Un tanar roman printre corifeii artei mondiale

Sanda Anghelescu
Arte plastice

Asezata pe aceeasi paralela (45) cu tara noastra, cu o suprafata aproape egala cu cea a Europei, Canada a cunoscut, dupa cel de-al doilea razboi mondial, o dezvoltare senzationala, figurand astazi printre statele puternice ale lumii. Dintre orasele gigant ale Canadei, MontrEal (provincia QuEbec), al doilea ca marime dupa Toronto si al doilea oras francofon dupa Paris, imbina in chip armonios eleganta clasica frantuzeasca cu arhitectura moderna. Si poate ca n-ar fi lipsit de importanta sa amintim, spre mandria canadienilor de origine romana, ca unul din marile bulevarde ale orasului poarta numele Reginei Maria. Este un semn de omagiu fata de fascinanta personalitate a celei care, in anii 20, vizita MontrEal-ul, intrand in legenda.
Din 1976, cand orasul a gazduit jocurile olimpice, el a devenit si un important centru cultural. Printre numeroasele manifestari culturale din anul acesta, "Galeria de arta contemporana", a gazduit toata luna iulie, pana la 4 august, o expozitie cu opere ale unor prestigiosi artisti moderni din Europa si Canada: "europenii" Picasso, Miro, sau Karel Appel, alaturi de ilustri pictori canadieni, Pomerleau Gervais, Rita Letendre, Jean-Paul Riopelle sau... de tanarul roman Florian Liber.
Student la Universitatea din MontrEal, Facultatea de Arte si Stiinte, Florian Liber a absolvit la Timisoara, in anul 2000, facultatea de Automatica si Calculatoare. Ar fi fost suficient pentru a ocupa, ca multi alti romani ajunsi pe aceste meleaguri, un post bine platit in lumea computerelor. Dar tanarul inginer nu s-a limitat doar la lumea stiintelor exacte, ci a facut, inca din tara, si studii de dans si coregrafie, si s-a ocupat intens de artele plastice - pictura religioasa indeosebi. A avut numeroase expozitii - Romania, Japonia sau Canada -, a organizat spectacole de teatru si pantomima, a adus un suflu nou in tot ce a intreprins.
Rodul acestei spectaculoase afirmari este locul de cinste pe care tanarul roman, de nici treizeci de ani, il ocupa in aceasta expozitie, printre corifeii artei mondiale, printre deschizatorii de drumuri.