Aneta Stan - "Veniti, crestini, duminica la ruga"

Claudiu Ionescu
Perle religioase

Un moment inedit in muzica noastra populara s-a petrecut in duminica Floriilor: inedit atat ca loc de lansare, cat si in ceea ce priveste continutul si finalizarea. La Biserica "Balaneanu", intr-o mare de lume nerabdatoare, dupa terminarea Sfintei Liturghii, s-a lansat o caseta cu cantari pascale si colinde. Protagonista evenimentului a fost Aneta Stan, frumoasa voce a Dobrogei. Pot fi ascultate pe caseta cantari vechi, semn al smereniei si al iubirii fata de Dumnezeu, obisnuite in Postul Mare: "Dimineata auzi glasul meu", "Veniti, crestini, la rugaciune", "La crucea de la Golgota", "Iubi-Te-voi, Doamne", "Tacut, in liniste si pace", precum si colinde frumoase si rascolitoare, care au strabatut vremurile: "Cruce alba de mesteacan", "Colindul mare", "O, ce veste minunata", "Soare-n cer, soare-n pamant", alaturi de "Cuvine-se" - cantarea bizantina pentru Postul Mare.
Iata cuvintele artistei catre "Formula As": "Eu le numesc perle religioase. Cantecele de pe fata I se canta doar in Postul Mare, iar celelalte sunt colinde specifice Dobrogei. Cant in fiecare duminica, cu toata dragostea, la Sfanta Biserica Balaneanu, de a carei parohie apartin. Sunt fericita ca am reusit sa le imprim. Sper ca Sfintele Pasti v-au adus tuturor, in gospodarii, lumina, bucurii si sanatate, iar pe sfanta masa ati avut minunatele bucate romanesti".
La lansare au participat nume alese ale muzicii noastre populare, dintre care amintesc pe: Maria Butaciu, Polina Manoila, Elisabeta Turcu, Gheorghe Turda. Maria Butaciu si Gheorghe Turda au interpretat cate o ruga cantata, infiorand ascultatorii cu frumusetea unor asemenea cantari inaltate catre Dumnezeu.
Am spus ca evenimentul a fost inedit si ca finalizare: Biserica Balaneanu va fi ajutata prin incasarile de pe aceasta caseta, fapt cu totul laudabil, asa cum este si gestul generalului de brigada Nicolae Mateescu, care a sprijinit aparitia materialului muzical. Trebuie sa adaug ca exista si un Cd, cu acelasi continut, ambele fiind editate de "Oltenia Star Music Production".