Cititorii

Redactia
Cititorii Intreaba .... "Mi-au aparut pete brune pe obraji" . De un an si jumatate locuiesc in Germania si "Formula As" este revista pentru care accesez mereu Internetul, pentru o binefacatoare portie de "acasa". Acum va scriu cu rugamintea de a ma ajuta. De aproximativ patru ani, mi-au aparut pe ob...

Cititorii Intreaba ...

"Mi-au aparut pete brune pe obraji"

De un an si jumatate locuiesc in Germania si "Formula As" este revista pentru care accesez mereu Internetul, pentru o binefacatoare portie de "acasa". Acum va scriu cu rugamintea de a ma ajuta. De aproximativ patru ani, mi-au aparut pe obraz niste pete de culoare bruna. La inceput, aceste pete au fost numai deasupra buzei superioare (ca o mustata), dar de un an si jumatate s-au extins si pe nas si pe obraji. Acum, fata mea arata ca o mica harta. In urma mai multor investigatii in tara si in strainatate, medicii nu au reusit sa puna un diagnostic. (Mentionez ca am 30 de ani.) Daca cineva s-a confruntat cu o problema similara, il rog din suflet sa ma ajute cu un sfat! Cu mii de multumiri, respect si speranta,
Schwerin Floare - Maulburg, Germania

"Am fost diagnosticata cu leuconevraxita
si sindrom extrapiramidal"


Am o boala care se manifesta ca un usor tremur in tot corpul, acesta nefiind vizibil iar cauza neelucidata. De copil am fost sub observatie la diferiti profesori-doctori, care mi-au pus doua diagnostice: leuconevraxita si sindrom extrapiramidal bilateral. Multi ani la rand am urmat tratamentele prescrise de medici, insa nu au avut nici un rezultat. Boala a ramas in acelasi stadiu, fara vreo evolutie sau involutie. As vrea sa stiu daca aceasta boala neurologica se poate trata naturist si daca da, carui centru m-as putea adresa.
Elena - Constanta

"Sufar de colon spastic"

Am 35 de ani si de aproape doi ani ma confrunt cu o boala pe care medicii nu o pot trata. Am facut tot felul de investigatii si am urmat tot felul de tratamente medicamentoase, precum si un regim alimentar, dar fara prea multe rezultate. Simptomatologia consta in balonari foarte mari (indiferent ce mananc), disconfort, stare de rau, ameteli foarte mari si dureri in partea stanga. Durerile si ametelile sunt aproape zilnice, uneori chiar si pe perioada noptii. Pentru ameteli am luat Oxybral si Gingko Biloba, dar fara rezultat. In urma unei ecografii, un medic mi-a spus ca s-ar putea sa am sindromul de colon spastic. Mentionez ca anul trecut am fost operata de colecist (medicii credeau ca tot acest disconfort este din cauza colecistului, dar simptomele sunt aceleasi si la un an de la operatie). Va rog din suflet sa imi recomandati un tratament care sa ma ajute. Va multumesc!
Denisa - Bucuresti

"Cum pot scapa de herpes genital recidivant?"

Am 25 de ani si in urma cu doi ani, din cauza unui contact sexual neprotejat, m-am molipsit cu herpes genital recidivant. Am consultat foarte multi medici specialisti, atat din Bucuresti, cat si din provincie, dar fara rezultat. Cu tot tratamentul administrat, imi reapare la interval de o luna. Nu mai am legaturi intime cu nici o femeie si, cu toate acestea, medicii sunt sceptici in ceea ce priveste vindecarea totala. Va rog din suflet sa ma ajutati sa pot scapa de aceasta boala, ca nu mai stiu unde sa mai apelez. Sunteti ultima mea speranta. Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Alexe Adrian - Ploiesti

"Doresc un tratament naturist pentru hernie hiatala"

As dori sa stiu daca exista un tratament naturist pentru aceasta afectiune. Rog sa mi se comunice prin intermediul acestei rubrici. Cu multumiri,
E.B. - Bucuresti

"Ajutati-ma sa scap de durerile provocate de guta"

Am 63 de ani si in 1995 m-am imbolnavit de guta. Medicii nu au reusit decat sa-mi amelioreze suferinta pe o scurta perioada de timp. Am dureri insuportabile la genunchi, glezne, coate si degete. Exista vreun tratament naturist care sa ma scape de aceasta grea boala sau macar sa-mi calmeze durerile? Va rog din suflet sa ma ajutati!
Pescariu Ion - Bucuresti, tel. 021/726.29.02

"Talasemia se poate transmite de la bunic la nepoti?"

Nu stiu daca ma puteti ajuta, dar totusi am sa incerc sa va spun in doua cuvinte ce ma preocupa. Tatal meu are talasemie minora (mostenita de la mama sa), mama este sanatoasa, eu si fratele meu nu am mostenit boala, desi eu am valoarea aslo destul de mare (la ultimele analize a fost 800). V-as ruga sa-mi spuneti daca exista riscul de a transmite genetic boala, in cazul in care raman insarcinata si voi pastra copilul. Va multumesc!
Alina Dinu

"Am fost diagnosticat cu sifilis primar"

Am 29 de ani si in urma unor analize de rutina, am descoperit ca sufar de boala numita sifilis primar. Am urmat de trei ori tratamentul clasic cu Moldamin de 1600 Ui, prescris de doctorul specialist, cu pauza doua saptamani intre serii, insa la analize iese tot pozitiv Vdrl la 1/2 - cantitative, celelalte fiind negative. As dori sa stiu daca exista vreun tratament naturist, in paralel cu cel medicamentos, care sa ajute la negativare, sau daca cineva poate sa-mi recomande alt tratament. Mii de multumiri!
Iustin Nitu - Pitesti

"Socrului meu ii curge puroi dintr-un deget"

Socrul meu e bolnav de arterita, se simte slabit si are probleme si cu inima. Din degetul mare al piciorului ii curge puroi. Are 76 de ani. E slabit si nu mai are putere sa mearga. Orice mica activitate il oboseste... Va rog sa ii dati sfaturi in legatura cu aceasta problema.
A.L. - Bucuresti

"Crizele de nervi ale fiului meu ajung pana la violenta maxima"

Sunt mama unui baiat de aproape 17 ani. Pana acum un an si jumatate, nu a avut nici un fel de probleme, a invatat bine si a fost sanatos. Dar de la aceasta data, totul s-a schimbat. Ma ingrijoreaza ca este foarte nervos. Cam la trei luni, uneori mai des, face niste crize de nervi cumplite, nu se mai poate controla, sparge totul in jur, ajunge la violenta maxima cu cei din jur. Dupa o ora, doua, revine la normal. Nu pot sa il duc la un psihoterapeut, pentru ca refuza hotarat. Stiu ca este la varsta "critica", dar ma intreb daca nu este ceva cu el. Daca vreun parinte s-a mai confruntat cu o astfel de problema, il rog sa ma ajute urgent.
Ionela P. - Brasov

"Am vergeturi"

Am 18 ani si de doi ani am vergeturi pe coapse. As dori sa-mi spuneti daca exista vreun remediu naturist sau alopat pentru a scapa de ele. Va multumesc.
Andreea - Suceava

"Cum pot scapa de alunite?"

Mi-au iesit o multime de alunite pe scalp si pe gat. Nu sunt atat dureroase, cat inestetice si incomode. Poate stie cineva cum as putea scapa de ele, altcumva decat chirurgical. Multumesc.
Valeriu Iliescu - Brasov

"Cum se prepara extractul din mladite de zmeur?"

Va rog sa-mi dati aceasta reteta pentru ca in combinatie cu tinctura de boabe de soc, extractul de mladite de zmeur este recomandat pentru problema mea ginecologica - chisturi pe ovare. Cu stima,
C.H. - Roman, jud. Neamt

"Doresc informatii despre turmenic si ghimbir"

Ma numesc Ionel, am 20 de ani si prin intermediul revistei dvs. am descoperit mai multe retete si leacuri care ma pot ajuta sa scap de o multime de probleme pe care le am. Doresc mai multe informatii (ce parti ale plantei se folosesc si ce denumiri mai au) despre turmenic si ghimbir.
Ionel Nica - Braila

"Caut Asociatia Alcoolicilor Anonimi din Timisoara"

Vreau sa aflu adresa Asociatiei Alcoolicilor Anonimi din Timisoara sau numarul de telefon al unei persoane de contact. Va multumesc.
I.M. - Alba




...Cititorii Raspund

"Am chisturi maligne pe ficat"
(Raspuns pentru Ioana - Bucuresti, F. As nr. 574)


Va recomand un tratament naturist pe baza de plante culese de pe coastele muntilor Tibet. Schemele de tratament sunt adaptate individual, in functie de rezultatul analizelor. Va recomand preparatele Chitosan, Ican, Holican, Cardiceps si capsule Canli. Detalii la tel. 0232/31.61.08, 0722/72.48.67
dr. Olga Vinitinschi - str. Th. Pallady nr. 9A, Iasi
(Raspuns valabil si pentru A.D. - Timisoara, "Cum se poate vindeca naturist cancerul bronho-pulmonar?", F. As nr. 574)

"Cum pot scapa de monturi?"
(Raspuns pentru Constanta Carpinisan - Sibiu, F. As nr. 574)


• Si eu am avut monturi si stiu ce dureri groaznice produc. Am scapat de ele cu ajutorul verzei crude, astfel: luati o foaie de varza (sa fie coapta, adica foaia sa fie alba), striviti-i nervurile cu o sticla si legati-o pe monturi. Puteti pune doua frunze una peste alta si le inlocuiti dimineata si seara, sau chiar peste zi. Procedura dureaza ceva timp (cateva luni), trebuie sa aveti rabdare. Nu numai ca durerile dispar dupa 15-30 de minute, dar cu timpul monturile se micsoreaza. Eu nu mai am probleme de foarte multi ani. Va doresc multa sanatate si sa scapati de ele cat mai repede!
Strungaru S. - str. Libertatii nr. 130,
Buhusi, jud. Bacau

• Pentru a scapa de monturi, puteti folosi un tratament naturist foarte eficient. Procurati-va tinctura de iod si masline negre. Se unge cu o periuta montul, apoi se taie maslina in doua, se scoate samburele si jumatate de maslina se aplica pe mont, se leaga cu un bandaj si se lasa pe mont toata noaptea. Tratamentul se face o luna de zile. Este foarte bun, la mine a dat rezultate.
Somesan Eugenia - str. Regiment 11 Siret nr. 5,
bl. E2, ap. 4, Tiglina I, Galati, tel. 0236/43.32.01

• Se face un saculet mic de panza in care se pune un pumn de hrean ras, amestecat cu un pumn de faina si putina apa calda, astfel incat sa se faca o pasta. Se tine saculetul pe mont circa 10-15 minute. Se urmeaza acest tratament cateva zile la rand. Multa sanatate si sa va fie de leac!
Ember Doina - str. N. Iorga nr. 1/27,
Baia Mare, jud. Maramures

"Sufar de glosita cronica si sunt alergica"
(Raspuns pentru Elena Pasat - Pascani, F. As nr. 574)


• Faceti un decoct (fierbere) din radacina de tataneasa bine maruntita. Se pun 4-5 linguri, se fierb 15-20 de minute in 250 ml apa, in vas acoperit. Dupa racire, se strecoara si se clateste gura de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare.
• Luati propolis brut, rupeti din el cat un bob de piper si inghititi-l seara. Puteti sa-l luati cu putina miere, unt etc. Mai luati tinctura de propolis 20-30% - cate 40 de picaturi de trei ori pe zi, in 100 ml apa. Se tine in gura cinci minute si se inghite. Masati-va sub barbie cu crema Spirulin. Daca n-o gasiti la Plafar sau farmacii, adresa producatorului este S.C. "Hofigal" S.A. - Intrarea Serelor nr. 2A, sector 4, Bucuresti, tel. 021/334.59.05.
Cozma Sofia - str. Vulturilor nr. 70, sector 3, Bucuresti

"Sufar de megadolicocolon, constipatie si hemoroizi"
(Raspuns pentru Maria Dima - Galati, F. As nr. 574)


• Pentru o suferinta la fel ca a dvs. mi s-a recomandat sirop Lactulose, produs egiptean - cate o lingurita de trei ori pe zi. Rezultatele au fost spectaculoase.
M. Moraru

• La recomandarea unui experimentat chirurg, mama mea s-a tratat prin bai cu hipermanganat de sodiu (sau potasiu). Hemoroizii externi "se ard" si devin inactivi.
• Hipermanganatul de sodiu (sau potasiu) se vinde in farmacii in plicuri de 10-30 grame.
• O jumatate de lingurita de hipermanganat se dizolva in aproximativ 200 ml (o cana) de apa fiarta si racita.
• Pentru femei: se protejeaza aparatul uro-genital cu un mic tampon de vata.
• Se lasa sezutul pe cana cu solutie timp de 1-5 minute.
• Se recomanda efectuarea bailor dimineata, la pranz (daca aveti conditii) si seara.
• Primele bai pe hemoroizii activi (vii) sunt foarte dureroase. Intensitatea durerilor scade treptat, pana la disparitie (aproximativ 8-10 zile). Dupa disparitia durerilor, baile nu mai sunt necesare.
• In timpul crizelor, intre bai, se poate folosi unguent Hemorzon.
• Pentru usurarea procedurii si pentru a nu pata pardoseala, se recomanda introducerea canii cu solutie intr-o olita de aceeasi inaltime.
• Solutia preparata se poate folosi pentru aproximativ 8-10 bai.
• Se recomanda folosirea a doua cani: una pentru incalzirea usoara a solutiei la temperatura dorita, cealalta pentru baia propriu-zisa.
• Dupa fiecare scaun, spalati-va cu apa si sapun, fara a folosi hartie igienica (frecatul irita).
• Hraniti-va cu alimente care nu produc constipatie! Impotriva constipatiei sunt foarte eficiente prunele uscate nefierte (doar inmuiate), consumate seara, inainte de culcare.
• Eliminati condimentele (mai ales ardeiul iute) din alimentatie!
Mariana I. - Str. Moldovita nr. 23,
ap. 51, sector 4, Bucuresti

• Si eu sufar de aceeasi boala ca dvs. de multi ani (megadolicocolon), dar la mine se manifesta total invers, printr-o diaree rebela, multe scaune, atat ziua, cat si noaptea, accentuandu-se mai ales dupa ce am fost operata de colecist (in urma cu vreo noua ani), avand calculi. Rezolvarea, desi nu totala (vara mai am probleme), am gasit-o la Bucuresti si va sfatuiesc si pe dvs. sa faceti la fel. Luati trimitere de la medicul dvs. de familie, urcati in primul tren si mergeti la Spitalul Fundeni, sectia Gastroenterologie, la d-l dr. Tudor Constantin (caruia si pe aceasta cale ii multumesc inca o data, datorita lui viata mea continua). Sunati inainte la tel. 021/240.20.20, interior 2171, pentru programare, si-n cel mult 4-5 zile veti sti ce si cum trebuie sa mancati. Regimul alimentar si sfaturile primite va vor ajuta sa mai traiti multi ani de acum inainte. Va rog sa mergeti, credeti-ma, o sa va fie mult mai bine. Multa sanatate!
P.S. Pentru cei care lucreaza la aceasta revista - sincere multumiri! Meritati toate laudele. Munca dvs. ne este tuturor de mare folos.
Andrei Floricica - Buzau

"De trei ani fetita mea sufera de dureri de cap"
(Raspuns pentru Valentina M. - Bucuresti, F. As nr. 574)


Din descrierea dvs., cred ca fetita sufera de migrena, pentru care va propun un tratament naturist cu Sleeping natural, un produs care trateaza in mod natural insomnia si hiperchinezia la copii. De asemenea, are efect terapeutic si in enurezis, amelioreaza functia sistemului nervos central si periferic, regleaza functia contractila a inimii, amelioreaza durerile si cefaleea. Acest produs se foloseste in combinatie cu Calciu cu lecitina capsule.
dr. Olga Vinitinschi - tel. 0232/31.61.08, 0722/72.48.67

"Urinez foarte des"
(Raspuns pentru I.I. - Pitesti, F. As nr. 575)


Vara trecuta, preluand niste informatii din revista "Formula As", am avut sansa de a ma vindeca de doua afectiuni ale zonei genitale: chist ovarian si anexita, care nu cedasera la tratamentul medicamentos. Apeland la d-na prof. Valentina Liciu, care prepara produse naturale pe baza de propolis, cu rabdare si perseverenta am scapat de bolile care imi luasera somnul, deoarece medicul imi spusese ca singura solutie pentru ele e bisturiul. Pentru ca tot intrasem in "reparatii capitale", am aplicat si tratamentul pentru hemoroizi, cu preparate din aceeasi compozitie, dar sub forma de supozitoare. Si, minune! Nu numai ca am scapat de hemoroizi, dar o colita veche de 26 de ani s-a ameliorat, apoi a disparut. In urma acestor minunate vindecari, sotul meu s-a molipsit de entuziasmul meu si si-a vindecat si el prostata, dupa doar doua luni de tratament cu supozitoare, iar pentru a fi sigur de efect, a mai urmat o cura cu produsele pe baza de propolis preparate de d-na Liciu. Prin intermediul acestor randuri, dorim sa ii multumim de mii de ori!
Roxana Vasilescu - str. Maresal Averescu nr. 21, Ploiesti, jud. Prahova
(Raspuns valabil si pentru Maria Dima - Galati, "Sufar de megadolicocolon, constipatie si hemoroizi", F. As nr. 574)

"Caut un tratament pentru dermatita seboreica"
(Raspuns pentru Andries Valentin - Bucuresti, F. As nr. 579)


Dermatita seboreica are in general cauze necunoscute. "Banuiala" cade mai ales asupra unei ciuperci microscopice. Stupul ofera remediul unic si suficient:
• Dimineata, dupa ce v-ati spalat, limpeziti fata cu un amestec din 50% infuzie de busuioc si 50% otet din miere si mere (la 200 ml adaugati o lingurita rasa de miere poliflora).
• Dupa aproximativ o ora, masati usor fata cu un amestec din 50% tinctura coaja de stejar, 25% tinctura de frunze de salvie si 25% tinctura de marul-lupului.
• Seara, inainte de culcare, masati usor fata cu preparatul apicol Dermosan. In 10-15 zile, dermatita va fi doar o amintire. Pentru detalierea tratamentului si pentru procurarea produselor recomandate, ma puteti contacta telefonic.
prof. Vasile Andritoiu, apiterapeut - tel. 0253/21.21.04, 0745/52.96.46

"Am cancer de col uterin, stadiul Iii B"
(Raspuns pentru Elena Pavel - Galati, F. As nr. 586)


In 1994, am fost diagnosticata cu neoplasm de col uterin stadiul Iii B. Aveam trei copii mici de crescut si eram disperata. Discutand cu familia si prietenii, printre care erau si cateva cadre medicale, am hotarat sa nu ma operez si sa urmez tratamentul naturist cu ceaiuri al d-lui Gheorghe Motorca de la "Farmacia Verde" - Oradea, despre care aflasem ca a avut rezultate remarcabile in situatii asemanatoare. Inainte sa incep tratamentul, ma simteam foarte rau - atat fizic, cat si psihic. Am avut insa mare incredere in puterea tamaduitoare a plantelor si Dumnezeu nu m-a lasat... In timpul curei, ma simteam din ce in ce mai bine, analizele se imbunatateau de la o zi la alta. Dupa un an de tratament, am avut cea mai mare bucurie a vietii mele: la analize s-a constatat vindecarea. Va imaginati ce clipe de nedescris am trait atunci... Doctorul oncolog mi-a zis ca fisa de analize pot sa o pun pe perete, inramata, sa nu uit ca am scapat de la moarte. Adresati-va cu incredere d-lui Gheorghe Motorca si rugati-va lui Dumnezeu pentru sanatate. Telefoanele de la "Farmacia Verde" Oradea: 0259/22.52.52, 0259/46.77.04, 0744/57.05.85, 0745/52.19.88. Curaj, veti invinge boala!
Multumesc din suflet atat revistei "Formula As", care prin informatiile furnizate ajuta atata lume disperata, cat si d-lui Gheorghe Motorca, pentru ajutorul nepretuit pe care mi l-a acordat.
Elisabeta - str. Fagului nr. 15, ap. 12, Oradea

"Ajutati-ma sa previn un al doilea accident vascular"
(Raspuns pentru Cornel Morar - Sighet, jud. Maramures, F. As nr. 583)


Intr-adevar, componenta diastolica are o importanta majora (fata de cea sistolica) si trebuie facute eforturi ca ea sa fie pastrata in limitele normale (85-89). In primul rand, va recomand o dieta corespunzatoare grupei dvs. sanguine (un lucru extrem de important) si un produs natural de o calitate deosebita, Coenzima Q10. Studii importante au relevat ca pacientii hipertensivi au un deficit de coenzima Q10. Acest produs natural s-a dovedit eficient in bolile cardiovasculare, astm bronsic, precum si in psihiatrie (schizofrenie, boala Alzheimer). Va doresc insanatosire grabnica!
Constanta Marcu - str. Dej nr. 1, Timisoara,
cod 300638, tel. 0256/42.65.02, 0722/56.63.56

"Sufar de sinuzita cronica"
(Raspuns pentru Liviu - Sibiu, F. As nr. 584)


Pe langa tratamentul alopat specific Orl, ati putea utiliza si aparatul Salin, cunoscut fiind ca acesta este util in afectiunile respiratorii cronice si acute (rinite, sinuzite, laringite, bronsite cronice obstructive, bronsiectazii, astm bronsic, insuficiente respiratorii cronice, mucoviscidoza). Aparatul Salin actioneaza asupra inflamatiei cronice a cailor aeriene superioare si inferioare, favorizand eliminarea secretiilor, degajand caile aeriene si grabind vindecarea. El este util si sforaitorilor cronici si elimina mirosurile neplacute din incapere. Personal, utilizez in practica medicala acest aparat, avand o experienta indelungata si colaborand cu inventatorul sau, d-l ing. Constantin Pascu, motiv pentru care l-am recomandat tuturor bolnavilor respiratori, in speranta ca voi contribui si eu cat de putin la ameliorarea suferintei acestora. Cu multa stima,
dr. Mihaela Ghitescu - Braila

"Picioarele mele s-au umplut de vinisoare bleu"
(Raspuns pentru Ana - Parsala, Grecia, F. As nr. 584)


• Exista un tratament pentru ameliorarea semnificativa a durerilor de spate. In cazul dvs., durerea iradiaza in piciorul stang din cauza comprimarii nervului sciatic. Se pun la macerat in 200 ml spirt medicinal urmatoarele plante: fructe de tuia (arborele vietii), sunatoare, sanziene si tataneasa - cate 20 g din fiecare planta. Se tin la macerat intr-un borcan cu capac timp de 12 ore, apoi se fierb pe baie de aburi timp de 3 ore, in 400 g ulei de floarea-soarelui. Se filtreaza si se adauga 10 ml ulei volatil de cuisoare. Cu acest ulei se face masaj incepand de la baza capului, de-a lungul coloanei vertebrale, insistand mai mult in zona lombara.
Vinisoarele de pe picioare apar ca urmare a deficientei circulatorii periferice si capilare. Incercati in acest context comprese cu marul-lupului si galbenele - infuzie din o lingura din fiecare planta la 50 ml apa. Daca nu gasiti marul-lupului, va ofer cu placere cantitatea necesara. Va doresc sanatate!
Boicea Florea - str. N. Titulescu, bl. D12, sc. A, ap. 11, Draganesti, jud. Olt, cod 235400, tel. 0249/46.62.02

• Va recomand un tratament naturist pe care eu l-am urmat in Italia, iar acum, revenind in Romania, am avut surpriza sa il pot gasi in farmacii. Pentru ameliorarea durerilor de dupa operatia pe care ati avut-o faceti masaj local cu Balsam de rozmarin de la Ardes Cosmetici. Este o crema termogenica pe baza de camfor natural si rezorcina. Este recomandat de medicii naturisti ca activator circular in afectiuni musculare, articulare, inflamatii si reumatisme. Are rezultate miraculoase! Vinisoarele bleu se atenueaza foarte bine cu cremele Ghiara diavolului si Arnica, de la Ardes Cosmetici. Efectuati zilnic un masaj al picioarelor de jos in sus (spre inima). Aceasta insuficienta a circulatiei periferice nu se va rezolva definitiv cu nimic, dar vinisoarele vor deveni aproape invizibile.
Elena Gorunescu - Bucuresti, tel. 0740/02.55.77