Zilele Vienei la Bucuresti

Claudiu Ionescu
Eveniment

Primaria orasului Viena organizeaza in capitala bucuresteana, pana pe 21 iunie, un eveniment complex - cultural si urbanistic - numit "Zilele Vienei". Initiatorul acestei manifestari este chiar dr. Michael Haupfl, primarul capitalei austriece. Printre oferte, la loc de frunte se afla o expozitie de afise, ce cuprinde o selectie de 120 de exponate reprezentative din colectia Bibliotecii orasului si landului Viena. La Muzeul Municipiului Bucuresti pot fi admirate reprezentari ale avangardei culturale austriece de la sfarsitul secolului al Xix-lea, afise politice din perioada interbelica, precum si elemente ce prezinta diversitatea culturala a Vienei de astazi.
Expozitia de arhitectura - "Viena, arhitectura, conservare si innoire urbana - starea lucrurilor", de la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu", prezinta, alaturi de machete ale unor monumente vieneze, modul in care este conservata exceptionala mostenire arhitecturala. Totodata, sunt evidentiate elementele care stau la baza dezvoltarii unei arhitecturi noi, de calitate.
Un alt modul al "Zilelor Vienei" il constituie programul "Formate", ce consta in lansarea unui catalog de arte plastice bilingv (romano-german) si organizarea de seminarii si dezbateri. Artistii bucuresteni ale caror lucrari sunt reproduse in acest album vor expune, in toamna acestui an, lucrarile lor la Kunsthalle din Viena. Programul este rezultatul colaborarii intre Departamentul de Cultura al Primariei orasului Viena si caietele de arta contemporana "Springerin".
Spectacolele de dans "Performing identities" ofera, in cadrul unui proiect interdisciplinar, concepte ale identitatii in context urban al artelor vizuale. Manifestarile din cadrul "Performing identities" mai cuprind conferinte si dezbateri pe probleme specifice. Una dintre cele mai reprezentative institutii literare din intregul spatiu de limba germana, "Alte Schmiede" din Viena, dedica literaturii romane contemporane editia din acest an a Festivalului "Literatura toamna". In salile "Alte Schmiede" au loc anual, in medie, 200 de lecturi publice, dezbateri si lansari, la care participa scriitori, critici si editori din toata lumea.