Sherban Lupu si Virtuozii tarani din Romania

Silvia Kerim
Eveniment

...Asa s-a intitulat exceptionalul concert la care am asistat, de curand, la Muzeul Taranului Roman. Prezentat in programul serii drept "un experiment artistic curajos, unic in cultura romaneasca, in cadrul caruia celebrul violonist american de origine romana Sherban Lupu va canta muzica taraneasca impreuna cu lautari de elita din diferite arii culturale ale tarii noastre - Maramures, Oas, Bihor, Moldova de Nord, Transilvania Centrala, Muntenia si Oltenia", "experimentul" s-a dovedit a fi un act artistic de o exceptionala valoare. El s-a constituit in versiunea "live" a unui disc "Electrecord" care a si fost lansat in seara concertului.
In urma cu cateva luni, revista noastra a mai gazduit un interviu cu marele violonist. Si totusi, la finele concertului care a starnit furtuni de aplauze, nu ne-am putut abtine de a-i pune cateva intrebari acestui virtuoz de renume mondial - unul dintre cei mai insemnati interpreti din lume ai muzicii lui George Enescu.
- Maestre, ne-ati coplesit cu harul naucitor al talentului dvs. de violonist. M-am bucurat sa vad in sala o adevarata elita a culturii romanesti, scriitori, filosofi, muzicieni, artisti plastici, care v-au aplaudat furtunos, atat pe dvs., cat si pe "aliatii" dvs., minunatii virtuozi tarani pe care i-ati invitat pe scena sa va fie alaturi. Am vazut multi tineri si multi oameni cu parul alb, dar cu chipurile iluminate de vraja muzicii cu care ati innobilat aceasta seara. Ati facut un superb gest de "restitutio" prin acest concert, o readucere in prim-plan a tezaurului pe care-l reprezinta muzica taranilor romani, intr-o lume care se duce, nauca, spre globalizare... Oare intr-o America ori intr-o Europa in care muzica oferita astazi publicului larg, tinerilor mai ales, seamana a zgomot si furie, o astfel de muzica ar avea oarecare ecou? Ar starni ceva emotii?
- Aveti dreptate. Doinele astea, horele astea transmit cate ceva din nostalgia unor vremi apuse... Ei bine, nu numai ca ar avea succes, dar iata, am aflat ca pe piata americana deja se bucura de un mare succes acest disc. Da, e lansat pe catalog, pe Internet, pe web... Am fost informat de Casa "Electrecord" ca discul e unul dintre cele mai cautate peste Ocean. Trebuie sa reamintesc faptul ca mai nou se obisnuiesc astfel de... "colaborari" intre artisti clasici - a facut-o si Menuhin cu Stephane Grapelli... jazzmanul francez... Si altii si altii, chiar si in Orientul indepartat. Este, cred eu, o inconstienta respingere a efectelor globalizarii, care ar aduce o nedorita uniformizare a valorilor. Se cauta, actualmente, cu febrilitate, elemente foarte specifice culturale ale cate unei natii, din dorinta de a fi pastrata o anumita identitate, atat de valoroasa. Se pare ca acest proiect, acest concert la care ati asistat astazi, are ca efect imediat urmator aducerea in atentia lumii largi a unui tezaur: folclorul romanesc.

- Maestre, nu ma pot abtine sa va pun o intrebare - care contine si un regret. Oare o astfel de minune de concert nu ar fi meritat sa fie prezentat, ca un privilegiu oferit bucurestenilor, si in fata unei sali mai mari, una ca Sala Palatului? Ori poate ca sunteti de parere ca atata sensibilitate, exprimata prin instrumente si cantec, cere o sala mai mica? Oare atata arta la un loc cere un spatiu mai intim?

- Cred ca da. Mie unul mi-a facut mare placere ca am putut sa cant aici, la Muzeul Taranului Roman. Si anume in sala "Horia Bernea" - pe care am avut privilegiul sa-l si cunosc. In afara de asta, trebuie sa spun ca mi se pare simbolic faptul ca am concertat aici, pentru ca acest Muzeu nu este "doar" un lacas minunat, emotionant si inspirant - cum am observat si eu -, dar cred ca astfel putem aduce in atentia oamenilor de cultura, cat si in general, in atentia societatii romanesti, importanta activitatii si creativitatii taranului roman.


C.V. - pe scurt
Sherban Lupu a studiat la Guildhall School of Music din Londra cu Yfrah Neaman si a luat lectii de maiestrie cu legendarii Yehudi Menuhin, Henryk Szering, Nathan Milstein si altii. A castigat nenumarate premii in competitii de rang mondial. In 1976 Sherban Lupu s-a stabilit in Sua pentru a-si continua perfectionarea. Este profesor de vioara la Universitatea Illinois si fondator al multor ansambluri muzicale - printre care si al Ansamblului "Enescu". A concertat si concerteaza in Europa si in Sua cu dirijori de renume in sali de mare prestigiu, printre care "Royal Festival Hall" si "Carnegie Hall". In cooperare cu compozitorul Cornel Taranu, Sherban Lupu a incheiat si restaurat lucrarea Caprice Roumain pentru vioara si orchestra de George Enescu.

Fotografii de Iulian Ignat