Festival de teatru franco-roman

Iulian Ignat
Primavara bucuresteana aduce cu sine o invitatie speciala pentru iubitorii teatrului.

Festivalul franco-roman "Lovitura de teatru la Bucuresti" propune - pana pe data de 7 aprilie - peste 60 de spectacole, ce vor fi gazduite de principalele sali de teatru ale Capitalei: Teatrul National, Teatrul "Bulandra", "Odeon", "Nottara", Teatrul "Ion Creanga", dar si spatii mai putin conventionale, precum Sala ArCub, Institutul Francez, Sala "Elvira Popescu".
"Ne aflam in situatia, destul de rara, in care teatrul romanesc are o pozitie privilegiata, pozitie pe care, de fapt, o merita din plin", a declarat regizorul Cornel Todea la conferinta de presa ce a deschis festivalul. Privilegiati vor fi si spectatorii, care vor putea vedea pe scena atat actori binecunoscuti precum Oana Pellea, Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Marius Bodochi, Ion Lucian, cat si trupe din provincie, unele dintre ele foarte apreciate in turneele sustinute in strainatate. "Este o mare sansa, dupa 14 ani de turnee, sa jucam in fata publicului bucurestean", a subliniat Constantin Chiriac, actor si director al Festivalului de Teatru din Sibiu. Alaturi de sibieni vor veni la Bucuresti si actorii Teatrului National "Eminescu" din Timisoara, cei ai trupei "Iosif Vulcan" din Oradea (Praf in ochi, un spectacol in regia lui Alexandru Dabija), ai Teatrului "Anton Pann" din Ramnicu-Valcea, precum si cei ai Nationalului craiovean. O prezenta aparte este cea a reputatului regizor Tompa Gabor, care va prezenta doua spectacole realizate la Teatrul Maghiar din Cluj. "Invazia" franceza va fi asigurata de 30 de spectacole, intre care piese de succes, o premiera absoluta - Prometeo - si de atelierele de creatie in care vor fi implicati liceeni, studenti, tineri actori, regizori romani si francezi. Spectacolele ce vor fi realizate impreuna se vor juca in Arad, Sibiu, Iasi, Timisoara si Bucuresti, pentru ca in luna noiembrie a acestui an sa faca parte din manifestarile prilejuite in mai multe orase franceze, in cadrul festivalului "Toamna Teatrala Romaneasca".
Evenimentul teatral international se incheie pe 7 aprilie, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului "Bulandra" cu premiera Les Chaises (Scaunele), una dintre piesele din festival care marcheaza 10 ani de la disparitia lui Eugen Ionescu (spectacolul va fi onorat de prezenta fiicei autorului, Marie France Ionesco). Regia este semnata de Felix Alexa si o are ca protagonista pe Oana Pellea. "Este continuarea unui vis inceput acum zece ani, cu teatrul franco-roman. Am jucat cu Mihai Gruia Sandu in limba franceza, in turnee prin toata lumea, si a fost o onoare, pentru ca am fost primiti cu dragoste si cu mult respect. Astept publicul la teatru, pentru ca acest festival este unul de performanta si, totodata, o sarbatoare pentru suflet si pentru oameni."