Alimente-medicamente: Cura cu sucuri de legume

Ilie Tudor
Practicata corect, este cel mai puternic tratament al medicinii naturiste

Sub soarele bland al sfarsitului de august, majoritatea legumelor au atins maturitatea, dobandind calitati vindecatoare exceptionale. Usor de asimilat de catre organism, bogate in vitamine, enzime si minerale, sucurile obtinute casnic din aceste legume sunt mai degraba medicamente decat alimente. Cu ajutorul lor ne putem mentine sanatatea si vigoarea, ne putem trata cu succes de boli, de la cele usoare la cele mai grave. Cum, cand si in ce afectiuni folosim aceste "medicamente" vom vedea in continuare, pentru ca in acest articol vom vorbi despre unul din cele mai puternice tratamente din medicina naturista: cura cu sucuri de legume.

Cum preparam sucurile de legume

Varianta I - cu storcatorul centrifugal
Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Legumele se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase, continute de coaja subtire. Dupa spalare, legumele se pun la stors (nu se tin inainte in apa sau la frigider), iar sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, conform schemei de administrare specifice fiecarei legume in parte.
Important: Sucurile de legume obtinute prin simpla zdrobire cu mixerul (blenderul) electric nu sunt recomandate pentru aceasta cura, intrucat prin acest procedeu nu este eliminata partea celulozica, nedigerabila, care ulterior va impiedica asimilarea unor substante vindecatoare.
Varianta Ii - prin tocare urmata de filtrare manuala
Legumele se spala si se taie marunt, dupa care se toaca prin masina manuala pentru carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul se foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.

Cum administram sucurile de legume

In timpul curei de sucuri se beau de regula 400-600 de ml (2-3 pahare) pe zi, dimineata pe nemancate. In cazuri speciale, se ajunge la doze de pana la doi litri pe zi, sucurile fiind in acest caz si aliment de baza. Sucul nu se bea de obicei intr-o singura repriza, ci pe indelete, trecand pe sub limba fiecare inghititura, asa incat sa aiba efecte maxime. Una-doua ore dupa ce s-a baut ultima portie de suc nu se consuma nici un alt aliment.
Durata unui tratament cu sucuri variaza de la 7 zile (pentru intretinerea sanatatii si tratarea afectiunilor usoare) la 42 de zile (pentru tratarea maladiilor cronice sau foarte grave). Pe perioada curei nu se consuma carne, produse cu aditivi sintetici (E-uri), alimente conservate, alcool.

Sucul de morcovi

Este un adevarat campion al vitaminei A, vitamina utila pentru tratarea afectiunilor ochilor, a celor respiratorii si infectioase, pentru stimularea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor. Foarte bine tolerat, usor asimilabil si cu un gust placut, sucul de morcov este considerat ingredientul obligatoriu al diferitelor combinatii de sucuri obtinute din alte legume, asa cum vom vedea in continuare. Aceasta licoare se preteaza foarte bine in curele de lunga durata, intrucat nu produce decat arareori intoleranta, fiind deopotriva un remediu bland si puternic. Iata cateva dintre indicatiile sale:

Tulburari de vedere la persoane in varsta, slabirea vederii nocturne, conjunctivita cronica - se face o cura de o luna, timp in care se beau in fiecare zi 2-3 pahare (400-600 ml) de suc de morcov pe stomacul gol. Pentru o asimilare mai buna a vitaminei A, se ia dupa fiecare pahar de suc un sfert de lingurita de ulei de masline.

Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, pneumonie recidivanta - intr-un pahar de suc de morcov se pune un galbenus de ou proaspat si doua lingurite de miere. Se amesteca bine toate componentele si se bea inghititura cu inghititura intreaga doza, cu minimum o ora inainte de masa. Zilnic se beau doua pahare din aceasta combinatie.

Arsuri stomacale - se iau atunci cand este nevoie 5-6 linguri de suc proaspat de morcov, din sfert in sfert de ora. Sucul de morcov este puternic alcalin si inlatura prompt senzatia de arsura, in majoritatea cazurilor.

Tulburari de tranzit intestinal (diaree, constipatie), colita de putrefactie - se face o cura cu suc de morcov de 30 de zile, timp in care se vor bea 1-2 pahare inaintea fiecarei mese.

Anemie, rahitism, astenie fizica si nervoasa, surmenaj - se beau dimineata 1-2 pahare de suc de morcov, in cure de 42 de zile. Pentru cei care nu tolereaza bine gustul, se vor adauga la fiecare pahar 1-2 lingurite de miere si cateva picaturi de suc de lamaie.

Perioada lactatiei - se consuma zilnic un litru de suc de morcov, preferabil pe stomacul gol. Aceasta licoare stimuleaza lactatia, sporeste calitatile nutritive ale laptelui matern, avand efecte foarte bune si asupra sugarului.
Cateva precizari importante:
- s-a constatat ca morcovii tineri, proaspat culesi si puternic colorati au efectele terapeutice cele mai puternice;
- partea verzuie de la capatul morcovului nu se foloseste pentru obtinerea sucului, intrucat poate avea efecte iritative asupra tubului digestiv;
- sucul de morcov aplicat zilnic pe piele vreme de 30 de minute intinereste tesuturile, le da elasticitate si prospetime.

Sucul de telina

Fara indoiala este unul din cei mai buni reglatori hormonali si reintineritori dintre remediile naturale. Are, de asemenea, o faima binemeritata de revigorant, afrodisiac si stimulent al capacitatii naturale de aparare a organismul, fapt explicat prin hormonii vegetali pe care radacina de telina ii contine. Are atat de multe indicatii terapeutice, incat nu vom putea reda decat o scurta sinteza:

Boli de piele: acnee, psoriazis, sclerodermie, alergie cutanata - se bea o jumatate de pahar de suc de telina dimineata pe stomacul gol si unul seara, cu o ora inainte de culcare. Tratamentul dureaza vreme de doua luni si se coreleaza cu un regim strict lacto-vegetarian.

Vitiligo - se face acelasi tratament de la bolile de piele si in plus se pun comprese cu suc de telina pe zonele depigmentate. De regula compresa se tine vreme de o ora pe zi.

Sterilitate la femei si barbati, impotenta, frigiditate - se bea jumatate de pahar de suc de telina inaintea fiecarei mese principale. O cura dureaza minimum o luna si se poate repeta la intervale de doua saptamani.

Tulburari de ciclu menstrual - imediat dupa terminarea ciclului menstrual se fac trei saptamani de cura de suc de telina, timp in care se iau 5-6 linguri cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale. Pe perioada tratamentului se elimina din alimentatie dulciurile cu zahar (ciocolata, prajituri, sucuri din comert etc.), vor fi consumate vreme de macar 3 luni mai putine alimente bogate in grasimi si proteine: carne si preparate din carne, branzeturi.

Tulburari specifice menopauzei (bufeuri, prurit vulvar, ingrasare etc.) - se face o cura de 3 luni cu suc de telina, timp in care se va consuma un pahar, un pahar si jumatate pe zi.

Reumatism, guta - timp de 3-4 saptamani se va face un tratament cu suc de telina: 2 pahare pe zi, baute pe stomacul gol, in combinatie cu suc de morcov.

Disfunctii ale glandelor suprarenale traduse prin transpiratie foarte abundenta, aparitia unor eczeme, ingrasare necontrolata etc. - se bea suc de radacini si frunze de telina: un sfert de pahar, o jumatate de pahar zilnic. Un tratament dureaza o luna si se reia la nevoie dupa o pauza de 7 zile.
Cateva precizari importante:
- sucul de telina se administreaza de obicei diluat in suc de morcov in proportie de 1:3 (o parte telina la trei parti de suc de morcov). Morcovul completeaza actiunea telinei, ii da un gust mai placut si o face mai usor de asimilat;
- cele mai puternice efecte se obtin daca odata cu radacina se pun in procesul obtinerii sucului si cateva frunze de telina;
- sucul de telina folosit extern, sub forma de comprese tinute 30-60 de minute pe locul afectat, este foarte util pentru tratarea degeraturilor, inflamatiilor oculare (compresele se pun pe pleoapele inchise), cancerului tegumentar.

Sucul de patrunjel

Are o actiune terapeutica atat de intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combina foarte bine. Sucul de radacina de patrunjel este un puternic stimulent imunitar si al functiei hepatice, are efecte antibiotice si antivirale. Indicatiile sale terapeutice sunt urmatoarele:

Hepatita acuta si cronica - cu o ora inainte de fiecare masa se beau 4-6 linguri de suc de patrunjel, diluate in jumatate de pahar de suc de morcov. In hepatitele virale A, B si C sucul de patrunjel administrat in cure de 28 de zile, cu zece zile de pauza, este printre cele mai puternice remedii cunoscute.

Celulita, acumulare de apa in tesuturi - se face o cura cu suc de patrunjel de minimum trei saptamani, timp in care se bea un pahar pe zi. Suplimentar se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de patrunjel proaspat.

Litiaza renala si biliara - se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.

Adjuvant la boala canceroasa - se consuma pe parcursul unei zile un pahar de suc de patrunjel.

Intoxicatie alcoolica, tabagism, intoxicarea organismului prin consum de carne - dimineata si seara se bea cate o jumatate de pahar de suc de patrunjel.

Eczema alergica - se face un tratament de 3-4 saptamani, timp in care se bea jumatate de pahar - un pahar de suc pe zi. Suplimentar se pun comprese cu suc pe zonele afectate, unde se tin 15-30 de minute.
Cateva precizari importante:
- in doze mai mari de 200 ml la adulti si de 60 de ml la copii, sucul de patrunjel poate avea reactii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitatea nervoasa, anumite deranjamente digestive;
- dilutia la sucul de patrunjel este de 1:3-1:4 cu suc de morcov;
- ca si la telina, sucul de patrunjel este mult mai puternic daca odata cu radacina se pun la preparare si cateva frunze.



Pentru o cura cu sucuri reusita:

Folositi doar sucurile preparate casnic, proaspete. Cele din comert sunt (in cel mai bun caz) conservate prin pasteurizare si ca atare si-au pierdut cea mai mare parte din calitati.

Legumele pentru prepararea sucurilor trebuie sa aiba gust si aroma puternice si placute, sa aiba coloritul si aspectul natural. Legumele din import modificate genetic, foarte aspectuoase, dar fade si cu calitati nutritive slabe, nu sunt recomandate.

Pe timpul curei de sucuri mancati cat mai natural, pentru a potenta efectul acesteia.

Daca apar fenomene, cum ar fi diareea usoara, un miros mai puternic si neplacut al transpiratiei, anumite eruptii cutanate, nu va speriati si nu intrerupeti tratamentul - sunt simptome firesti ale procesului de dezintoxicare.