Terapia respiratorie

Redactia
Misterul autovindecarii. Terapia respiratorie. Beneficiaza de ea atat oamenii sanatosi . cat si suferinzii de boli respiratorii. . Rezultatele apar dupa primele doua saptamani. Interlocutoarea noastra, doamna Daniela Dinea, este profesor de educatie fizica si are 30 de ani de experienta profesionala ca...

Misterul autovindecarii

Terapia respiratorie

Beneficiaza de ea atat oamenii sanatosi
cat si suferinzii de boli respiratorii.
Rezultatele apar dupa primele doua saptamani


Interlocutoarea noastra, doamna Daniela Dinea, este profesor de educatie fizica si are 30 de ani de experienta profesionala ca instructor de gimnastica medicala la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Un motiv in plus sa-i dam crezare si sa invatam de la ea cateva tehnici de respiratie capabile sa ne conduca spre o sanatate de fier.
- Stimata doamna Daniela Dinea, pentru cei mai multi dintre noi respiratia este un gest reflex. Dvs. sustineti ca oamenii nu mai stiu sa respire. Ce inseamna o respiratie corecta?
- Respiratia corecta se poate face foarte usor, dar, din pacate, multi dintre noi si-au pierdut acest exercitiu. Pentru a putea respira la capacitate maxima trebuie sa avem musculatura toracica relaxata, iar prin inspiratie sa ne umplem foarte bine plamanii cu aer, pentru a putea introduce in sange o cantitate cat mai mare de oxigen. Oxigenarea sangelui este esentiala in toate procesele chimice ale organismului. Toate procesele de ardere din corpul omenesc consuma oxigen. Fara acest element vital, metabolismul va avea de suferit; nu va putea sa sintetizeze elementele benefice si, mai ales, nu va putea elimina toxinele din organism. Fara sa ne dam seama, dintr-o respiratie deficitara se nasc boli cronice, care ne pot afecta, pe rand, toate organele. Din pacate, nimeni nu-si da seama de importanta respiratiei. Eu, de exemplu, nici dupa ce am absolvit Institutul de Educatie Fizica nu stiam sa respir corect. Nimeni n-a pus accent pe gimnastica respiratorie. Cand m-am angajat la Institutul de Pneumoftiziologie, am studiat gimnastica respiratorie din literatura de specialitate care se gasea in acea vreme si mi-am dat seama de importanta respiratiei. Am invatat sa-mi relaxez toracele, sa-mi folosesc diafragmul la capacitate maxima, pentru o respiratie cat mai eficienta. Si, slava Domnului, asta m-a ajutat toata viata.
- Care sunt beneficiile aduse de o respiratie sanatoasa?
- O respiratie corecta si completa poate avea numeroase beneficii asupra organismului:

• Imbunatateste calitatea sangelui si oxigenarea plamanilor, aceasta ajutand la eliminarea toxinelor din organism.

• Imbunatateste digestia si asimilarea hranei. Primind mai mult oxigen, stomacul functioneaza mai eficient. Digestia se face mai bine atunci cand hrana este oxigenata.

• Imbunatateste activitatea sistemului nervos, implicit a creierului, a maduvei spinarii, a centrilor nervosi si a nervilor in general (creierul are mare nevoie de oxigen, consumand de trei ori mai mult oxigen decat restul organismului).

• Reintinereste pielea. Printr-o oxigenare eficienta, pielea devine mai neteda si se reduc substantial ridurile.

• Miscarile diafragmului in timpul unei respiratii corecte, profunde, maseaza organele interne din zona abdomenului (stomac, intestin subtire, ficat, pancreas). Miscarea de ridicare a diafragmului, ca urmare a unui inspir profund, maseaza de asemenea si inima. Astfel, este stimulata circulatia sangelui in organele interne.

• Plamanii devin mai sanatosi si mai rezistenti.

• Respiratia corecta duce, de asemenea, la reglarea greutatii corporale. Excesul de oxigen arde mai eficient grasimile.

• Respiratia relaxeaza mintea si trupul. O respiratie ritmica regularizeaza bataile inimii si relaxeaza muschii. Aceasta duce la o relaxare reflexa a mintii, reducandu-se astfel anxietatea.

• Respiratia sanatoasa creste elasticitatea plamanilor si a cutiei toracice, sporind capacitatea respiratorie.
- Se pare ca respiratia este importanta in primul rand pentru oamenii sanatosi. Tehnicile de respiratie se adreseaza totodata si celor bolnavi?
- Bineinteles! Un om sanatos va observa efectele benefice inca din prima saptamana: mai multa relaxare, mai putina oboseala, cresterea randamentului intelectual, o stare deosebita de confort si de bine. Bolnavii - si ma refer aici in primul rand la cei care au probleme bronho-pulmonare - isi pot imbunatati capacitatea respiratorie, diminuata la foarte multi dintre ei. De exemplu, eu am facut cercetare pe cazurile de pleurezie (apa la plamani) si, dupa ce au facut gimnastica respiratorie, foarte multi bolnavi au scapat de operatie. Un caz spectaculos a fost cel al unui bolnav de bronho-pneumopatie cronica obstructiva, in varsta de 65 de ani, care mai avea capacitate respiratorie de 27-28%. Bietul de el abia sufla, era mereu obosit, ii era greu sa faca si drumul de la pat pana la baie. Toate tratamentele instituite in spital au dat gres. Neputincios, medicul i-a recomandat ca ultima solutie gimnastica respiratorie. Din cauza oboselii, venea la sala o data la 10 zile, iar in rest facea exercitii acasa. Acest om avea o vointa nemaipomenita, nu sarea peste nici un exercitiu. Dupa un an de zile de la externare, a venit la mine cu un buchet de flori si mi-a spus ca merge 5 km zilnic fara sa oboseasca si se simte mult mai bine.
Toate bolile pulmonare trebuie sa beneficieze de gimnastica respiratorie, aceasta fiind indicata in Tbc, bronsiectazii, astm bronsic, tuberculoze, postoperator, chiar si in cancerul pulmonar. Nu se recomanda gimnastica respiratorie in fazele acute ale bolilor primare.
Exercitiile pe care vi le recomand dezvolta muschii costali si muschiul diafragmatic, permitand patrunderea unei cantitati mai mari de aer in plamani.

I. Exercitii pentru dezvoltarea muschiului diafragmatic

A. Cu genunchii indoiti

Pozitie: culcat pe spate, cu picioarele indoite si talpile sprijinite pe podea, mainile intinse pe langa corp.

Inspir: concomitent cu dilatarea voluntara a abdomenului.

Expir: concomitent cu comprimarea voluntara a abdomenului. Se efectueaza 3 serii de cate 3 respiratii, apoi 3x4, 3x5, 2x8, 2x10. Dupa ce exercitiul este executat corect, pe abdomen se aseaza un saculet cu nisip sau cu sare, cantarind 2-3 kg la inceput, apoi mai greu: 4, 5, 6 kg.
Exercitiile se fac zilnic, timp de minimum trei luni.

B. Cu genunchii stransi

Pozitie: culcat pe spate.

Expir: concomitent cu ducerea unui genunchi pe abdomen si (cat este posibil) a unui calcai pe fese. Apoi, exercitiul se continua cu ghemuirea ambelor picioare. Se preseaza genunchii pe abdomen cu mainile.

Inspir: concomitent cu revenirea in pozitia initiala.

C. Cu baston

Pozitie: stand drepti, cu picioarele departate si bastonul tinut orizontal, cu bratele la latimea umerilor.

Inspir: concomitent cu ridicarea bratelor in prelungirea corpului.

Expir: concomitent cu flexarea trunchiului inainte, cu bratele coborate pana la sol.

D. La spalier sau cu un scaun

Pozitie: stand cu spatele lipit de spalier (sau o mobila mai inalta), mainile apuca o sipca a spalierului (sau o piesa din mobilier).

Inspir: concomitent cu aplecarea trunchiului inainte.

Expir: concomitent cu revenirea la pozitia initiala.

Ii. Exercitii pentru amplificarea respiratiei costale

E. Cu baston

Pozitie: culcat pe spate, cu un baston tinut in maini.

Inspir: concomitent cu ridicarea bratelor, pana ajung pe podea, la 180.

Expir: concomitent cu revenirea bratelor la pozitia initiala.

F. Cu piciorul ghemuit

Pozitie: culcat pe o parte, cu bratul de sprijin pus sub cap, piciorul de deasupra indoit si genunchiul din partea de jos sprijinit pe sol.

Inspir: concomitent cu ridicarea bratului de deasupra pe verticala, in prelungirea corpului.

Expir: concomitent cu revenirea la pozitia initiala.

G. Cu miscare de brate

Pozitie: stand cu picioarele departate la latimea umerilor.

Inspir: concomitent cu ridicarea bratelor lateral, in prelungirea corpului.

Expir: concomitent cu revenirea la pozitia initiala.

H. Cu baston

Pozitie: stand cu picioarele departate la latimea umerilor, cu bratele ridicate, mainile tin orizontal un baston.

Inspir: concomitent cu inclinarea laterala a trunchiului.

Expir: concomitent cu inclinarea trunchiului lateral, in directie opusa, pentru fortarea expirului.

Atat inspiratia cat si expiratia trebuie sa fie profunde, lungi si uniforme. Toracele se va deschide intr-o respiratie ampla, benefica organismului, prin care se angreneaza intregul sistem imunitar. Revigorarea apare dupa primele zile: atat oamenii sanatosi cat si bolnavii devin mai vioi, zambitori, au fata mai luminata si un cu totul alt tonus. Important este sa nu se forteze limitele fiecaruia, iar inainte de inceperea exercitiilor camera sa fie foarte bine aerisita. La inceput, exercitiile pot da o usoara ameteala, din cauza faptului ca sangele va fi puternic oxigenat. De aceea, exercitiile se vor adapta pentru fiecare persoana in parte.

Florentin Popa