Festivalul Cascavelei

Redactia
Ziua muntelui, pe Valea Doftanei. Festivalul Cascavelei. La jumatatea lunii octombrie, pe o vreme de-ti venea sa te fotografiezi, in comuna Valea Doftanei din judetul Prahova s-a tinut editia a doua a "Festivalului Cascavelei" - un targ de toamna, in care gospodarii autentici ies cu roadele la iveala....

Ziua muntelui, pe Valea Doftanei

Festivalul Cascavelei

La jumatatea lunii octombrie, pe o vreme de-ti venea sa te fotografiezi, in comuna Valea Doftanei din judetul Prahova s-a tinut editia a doua a "Festivalului Cascavelei" - un targ de toamna, in care gospodarii autentici ies cu roadele la iveala. Inca de la pranzul cel mare, fumul de mititei si pastrama, aburii mamaligilor fierte in ceaune de nunta, mirosul bulzurilor perpelite direct pe gratar au pus stapanire pe platoul stadionului comunal. "Lume alba" din Breaza si din Ploiesti, din Campina si Comarnic, ba chiar si de la Bucuresti, doritoare de rusticitate, a curs in valuri spre targ. Pavilioanele cu vanzare "la botul calului", ornate cu crengute de brad, au fost luate cu asalt. De pe mesele de lemn si de pe tejghelele acoperite de stergare inflorate, ulcelele cu vin si tuica de casa, clondirele cu afinata, borcanele cu zacusca, burdufurile cu branza si rotile galbene de cascavele (suratele locale, ecologice, ale cascavalului) au disparut fara veste, spre fericirea comuna a producatorilor si cumparatorilor, fermecati de bucatele ca-n povesti.
Pentru un eveniment taranesc la editia a doua, cu peste patru mii de participanti, festivalul a fost o sarbatoare adevarata. Genul acesta de targuri, unde taranii isi vand produsele si se falesc cu animalele lor, e datator de sperante pentru destinul satului romanesc, care da semne ca prinde iarasi putere si cheag. Cu peste doua mii de vaci si sase mii de oi, comuna Valea Doftanei este o forta in judetul Prahova. Tinerii nu mai pleaca in Ploiesti. Echipa de fotbal locala bate tot ce intalneste. Pensiunile s-au inmultit si sunt pline. Intinsa asezare starneste tot mai multe invidii chiar din partea unor statiuni cu ambitii internationale precum Sinaia, Busteniul etc. Turismul ecologic a adus in satele de pe Valea Doftanei o inviorare benefica, un plus de bogatie si de civilizatie, viitorul fiind al acestui tip de turism, nu al celui practicat in hotelurile-mamut de pe aglomerata Vale a Prahovei. Oamenii s-au saturat de imbulzeala de balci de acolo si cauta locuri linistite si nepoluate, de o frumusete salbatica.
Ca reporter care a trecut, nu o data, prin targuri si festivaluri satesti, nu pot ignora ca "Festivalul Cascavelei" poarta si amprenta timpurilor de azi. Organizatorii s-au "orientat" politic corect, au poftit notabili de la centru la sarbatoare, steagul Ue a fluturat albastru in soare, alaturi de tricolor. Totusi, pana va intra pe rol "noua dictatura" de la Bruxelles, care va da din nou indicatii, cat si ce sa cultive taranul roman, cate vaci sa creasca si cate oi sa duca in munte, oamenii harnici se misca, invata, redescopera traditiile, descopera singuri avantajul capitalismului. Unii dintre ei au fost la "training" in Franta, tocmai pentru a afla cum sa-si gospodareasca mai bine resursele. Pe Valea Doftanei, taranii au avantajul ca n-au trecut prin cosmarul colectivizarii. Sunt stapanii unui patrimoniu de indeletniciri ancestrale, care, prin functionalitatea si rezultatele lor, le va permite sa faca fata cu brio exigentelor europene. Se pare ca guvernantii nici nu-si dau seama de acest avantaj. Altminteri, n-ar trata cu atata indiferenta lumea satului romanesc, gasindu-si timp sa-i aduca elogii doar atunci cand votul din mediul rural salveaza partidul sau Constitutia.
Ion Longin Popescu