Misterul autovindecarii (Iii)

Redactia
Misterul autovindecarii (Iii). Relaxarea si Concentrarea. Pentru ca doctorul din noi sa se mobilizeze si sa invinga boala e nevoie sa-l ajutam. Relaxarea si concentrarea sunt doua metode excelente de stimulare a fortelor psihice . Vizualizarea este capacitatea noastra de a fixa in imaginatie date ale l...

Misterul autovindecarii (Iii)

Relaxarea si Concentrarea

Pentru ca doctorul din noi sa se mobilizeze si sa invinga boala e nevoie sa-l ajutam. Relaxarea si concentrarea sunt doua metode excelente de stimulare a fortelor psihice
Vizualizarea este capacitatea noastra de a fixa in imaginatie date ale lumii reale: obiecte, plante, animale, oameni, imagini ale naturii, dar si imprejurari legate de viata, momente de fericire sau de tristete, din trecut sau prezent. Incercarea de a bate gandurile in cuie nu este, insa, usoara. Asemenea unui fluviu dezlantuit, ele curg la intamplare, schimbandu-si directia si viteza. Nu e prea usor sa "pescuiesti" in apele involburate ale mintii, sa prinzi o imagine anume si s-o fixezi, s-o incercuiesti ca pe front - cand e vorba de boala - si s-o distrugi. Fortele psihice pe care se bazeaza autovindecarea, sunt destul de greu de disciplinat. "Doctorul" care se afla in noi trebuie trezit si activat. Din fericire, exista metode care ne ajuta sa atingem acest obiectiv: relaxarea (stapanirea trupului) si concentrarea (stapanirea mintii), cele doua etape premergatoare, obligatorii, ale vizualizarii eficiente. Usor de practicat si invatat, ele va vor ajuta sa descoperiti ca autovindecarea este o realitate. Ca in adancul dvs. se afla o putere uriasa care, odata trezita si disciplinata, va va deveni paznic bun.

Relaxarea

Fara o relaxare corecta (destindere obtinuta prin exercitiu), practicile psihodinamice (de mobilizare a fortei interioare) sunt greu de executat. Relaxarea este cheia succesului in orice tentativa de abordare a zonelor psihice. Numai prin deconectarea totala a sinelui nostru de incrancenari, neliniste, stres, pot fi atinse acele strafunduri de care depinde autovindecarea. Nu exista medicament mai bun pentru oamenii bolnavi, pentru cei obositi si extenuati, surescitati sau nervosi decat relaxarea, pacea destinderii constiente. Exercitiile regulate de relaxare duc la uitarea realitatii fizice a corpului in care suntem captivi, intrerup "tirania carnii", pe care o resimtim din prima si pana in ultima clipa a vietii, induc o stare benefica de ocrotire interioara. Stapanirea trupului nu este o victorie prea usoara, dar exercitiile de relaxare, regulate si bine executate, ne vor apropia de succes.

Trei Exercitii De Relaxare

1. Destinderea generala

Intindeti-va pe pat, cu bratele intinse pe langa trup, purtand imbracaminte lejera. Picioarele sa fie indepartate usor, eventual ridicate pe o perna. Daca se poate, capul sa fie orientat catre nord. Alegeti o incapere ferita de zgomote. Evitati intunericul absolut, fiindca induce somnul.
A. Indreptati-va atentia asupra respiratiei. Ca de la sine, va incepe sa curga: linistit, regulat. Deci nu o respiratie strunita voit, ci lasata sa se manifeste firesc. In felul acesta, ne vom face gandurile sa taca (nu fiti nerabdatori daca nu veti atinge starea aceasta imediat, cu timpul, o veti obtine).
B. Concentrati-va asupra destinderii corpului. Incepeti cu picioarele. Incercati sa simtiti cum devin tot mai grele, cum greutatea lor urca prin coapse spre abdomen. Urmeaza palmele, bratele, pieptul, gatul, fata si capul. Incercati sa simtiti apoi cum vi se ingreuneaza organele - rinichii, ficatul, plamanii -, cu exceptia inimii. Intarziati in aceasta minunata stare de abandon, lasandu-va intreaga greutatea trupului spre in jos, spre pamant. Evitati orice miscari nedorite. Tineti ochii inchisi, dar fiti treji. Considerati acest exercitiu ca pe un antrenament al vointei. Realizarea este corecta atunci cand nu va simtiti deloc corpul, cand este "dizolvat" intr-o stare de imponderabilitate si pace. Repetati in minte cuvintele: odihna, liniste, tacere.
Exercitiul de relaxare se practica de doua ori pe zi, dimineata si seara, la aceleasi ore. Incepeti cu trei minute de relaxare, apoi ajungeti la o jumatate de ora. Izbanda nu depinde atat de durata, cat de executarea temeinica (in sensul acesta, 5-8 minute de relaxare, de doua ori pe zi, sunt de-ajuns).

2. Destinderea "in amanunt"

Pozitia corpului este culcata, ca la exercitiul anterior. Etapele relaxarii: destindeti, pe rand, fiecare componenta a corpului, "in amanunt". Porniti cu palmele: palma dreapta - palma stanga; degetul mare drept - degetul mare stang; degetul aratator drept - degetul aratator stang si asa mai departe, pana ce palmele sunt total relaxate. Urmeaza: antebratul drept - antebratul stang, bratul drept - bratul stang si umarul drept - umarul stang. Apoi picioarele: dreptul, stangul, fiecare cu componentele lui (laba dreapta - laba stanga, genunchiul drept - genunchiul stang, la fel, coapsele). Urmeaza abdomenul, pieptul, spatele, gatul, ceafa. La urma: capul, incepand cu muschii obrazului: sprancenele, pleoapele, obrajii, nasul, buzele, limba, falcile. In final, organele interne si sistemul nervos, pe care vi-l imaginati ca pe o retea de fire subtiri. Si, nu in cele din urma, acelasi sfat: incercati sa simtiti aceasta destindere minunata care va elibereaza de senzatia corpului.

3. Destinderea birjarului

Inspirata din pozitia in care dorm birjarii pe capra trasurii, in asteptarea musteriilor, aceasta relaxare este cel mai usor de executat, putand fi facuta oriunde si oricand: in parc, pe o banca, in metrou, la scoala sau la birou.
E suficient un scaun pe care sa sedem comod. Picioarele trebuie tinute paralel, pe podea, la o distanta de cativa centimetri unul de altul. Coapsele si pulpele sa formeze un unghi drept. "Prabusiti-va" partea de sus a corpului (trunchiul), cu spatele indoit, inclinandu-l usor inainte. Antebratele (mainile pana la coate) se sprijina pe coapse, palmele intre genunchi. Capul atarna greu, ca o ghiulea, in jos. Nimic nu trebuie sa stanjeneasca aceasta destindere, nici o stransura (de curea sau cordon), nici o incordare. Fara o relaxare totala a muschilor, exercitiul isi rateaza telul. Recomandat inaintea exercitiilor de vizualizare, el poate fi practicat ori de cate ori ne simtim obositi, incordati, epuizati dupa o petrecere sau o noapte de munca. Cateva minute ajung pentru o benefica revigorare.

Stapanirea Gandurilor

O alta etapa absolut necesara pentru a realiza o vizualizare corecta este stapanirea gandurilor, puterea de concentrare asupra unui singur punct (in cazul de fata, asupra unui organ bolnav). Fiecare dintre exercitiile pe care vi le prezentam in continuare este menit sa intareasca atentia, puterea de fixare a mintii pe o imagine anume.

• Desenati cu cerneala neagra (pix, tus) pe o coala de hartie alba o figura geometrica plana: cerc, triunghi, patrat etc. Concentrati-va asupra ei cateva minute, intr-o atitudine relaxata, respirand linistit. Memorati fiecare amanunt al desenului. Inchideti apoi ochii si refaceti in imaginatie desenul observat. Incercati sa pastrati imaginea in minte cateva minute. Abia dupa ce exercitiul acesta va reuseste, puteti trece la urmatorul.

• In locul figurilor plane, desenati figuri tridimensionale - cuburi, paralelipipede, conuri etc. si incercati sa le pastrati in fata ochilor mintii cat mai mult.

• Cuprindeti in raza observatiei dvs. obiecte de folosinta uzuala - un creion, un cutit, o carte, un scaun etc., urmand acelasi procedeu: contemplati-le cu maximum de atentie, apoi fixati-le in imaginatie cat mai mult.

• Indreptati-va apoi atentia asupra culorilor (flori, tablouri etc.). Efectul lor trebuie sa va intareasca puterea de vizualizare.

• Dupa saptamani de exercitii constiincioase, va puteti incerca puterea de concentrare asupra unor fiinte vii: mai mici la inceput - furnici, paianjeni etc. - apoi mai mari: caini, pisici. Retineti cu grija amanunt de amanunt, pana ce intregul animal, cu toate insusirile infatisarii sale, exista in fata dvs., desi tineti ochii inchisi.

• Cel mai greu: preluarea ca imagine fixa a infatisarii omenesti. Acordati cea mai mare atentie chipului. Nici o trasatura sa nu scape atentiei dvs., astfel incat imaginea pe care o veti fixa in minte sa fie la fel de fidela precum o fotografie.

• Fixati acum pe ochiul imaginatiei lucruri traite: imprejurari, intamplari. Urmariti ca la un film desfasurarea evenimentelor, chiar daca ele sunt dramatice. In caz de boala, reamintiti-va cum s-a manifestat, pas de pas, incercati sa retraiti starea dvs. de atunci, dar fara sa va lasati coplesiti de ea. Emotia incercata va va motiva in lupta dvs. cu boala, pe care trebuie sa o invingeti cu orice chip.
Exercitiile de concentrare asupra unor imagini mintale sunt mult mai usoare pentru creatorii de arta, care vizualizeaza continuu, indiferent ca picteaza, regizeaza sau scriu. Lor li se alatura si persoanele cu o puternica inclinatie religioasa, care vizualizeaza prin rugaciuni. Asta nu inseamna ca oamenii lipsiti de talente artistice nu-si vor putea coordona gandurile in scop curativ. Tehnicile de relaxare si concentrare ii vor ajuta sa-si atinga scopul propus.
Nu uitati drumul: Relaxare - Concentrare - Vizualizare (in numarul viitor).
Rodica Demian