Plantele Depurative Si Amare

Redactia
Alte mijloace de purificare a organismului:. Plantele Depurative Si Amare. O treapta obligatorie pentru intarirea sistemului imunitar. In medicina naturista se stie ca starea de sanatate a trupului si a sufletului se bazeaza intr-o foarte mare masura pe echilibrul intre doua procese fundamentale ale fi...

Alte mijloace de purificare a organismului:

Plantele Depurative Si Amare

O treapta obligatorie pentru intarirea sistemului imunitar

In medicina naturista se stie ca starea de sanatate a trupului si a sufletului se bazeaza intr-o foarte mare masura pe echilibrul intre doua procese fundamentale ale fiintei noastre: asimilarea si eliminarea. Cel mai adesea, boala si suferinta apar atunci cand, intr-o forma sau alta, asimilam mai multe toxine decat putem elimina. Daca, de pilda, traim intr-o aglomeratie urbana si inspiram zilnic noxele a sute si mii de tevi de esapament, bem o apa de calitate indoielnica si ne hranim cu alimente "presarate" cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi impovarat de substante nocive. Aceasta impovarare va duce la o scadere a capacitatii naturale de aparare, iar de aici pana la boala nu mai este decat un singur pas. In plan psihologic, lucrurile stau exact la fel: nelinistile, conflictele, supararile si alte emotii negative mai mici sau mai mari se aduna, iar sufletul, nemaiputand sa le primeneasca, intra in criza. Forma de manifestare poate fi o iritabilitate pasagera, o insomnie sau, mai rau, o depresie, insa fenomenul este acelasi: o incarcare a fiintei cu toxine (de data aceasta psihice), care duce la imbolnavire. Ce este de facut? Este limpede ca nu putem pleca de la indatoririle noastre pentru a ne izola pe un varf de munte, unde apa si aerul sunt limpezi si curate, unde stresul vietii de zi cu zi nu ne mai atinge. Solutia cea mai eficace este sa ne despovaram cat mai repede de toate impuritatile si zaturile adunate, fiinta noastra regasindu-si apoi in mod spontan echilibrul. Atat pentru eliminarea toxinelor fizice, cat si a celor psihice, medicina naturista ne pune la indemana mijloace de purificare cat se poate de eficiente. Aplicarea lor este extrem de importanta. Dupa cum am spus, nu o data, intarirea imunitatii (o faza ulterioara purificarii) nu se poate face decat pe un organism spalat de zgure si de toxine. Ca sa poata lupta, celulele de aparare - o adevarata armata pusa la dispozitia noastra - au nevoie de drum curat.
In numarul trecut al revistei am vorbit despre doua proceduri "mecanice" de purificare - clismele si voma terapeutica. Astazi ne vom referi la detoxifierea cu ajutorul plantelor depurative si amare.

Plantele depurative

Rolul lor este sa faca o "curatenie generala" a organismului, determinand intensificarea eliminarii reziduurilor pe toate caile principale: transpiratie, urina si fecale. Purificarea determinata de ele este atat de intensa, incat la persoanele foarte intoxicate pot aparea intr-o prima faza fenomene derutante si nu intotdeauna foarte placute, cum ar fi: transpiratia abundenta si cu un miros mai neplacut ca de obicei (dupa care se reduce cantitativ si devine inodora), urinarea frecventa, mici eruptii tegumentare (care se vindeca extrem de rapid, fiind vorba de o reactie de vindecare). In flora noastra sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca actiune, altele mai blande. Dintre acestea, am selectat cateva cu efecte puternice, dar in acelasi timp neagresive si pe care le puteti gasi cu usurinta in magazine:

Iarba de trei-frati-patati

(Viola tricolor) - am pus-o pe primul loc fiindca are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obtin in cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (in special la guturai si bronsita), precum si in cazul celor care deja sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul etc. Recomandam administrarea acestei plante sub forma de ceai preparat astfel: se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Planta se lasa sa macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va opari vreme de jumatate de ora cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei intregi zile.

Boabele de ienupar

(Juniperus communis) - sunt un remediu foarte eficient mai ales pentru persoanele care au tendinta de a acumula foarte multa apa in tesuturi, care au probleme cu rinichii si caile urinare. Se ia sub forma de tinctura: o lingurita de tinctura de ienupar se bea diluata in jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi. Tinctura se prepara prin punerea intr-un borcan cu apa a 15 lingurite de boabe de ienupar macinate cu rasnita electrica de cafea, dupa care se adauga un pahar de alcool alimentar de 70; se inchide ermetic borcanul si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se filtreaza prin tifon, preparatul obtinut pastrandu-se in sticlute inchise la culoare. (Preparatul se gaseste si in farmacii.)

Fructele de soc

(Sanbucus nigra) - le-am lasat in mod intentionat ultimele, pentru ca sunt probabil cele mai puternice si mai complexe depurative din flora noastra medicinala. Se foloseste tinctura obtinuta din fructe proaspete, tinctura pe care in prezent o gasiti in mai toate magazinele naturiste de la noi. Care sunt efectele acestei tincturi? In primul rand, ea deblocheaza tranzitul intestinal, fiind de un imens ajutor pe termen lung persoanelor constipate sau cu o eliminare lenesa. Apoi, tinctura de fructe de soc mobilizeaza toxinele din organism si intensifica eliminarea lichidelor din corp prin diureza si prin transpiratie. Cel mai spectaculos efect al acestui remediu este reglarea rapida a greutatii corporale, ducand in mod reflex la mult dorita pierdere a kilogramelor in plus. Mai ales la debutul sezonului rece, perioada in care kilogramele se depun cu usurinta, este extrem de benefica aceasta usurare a organismului de surplusurile de greutate. Aceasta pentru ca este stiut ca persoanele supraponderale, la fel ca si cele extrem de slabe, au problemele de imunitate cele mai mari si sunt cele mai vulnerabile la bolile sezonului rece. Se administreaza 1-2 linguri de tinctura de fructe de soc pe zi, dimineata pe nemancate. Pentru persoanele cu probleme ceva mai serioase de greutate se recomanda o schema de tratament mai complexa: in prima zi se ia o lingurita, la ora 18; a doua zi se iau doua lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca si diureza si procesele de eliminare pe ansamblu.

Cat timp dureaza o cura

Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinata in primul rand de gravitatea problemelor cu care ne confruntam. Pentru o persoana sanatoasa, cu un regim de viata moderat si fara vicii majore, doua saptamani de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunitati pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la raceli, care au eventual afectiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine sa faca minimum o luna de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putand fi prelungita atat cat simt nevoia.

Care sunt efectele curei

In primul rand, aceasta cura ne face sa ne simtim mai usori, ne confera in timp un anumit gen de prospetime, reflectata printr-o capacitate de munca sporita, un somn mai odihnitor, o piele mai curata si mai stralucitoare, o rezistenta fizica si psihica mai buna. Apoi, remediile de stimulare imunitara (ne vom ocupa de ele intr-un numar viitor) "prind" mult mai rapid dupa ce am urmat acest tratament. In functie de planta aleasa pentru cura, din cele trei descrise mai sus, vom sesiza si niste efecte specifice, dupa cum urmeaza:
• cura cu trei-frati-patati ajuta in special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronsita si astmul), precum si a bolilor alergice de tot felul;
• cura cu tinctura de ienupar mareste foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor si a vezicii, ceea ce duce la eliminarea prompta a cistitelor, nefritelor, a anumitor forme de uretrita;
• cura cu tinctura de fructe de soc elimina constipatia si ajuta la o scadere rapida in greutate (mai ales in varianta ceva mai complexa si indelungata, prezentata mai sus).

Plantele Amare

Ocupa un loc cu totul aparte, fiind considerate adevarati catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite si tonice amare, pentru ca majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare (vom vedea la modul de administrare in ce fel), asa incat efectele de dezintoxicare sa fie cat mai puternice, intr-un timp cat mai scurt. Apoi, plantele si remediile amare pot fi luate si in afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci cand exista probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipatia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iata in continuare cateva plante amare cu efect extrem de puternic:

Pelinul

(Artemisia absinthum) - este un stimulent general extraordinar, indicat in curele de purificare mai ales persoanelor cu un trai sedentar, care prezinta o anumita lentoare a proceselor de digestie ori se confrunta frecvent cu stari de astenie. Pentru ca este destul de greu de suportat altfel (din cauza gustului extrem de amar), se recomanda sa fie administrat sub forma de tinctura, care se prepara intocmai ca cea de ienupar, descrisa mai sus. Se iau 3 lingurite de tinctura pe zi, diluate in putina apa, de regula cate una inainte de masa. O cura cu tinctura de pelin dureaza maximum doua saptamani, urmata de o pauza de 10 zile, dupa care tratamentul se poate relua. Daca nu se respecta timpul de pauza, pelinul poate da un gen de dependenta nedorita.

Rostopasca

(Chelidonium majus) - este o planta destul de toxica, dar cu efecte asupra ficatului si bilei extraordinar de puternice, fiind un drenor si regenerator neintrecut. Se ia sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea - un varf de cutit (aproximativ 0,25 grame) de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
Bitterul suedez - este un remediu pe care il gasiti in orice magazin naturist si care are la baza plante amare. De altfel, una din denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administreaza cate o jumatate de lingura - o lingura, inainte de fiecare masa, puse in apa sau ceai.

Cum si cat timp se administreaza plantele amare

De regula, depurativele se iau primele, cu minimum jumatate de ora inainte de a manca, in timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute inainte de masa. Pentru ca efectul plantelor amare sa fie complet, ele se iau inca o saptamana dupa ce tratamentul cu depurative s-a incheiat. Mai mult, in cazul in care exista anumite perturbari hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor), in caz contrar, acumularile de toxine reaparand intr-un timp foarte scurt si anuland practic eforturile facute in cadrul tratamentului de dezintoxicare.

Care sunt efectele plantelor amare

Fiind o completare adusa tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obtinerea efectelor de stimulare si reglare imunitara despre care am vorbit ceva mai sus. In plus, ele sunt un ajutor foarte pretios pentru cateva categorii de persoane. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. In fine, bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicatii (datorita compozitiei sale foarte complexe), dar ne vom opri acum doar asupra actiunii sale de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat in special celor cu gastrita hipoacida sau celor care se confrunta cu indigestii frecvente.

Cui ii sunt contraindicate plantele amare

Plantele amare nu vor fi folosite de catre persoanele extrem de slabite, care sunt intr-o perioada in care se confrunta cu surmenajul fizic sau psihic. In mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate in perioada de graviditate si de catre persoanele care sufera de gastrita hiperacida in faza acuta.
Ilie Tudor



Cateva repere de alimentatie in timpul curei de purificare

In mod firesc, pe langa administrarea unor plante menite sa ajute la eliminarea rapida a substantelor nocive din organism, este necesar ca regimul alimentar sa sprijine si sa stabilizeze acest proces benefic. In acest context, ar fi extrem de potrivit ca macar pe perioada curei de dezintoxicare sa urmati un regim vegetarian sau macar lacto-vegetarian pentru a sustine dezintoxicarea. De asemenea, ar fi util sa consumati cateva din alimentele-medicament recomandate in continuare:
Sucul proaspat de mere si sucul de morcovi - sunt foarte hranitoare, compenseaza o parte din deficitul de vitamine si minerale care poate aparea pe moment in cursul curelor de dezintoxicare. Sucul de morcov este recomandat in mod special persoanelor cu predispozitie spre gastrita, inflamatii ale colonului, in timp ce cel de mere este recomandat persoanelor in varsta sau mai slabite, pentru plusul de energie pe care il aduce.
Fulgii de cereale (grau, orz, ovaz) - prin continutul lor de fibre vegetale sunt un ajutor foarte bun pentru curatarea tubului digestiv. Mai mult, anumite minerale din compozitia lor vin sa compenseze pierderea masiva de minerale si oligoelemente care apare pe moment atunci cand sunt folosite plantele depurative puternice.
Painea integrala - este folosita din aceleasi ratiuni ca si fulgii de cereale, adica in special pentru continutul de fibre alimentare care absorb si ulterior elimina materiile reziduale din tubul digestiv.
Uleiul de masline presat la rece - are un efect usor laxativ, curata vasele de sange si regleaza nivelul colesterolului.
Varza cruda - se consuma sub forma de salata. Enzimele din compozitia sa catalizeaza anumite procese de dezintoxicare. Este cunoscuta si ca un bun purificator al sangelui si un protector al stomacului.
Miezul de nuca, semintele de dovleac si floarea-soarelui - sunt niste surse de energie formidabile, de care avem din plin nevoie atunci cand corpul trebuie sa faca fata rigorilor unui proces de detoxifiere.