Sevele De Plante

Redactia
Revolutie in fitoterapie. Sevele De Plante . Ing. Stefan Murariu. "Noutatea o reprezinta pastrarea calitatilor plantei vii". Cu cateva secole in urma, la poalele Alpilor elvetieni, traia un savant care avea sa devina o adevarata legenda: Paracelsus. Intre altele, el stapanea stiinta vindecarii cu seve d...

Revolutie in fitoterapie

Sevele De Plante
Ing. Stefan Murariu


"Noutatea o reprezinta pastrarea calitatilor plantei vii"

Cu cateva secole in urma, la poalele Alpilor elvetieni, traia un savant care avea sa devina o adevarata legenda: Paracelsus. Intre altele, el stapanea stiinta vindecarii cu seve de plante, cateva picaturi din extractele obtinute prin metode stiute numai de el vindecand fara gres boli din cele mai grave. Greu de crezut pentru acea epoca (la fel ca si pentru cea contemporana), dar adevarat: doar cateva picaturi din seva unei plante de leac, recoltata la timp si extrasa corect, vindecau boli de ficat, de rinichi, tumori, infectii grave. "Vrajitorie!", s-a spus atunci, "empirism si superstitie", afirma medici din zilele noastre. Dar nu chiar toti! Curiosi sa afle taina practicilor savantului elvetian (a fost un veritabil deschizator de drumuri in domeniul medicinii), cativa oameni de stiinta au studiat in laboratoare "miracolul sevelor". Asa a inceput, in urma cu mai bine de doua decenii, o serie de cercetari ale unor trusturi farmaceutice din Elvetia, Sua, Germania si mai ales din Franta, care au dus la aparitia unei noi generatii de medicamente obtinute din plante. Principiul lor este simplu: cunoscutului si banalului ceai din plante uscate (sub forma de pulbere) i se asociaza doua seve, obtinute din aceeasi planta, care se administreaza odata cu pulberea. Rezultatul: plantele capata o forta vindecatoare mult sporita, care concureaza si depaseste de foarte multe ori medicamentele de sinteza cele mai puternice. "Cum este posibil acest lucru?", m-am intrebat. Pentru raspuns n-a trebuit sa ma deplasez in strainatate, ci doar la Curtea de Arges, acolo unde un inginer roman, Stefan Murariu, a reusit sa produca aceste remedii de exceptie.
- D-le Stefan Murariu, remediile pe baza de seve produse de firma dvs., "Biophan", reprezinta o metoda de tratament de-o actualitate frapanta, chiar si pe plan international. Le puteti descrie principiul?
- Un raspuns care sa satisfaca niste exigente stiintifice minime ar ocupa cateva zeci de pagini de ziar. In sinteza, noutatea o reprezinta pastrarea calitatilor plantelor vii, conservarea proprietatilor terapeutice ale plantei proaspete, verzi. Fiecare remediu contine de fapt o singura planta, prezentata in trei produse: un saculet cu planta uscata si doua sticlute cu extracte diferite din ea. Aceste doua extracte (seve), adaugate in momentul administrarii, dau plantei o putere terapeutica de exceptie. Astfel, cu doar zece plante, insa valorificate la maximum, pot fi obtinute efecte spectaculoase intr-o gama foarte mare de boli. Plantele sunt aceleasi, musetel, papadie etc., modul in care le folosim reprezinta secretul si forta remediilor noastre.
- Ca sa ramanem la exemplele date: extractele dvs. de musetel au un efect extraordinar de stimulare imunitara si antiinfectios pentru caile respiratorii. Persoane care sufereau de rinita, sinuzita sau bronsita cronica de cativa ani si-au ameliorat aceste probleme sau chiar s-au vindecat in cateva saptamani de tratament. Or, clasica infuzie de musetel n-are nici pe departe asemenea calitati...
- In practica curenta, musetelul este folosit de cele mai multe ori sub forma de ceai. Dar ce-nseamna "ceaiul"? Planta culeasa este uscata vreme de o saptamana, timp in care se evapora mare parte din substantele sale aromatice; apoi ea este depozitata, vreme in care se produc alte transformari chimice, in special oxidari; in final, este oparita cu apa clocotita, ceea ce duce la alte modificari ale structurii biochimice naturale a plantei. In momentul in care ajungem sa consumam ceaiul de musetel, s-a stabilit prin masuratori exacte ca nu a ramas mai mult de 3%, maximum 5% din proprietatile medicinale initiale ale plantei. Ei bine, preparatele biologice, cum sunt si ale noastre, pastreaza 30-40% din proprietatile terapeutice ale plantei verzi, constituind metoda cea mai avansata de extractie din cele cunoscute pana acum. Asa se explica faptul ca musetelul "capata" proprietati medicinale nebanuite. De fapt, el le-a avut dintotdeauna, atat doar ca pana acum nu am stiut sa le punem in valoare.
- Cum ati ajuns la aceste preparate de exceptie?
- Meritul meu stiintific la producerea acestui gen de remedii, precum si la evaluarea eficientei lor terapeutice, este minim. Descoperirea le apartine cercetatorilor din laboratoare farmaceutice de prestigiu din Europa, in special din Franta. Ei au facut si masuratorile referitoare la eficienta diferitelor extracte din plante. Daca ceaiurile sunt cam pe ultimul loc in ceea ce priveste puterea curativa, pulberile, maceratele la rece si tincturile se apropie sensibil mai mult ca eficienta de planta in stare naturala. Cat despre remediile noastre, obtinute prin procedee speciale de extractie in mediu de dioxid de carbon, ele sunt facute din planta abia recoltata, in perioadele in care are maximum de principii active. Extractia propriu-zisa se face, si ea, cu un utilaj in mare parte importat din Franta si folosit dupa o tehnologie inovata de mine, care nu permite degradarea plantei in timpul prelucrarii. Nu se foloseste nici un fel de substanta chimica in procesul tehnologic, nu se depaseste temperatura de 32C (punctul critic de la care incep degradarile masive ale substantelor organice), asa incat se obtine in final un remediu mult mai apropiat de starea naturala a plantei decat cele folosite pana acum. Cunoscand aceste lucruri, putem realiza si de ce puterea curativa a acestui gen de extracte este mult mai mare.
- Ne furnizati o noutate importanta: preocuparea marilor concerne farmaceutice occidentale pentru valorificarea resurselor naturale. Pana mai ieri, plantele erau doar niste biete rude sarace ale medicamentelor de sinteza...
- Se pare ca in urmatorii zece ani vom asista la o adevarata revolutie in domeniul industriei farmaceutice, unde plantele castiga foarte mult teren. O mare problema este acum obtinerea materiei prime, adica a plantelor medicinale cultivate prin mijloace ecologice - o problema spinoasa, pe care Uniunea Europeana vrea sa o rezolve prin eforturi financiare uriase. Aici, Romania va avea un cuvant greu de spus (ca mare producator de plante medicinale cultivate ecologic), intrucat solurile noastre sunt mai "curate", mai apte pentru agricultura biologica decat cele din oricare alta tara occidentala. De altfel, al doilea secret al remediilor din gama "Biophan" este ca sunt obtinute numai din plante cultivate ecologic, aici, pe terenurile unde am si utilajele de extractie. Infiintarea unei culturi ecologice dureaza cativa ani si presupune o munca extrem de migaloasa, insa rezultatele obtinute o recompenseaza din plin. Extractele din plante verzi cer specii total nepoluate, pentru ca, in caz contrar, substantele toxice ar ajunge in remediu si ar avea efecte mai mult decat nedorite.
- Daca ar fi sa faceti un clasament al eficientei plantelor folosite de dvs., pe care ati pune-o pe primul loc?
- Este foarte greu de spus, pentru ca fiecare planta are o individualitate a sa si nu poate fi comparata cu o alta. Probabil, cele mai spectaculoase efecte le-am avut cu anghinarea, atat cu extractele de frunze, cat si cu cele de radacina, cu care au fost obtinute rezultate uimitoare, mai ales in bolile de ficat si in cele biliare. Principiile active ale anghinarei, prezente in aceste extracte, ajuta la regenerarea celulelor hepatice distruse in cazul hepatitelor virale sau al intoxicatiilor grave, inclusiv alcoolice. Anghinarea s-a dovedit a fi un remediu extrem de valoros, aproape fara gres, si in tratarea diskineziei biliare, a microlitiazei biliare si a colecistitelor, precum si in tinerea sub control a anumitor forme de reumatism, a gutei, a tulburarilor de digestie si asimilatie. Rezultate remarcabile am obtinut in tratarea obezitatii cu anghinare, mai ales la pacientii cu probleme biliare.
- In ce boli mai sunt eficiente remediile bioactive obtinute de dvs.?
- Rezultate foarte bune am obtinut cu extractele de papadie in tratarea bolilor pancreasului, in special a pancreatitelor cronice si a diabetului de tip Ii, inclusiv formele insulino-dependente. Totusi, in diabetul insulino-dependent, tratamentul trebuie facut numai sub supravegherea medicului specialist, care va adapta dozele de insulina in functie de evolutia bolii. In bolile cardiovasculare, un efect preventiv extraordinar il au extractele din samburi de struguri negri, care protejeaza impotriva aterosclerozei, a ischemiei cardiace si a altor tulburari ce apar la persoanele care au valori crescute ale colesterolului.
Pentru prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii si a infectiilor in general, un efect extraordinar il au extractele de musetel, pe care le-ati pomenit. Banalul musetel este pe cale sa produca o revolutie in tratarea bolilor produse de virusuri si de bacterii. S-a observat ca administrarea vreme de doua saptamani a extractelor din aceasta planta creste foarte mult rezistenta organismului in fata afectiunilor microbiene. Poate si mai interesant este ca in tratamentul bolilor deja instalate, folosirea in paralel a extractelor de musetel cu antibioticele sau cu alte antiinfectioase grabeste procesul de vindecare, scade sansele de recidiva a bolii, micsoreaza riscul de formare a tulpinilor de microbi rezistente la tratamentul medicamentos.
- In boala canceroasa tratamentele cu aceste extracte dau rezultate?
- Fara indoiala ca preparatele obtinute din stevia stanelor, din anghinare sau papadie au efecte benefice in aceasta maladie cumplita. Ele reduc, de exemplu, efectele adverse ale iradierii terapeutice si ale citostaticelor, previn anumite fenomene asociate bolii canceroase, s-a demonstrat chiar si faptul ca anumite principii active ale lor incetinesc sau chiar inhiba replicarea celulelor maligne. Nu se poate afirma insa ca am gasit leacul acestei boli atat de grave. Ramane ca medicii care vor sa studieze mai mult aceste extracte sa se pronunte asupra efectelor lor, macar ca adjuvante in anumite forme de cancer.
- Fiind atat de puternice ca actiune terapeutica, aceste remedii nu pot avea efecte adverse?
- Cu conditia sa nu fie depasita doza recomandata, inscrisa in posologia care insoteste fiecare produs, sau sa nu existe reactii alergice, riscurile la administrarea acestor remedii sunt minime.
- In final, am o intrebare destul de delicata. Din cate stiu, pretul de piata al preparatelor dvs. ajunge la peste doua sute de mii de lei. Nu vi se pare un pic exagerat?
- Inainte de a produce aceste remedii, vazand pretul lor de cost, care si mie mi s-a parut ridicat, am stat un pic in cumpana: sa ma apuc sau nu de aceasta munca? Mi-am dat seama apoi ca pretul unui remediu trebuie apreciat in functie de valoarea lui practica. O singura cutie de anghinare este suficienta, de exemplu, pentru a trata vreme de o luna un pacient bolnav de hepatita. In raport cu pretul de cost al unui tratament alopat, terapia cu produsele noastre este chiar ieftina. Si-apoi, e bine sa stiti ca pentru obtinerea unui singur flacon de zece mililitri de extract sunt consumate nu mai putin de trei kilograme de planta verde.
Ilie Tudor


O informatie importanta:
In cazul in care nu gasiti in plafaruri sau in farmaciile naturiste remediile biologic active "Biophan", le puteti comanda direct de la distribuitorul unic: S.C. "Radix" S.R.L. Bucuresti, tel. 021/434.13.16, 0722/37.71.55, 0744/47.94.44, e-mail: office@radixplant.ro