"Personal, nu am vazutnici un caine cu covrigi in coada"

Redactia
Prin Internet. "Personal, nu am vazut . nici un caine cu covrigi in coada". Dragii mei, . Ma numesc Oana si traiesc in Coventry, Marea Britanie. Ma gandeam deunazi ca situatia Romaniei este oarecum generata de lipsa de dinamism a romanului actual care are multe "goluri" de umplut... frigiderul, stomacu...

Prin Internet

"Personal, nu am vazut
nici un caine cu covrigi in coada"


Dragii mei,
Ma numesc Oana si traiesc in Coventry, Marea Britanie. Ma gandeam deunazi ca situatia Romaniei este oarecum generata de lipsa de dinamism a romanului actual care are multe "goluri" de umplut... frigiderul, stomacul, buzunarul si, de ce nu, sufletul.
Romanul injura... injura tot ce apuca: Guvernul, Parlamentul, Securitatea, vecinul de vis-a-vis si extraterestrii (ca e la moda). Cat de vinovati sunt acestia ca nu ai mancare in frigider, nimeni nu poate spune cu precizie. Tot ce stim este ca trebuie sa injuram pe cineva sau ceva. Macar atat sa facem, daca altceva ni se pare greu... Sa muncim mai mult si cu spor??? Doamne fereste si pazeste!!! Daca cineva ne-ar obliga sa muncim in stilul japonez practicat imediat dupa 1945, l-am uri pe veci! Daca, in schimb, cineva ne-ar da la fiecare cate o renta lunara, cat sa traim ca "barosanii", am da acatiste la biserica in fiecare zi! Asa ca... romanului ii trebuie mai multi caini cu covrigi in coada, ca sa nu mai munceasca in veci. Va rog sa nu ma intelegeti gresit. Nu vorbesc de toti romanii. Multi dintre dvs. ma vor injura... dar ganditi-va mai bine...
Mie, personal, Anglia mi se pare ca o Romanie mai bogata si cu un snobism intins pana la extrem. Aici nu se mai mananca fasole sau varza! Se mananca bucate indiene, chinezesti, thailandeze si mai stiu eu ce... Gustul lor nu conteaza... nici macar pretul piperat... conteaza numai sa intri in turma. Daca nu mananci asa ceva, esti un rebel. Cand aud romani declarand sus si tare cat de minunata e strainatatea, mi se pare un pic cam deplasat si fortat. Din partea mea, insa, numai bine celor care cred asta! Inseamna ori ca au dat peste o strainatate paralela cu cea in care traiesc milioane de romani, unde numarul de caini cu covrigi in coada per metru patrat este mai mare decat in alte parti, ori ca sunt prea lasi sa declare ca s-au inselat cand au plecat din Romania. Deh... nu toata lumea are norocul d-nei Felicia Mihali... Personal, nu am vazut nici un caine cu covrigi in coada si nici nu mi se pare ca viata "dincolo" are ceva special. Poate ca nu prea mai ai de ce sa injuri dupa ce ti-ai gasit de munca si te-ai asezat la "locul tau" - acel loc desemnat de populatia majoritara... Dupa un timp, te plictisesti sa te mai zbati, sa le explici ca nu ai nici lepra si nici nu furi prin metrou, asa ca ii lasi in pace, fara sa le spui despre barna din ochiul lor. Iti vezi mai departe de viata pe care singur ti-ai ales-o si mai injuri din cand in cand... Guvernul, Parlamentul, Securitatea, vecinul de vis-a-vis si extraterestrii... Lor. Sper sa nu ma judecati prea aspru pentru ce am scris mai sus. Sunt randuri din suflet. Suflet de Roman.
Va multumesc pentru ca existati! In fiecare saptamana astept cu nerabdare sa va citesc din nou. Felicitari.
Oana Gorcea - Coventry, Marea Britanie



"Nu cred ca este nevoie de "judecatori"
de genul Feliciei Mihali"


Salutari redactiei "Formula As",
Numele meu este Viorica si de trei ani traiesc in Canada. Va citesc saptamanal si ma bucur ca existati. Motivul pentru care va scriu acum este ca am fost foarte indignata de modul in care Felicia Mihali caracterizeaza comunitatea romaneasca de aici. Probabil ca exista si romani care traiesc asa cum descrie ea, dar asta e alegerea lor. Viata de emigrant este si asa foarte dificila si nu cred ca mai e nevoie si de "judecatori" de genul Feliciei Mihali. V-as ruga sa-i transmiteti acest mesaj. Va multumesc.
Viorica - Canada