Pluton

Redactia
Pluton . (Planeta Scorpionilor). Stapanul fortelor ascunse. Nasterea. Planeta cea mai indepartata de Soare din sistemul nostru planetar, Pluton, a fost "prezisa" de astronomi inainte de descoperirea ei propriu-zisa. Oamenii de stiinta si-au dat seama ca exista un corp celest care influenteaza orbitel...

Pluton

(Planeta Scorpionilor)

Stapanul fortelor ascunse

Nasterea

Planeta cea mai indepartata de Soare din sistemul nostru planetar, Pluton, a fost "prezisa" de astronomi inainte de descoperirea ei propriu-zisa. Oamenii de stiinta si-au dat seama ca exista un corp celest care influenteaza orbitele lui Uranus si Neptun, iar in 1930, anul in care fizicienii incepusera sa se ocupe de fuziunea atomica, folosind (evident) plutoniul, printr-o fericita coincidenta, Pluton s-a infatisat, si el, pentru prima oara, ochilor omenirii. E adevarat ca Pluton este o planeta mica, insa densitatea sa este foarte mare. Putem s-o asemanam cu atomul: mic si el, dar continand energii concentrate, care, odata eliberate, ar putea duce omenirea la pieire sau, folosite cu intelepciune, ar putea imbogati-o imens.
Pentru ca se afla la cea mai mare distanta de Soare dintre toate planetele cunoscute pana la ora actuala, lui Pluton ii trebuie circa 248 de ani pentru a face ocolul acestuia. Aceeasi distanta considerabila de la Soare (in punctul de maxima departare de Soare, Pluton se afla la circa 7,4 milioane de km de el) este responsabila si pentru temperatura extrem de scazuta de la suprafata planetei: -230C.

Mitologia legata de Pluton

Hades/Pluton, stapanul lumii subpamantene
Mitologia greaca ne spune ca Zeus/Jupiter este stapanul incontestabil al zeitatilor din Olimp. Dar legendele despre Hades (al carui nume inseamna "cel Nevazut") il arata pe temutul domn al imparatiei umbrelor ca fiind categoric cea de-a doua putere in statul zeiesc - iar, uneori, chiar prima. Fiul lui Cronos si al Rheei s-a aliat cu fratii sai, Zeus si Poseidon, pentru a-l inlatura pe Cronos de la suprematie. Lupta fiind castigata de cei trei frati aliati, acestia si-au impartit domnia, Zeus ajungand stapanul cerului, Poseidon, al marilor, iar Hades/Pluton a primit sceptrul de domnitor asupra straniului taram subpamantean al umbrelor. Acest taram poate fi asemuit cu lumea imprecisa, in vesnica miscare, a emotiilor inconstiente, pe care Pluton le stapaneste. La fel de multa stapanire de sine au Scorpionii, aflati sub guvernarea lui. Si tot ca Pluton, care-si cunoaste regatul de umbre, si Scorpionii sunt singurii nativi ai zodiacului, in permanenta constienti de pulsiunile emotionale pe care le primesc din inconstient.
Una dintre muncile la care a fost supus Hercule, fiul lui Zeus, a fost sa ucida vulturul care venea zilnic pentru a ciuguli din ficatul titanului Prometeu, inlantuit de-o stanca pentru pacatul savarsit fata de zei, cand, fara acordul lor, le-a adus in dar muritorilor focul. Hercule a reusit sa rapuna vulturul cu o sageata, iar zeii s-au intrunit pentru a decide ce urma sa se intample cu titanul nesupus, dar care, in opinia lui Zeus, isi ispasise pedeapsa. Toti zeii au fost de acord ca Prometeu sa fie iertat, mai putin Hades. El s-a opus categoric hotararii lui Zeus (in fata caruia nimeni nu indraznea sa cracneasca), argumentand ca va avea un suflet lipsa in infern si ca nu poate accepta asa ceva. Nici unul dintre confratii sai zeiesti, nici macar autoritarul stapan al tunetelor si fulgerelor, nu l-a putut determina pe Hades cel neclintit sa-si schimbe hotararea. Aceasta legenda ilustreaza vointa de fier a Scorpionului atunci cand doreste sa se impuna, precum si faptul ca detesta sa ramana in paguba.
E adevarat ca domeniul lui Pluton este unul intunecat si, la fel ca stapanul sau, nevazut pentru ochii muritorilor de rand, dar el ascunde bogatii nebanuite. La propriu si la figurat. "Plutos" inseamna in greaca bogatie, iar minereurile si pietrele pretioase nu cresc pe scoarta Pamantului, in lumina Soarelui, ci sunt ascunse in maruntaiele Pamantului. Bogatiile simbolice ale lui Pluton sunt cele ascunse in cotloanele nebanuite ale psihicului. Este vorba despre puterea pe care ne-o descoperim atunci cand trecem prin mari incercari, fie de ordin fizic, fie emotional. Alergatorul de maraton care, intr-un moment al cursei, simte ca ii explodeaza plamanii, dar stie sa depaseasca clipa critica, acceseaza un nou strat al puterii, un strat ascuns in interiorul sau si care nu are nimic de-a face cu rezistenta fizica propriu-zisa, ci vine din zona fortei psihice.
Alt tip de putere de care sunt atrasi Scorpionii este puterea emotionala asupra altora. Nu uitati felul in care Hades s-a luptat pentru a obtine sufletul care ameninta sa-i scape (cel al lui Prometeu), infruntandu-se indarjit cu autoritatea suprema. La fel de greu renunta Scorpionul la un obiect la care tine sau la o persoana de care este atasat, chiar daca mentinerea acestora pare imposibila. Pentru multi Scorpioni, puterea politica este tocmai din acest motiv un tel important, insa o mare parte dintre ei prefera sa si-o exercite pe ascuns sau indirect, in orice caz, sa ramana "nevazuti", la fel ca Hades, atunci cand isi pune gluga fermecata.

Hades si Persefone
Devotat imparatiei sale, Hades/Pluton nu a parasit-o decat de doua ori. O data, fiind ranit, in cautarea unui leac, iar a doua oara, atunci cand, atins de sageata lui Eros, a tasnit la suprafata, in carul sau negru, tras de patru armasari ce scoteau flacari pe nari, rapind-o pe zeita-fecioara Kore. Tanara si nestiutoare, Kore s-a aplecat sa culeaga o narcisa, nestiind ca floarea este in legatura cu lumea de dincolo. De atunci, numele ei a fost preschimbat in Persefone, ceea ce inseamna "cea care iubeste intunericul". Legenda ne vorbeste, de fapt, despre devenirea psihologica specifica naturii plutoniene, in cadrul careia inocenta primara (Kore) se transforma prin integrarea stratului inconstient, "intunecat", ducand la dragostea pentru acel "intuneric" fertil care salasluieste, de atatea ori nestiut, in adancurile fiintei noastre.

Pluton in astrologie

Din punct de vedere astrologic, planeta Pluton este asociata cu:
• procesul de dezintegrare si regenerare (ilustrat prin simbolul pasarii Phoenix);
• cele trei mari mistere ale omenirii: nasterea, sexul si moartea;
• mostenirile si, generic, banii altora (pozitia si aspectele lui Pluton indica starea economiei internationale);
• culorile negru si grena;
• pietrele pretioase de culoare rosu inchis: granat, rubin, opal;
• animal: pantera si lupul;
• flori: narcisa si glicina;
• tari: Maroc, Algeria, Siria, Libia, precum si toate tinuturile desertice.
Planeta Pluton face ca cei marcati de vibratiile sale energetice sa fie persoane de o mare profunzime si complexitate, ale caror trairi interioare, de o intensitate acuta, sa nu fie percepute decat de observatori foarte fini, pentru ca, cel putin in aparenta, autocontrolul lor este admirabil. Firi ascunse, Scorpionii nu suporta insa ca altii sa aiba secrete fata de ei si au un talent innascut de a-i face pe ceilalti sa si le dezvaluie. Rareori isi vor incredinta problemele personale altor oameni, desi ei insisi atrag confesiunile cele mai intime.
Asa cum miticul Pluton tine totul in el - respectiv nu lasa nimic sa-i scape din imparatie -, si Scorpionii tin cu strasnicie la toate posesiunile lor, materiale sau afective. Dar asta nu-i face zgarciti. E drept ca larghetea lor se manifesta doar fata de putinele persoane care ii accepta intru totul si care au reusit sa le castige increderea.
In armonie cu planeta care-i guverneaza, plutonienii se misca lent, parand uneori greoi. Ei o fac pentru ca detesta risipa de energie, insa in momentele in care se cere o interventie prompta, reflexele lor sunt uimitor de rapide (ganditi-va la felul in care Hades a tasnit de sub pamant cand a dorit-o pe Persefone).
Natura plutoniana isi poate gasi implinirea in profesii diverse: flerul pentru bani ii poate ajuta sa devina bancheri, afinitatea cu comorile subpamantene ii ajuta sa reuseasca in afaceri cu petrol, metale sau pietre pretioase. Excelenta stapanire de sine ii face pe multi sa ajunga chirurgi sau piloti de curse renumiti (la care ii predispune si apetenta pentru risc). Fascinatia pentru secrete ii ajuta sa devina psihiatri sau psihologi cu o mare putere de penetrare a psihicului uman (de exemplu, Sigmund Freud avea ascendentul in Scorpion, ceea ce face ca patronul horoscopului sau sa fie Pluton). Tot ea ii face dotati pentru spionaj sau ii indeamna sa devina membri (adesea proeminenti) ai unor societati secrete. Un deosebit simt al rigorii ii poate determina sa se inroleze in marina sau in armata.
Autoritatea lor nativa ii ajuta sa reuseasca in postura de intreprinzatori. Memoria, puterea de patrundere si vointa lor remarcabile le permit sa se dedice cu succes ocupatiilor care necesita un bun echilibru intre gandirea analitica si cea sintetica, de exemplu in cercetare.
Cele mai raspandite defecte plutoniene sunt preocuparile emotionale cu caracter obsesiv (vor da 10 telefoane la o persoana pe care nu reusesc s-o gaseasca, doar pentru ca ii frustreaza, si asta la un interval de cateva minute), dorinta de razbunare, pe care o gusta la rece si o exercita cu o precizie matematica (contrar credintei raspandite, Scorpionul nu va exagera insa in razbunare, ci isi va plati doar polita, exact asa cum a incasat-o la randul lui). In schimb, devotamentul iesit din comun pe care sunt in stare sa-l manifeste fata de prieteni sau persoanele iubite, daca acestia au reusit sa treaca de barierele suspiciunii plutoniene, este rar si de o impresionanta longevitate.

Pluton si sanatatea

Planeta guverneaza aparatul uro-genital si rectul, motiv pentru care plutonienii trebuie sa respecte o igiena intima stricta, pentru a preveni infectiile urinare sau cele produse in zona rectului (fistule si fisuri anale). Pentru ca organismul plutonienilor are tendinta de-a stoca toxinele, aportul zilnic de lichide ar trebui sa fie de circa 2 litri pe zi. Aceasta ar preveni si retentia de urina, problema frecventa in randul Scorpionilor.
Bolile Scorpionilor debuteaza cel mai adesea sub forma violenta, insa exceptionala lor capacitate de regenerare ii face sa-si revina cu o repeziciune surprinzatoare. Femeile plutoniene sunt predispuse la afectiuni functionale sau organice ale ovarelor si uterului, cum ar fi: leucoreea, dismenoreea, chisturi, polipi, fibrom, ulcer sau chiar cancer. Colonul este de asemenea sensibil la iritatii si infectii, motiv pentru care plutonienii nu trebuie sa neglijeze starile de constipatie, fiind atenti in acest sens la alimentatie. Rinitele si alergiile nazale sunt si ele des intalnite la plutonieni.
Cu toate ca majoritatea plutonienilor au o mare rezistenta la crizele emotionale, pot cadea in depresii severe, care imbraca forme obsesive sau autodistructive.
Tana Rosca