Cosmetica la bucatarie

Redactia
- Creme, lotiuni si masti faciale preparate acasa -

Pentru a spune adevarul: nici cel mai scump si mai sofisticat produs de frumusete pe care il aplicam pe par sau obraz nu poate inlocui starea generala de sanatate. Dar un regim alimentar echilibrat, practicarea regulata a exercitiilor fizice, somnul indestulat, o profesie care da satisfactii, relatiile bune cu cei din jur si folosirea unor produse cosmetice fabricate din ingredienti naturali ii pot permite fiecarei femei sa scoata maximum din fizicul ei.
In sensul acesta, retetele pe care vi le propunem sunt economice si usor de realizat. Cele mai multe ingrediente le veti gasi in propria dvs. camara, iar pe celelalte le puteti procura din farmacii sau dintr-un magazin de produse naturiste. Ele nu contin nici unul dintre factorii alergeni - coloranti, parfumuri sau conservanti chimici - prezenti adesea in cosmeticele din comert si, de asemenea, veti avea satisfactia de a sti ca produsele pe care le preparati nu au fost testate pe animale de laborator.
Pentru a realiza retetele noastre, aveti nevoie de un sistem bain-marie (un vas asezat peste alt vas cu apa fierbinte). Veti mai avea nevoie de ustensile de bucatarie obisnuite, borcane mici si flacoane. Aveti grija sa spalati si sa uscati cu atentie toate recipientele inainte de a va apuca de treaba. De asemenea, cand veti cumpara uleiurile aromate recomandate, asigurati-va ca este vorba despre esente pure. Sa nu depasiti niciodata numarul de picaturi indicat in retete.
Nota: Reactiile alergice la aceste preparate sunt rare si un simplu test o sa va permita sa stabiliti daca le suportati. Aplicati un strop de lotiune sau de crema pe interiorul incheieturii mainii si asteptati 24 de ore. Daca nu constatati nici un fel de reactie, puteti sa treceti la treaba. Amintiti-va ca produsele sunt facute pentru uz extern si nu trebuie inghitite in nici un caz.
Atentie: Nu uitati ca aceste produse nu contin nici un fel de conservanti si de aceea se pot pastra mai putin timp decat cosmeticele din comert. Asezati-le intr-un loc uscat si rece.

Solutie hidratanta pentru obraz si maini

Amestecati o cantitate egala de glicerina si de apa de trandafiri si veti obtine un hidratant ideal pentru fata si maini. Reduceti sau mariti proportia de glicerina, in functie de felul cremei pe care doriti sa o obtineti, mai mult sau mai putin grasa, adaptata la calitatea pielii dvs.
Pentru a fabrica un gel hidratant, dizolvati o lingurita de gelatina in 150 ml de apa calda, adaugati o lingurita de ulei de trandafiri si trei lingurite de glicerina. (Eventual, uleiul de trandafiri poate fi inlocuit cu ulei de lavanda sau de portocale. Toate se gasesc in comert.)

Crema demachianta pentru fata

Radeti ceara de albine (se cumpara de la apicultori) pana obtineti echivalentul a opt linguri de supa. Topiti ceara la un foc bland, impreuna cu 450 ml de parafina lichida, si lasati-o sa se raceasca, pana ce temperatura scade la 50 de grade. Incalziti 300 ml apa la aceeasi temperatura si varsati-o usor, in amestecul de ceara si de parafina, amestecand intruna. Lasati amestecul sa se raceasca, pana incepe sa se solidifice, apoi puneti-l in flacoane de sticla.

Lotiune tonica pe baza de salvie

Tonica si astringenta, aceasta lotiune va intari pielea fetei, va strange porii si va avea o actiune calmanta asupra cosurilor si a rosetii obrazului. Se utilizeaza dupa ce pielea a fost bine curatata si inaintea aplicarii unei creme hidratante.
Puneti patru linguri (de supa) de salvie uscata sau opt linguri de salvie proaspata intr-un borcan curat si adaugati 150 ml de vodca. Inchideti-l ermetic si lasati-l sa stea o saptamana. Strecurati vodca, puneti in ea alta cantitate de salvie proaspata si lasati-o inca o saptamana in camara. In final, lotiunea va mirosi puternic a salvie. Daca doriti sa obtineti o lotiune si mai concentrata, repetati procedeul inca o data. Cand timpul a expirat, strecurati lichidul cu ajutorul unui filtru pentru cafea, varsati-l intr-un flacon curat si adaugati patru sau cinci picaturi de tinctura de bitter suedez. Inchideti flaconul si scuturati-l energic.
Daca doriti sa obtineti o solutie mai blanda, adaugati apa distilata sau inlocuiti salvia cu o planta mai putin astringenta, cum ar fi musetelul.

Masti pentru fata

Curata si tonifica pielea, eliminand impuritatile si calmand roseata si inflamatiile. Alegeti ingredientele, solide si lichide, adaptate tipului dvs. de piele. Fulgii de ovaz si migdalele pisate reprezinta o substanta de baza uscata, ce convine tuturor genurilor de ten. Faina din germeni de grau si drojdia de bere au reputatia de a hrani epiderma, iar argila cosmetica elimina impuritatile, favorizeaza disparitia cosurilor si amelioreaza circulatia sanguina.
Printre ingredientii lichizi ce pot fi folositi in cazul pielii grase trebuie citati: albusul de ou batut spuma, iaurtul, sucul de portocale si infuziile de coada-soricelului si de frunze de frag. Galbenusul de ou, mierea, smantana proaspata, pulpa de banana, apa de trandafir, uleiul de migdale, sucul de pepene si de morcovi au un efect benefic asupra pielii uscate. Infuziile de rozmarin, de menta, urzica, salvie sau eucalipt tonifica pielea obosita si stimuleaza circulatia sanguina. Pentru a netezi o epiderma uscata, rigida, utilizati un gel de aloe sau topiti la foc bland una sau doua linguri cu seminte de in in 150 ml apa.
Mod de preparare: In toate tipurile de masti se amesteca 2 linguri si jumatate din ingredientele uscate (fulgi de ovaz, drojdie, argila etc.) cu ingredientele lichide (iaurt, suc etc.), pana ce se obtine o pasta moale. Inainte de a o aplica pe fata, spalati-va si faceti o baie de aburi, pentru ca porii sa se dilate. Intindeti compozitia pe toata fata, fara sa uitati gatul si decolteul, dar evitati zona ochilor. Lasati masca sa se usuce intre 15 si 30 de minute, apoi frecati-va fata cu un tifon inmuiat in apa calduta. Clatiti-va.