Dulciuri pentru sarbatori

Redactia
Dulciuri pentru sarbatori. Tarta cu ciocolata si struguri caramelizati. Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Pentru aluat - 200 g faina, 50 g Maizena (zeamil, amidon), 2 varfuri de cutit zahar, 180 g unt + inca o bucatica (cat o nuca), 1 galbenus, 1 lingura otet, sare. Pentru garnitura: 200 g ciocolata...

Dulciuri pentru sarbatori

Tarta cu ciocolata si struguri caramelizati

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Pentru aluat - 200 g faina, 50 g Maizena (zeamil, amidon), 2 varfuri de cutit zahar, 180 g unt + inca o bucatica (cat o nuca), 1 galbenus, 1 lingura otet, sare. Pentru garnitura: 200 g ciocolata de menaj, 200 ml frisca nebatuta, 20 g unt, 150 g zahar pudra, 125 g samburi de nuca, 10 boabe de strugure alb.
Mod de preparare:

• Incingeti cuptorul la 180.
• Puneti intr-un castron mai mare faina, zeamilul, 2 prize de sare, zaharul si untul si framantati-le cu varfurile degetelor pana ce obtineti o masa sfaramicioasa. Adaugati galbenusul, 40 ml de apa si otetul, continuati sa framantati si formati apoi din aluatul astfel preparat o bila.
• Ungeti cu unt o forma de tarta si asezati aluatul in ea, intepati-l din loc in loc cu o furculita (doar pe fundul tavii) si bagati-l 10 minute la congelator. Acoperiti-l cu o coala de hartie pentru copt, presarati deasupra boabe de fasole uscata, coaceti-l 15 minute si indepartati hartia si boabele. Dati din nou aluatul la cuptor, coaceti-l inca 15 minute, scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca.
• Incalziti frisca, taiati ciocolata cu un cutit si puneti-o intr-un bol. Turnati frisca clocotita peste ciocolata, amestecati bine, incorporati untul si continuati sa amestecati cu o spatula pana ce compozitia devine neteda.
• Asezati samburii de nuca pe fundul tartei (lasati cativa si pentru decorat), turnati crema deasupra si tineti tarta circa 2 ore la rece.
• Puneti pe foc zaharul impreuna cu putina apa si lasati-l sa se caramelizeze frumos. Luati-l de pe foc si, dupa ce s-a racit putin, inmuiati in el boabele de strugure una cate una, tinandu-le de codite. Asezati fructele caramelizate pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca.
• Inmuiati in zaharul caramelizat si samburii de nuca pusi deoparte si, dupa ce s-au intarit, zdrobiti-i nu prea marunt. Inainte de a servi tarta, ornati-o cu miezul de nuca si cu strugurii caramelizati.

Portocale cu sos caramel

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 portocale mari, 1 lamaie mai verde, 160 g zahar pudra + inca 50 g, cateva frunze de menta.
Mod de preparare:

• Spalati lamaia sub jetul de apa, stergeti-o, decojiti-o si taiati coaja bastonase subtiri.
• Puneti intr-o craticioara 50 g zahar si 200 ml de apa, adaugati coaja de lamaie si lasati-o 15 minute pe foc mic sa se confieze.
• Curatati de coaja portocalele (inclusiv de pielita alba) si taiati-le felii pe orizontala. Reconstituiti-le apoi, pe 4 farfurioare, asezand feliile una peste alta.
• Turnati foarte putina apa peste zahar (doar cat sa se umezeasca), puneti-l pe foc intr-o cratita cu fundul gros si asteptati sa se caramelizeze (culoarea sa fie galbuie) fara sa amestecati, ci scuturand doar de cateva ori cratita.
• Cand caramelul este gata, turnati-l intr-un firicel subtire peste portocale, presarati-le apoi cu coaja de lamaie confiata si scursa, ornati-le cu frunzulite de menta si serviti-le imediat, pentru ca zaharul caramelizat sa fie crocant.

Prajitura moale cu nuca si crema de cafea

Ingrediente (pentru 6 persoane): 125 g faina, 125 g zahar, 150 g miez de nuca, 125 g unt moale, 3 oua, 1/2 plic praf de copt. Pentru crema de cafea: 250 ml frisca nebatuta, 100 ml cafea neagra tare, 100 g zahar, 1 lingurita ness.
Mod de preparare:

• Incingeti cuptorul la 180.
• Zdrobiti samburii de nuca. Separati albusurile de galbenusuri si frecati galbenusurile cu zaharul pana ce incep sa se albeasca. Adaugati jumatate din cantitatea de faina si praful de copt, incorporati si untul, amestecand intruna.
• Bateti albusurile spuma, incorporati jumatate din ea in compozitia preparata anterior, amestecati bine, adaugati si faina ramasa, continuand sa amestecati, si la sfarsit puneti cealalta jumatate de spuma de albus. Turnati compozitia intr-o tava patrata (20x20 cm) unsa cu unt si dati prajitura 35-40 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste si creste frumos. Lasati-o apoi circa 5 minute sa se raceasca si rasturnati-o pe un fund de lemn.
• Preparati crema: puneti pe foc intr-o craticioara zaharul si 200 ml de apa si lasati-l sa fiarba pana ce devine galbui (se caramelizeaza). Adaugati cafeaua neagra si nessul, luati craticioara de pe foc si incorporati si frisca nebatuta, amestecand intruna. Lasati crema (sosul) sa se raceasca si turnati-l peste prajitura atunci cand o serviti. Puteti servi prajitura si cu putina frisca batuta si decorata cu samburi de nuca, inmuiati in zahar caramelizat.

Tarta cu ciocolata si fructe uscate caramelizate

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Pentru aluat - 220 g faina + inca 50 g, 80 g zahar tos, 1 ou, 40 g migdale macinate, 125 g unt + 1 bucatica cat o nuca. Pentru garnitura: 300 g ciocolata amaruie, 100 g fructe uscate (nuci, alune, migdale, fistic), 100 g zahar, 300 ml frisca nebatuta, 30 g unt.
Mod de preparare:

• Puneti in bolul robotului de bucatarie faina, zaharul, untul taiat bucatele si migdalele macinate si mixati-le pana ce obtineti un amestec faramicios. Adaugati apoi oul intreg si continuati sa mixati pana ce aluatul se aduna, formand o bila. Puneti-l la rece si lasati-l sa se odihneasca circa 10 minute.
• Incingeti cuptorul la 170, ungeti si infainati o forma de tarta cu fundul detasabil.
• Intindeti aluatul, asezati-l in tava, intepati-l cu o furculita, acoperiti-l cu o coala de hartie pentru copt si presarati peste ea boabe de fasole uscata. Coaceti aluatul 15 minute, indepartati hartia si boabele de fasole si mai dati-l circa 15 minute la cuptor.
• Zdrobiti ciocolata si puneti-o intr-un bol. Puneti frisca nebatuta pe foc si, cand clocoteste, turnati-o peste ciocolata. Amestecati bine, adaugati si untul si continuati sa amestecati. Turnati crema astfel obtinuta peste aluatul copt si lasati-l sa stea la rece cel putin trei ore.
• Puneti intr-o craticioara zaharul cu 2 linguri de apa si lasati-l sa se caramelizeze, la foc potrivit, pana ce devine maroniu. Incorporati fructele uscate, luati-le de pe foc si rasturnati-le pe o tava unsa sau - si mai bine - pe o placa de marmura, rasfirandu-le. Inainte de a servi prajitura, decorati-o cu fructele caramelizate desprinse bucati-bucati.