Scrisoare deschisa

Redactia
Scrisoare deschisa catre Arhiepiscopul . de Alba-Iulia, Andrei Andreicut. Preasfintite Parinte Arhiepiscop, . Urmaresc cu ingrijorare actiunile de intimidare a populatiei din zona Rosia Montana, care au ca scop induplecarea locuitorilor de a parasi zona, in vederea inceperii exploatarilor de catre C...

Scrisoare deschisa catre Arhiepiscopul
de Alba-Iulia, Andrei Andreicut


Preasfintite Parinte Arhiepiscop,
Urmaresc cu ingrijorare actiunile de intimidare a populatiei din zona Rosia Montana, care au ca scop induplecarea locuitorilor de a parasi zona, in vederea inceperii exploatarilor de catre Compania "Gold Corporation". Este admirabila lupta inegala dusa de o parte a locuitorilor din zona, care - in ciuda presiunilor la care sunt supusi si a ofertelor mai mult decat tentante de a-si vinde proprietatile - refuza sa paraseasca locurile in care s-au nascut si de care sunt atasati sufleteste. Poate ca un motiv in plus pentru care ei nu cedeaza este ca la mijloc nu e vorba doar de a se reloca si a-si rotunji veniturile cu ocazia aceea. Aici e vorba si de ceea ce ar urma, adica distrugerea totala a acelui colt de rai si otravirea pe zeci de ani de acum incolo a unei arii inzecite, toate astea, in una din cele mai pitoresti regiuni ale tarii; iar acei bravi locuitori nu vor sa fie coautori ai unui astfel de cataclism.
Oamenii aceia realizeaza ca ramanerea lor acolo reprezinta una dintre putinele arme disponibile in lupta pentru salvarea zonei Rosia Montana. Aceasta, pentru ca toate aparentele dovedesc o puternica campanie de influentare de catre "Gold Corporation" a factorilor de raspundere locali si din Guvern. Au ajuns cei mai multi dintre acestia, in frunte cu ministrul culturii, sa se vanda pe cativa arginti, sustinand interese care sfideaza orice norma de respect fata de mediul inconjurator si fata de istoria si vestigiile arheologice fara egal din zona.
Aceste detalii le cunoaste foarte bine si Sfintia Voastra. Sa nu aveti insa nici cea mai mica indoiala, atunci cand acceptati cu seninatate si puneti chiar umarul sa se darame bisericile ortodoxe stramosesti si sa se violeze salbatic cimitirele, prin asa-zisa relocare a acestora, ca va plasati si dvs. alaturi de acesti oameni de nimic, lipsiti de orice verticalitate si urma de caracter.
Dvs., alaturi de alti prelati ai Bisericii noastre, ar trebui sa fiti ultimii si cei mai indarjiti aparatori ai acelor biserici si ai acelor localnici, care deja se afla pe baricadele luptei.
Ceilalti preoti de la bisericile minoritatilor au luat inca de la inceput atitudine fata de ceea ce se pune la cale. Prin asta, nu si-au facut decat elementara datorie, daca vreti profesionala, de a-si apara traditiile stramosesti.
Si atunci, tocmai dvs., Intaiul pastor al Bisericii Ortodoxe pe acele meleaguri, va alaturati celorlalte brute, care nu au nici un scrupul cand e vorba de interese materiale? Nu va ganditi ca va vad de sus Sfintii Parinti, care au ridicat si aparat in fata furtunilor istoriei acele Sfinte Biserici? Cum de va puteti permite sa asistati nepasator si sa aprobati astfel de actiuni, al caror efect va fi similar cu salbaticele distrugeri ale Manastirilor Ortodoxe de catre trupele conduse de Generalul Bukov?
A fost indeajuns colaborarea rusinoasa a multor preoti ortodocsi cu regimul comunist, in vederea daramarii atator biserici. S-au distrus definitiv suficiente monumente istorice si opere de arta in anii comunismului ateu, prin atitudinea servila, neonoranta, a multor inalte fete ale Bor! E rusinos ca istoria sa se repete si Sfintia Voastra sa continuati aceeasi linie lipsita de demnitate si curaj.
As vrea sa cred si sa sper ca, in cele din urma, veti realiza pozitia fundamental gresita pe care va plasati! Reculegeti-va, intr-o zi, intr-una din superbele biserici din Rosia si ganditi-va la nenorocirile la care sunteti pe cale sa fiti martor si partas! Aveti puterea si datoria sa nu stati nepasator ci sa luati atitudine, asa cum bine i-ar sta unui puternic lider religios.
Dati dovada de onoare si curaj! Aveti datoria sa aparati comunitatile pe care le pastoriti si Sfintele Biserici, nu sa aplecati capul umil la primele ordine si presiuni, sa acceptati distrugerea de sate intregi si biserici, otravirea unor zone deosebite, care prin frumusetea lor, fructificata in turism, ar putea singura sa genereze venituri pentru moti.
Curaj, Parinte! Incercati, in ultimul ceas, sa preveniti o catastrofa pentru care, altfel, veti fi printre principalii raspunzatori.

Mihai Pascutiu - 33781 Old Timber,
Farmington Hills, Michigan, Usa