Respiratia

Redactia
Misterul autovindecarii. Respiratia. Alaturi de relaxare si concentrare (vizualizare), . respiratia corecta este cea de a treia cale prin . care ne putem pastra si recapata sanatatea . Stiinta despre puterea tamaduitoare a respiratiei n-are varsta. Cele mai vechi manuscrise indiene despre Yoga si Ayur...

Misterul autovindecarii

Respiratia

Alaturi de relaxare si concentrare (vizualizare),
respiratia corecta este cea de a treia cale prin
care ne putem pastra si recapata sanatatea


Stiinta despre puterea tamaduitoare a respiratiei n-are varsta. Cele mai vechi manuscrise indiene despre Yoga si Ayurveda contin zeci de tehnici de respiratie, preluate mai tarziu in scrierile antichitatii egiptene, grecesti si romane. Stramosii medicinii de astazi considerau respiratia ca pe una dintre cele mai importante metode de ocrotire a sanatatii si, totodata, un remediu de vindecare extrem de eficient. Epoca moderna si atotputernicia medicamentelor au impins in uitare practicile stravechi. Cati oameni mai stiu astazi sa respire cu adevarat? Sa absoarba aerul adanc in plamani? Ritmic, constient, umplandu-si intreaga cavitate toracica? Respiratia necompleta, plata, produce in corp o raspandire in masa a agentilor patogeni, neputand sa elimine toxinele adunate. Resturile otravitoare de bioxid de carbon impovareaza plamanii si sangele, vatama glandele, nervii si alte organe vitale. In schimb, respiratia profunda nu doar ca "spala" organismul de mizeriile adunate in el, dar produce o stare psihica buna, un sentiment de stapanire de sine, alunga sentimentul de frica. Ba, se spune ca respiratia influenteaza chiar si inteligenta si caracterul. Un medic francez, dr. Juan Meingott, este de parere ca evolutia unui om la anii maturitatii depinde de felul in care a respirat in anii copilariei si ai adolescentei. Aplecarea puternica spre partea materiala a vietii, spre avutie si bani, de exemplu, ar fi urmarea unei respiratii preponderent abdominale. In schimb, atunci cand aerul ajunge in partea superioara a plamanilor, vom avea de-a face cu un intelect puternic, cu oameni aplecati catre studiu. Respiratia cu spatele indoit dezvolta, in schimb, sentimentul religios. Se intelege ca, pentru a avea aptitudini complexe, trebuie sa respiram cu intreg cosul pieptului, pornind din zona abdominala si pana sus, la clavicule.
Dr. Meingott n-a fost, insa, singur in estimarile lui. Exista opinii mai indraznete, care afirma ca amplitudinea si adancimea respiratiei influenteaza desfasurarea destinului si lungimea vietii. O. Z. Hanish, intemeietorul terapiei Mazdaznana, este convins ca respiratia profunda practicata in mod regulat duce la modificarea liniei vietii din palma. Multi dintre pacientii sai, care au recurs la o respiratie completa pe toata durata zilei, si-au prelungit astfel viata - fata de scurtimea liniei desenate in palma - cu 20, 30 de ani. Ceva adevar trebuie sa contina profetiile acestea, din moment ce s-a dovedit stiintific ca respiratia corecta si regulata duce la intarirea metabolismului, regularizeaza digestia, imbunatateste circulatia sangelui, echilibreaza temperatura corpului, stimuleaza inima si circulatia sangelui, potoleste tirania gandurilor, slabeste intensitatea depresiilor si a incrancenarilor sufletesti. Respirand, trupul omenesc nu primeste doar oxigen, ci si energie universala - prana, cum o numesc vechii indieni, o prezenta greu de definit si de masurat, dar pe care cele mai noi cercetari stiintifice (teoria "viului" ca forma de propagare a energiei) o certifica.

Cele trei etape fundamentale
ale respiratiei


1. Respiratia joasa, numita si respiratie abdominala.
2. Respiratia mijlocie (mediana), numita si costala, intercostala, "de piept".
3. Respiratia superioara, numita si claviculara.
Nici una dintre cele trei etape nu aduce aer suficient in plamani. Doar sinteza lor - jos, mijlociu, superior - este eficienta.
4. Respiratia completa - compusa din cele trei etape enumerate mai sus - reprezinta baza fiecarei gimnastici respiratorii. Doar ea alimenteaza plamanii cu o cantitate suficienta de oxigen. Efectul respiratiei complete se vede rapid. Cu un aparat special de masura se constata ca, in vreme ce prin respiratia obisnuita, pe care o practicam cei mai multi dintre noi, intr-un minut, in plamani, patrund intre 7 si 10 litri de oxigen, respiratia completa si constienta pompeaza in plamani intre 50 si 70 de litri pe minut!

Respiratia completa

1. Inspiratia
Intr-o stare deplina de liniste si relaxare, inspirati incet, pe nas (muschii, mai ales cei ai gatului si fetei, sa fie relaxati). Umflati-va mai intai partea de jos a plamanilor, simtind cum vi se umfla abdomenul, apoi partea mijlocie a pieptului, simtind cum coastele va ies in afara. In fine, aerul inspirat sa ajunga sus, la clavicule, pana simtiti mici intepaturi (in faza asta, scoateti pieptul usor in fata). Atentie: inspiratia nu trebuie facuta in trei faze diferite, aerul trebuie sa intre progresiv si continuu in plamani. Cand simtiti ca aveti plinul facut, retineti-va respiratia cateva clipe. Fara efort si incordare.
2. Expiratia
Se face prin gura intredeschisa, cu un sentiment de eliberare. Controlati-va cu atentie. Numai cand cosul pieptului este gol si muschii relaxati, scopul exercitiului este indeplinit. Trebuie sa simtiti o stare benefica de eliberare. Unii autori recomanda expiratia facuta pe nas. Incercati sa o exersati si pe ea, fiindca anumite exercitii de vindecare o recomanda in mod exclusiv.
3. Pozitii

Respiratia in picioare
Pozitia corecta:
• trupul si mintea relaxate, bratele atarnate pe langa trup, picioarele indepartate la 20-30 cm, sira spinarii dreapta, capul sus.
Expirati usor si continuu, prin gura intredeschisa. Eliminati constient (expiratia, ca si inspiratia, trebuie urmarita cu gandul) aerul stricat din plamani. Numai o golire totala asigura apoi o incarcare corespunzatoare cu aer curat. Cand aerul a iesit complet, asteptati putin, pana cand organismul cere de la sine sa inspirati. Nu uitati niciodata sa asteptati acest impuls natural.
Inspirati pe nas cat puteti de adanc. Mai intai umpleti spatiul din partea de jos a plamanilor, apoi, incet-incet, conduceti aerul spre piept si clavicule. Fara crispare, cu muschii partii de sus a trunchiului relaxati. Tineti respiratia, din nou fara presiune si incordare. Totul trebuie sa decurga cat mai natural.
Expirati la fel ca la inceput. Inclinati trunchiul usor inainte. Zumzaiti usor, ca sa auziti cum iese aerul din plamani.

Respiratia cu palmele dupa ceafa
Adoptati aceeasi pozitie a corpului ca la exercitiul precedent, dar prindeti-va palmele dupa ceafa, cu degetele impletite si coatele trase spre spate (sa formeze o linie dreapta cu umerii). Cand expiram, inclinam capul usor inainte. Cand inspiram, il tragem usor spre spate.

Respiratia in pozitie asezata
Li se recomanda persoanelor care au probleme sa stea multa vreme in picioare. Se executa exact ca respiratiile descrise mai sus.
Important:
- Practicati exercitiile de respiratie cu gandul ca va curata organismul si gandurile. Cand corpul si gandul sunt curate, viata sentimentelor este armonioasa.
- Pozitia dreapta a sirei spinarii este obligatorie.
- Exercitiile de respiratie se fac de 2-3 ori pe zi. Nu e nevoie de prea mult timp. Cateva minute (6-7 respiratii complete) sunt suficiente.
- Nu practicati alte exercitii de respiratie mai complicate pana ce nu va insusiti foarte bine respiratia completa. Nimic din ceea ce facem fortat nu dureaza. E nevoie de rabdare, harnicie si consecventa.



Terapia respiratorie

Respiratia ritmica

Previne bolile, intareste organismul,
induce o stare psihica pozitiva


Inteleptii indieni si chinezi spuneau ca respiratia este subordonata ritmului universal. Doar civilizatia contemporana a distrus acest ritm care este al intregii naturi. Sa ne straduim sa-l reinvatam. Dupa ce - cateva saptamani la rand - am invatat sa ne repunem respiratia deficitara in functiune completa, putem incerca sa facem un pas inainte, folosind respiratia ca sa prevenim bolile, dar si pentru a le putea vindeca.
Exercitiul 1Pozitia: in picioare, asezat, culcat, in mers.
Conditie: sa practicam respiratia completa, invatata mai sus.
Numarati incet:
Inspiratie - 5 unitati (de la 1 la 5).
Retinerea respiratiei - 3 unitati (de la 1 la 3)
Expiratie - 7 unitati (de la 1 la 7).
Dupa ce expiram, asteptam pana ce revine respiratia normala. Cu timpul, puteti prelungi fiecare etapa cu 2-3 unitati, dar evitati sa fortati! Exersati mai bine respiratii mai scurte, dar stapanite temeinic.
Exercitiul ritmic se repeta de 5-7 ori. Dupa ce il invatam bine, durata poate creste.

Respiratia ritmica dupa puls

Luati-va pulsul (la nivelul mainii sau al gatului) si respirati complet in functie de bataile lui.
Inspiratie - 5 batai de puls.
Retinere respiratie - 3 batai de puls.
Expiratia - 5 batai de puls.
Tinerea respiratiei - 3 batai de puls.
Si in cazul acesta, cu timpul, durata fiecarei etape a respiratiei poate spori cu cateva unitati.
Exercitiul de respiratie ritmata se poate practica si in mers. Cinci pasi inspirati, trei pasi tineti respiratia, cinci pasi expirati etc. Practicat corect, in aer curat, puternic oxigenat, acest exercitiu de respiratie actioneaza armonios asupra organismului, fiind recomandat ori de cate ori va plimbati in aer curat. Pofta de viata va creste. Starea de bine si siguranta interioara va vor ajuta sa alungati mai usor cenusiul cotidian.
Cele mai noi cercetari din domeniul medicinii confirma faptul ca respiratia ritmica (puternic oxigenata) influenteaza sistemul molecular. Echilibreaza starea moleculelor unele fata de altele, ceea ce duce la o mai buna stare de sanatate si psihica.
Respiratia ritmata va avea efecte si mai puternice daca o insotim de imagini mentale.
- inainte de a respira: ne imaginam ca valurile energiei universale ne cuprind din toate directiile.
- la inspiratie: trag in piept aer plin cu energie universala.
- la expiratie: fluviul vietii trece prin trupul meu si imi intareste puterile de la exercitiu la exercitiu, zi de zi.
Asemenea formule autosugestive putem inventa fiecare dintre noi, dupa puterea imaginatiei si pofta inimii. Important este sa credem ca respiratia ne face bine, previne boala, ne ajuta sa fim sanatosi.

Rodica Demian

(Intr-un numar viitor: exercitii de respiratie pentru bolile de plamani, probleme psihice, curatarea organismului, insomnie, intarirea sistemului imunitar si a nervilor.)