Vremea capsunilor

Redactia
Tort cu capsuni si branza de vaci

Ingrediente (pentru 12 bucati): 50 g unt, 100 g biscuiti, 75 g migdale macinate, 2 oua, 150 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 600 g branza de vaci, 200 g smantana acrisoara, zeama de la o lamaie, 750 g capsuni.
Mod de preparare:

* Se topeste untul si se amesteca cu migdalele si biscuitii sfaramati. Se tapeteaza o forma rotunda (cu diametrul de 24 cm si pereti detasabili) cu hartie pentru copt, se intinde pe fund un strat de biscuiti + migdale + unt, se apasa bine si se pune la rece.
* Se-ncinge cuptorul la 150. Se freaca ouale cu zaharul si cu zaharul vanilat pana ce devin spumoase si se incorporeaza branza, smantana si zeama de lamaie. Se intinde crema astfel preparata peste blatul din forma, se coace circa o ora pana ce se rumeneste usor si se lasa sa se raceasca.
* Se curata capsunile, se taie in doua si se aseaza peste crema. Peste capsuni se toarna gelatina rosie (se gaseste in comert) amestecata cu putina zeama de capsuni si se lasa sa se intareasca. Se poate orna cu frisca.

Clatite cu capsuni "marinate" si inghetata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g capsuni, 100 g zahar, zeama de la 1 portocala, nucsoara, 100 ml vin dulce, 30 g unt, 100 g faina, 4 oua, 1 varf de cutit sare, 1 lingura zahar pudra, 6 linguri lapte, apa minerala, 4 globuri inghetata.
Mod de preparare:

* Se curata capsunile si se rup (se taie) in doua. Se pune zaharul pe foc si se lasa sa se caramelizeze. Se stinge cu zeama de portocala si vinul dulce si se aromeaza cu putina nucsoara. Se pun capsunile in "marinata" astfel preparata si se lasa sa se imbibe bine.
* Se topeste untul si se amesteca cu faina, ouale, sarea, zaharul pudra si laptele, pana ce se obtine un aluat subtire. Se lasa sa se umfle aproximativ 30 de minute si se mai subtiaza - eventual - cu putina apa minerala. Se prajesc clatitele (subtiri) intr-o tigaie de teflon si se servesc cu capsuni si inghetata.

Chou-uri cu Mascarpone

Ingrediente (pentru circa 16 bucati): 50 g unt, 1 varf de cutit sare, 120 g faina, 1 lingura zahar, 3 oua, 500 g capsuni, 40 g zahar pudra, 3 linguri zeama de lamaie, 250 g Mascarpone.
Mod de preparare:

* Se pun pe foc, intr-o craticioara, 200 ml de apa, untul si sarea si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza faina impreuna cu zaharul (deodata) si se amesteca pana ce se formeaza un bulgare de aluat care se desprinde de fundul vasului. Se pune aluatul intr-un castron, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se adauga ouale unul cate unul.
* Se toarna aluatul intr-un cornet mare si se fac rozete (diametrul circa 5 cm) direct pe tava tapetata cu hartie pentru copt, lasandu-se putina distanta intre ele. Se dau la cuptorul incins la 200, se coc 25 de minute, se taie in doua pe orizontala si se lasa sa se raceasca.
* Se curata capsunile, se trec jumatate din ele prin sita (sau se maruntesc in mixer) si se amesteca bine cu 30 g de zahar pudra si cu zeama de lamaie. Se adauga Mascarpone si se pune crema la rece. Restul capsunilor se taie felii.
* Se ung chou-urile cu crema, se pun jumatatile una peste alta si se pudreaza cu zahar.

Rulada cu ciocolata si capsuni

Ingrediente (pentru 12 felii): 4 oua, 125 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 125 g faina, 20 g cacao, 400 g capsuni, 400 g iaurt gros, 90 g zahar pudra, 6 foi de gelatina alba, 200 g frisca batuta, cateva capsuni pentru ornat.
Mod de preparare:

* Se bat ouale cu doua linguri de apa calduta, pana ce devin spumoase. Se adauga zaharul si un plic cu zahar vanilat - in ploaie -, amestecand intruna, dupa care se incorporeaza faina si praful de cacao cernute. Se intinde aluatul astfel preparat pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se coace 12-15 minute in cuptorul incins la 200. Se scoate, se rastoarna pe un servet umezit, se indeparteaza hartia (udand-o cu apa rece), se ruleaza aluatul cu ajutorul servetului si se lasa sa se raceasca.
* Se curata capsunile si se taie cubulete. Jumatate din ele se paseaza si se amesteca cu iaurtul si cu 70 g de zahar pudra. Se incorporeaza gelatina inmuiata si stoarsa si se pune crema la rece, pana ce incep sa se intareasca.
* In frisca batuta se incorporeaza zaharul vanilat ramas si se amesteca cu crema de iaurt si restul de capsuni taiate cubulete. Se deruleaza aluatul, se unge cu un strat de crema (lasandu-se o margine neunsa de 2 cm) si se ruleaza la loc. Rulada se tine cel putin 2 ore la rece, dupa care se pudreaza cu zahar si se orneaza cu capsuni.