursului. Efectele intrarii in alfa, cate un sfert de ora, cel putin dimineata si seara, sunt extraordinare asupra sanatatii fizice, ca sa nu mai spun ca, daca va veti incepe ziua in acest fel, veti fi linistiti si senini pe toata durata ei. Incercati lucrul acesta de curiozitate maine dimineata cand va treziti. Asezati-va pe marginea patului, inchideti ochii si imaginati-va cel mai frumos loc pe care l-ati vazut vreodata. Ca sa va linistiti complet, numarati invers, de la o suta la unu, incercand sa vizualizati fiecare numar, iar la final, de la unu la cinci. Dupa ce ati dobandit starea de relaxare, activati-va mintea, vizualizand dorinta pe care o aveti. Primele efecte vor aparea imediat. Dupa 50 de zile de practica, veti fi deja uimiti de rezultate. Cursul Silva insa va va invata sa obtineti aceleasi efecte dupa numai doua zile.
- Aveti vreun sfat esential, important, pe care sa-l oferiti cititorilor nostri?
- "Never give up a dream", cum zice un cantec celebru, "Niciodata sa nu renunti la un vis", aceasta pentru ca visurile devin realitate. Nu este o figura de stil, ci este purul adevar. Oamenii au puterea ascunsa de a crea realitatea. Cu un strop de credinta, muti muntii din loc si, as adauga, credinta in fortele tale, in proiectiile tale.



Creierul poate fi comandat

Laredo, Texas, 1953. Dupa 10 ani de cercetari asidue, in care urmareste sa dezvolte procedee prin care copiii sa invete mai repede si mai usor, Jose Silva, un informatician pasionat de performantele creierului uman, ajunge la rezultate uluitoare. Mai mult decat cresterea capacitatilor de concentrare si de memorizare, el reuseste performanta de a stimula imaginatia si intuitia copiilor pana la a ajunge in spatiul tulbure a ceea ce se numeste "perceptie extrasenzoriala". In cazul elevilor sai, se putea vorbi deja despre clarviziune. In anii care urmeaza, Metoda Silva isi gaseste nenumarate aplicatii, dintre care cele mai importante sunt legate de autovindecare, de controlul emotiilor si dezvoltarea facultatilor creatoare, dar, mai ales, de anihilarea stresului si a depresiei, considerate cauza principala a aparitiei bolilor incurabile in mileniul trei. Azi, milioane de oameni practica aceasta metoda, cu rezultate extraordinare. Studiile lui Jose Silva sunt cunoscute in intreaga lume, iar metodele sale, uneori de o simplitate extrema, ajung sa fie utilizate in psihologie, educatie, medicina si, uneori, chiar in domeniul militar.
Totul porneste de la observatia simpla, desi greu de inteles si explicat, ca, aflat intr-o stare de relaxare totala (frecventa alfa), creierul poate fi comandat. Spre deosebire de Metoda Coue (explicata pe larg in revista "Formula As"), Metoda Silva nu recurge la indemnuri verbale ("ma simt bine, ma simt tot mai bine" etc.), ci la exercitii mentale, menite sa modifice frecventa de functionare a creierului.



Horia Turcanu
Coordonatele Centrului "Silva" in Romania: Rajko Kuzmanovic, B-dul Unirii 45, bl. E3, sc. 4, ap. 82, Bucuresti, tel. 021/302.98.88, 021/302.98.89, 0744/75.02.41