Vorbe de primavara

Redactia
Vorbe de primavara. Monica Anghel . "Sunt nascuta in Gemeni. Imi place la nebunie jocul de fluturi". Vocea numarul unu a muzicii romanesti a luat o pauza de cantat, ca sa se dedice televiziunii, aventurilor cu Divertis si... primaverii, pe care o ia cat se poate de in serios . - Mai avem de trecut hopu...

Vorbe de primavara

Monica Anghel
"Sunt nascuta in Gemeni. Imi place la nebunie jocul de fluturi"


Vocea numarul unu a muzicii romanesti a luat o pauza de cantat, ca sa se dedice televiziunii, aventurilor cu Divertis si... primaverii, pe care o ia cat se poate de in serios

- Mai avem de trecut hopul Babelor si primavara ni se va infatisa in toata splendoarea ei. Te bucuri ca vine, sau explozia ei te da peste cap?
- Iubesc tare mult primavara, desi sunt nascuta la inceputul verii, pe 1 iunie. Primavara e anotimpul renasterii naturii, dar si in noi, oamenii, incep tot felul de transformari chimice, care ne dau aceasta stare de plutire, de reinnoire a sperantelor, aceasta dorinta de a te indragosti din nou. Pana la urma, indiferent de profesia pe care o avem si de statutul nostru social, toti avem aceleasi bucurii primare. Asa am fost lasati pe pamant de Dumnezeu, si stie El bine de ce. Primavara ne face sa simtim energia unui alt inceput. An de an, ai senzatia ca renasti odata cu primul mugur, cu primul fir de iarba sagetat spre cer.
- Te-am vazut, cu bucurie, alaturi de grupul Divertis. Este si acesta un alt inceput?
- Reinceputul meu alaturi de Divertis a venit firesc, pentru ca lumea ma oprea pe strada si ma intreba ce s-a intamplat cu ea, cu Iuliana. Si mie mi-a fost dor de Iuliana si de membrii "familiei" ei: taticul, tataie si, evident, Georgel, ca sa nu mai spun de surioara mea mai mica, Jojo. Ma simt grozav de bine in compania lor, iar spiritul Divertis mi se potriveste de minune. "Dragostea" a inceput cu cativa ani in urma, in micile scenete pe care Divertis le realiza la emisiunea lui Virgil Vochina, "Reflectii rutiere". Atunci a capatat viata acest personaj, Iuliana, a carei nunta cu Georgel a avut loc intr-un camion, oprit in fata hotelului "Sofitel", si a fost cel mai savurat moment. Dupa cativa ani, baietii de la Divertis au obtinut contractul cu Antena 1 si au inceput sa "tricoteze" scenariul familiei Iulianei, cu o imaginatie fara limite si un umor nebun.
- Putini sunt cei care stiu ca ai absolvit si facultatea de actorie. Ca actrita, te simti implinita jucand alaturi de Divertis sau ti-ai mai dori si altceva? - Profesorul meu, Gelu Colceag, imi spunea mereu ca sunt foarte inzestrata pentru comedie. Dar cum eu sunt nascuta in Gemeni si am o natura duala - una vesela, superficiala, pururea calatoare, alta foarte profunda si serioasa -, mi-as dori sa joc si drama. Cred insa ca daca acum as mai juca si alte personaje, lumea m-ar identifica imediat cu Iuliana.
- Cochetezi de ceva vreme si cu televiziunea. Disponibilitatea aceasta pentru mai multe activitati deodata, tipica pentru Gemeni, nu e greu de onorat?
- Televiziunea exista in viata mea de cand m-am lansat, de la paisprezece ani si jumatate. Fie ca participam la concursuri, la festivaluri, fie ca inregistram sau cantam in direct, e un domeniu in care ma simt acasa. De altfel, si aici se produce un alt inceput. Voi porni curand o noua emisiune de divertisment, de data aceasta, la Romania 1. Va fi un show foarte vesel, foarte haios, un bombardament cu poante si glume (bune!), care se va difuza la orele serii, o data pe saptamana, avand ca invitati diverse personaje, din toate mediile. In ceea ce voi face acum, cred ca imi gasesc locul mult mai bine decat la Antena 1. Spectatorii ma vor vedea si cantand, asa cum multi mi-au cerut-o. E o provocare pe care am acceptat-o din partea producatoarei emisiunii, Gina Stroian, o profesionista a Televiziunii Nationale, un om in care am deplina incredere.
- Nu mai stim nimic de la o vreme despre cantareata Monica Anghel. Ce se intampla cu ea?
- Multi oameni intreaba de ce nu ma mai vad cantand. Mi-am luat un moment de "respiro", toate vedetele mari fac asta, mai ales cele care se lanseaza de foarte tinere: pur si simplu se opresc, pentru un an-doi, ca sa nu isi expuna prea mult imaginea, sa nu si-o uzeze prea rapid, sau doar ca sa mai reflecteze la ceea ce au de facut pe mai departe. Eu nu sunt batrana, sunt o femeie de treizeci de ani, dar am neplacuta senzatie ca imaginea mea publica a imbatranit. E adevarat ca dupa 1989 am fost pe val, ani de-a randul, am obtinut mari premii la festivaluri internationale, am avut aparitii in recitaluri la festivalurile de la noi - Mamaia, Cerbul de Aur etc. A fost momentul meu, am aparut foarte mult si foarte des in fata publicului. Un alt motiv pentru care mi-am acordat acest timp ca sa "sed si sa cuget" este acela ca sunt inca nedumerita de ceea ce se intampla in jurul meu, in lumea muzicala. Din ceea ce-mi spun oamenii cu care ma intalnesc pe strada - si la a caror parere eu tin foarte mult - inteleg ca ei vor sa cant cantecele pe care le-am cantat si pana acum. Dar ce te faci, domle, cu producatorii, care... "este neste treburi", ca sa zic asa!... Le-a intrat in cap ca daca muzica nu este hip-hop, techno, house, dance sau manele, nu se vinde! Asa se intampla ca oferta facuta publicului e vaduvita de anumite genuri. Daca omul numai manele gaseste, atunci numai asta asculta, iar capacitatea lui de selectare e limitata. Trebuie ca producatorii sa inteleaga aceasta realitate, sa aiba o politica conjugata, sa nu se gandeasca doar la castigul imediat si sa promoveze deopotriva toate genurile muzicale. Oricum, degeaba n-am stat. In ultima vreme am lucrat foarte mult cu un compozitor foarte tanar si foarte talentat - Andrei Tudor, compozitorul trupei Centrul Civic -, are numai 20 de ani, e student la Conservator. Am strans toate aceste piese pentru un nou album. Si as mai vrea, anul acesta, sa fac un turneu in tara: n-am mai fost demult, mi-e dor de publicul meu din tara, il apreciez foarte mult, pentru ca e fidel si rabdator si indraznesc sa cred ca si el imi simte lipsa. Vreau sa fac singura acest turneu, eu cred foarte tare in conceptul acesta de spectacol cu un singur nume. Asta inseamna ca oamenii vin ca sa te vada pe tine, ei sunt publicul tau. Concertele mari din strainatate asa sunt: cu un singur nume. Mare! Dar pentru aceste proiecte am nevoie de un sponsor.
- Si in "rest", ce mai faci? Ce face Monica Anghel cand nu se afla pe scena sau intr-un studio Tv?
- Dincolo de scena sau de platoul de filmare sunt o femeie obisnuita, care gateste, merge la cumparaturi, stie care sunt preturile, are habar de ce se intampla pe lumea asta, are grija de familia ei. Uite, acum sunt plina de iod pe maini, pentru ca Jackie, catelul meu, s-a scarpinat prea tare la o ureche si s-a ranit. Bietul Jackie are opt ani si are ceva probleme cu digestia, asa ca ii gatesc de regim, fara sare.
- Multi dintre colegii tai de breasla pun in dreptul vietii personale mai multe puncte de suspensie...
- Nu e deloc usoara viata in doi, atunci cand unul e artist, iar altul are o cu totul alta preocupare. Andrei, sotul meu, e medic, el imi sta alaturi de atatia ani si vad ca rezista cu stoicism, in ciuda tuturor pariurilor care s-au facut asupra noastra. Sa nu credeti ca eu nu am probleme, si nu putine, de multe ori nici nu stiu cum sa le scot la capat, cum sa trec peste ele. Eu nu spun: "Vai, ce fericita sunt, ce noroc a cazut pe capul meu, ce casnicie minunata am, totul e perfect in jurul meu!". Ar fi o minciuna, pentru ca nu-i nimic perfect pe lumea asta. Fiecare are probleme si neajunsuri si frustrari, important este sa treci peste ele. Arata-mi tu o femeie care e casatorita si care nu are probleme. Ce farmec ar avea viata fara aceste episoade? Ca ne enerveaza barbatii cateodata? Da, ne scot din minti! Dar nici nu putem fara ei!...
- Sa sfarsim acest dialog cu un sfat pe care te rog sa-l adresezi cititoarelor noastre...
- Sa aiba incredere in ele, obligatoriu! Sa se bucure de orice lucru marunt, sa lase bucuria sa le invadeze. Marile bucurii se construiesc din mici placeri.Chiar si cand un alt barbat, in afara sotului sau prietenului, iti face curte, trebuie sa te bucuri ca ti se face un compliment. Sa flirtezi putin nu e pacat si, in plus, face bine la moral, iti da incredere in tine. In calitatea mea de nativa in Gemeni, imi place la nebunie jocul acesta de fluturi - cochetaria, poezia primaverii si nebunia hormonala pe care o trezeste in noi. In concluzie, noi, femeile, trebuie sa avem incredere in noi: sa ne uitam in oglinda in fiecare dimineata si sa-I multumim lui Dumnezeu ca suntem sanatoase, indiferent de cat de slabe sau de grase suntem. Sa gandim pozitiv! Indemnul acesta nu e doar o vorba, e chiar un mod de viata, sfatul pe care il dau tuturor.
Corina Pavel