Targul de carte pentru copii si tineret

Silvia Kerim
Editia a II-a - Focsani

De-a lungul a doua splendide zile de mai, a avut loc de curand, la Focsani, un eveniment de rang national, dedicat placerii de a citi si a invata: Targul de carte pentru copii si tineret, editia a Ii-a - Focsani. In cadrul acestui "targ", asaltat, literalmente, de cititori - copii si oameni mari, scolari, liceeni, studenti, bibliotecari din alte judete, reprezentanti ai unor organisme de stat -, au fost lansate carti pentru copii si reviste scoase de elevi. Cel mai tare m-au impresionat revistele literare editate de elevii scolii "Ion Bacsan" din Focsani (clasa I-Iv), care se cheama "Mugur de vers". Sunt publicate, asadar, suave poezii scrise de viitori poeti cu care ne vom mandri peste ani.

Surprinsi si incantati de aceasta febrila si fructuoasa activitate pusa in slujba Cartii, ne-am adresat inimoasei autoare a acestui proiect, domnisoara Teodora Fantanaru, directoarea Bibliotecii judetene "Duiliu Zamfirescu". Discutia noastra s-a desfasurat dupa un colocviu dedicat Setei de lectura in randul tinerei generatii.

- Ma intrebati cum s-a nascut, aici, la Focsani, Targul National de Carte pentru copii si tineret - aflat in acest an la editia a Ii-a? Tema fundamentala a fost aceea a promovarii Cartii, a promovarii Culturii scrise, in primul rand prin bibliotecile publice, care sunt finantate de la bugetul de stat (in ultimul timp, vin tot mai putini bani pentru achizitia de carte). Si asta, intr-un timp in care, dupa unii - noi nu suntem de acord cu aceasta afirmatie, si avem si argumente trebuincioase! -, lectura ar fi in declin. Desigur, colocviul care s-a tinut in cadrul Targului nu a avut menirea sa dea si unele raspunsuri in aceasta privinta. Dar e bine ca el a provocat unele reactii si unele atitudini mai... vindicative ale bibliotecarilor din mai multe zone ale tarii. Ei si-au propus sa ceara imperios revizuirea atitudinii unor foruri superioare, privind "alimentarea" bibliotecilor publice cu sumele necesare repararii cladirilor, a dotarilor cu instrumente moderne de lucru - vezi computere - intr-un numar indestulator. Sunt mandra ca aceasta "luare de pozitie", care urmeaza sa ia forma unui document oficial, s-a petrecut acum aici, la Focsani.

- Colocviile de la Focsani au relevat un fapt cat se poate de imbucurator si important: in ultimii ani, setea de lectura, mai ales a tinerilor, a crescut! E un miracol care se cere mentionat! Acelasi lucru se intampla si la biblioteca dvs.?

- Bineinteles. De aceea si spunem ca noi nu suntem de acord cu cei care vorbesc despre... "Moartea lecturii". La noi vin cititori de toate varstele si mai ales elevi de scoala, studenti dornici sa citeasca, indiferent de anotimp... Noi avem in "dotare" aproape 180.000 de volume. Asta, in limbajul nostru, inseamna unitati de biblioteca. Adica, si carti, si casete video, si casete audio, si manuscrise. Ne aflam in plina era informationala. "Cine este mai bine informat este mai in fata". Aceasta competitie exista nu numai "in mare", ci si la nivelul scolilor, in familii. Or, in astfel de situatii... biblioteca e mai la indemana. Cum stim cu totii, cartile sunt foarte scumpe, copiii nu si le pot cumpara - de cele mai multe ori. Asa ca la noi - ca si in alte biblioteci din tara - ei le gasesc imediat. Din fericire, noi am avut intotdeauna bani pentru achizitii de carte. As zice chiar ca am fost privilegiati. De pilda, in anul acesta avem un miliard de lei numai pentru achizitii. Cat despre investitii - ceea ce inseamna modernizare si dotari - si informatizare, bineinteles - am avut in ultimii trei ani aproape 3 miliarde de lei. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla in alte biblioteci din tara. Spun asta, pentru ca in timpul colocviului mi-a fost dat sa aud despre un director de biblioteca publica dintr-un mare oras care nu s-a dus - timp de doi ani! - sa ceara nici un ban de la autoritati! Or, intr-o astfel de defensiva, nu se obtine nimic.