Bucatarie rapida

Redactia
Lamai umplute cu sardele si marar verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 lamai coapte, 1 cutie sardele in ulei, 1 bulb de fenicul (sau telina), 4 fire marar verde, piper macinat.
Mod de preparare:

* Curatati bulbul de fenicul (telina) si taiati-l mai intai lamele si pe urma cubulete. Taiati lamaile la baza, ca sa stea in picioare, decupati-le la capatul celalalt capacelul si scobiti-le miezul, avand grija sa nu impungeti coaja.
* Scurgeti sardelele, zvantati-le pe hartie absorbanta, taiati-le in doua pe lung si indepartati sira spinarii. Puneti-le intr-un castron impreuna cu cubuletele de fenicul si cu mararul tocat marunt, adaugati piper si putina zeama de lamaie si amestecati usor cu furculita pana ce compozitia devine omogena.
* Umpleti cu ea lamaile, puneti la loc capacelele si tineti-le la rece pana cand le serviti.

Tagliatelle carbonara cu peste afumat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g tagliatelle (taietei), 200 g somon afumat taiat cubulete (sau alt peste afumat, dezosat), 2 galbenusuri proaspete, 200 ml frisca nebatuta (sau smantana), 1 lingura ulei de masline, 1 legatura marar verde, sare, piper.
Mod de preparare:

* Taiati mararul mai mare (cu foarfeca). Puneti intr-un castron galbenusurile cu frisca sau smantana si amestecati-le bine. Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti in el cubuletele de somon - la foc mic - amestecand intruna.
* Fierbeti taieteii al dente in apa cu sare, scurgeti-i repede, rasturnati-i in castronul cu sosul de ou si frisca sau smantana si amestecati-i imediat. Adaugati somonul prajit, amestecati usor, presarati-i cu marar si piper si serviti-i imediat.

Salata de mazare

Ingrediente (pentru 4 persoane): 450 g boabe de mazare, 4 catei de usturoi, 1/2 lamaie confiata in ulei, 4 linguri untdelemn, 1 lingura otet, 2 prize de chimen macinat, 1 priza boia, sare, piper.
Mod de preparare:

* Curatati cateii de usturoi si taiati-i in doua pe lung. Incingeti uleiul intr-o cratita si puneti usturoiul sa se prajeasca incet, circa 5 minute, fara sa devina maroniu. Turnati peste el 300 ml de apa, sarati, piperati si lasati-l sa dea in clocot.
* Adaugati lamaia confiata taiata bucati, chimenul, boiaua si otetul, incorporati mazarea si lasati sa fiarba incet. Serviti-o calduta. Atentie: pentru a confia lamaia, stergeti-o si lasati-o in ulei de masline (s-o acopere) cel putin 24 de ore.

Praz picant cu ton

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 tulpini (nu prea groase) de praz, 1 cutie cu ton in ulei, 1 ou, 1 lingura capere, 4 castraveciori murati, 1 lingurita cu varf mustar iute, 1 lingura otet, 3 linguri ulei, 8 fire patrunjel verde, 4 codite de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare:

* Curatati bine prazul (lasand si jumatate din partea verde) si fierbeti-l pana ce se inmoaie in apa cu sare. Fierbeti oul tare, curatati-l de coaja, taiati-l in patru si tocati-l nu prea marunt, la fel ca si castraveciorii murati si caperele.
* Taiati patrunjelul cu foarfeca si coditele de ceapa verde rondele. Preparati un sos vinegreta din: sare, piper, mustar, otet si ulei. Bateti-l bine cu furculita si adaugati oul, caperele si castraveciorii, patrunjelul, coditele de ceapa verde si tonul scurs. Amestecati bine.
* Puneti pe un platou tulpinile de praz taiate bucati mai mari si serviti-le - caldute sau reci - cu sosul picant.


Dulciuri cu capsuni

Tarta cu capsuni si crema de vanilie

Ingrediente: pentru aluat - 200 g faina, 140 g unt, 100 g zahar, 2 galbenusuri. Pentru crema: 1/2 l lapte, 140 g zahar, 4 galbenusuri, 50 g faina, 1 baton vanilie. In plus: 400 g capsuni.
Mod de preparare:
Aluatul - Se freaca usor intre palme untul taiat bucatele cu faina, se adauga zaharul si galbenusurile si se framanta un aluat fraged, care se tine cel putin doua ore la frigider. Se imbraca cu aluat o forma mare de tarta unsa cu unt, se inteapa aluatul cu o furculita si se da 30 de minute la cuptorul incins la 180. Crema: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce devin spumoase. Se adauga faina (putin cate putin) si se subtiaza cu laptele fiert impreuna cu batonul de vanilie. Se aseaza vasul cu crema pe baia de apa si se amesteca intruna pana ce se ingroasa, dupa care se ia de pe baia de apa si se bate crema cu telul pana ce se raceste. Se pune un strat de crema de vanilie pe fundul tartei coapte si racite, si peste crema se aseaza capsunile taiate in doua. Cand se serveste, se presara - eventual - cu putin zahar pudra.

Sufleu de capsuni

Ingrediente: 8 albusuri, 1/2 kg capsuni, 250 g zahar pudra, 25 g unt.
Mod de preparare:
Se spala capsunile, se zvanta, se indeparteaza coditele si se paseaza printr-o sita (sau in mixer). Se amesteca cu zaharul pudra pana ce se ingroasa. Separat, se bat albusurile spuma, dupa care se amesteca usor cu capsunile pasate si se toarna compozitia intr-un vas de Jena uns cu unt. Se dau la cuptor si se lasa sa creasca 20 de minute.