"Nu e nevoie sa salvati Vama Veche, ci doar sa plecati"

Cititor Formula AS
Probabil ca fiecare om si-a gasit in lumea asta un loc al lui, un loc in care se regaseste, un loc al linistii si al pacii sufletesti.

Si, probabil, fiecare persoana incearca sa protejeze aceasta oaza de liniste si s-o arate doar celor care stiu sa se bucure de ea. Un astfel de loc, in care-mi odihnesc adeseori sufletul, mi-am gasit si eu. Se numeste Vama Veche si, de-a lungul anilor, a adapostit multe suflete obosite de nelinistea, de zbuciumul constant al lumii. Dar spre ghinionul meu, acum imi este dat sa asist la declinul acelui loc binecuvantat care oferea atat de multa liniste si intimitate pe malul marii. O statiune ce fusese protejata de interesele materiale ale societatii este asaltata acum de comerciantii care, dupa spusele lor, vor sa ofere servicii cat mai bune turistilor, dar nu-si pot inchipui de cate alte bunuri spirituale ii priveaza prin aglomerarea lor acolo. Tot acum si-a facut intrarea in Vama Veche si "monstrul publicitatii", cu scopul demagogic de "a salva Vama Veche", dar care, de fapt, distruge cu pasi grei tot ce a insemnat vreodata acest loc. Si in primul rand, pacea si linistea.
De ce nu-si da nimeni seama ca ceea ce trebuie protejat in Vama Veche nu este locul propriu-zis, ci "spiritul de Vama" ce a domnit acolo atat de mult timp? Vama Veche isi pierde sufletul si nimeni nu reactioneaza. Acolo nu e nevoie de zeci de terase care sa invadeze plaja de festivaluri pestrite si galagioase, nu e nevoie de publicitate si nu e nevoie de competitii comerciale, de tone de alcool cat mai variat si de masini parcate langa corturi. Acolo ar fi trebuit pastrata superba intimitate a locului si libertatea.
Daca in alti ani, la terasele localitatii care aveau deja un istoric, muzica era variata, pentru toate gusturile, acum, peste tot se aud cam aceleasi ritmuri comerciale, iar tinerii nu mai stiu sa asculte decat cu sticle in fata lor. Daca inainte puteai sa mergi si cu buzunarele goale in Vama si, absolut singur, cineva te-ar fi poftit la o bere sau la un foc de tabara si o chitara, astazi trebuie sa ai ceva bani la tine ca sa poti "servi" la terasele murdare si galagioase.
Ce vreau sa spun prin tot acest amalgam de ganduri si idei? Retrageti-va, oameni buni! Lasati Vama Veche cu satenii ei, cu pescarii ei, impachetati-va barurile si duceti-le-n Neptun, statiune care vi s-ar potrivi mult mai bine, lasati Vama Veche sa-si recapete fortele si sa fie redescoperita de alte generatii care vor sti sa-i pretuiasca aerul rustic si libertatea spirituala pe care o ofera. Nu transformati Vama Veche intr-o statiune de duzina si nu-i limitati importanta si farmecul de altadata. Gasiti alt loc in care sa va exercitati simtul comercial si publicitar si lasati Vama Veche sa traiasca! Nu e nevoie sa o salvati, ci doar sa plecati... pentru ca se poate salva singura.
Stiu ca prea putini vor intelege acest mesaj si inca si mai putini ii vor urma chemarea, dar iubesc prea mult acest loc si mi s-a gravat prea adanc in inima, incat sa-l vad cum moare si sa nu fac nimic. Si stiu ca mai sunt multi alti iubitori de Vama Veche si tare mult as vrea sa le aud si lor glasul, spunand ceea ce au de spus pentru a veni in ajutorul ei.

Alexandra Stan - e-mail: alexa_stuffy@yahoo.com