Bioenergia Si Secretele Ei

Florentin Popa
Dan Ioan Anghel - "Eficienta acestei practici se poate dovedi numai pe baza actelor medicale"

O energie cosmica

Bioenergia este o terapie straveche, care incepe cu minunile biblice in care Iisus tamaduia bolnavi incurabili, atingandu-i cu mainile. Ea nu este, insa, un apanaj doar al misticilor si sfintilor. Mii de oameni se nasc cu insusirea aceasta "de-a face bine" prin transmiterea unei energii de origine neprecizata, unii stapanind-o inconstient, altii invatand sa o foloseasca. Studii americane au dovedit ca fenomenul acesta functioneaza indiferent daca pacientii cred sau nu in terapia bioenergetica. De pilda, intr-un experiment realizat in California, in anul 1998, numai medicul si bioterapeutul stiau despre ce este vorba, cei 44 de pacienti crezand ca sunt supusi la un sistem nou de raze. Afectati toti de rani grave la maini, si le-au "expus" protejate de o perdea, in spatiul "iradiat", unde se afla doar bioterapeutul. Succesul inregistrat a fost dublu: pe de o parte, bolnavii s-au vindecat mult mai repede decat un lot similar, tratat cu medicamente, pe de alta parte, bioenergia s-a dovedit cat se poate de eficienta, in mod "obiectiv", fara acceptul si participarea subiectilor. In ce priveste natura energiei transmise de catre vindecator, explicatiile difera. Totusi, cea mai acceptata este aceea conform careia ar fi vorba de o energie cosmica, captata de organismul uman si folosita spre a vindeca. Insanatosirea nu e produsa deci de terapeut - un simplu canal de transmitere -, ci de forta aceasta pe care unii o localizeaza in cer, altii in subconstient. Aparent, fiecare individ poate invata tehnicile de vindecare, desigur, cu efect diferit.

Nu doar trupul trebuie vindecat, ci si sufletul

Bioenergia considera vindecarea in mod holistic, ca o participare egala a sufletului si trupului. Pentru adeptii ei, trupul, adica materia, este numai o parte a fiintei omenesti. Spiritul, simturile, sentimentele, sufletul trebuie, si ele, implicate in vindecare. La fel ca toti adeptii medicinei alternative, si bioenergeticienii sunt de parere ca esecurile frecvente ale medicinei alopate rezida tocmai in faptul ca trateaza doar trupul, adica efectul bolii, ignorand cauza, adica sufletul, cuprins de o stare negativa, de frica, vinovatie, neliniste etc.
In ce priveste practica propriu-zisa, unii terapeuti isi ating pacientii cu mainile, in vreme ce altii opereaza de la distanta, curatindu-le aura, iar apoi incercand sa le reaseze energiile deranjate din organism.
Ramura distinctiva a medicinei alternative, bioenergia cunoaste astazi o mare expansiune, fiind acceptata ca metoda "asociata" in unele clinici din Occident. Greu de controlat din punct de vedere stiintific, printre adeptii ei se strecoara, adesea, si nepoftiti, sarlatani profitori, care fac ca terapia mainilor sa fie privita cu neincredere, ba si pusa, adesea, la zid. Cum bioenergia nu ocoleste nici Romania, si cititorii revistei se intereseaza de ea, ne-am adresat unui practician cu experienta indelungata si, mai ales, cu rezultate confirmate medical: Dan Ioan Anghel.

"O taina primita la nastere"

- Sa incepem cu cartea dvs. de vizita. Cine sunteti si cum ati ajuns sa practicati bioenergia?

- Sunt nascut in Craiova, am absolvit Facultatea de Tehnologia Chimizarii Petrolului si Gazelor Naturale din Ploiesti si am lucrat ca inginer chimist pana in anul 1990 (director la o fabrica de lacuri si vopsele din apropierea orasului Craiova - Pielesti). Dupa 1990, la solicitarea expresa a Asociatiei "Totul pentru sanatate", am fost chemat la Bucuresti. Am fost testat la Institutul de Antropologie (pe langa Spitalul Universitar Bucuresti) de catre d-na dr. Cornelia Guja (prin electronografie) si apoi de catre d-l dr. Gheorghe Nicolae (membru al Academiei de Stiinte Medicale), primind avizul favorabil practicarii terapiei bioenergetice. Sub observarea directa a d-lui dr. Gheorghe Nicolae, am tratat un numar impresionant de pacienti, evolutia starii lor de sanatate fiind urmarita pe baza analizelor medicale. Dupa o verificare de doi ani, am primit recunoasterea oficiala din partea Asociatiei, care in 1991 fusese avizata de Ministerul Sanatatii. Apoi, a urmat ascensiunea:
* In anul 1993 am primit diploma de maestru international in terapii complementare.
* In 1995 mi s-a decernat, pe baza lucrarilor de cercetare medicala, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Terapii Complementare din Colombo - Sri Lanka, pentru merite deosebite in activitatea de psiho-bio-corectie.
* In 1998 am fost invitat in orasul Fes din Maroc de catre varul regelui Marocului (vicepresedintele primei ligi de fotbal), pentru tratarea si recuperarea echipei de fotbal a acestui oras.
* In anul 1999, am stat doua luni in Germania, la invitatia unor personalitati din Bavaria, pentru a efectua terapie bioenergetica.

- Care a fost prima dvs. vindecare?

- Am constientizat prima mea "minune" la sase ani, atunci cand m-am apropiat de o matusa care mi-era foarte draga. Era bolnava de ulcer duodenal, statea la pat si avea niste migrene ingrozitoare. M-am dus la ea si am mangaiat-o cu dragoste, atingandu-i locurile dureroase. Ea s-a minunat si i-a spus mamei ca o caldura binefacatoare ii patrunde in organism. Incet, incet, durerile i-au disparut. La numai o saptamana, si-a refacut analizele medicale, iar ulcerul disparuse. Energiile mele fusesera descatusate!

- Care este secretul bioenergiei? Cum reusiti sa diagnosticati si sa tratati anumite afectiuni?

- Nu pot da o explicatie exacta. Totul se intampla, pur si simplu. Cred ca puterea tamaduitoare este o taina pe care bioterapeutul o primeste la nastere, o informatie care salasluieste in stare fecunda si care iese la suprafata in momentul hotarat de Dumnezeu. Bioterapia nu se invata; e inscrisa in codul genetic. Eu, de exemplu, pe masura ce anii au trecut, am acumulat informatii pe care le-am filtrat, pastrandu-le pentru conduita mea terapeutica numai pe acelea care erau in armonie cu natura: nu distruge, nu judeca pripit, daruieste, nu uri - sintagme ce urma sa le descopar mai tarziu in "lucrarea vietii": Biblia.

Cazuri

- In ce boli ati avut cele mai notabile succese?

- Inima este organul care pompeaza, produce si continua viata ce ne-a fost daruita la nastere. Inima are propriul sau circuit electric si energetic. Marii initiati ai mileniilor trecute spuneau ca bolile sufletului (si ale inimii) trebuie evitate in terapii, daca cel care incearca repararea nu are curata si suficienta dragoste pentru fiinta umana. Stiind ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza a mortalitatii pe plan mondial, am inceput cu peste 14 ani in urma cercetarea lor din punct de vedere bioenergetic. Rezultatele obtinute in tratament sunt multumitoare, iar cuvintele mele sunt de prisos in fata afirmatiilor pacientilor. Drept exemplu, va pun la dispozitie o declaratie scrisa:
"In 1991 am fost diagnosticat la Spitalul Fundeni cu stenoza mitrala stransa si mi s-a propus operatia pe cord deschis. Medicamentele nu-mi mai puteau ameliora boala, asa ca am urmat trei serii de bioterapie la d-l Dan Anghel. In urma terapiei, starea mea generala s-a imbunatatit evident, rezistenta la efort a crescut considerabil si ma simteam mult mai bine.
Pe 24 octombrie 2002, la o noua investigatie facuta la "Fundatia de afectiuni cardiovasculare Pop De Popa", prin buletinul de eco-cardiografie Doppler nr. 1057, mi s-a stabilit diagnosticul stenoza mitrala stransa, fiind sfatuit sa iau imediat legatura cu medicii de la Spitalul Fundeni, in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale. In luna decembrie 2002 am reluat tratamentul cu bioenergie la d-l Dan Anghel (dupa 10 ani), fiind convins ca ma va ajuta din nou. La finalul seriilor de tratament efectuate, valva mitrala era normala, calcifierile au disparut in totalitate, analizele evidentiind doar o usoara ingrosare a valvei mitrale. Fibrilatiile atriale cauzate de boala, sesizate inca din 1991, au disparut complet. Toate aceste rezultate au fost obtinute fara socuri electrice sau tratamente chimice, numai prin energia binefacatoare a mainilor acestui om minunat!" (Savulescu Gheorghe - str. Erou Scortan Ion nr. 11, sector 2, Bucuresti, tel. 0723/15.08.30)
Am avut aceleasi rezultate notabile si in cazul altor afectiuni cardiace, cum ar fi: prolaps de valva mitrala, infarct miocardic, angina pectorala, aritmii etc. De asemenea, am obtinut rezultate foarte bune in tratarea unor boli pentru care pacientii nu gasisera solutii medicale: azospermie, impotenta sexuala, uter fibromatos, sterilitate primara si secundara, chist ovarian, litiaza (pietre) la rinichi, vezica, colecist (bila), chisturi renale si suprarenale, enurezis nocturn, astm bronsic, alergii de diferite etiologii, emfizem pulmonar, fibroza pulmonara, insuficienta respiratorie, artrita, guta, spondilartroza, reumatism articular si degenerativ, colagenoze, diabet zaharat tip Ii, noduli tiroidieni, amenoree, dismenoree, boli dermatologice, infectii micotice, acnee, boli gastroenterologice (inclusiv hernii hiatale), boli oftalmologice, boli Orl, boli neurologice (cu rezultate foarte bune in pareze, epilepsii, encefalite, miastenii, meningite), boli ale aparatului locomotor (hernii de disc, rupturi musculare, recuperare dupa fracturi si traumatisme), boli psihice. Este important sa precizez ca toti pacientii mei au obligatia sa vina la cabinet cu analize medicale recente (nu mai vechi de o luna) si ca trebuie sa-si faca analize intre seriile de tratament si dupa terminarea terapiei. Eficienta bioterapiei poate fi demonstrata numai pe baza actelor medicale. Atat pacientii, cat si medicii lor curanti vor putea observa astfel ca terapia pe care o practic nu este o minciuna, o sarlatanie, iar rezultatele sunt evidente.

- Exista si boli in care bioterapia este contraindicata?

- Eu nu as spune contraindicata. Este bine de evitat, de exemplu, in cazul accidentelor vasculare cerebrale, ca terapia sa inceapa la mai putin de 4-6 luni de la accident. Metastazele nu se pot trata, dar durerile infioratoare ale pacientului pot fi calmate prin pasele bioenergetice. Exista o serie de boli care trebuie tratate prin folosirea concomitenta a bioterapiei si a medicinei alopate. Complementaritatea este necesara in anumite boli, fiecare terapie in parte putand aduce efecte sigure, benefice pacientului. Referindu-ma strict la bioterapie, pot afirma cu totala raspundere ca poate fi de ajutor in diabetul insulino-dependent, in cancere in forme incipiente, aflate in tratament cu citostatice si/sau radioterapie.
Desi, teoretic vorbind, in infectiile foarte grave bioterapia nu poate da rezultate spectaculoase si nu poate rezolva cazul, pot sa va dau exemplul unui copil de patru ani si jumatate, Radu Alexandrescu, care avea o boala congenitala grava (teratom cu trei fistule), asociata cu o infectie foarte grava, care impunea excizia coccisului in regim de urgenta. Aceasta rezolvare chirurgicala ar fi avut un efect invalidant, devastator pe termen lung pentru acest copil: paralizia membrelor inferioare, incontinenta sfincteriana, disfunctie erectila si tulburari psihice permanente. Amenintati de aceasta sumbra "rezolvare" propusa de medici, parintii copilului au venit la mine. Nu le-am promis nimic, nu stiam daca pot rezolva acest caz, dar am vrut sa incerc. Dupa cinci serii de tratament, Radu s-a vindecat in totalitate, interventia chirurgicala fiind astfel evitata. Vindecarea a fost confirmata si de catre medicul neurochirurg de la Spitalul Universitar din Viena, care a afirmat ca acest caz este unic in lume, din punct de vedere medical.
Recuperarea postoperatorie este alt domeniu in care bioterapia are eficienta. Aici pot sa intervin cu rezultate extraordinare, ajutand organismul slabit sa se recupereze intr-un timp mai scurt si mult mai eficient. De asemenea, numerosi sportivi de performanta vin la cabinet pentru recuperare si tratament (cu rupturi musculare, de menisc, hernii de disc etc.), dar si pentru energizare, inainte de competitii.

- Ce parere au medicii alopati despre bioterapie?

- Parerile sunt contradictorii. Chiar daca nu o recomanda pacientilor, cand ei sunt in suferinta, vin la cabinet pentru a se trata. De exemplu, d-na Cristina P. (medic generalist) suferea de sterilitate secundara de peste 10 ani. A urmat 40 de sedinte de bioterapie si, dupa o luna de la tratament, a ramas insarcinata. In timpul sarcinii, venea lunar la control energetic. In luna a cincea, medicul ginecolog de la Maternitatea Giulesti i-a atras atentia, in urma unui examen ecografic, ca are placenta cazuta, existand riscul unei nasteri premature. A venit din nou la tratament; prin cateva manevre bioenergetice am reusit sa-i repozitionez placenta, iar sarcina a decurs normal. In prezent, are o fetita frumoasa si sanatoasa!
Un alt caz este cel al unei doctorite din Craiova. Va pun la dispozitie declaratia ei: "In urma unor examene de specialitate facute in ianuarie 2003, mi s-au depistat urmatoarele afectiuni: chist ovarian, hiperplazie mamara si noduli tiroidieni. Sunt medic alopat, cu specialitate in medicina generala, si am urmat cele mai bune tratamente medicamentoase impotriva acestor boli, dar nu am obtinut nici un rezultat notabil. Din punct de vedere medical, nu am gasit solutii viabile de tratament. O pacienta de-a mea mi-a vorbit de d-l Dan Anghel din Bucuresti si, in disperare de cauza, am venit la dansul, sa vad daca ma poate ajuta. Am inceput sedintele de bioenergie chiar de a doua zi, fiind in concediu. Dupa primele 15 sedinte de tratament, chistul ovarian (care la prima analiza ecografica avea dimensiunile de 70x38 mm), s-a redus la 9x4 mm. La sfarsitul terapiei am repetat analizele. Hiperplazia mamara era vindecata, nodulii tiroidieni disparusera, intre timp s-a topit si chistul ovarian. Nu mi-a venit sa cred; am repetat analizele, dar rezultatul a fost acelasi. In prezent totul este normal si, oricat de sceptica am fost la inceput, cred ca ar fi nedrept sa nu atribui vindecarea mea d-lui Anghel Dan. In sprijinul afirmatiilor mele am lasat la cabinetul dansului analizele medicale care atesta vindecarea. In fata indoielii generale (recunoscuta pe fata in lumea medicala), trebuie sa afirm ca bioenergia, alaturi de alte terapii naturale, reprezinta o solutie viabila de tratament in cazul unor boli la care terapia alopata se dovedeste ineficienta". (dr. C. Georgescu - Craiova, tel. 0723/86.89.91)

- Bioterapia a fost de multe ori blamata, chiar si de unii pacienti. Nu-i un domeniu in care se strecoara multi sarlatani?

- Bioterapia a fost si va mai fi contestata. Cand un terapeut este cinstit si bun profesionist, cu rezultate certe in aceasta terapie, el va cere acte medicale pacientilor - atat inainte, cat si in timpul tratamentelor - pentru a-si putea proba profesionalismul. Cei care nu cer acte medicale, cei care nu pot demonstra ca pe parcursul seriilor de tratament se produc modificari evidente in starea de sanatate a pacientilor sunt impostori. Acestia trebuie evitati.

- Cat dureaza tratamentul? Cate sedinte sunt necesare pentru vindecarea unei boli?

- Chiar daca la unii bolnavi se pot observa ameliorari evidente (chiar si vindecari!) de la prima sedinta, rezultatele trebuie consolidate in timp. In general, sunt necesare trei serii de tratament. Intre cure se face o pauza de 15 zile. Sedintele se fac zilnic, de luni pana vineri. Pentru cazurile cronice, grave, cum ar fi boli ale inimii, paralizii, boli psihice etc. sunt necesare mai multe sedinte de tratament. In cadrul cabinetului, lucrez impreuna cu d-na Stefania Manea, maestru international in bioterapie.

- Cat costa tratamentul?

- Pretul variaza intre 200.000 si 300.000 lei sedinta, in functie de gravitatea bolii si complexitatea tratamentului aplicat.

D-l Dan Anghel poate fi contactat la tel. 021/260.26.33, 0722/76.14.43 sau la cabinetul din str. Witing nr. 18, sector 1, Bucuresti, dupa ora 10