Grigore Lese - de la Atena, la Tarlisua

Corina Pavel
Folclor

Un impatimit al muzicii traditionale, interpretul Grigore Lese a facut parte din lotul romanesc participant la Olimpiada de la Atena, dar nu la cea sportiva, ci la cea culturala. Alaturi de el, au mai fost coregrafa Liliana Iorgulescu, impreuna cu compania sa de dans contemporan "Interart", pictorul Gheorghe Anghel si compozitoarea Mihaela Vosganian. Tot cu prilejul acestei Olimpiade culturale, pinacoteca nationala a expus la Atena sculpturi ale lui Constantin Brancusi.
Grigore Lese a participat cu un recital la inaugurarea Casei Romanesti din Atena si a facut parte din alte sase spectacole, organizate in diferite locuri pe timpul Olimpiadei. A sustinut recitaluri de unul singur, in care a interpretat hori in stilul arhaic (in "grumaj"), prezentand totodata si instrumente traditionale (fluier, tilinca, fluier ciobanesc, toaca), dar si un alt spectacol - intitulat "Sarea pamantului" -, in care modernitatea coregrafiei Lilianei Iorgulescu a fost sustinuta de piesele lui Grigore Lese. La Atena s-au auzit, deci, odata cu strigatele de victorie ale sportivilor, si muzici traditionale din toate colturile lumii, Olimpiada culturala, asezata sub egida Unesco si a Consiliului Europei avand loc in timpul desfasurarii competitiilor sportive. In acest context, calitatea recitalurilor lui Grigore Lese l-a situat in ierarhia artistilor internationali, primind aprecieri din partea numeroaselor personalitati politice si culturale care i-au auzit glasul, i-au ascultat cantecele, precum si convingatoarea sa pledoarie pentru conservarea muzicii traditionale, a folclorului autentic. De altfel, vara concertistica internationala a lui Grigore Lese a inceput inca din mai, cand a sustinut la Madrid, la Circulo De Bellas Artes, prin intermediul Institutului Cultural Roman, un spectacol de talie europeana, cu care a facut mare succes.
Un alt reper de pe agenda lui Grigore Lese, care este si doctor in muzica si profesor asociat al Catedrei de folclor de la Facultatea de Litere a Universitatii bucurestene, unde tine un curs de etno-muzicologie, a fost tabara de cercetare pe care a organizat-o impreuna cu grupa sa de studenti, intr-o zona aflata la interferenta vetrelor folclorice ale Bistritei si Tarii Lapusului, nebatuta pana acum de folcloristi. "Baza" a fost in satul Agriesel-Tarlisua, un loc mirific, nepoluat din punct de vedere folcloric, in care exista mai multi rapsozi populari, traitori in mici gospodarii izolate, risipite pe dealuri. Lese a insistat ca studentii sa fie cazati la familiile de tarani, si timp de o saptamana, cat a durat tabara, sa participe alaturi de gazdele lor la toate activitatile cotidiene si la toate adunarile satului. In programul fiecarei seri au fost ateliere de lucru, recitaluri de muzica traditionala si intalniri cu personalitati culturale locale, astfel ca studentii (9 romani si un slovac) au fost foarte incantati ca au cunoscut oameni minunati si au adunat un material folcloric inedit, pe care-l vor valorifica impreuna cu profesorul lor in anul universitar care urmeaza. Pasionat de activitatea didactica si deosebit de inzestrat ca profesor, Lese prepara acum un curs de stilistica, pe care-l va sustine, incepand din toamna aceasta, la Universitatea de Muzica din Bucuresti.
In ce priveste activitatea sa discografica, Grigore Lese pregateste un nou album, ce va contine colinde si cantece religioase dedicate Fecioarei Maria. Pentru inregistrarea acestuia, artistul a optat pentru sala Filarmonicii din Targu Mures, de a carei acustica este foarte incantat, ca si de orga care exista acolo, la care este acompaniat de Gruia Stoia, cunoscut realizator de emisiuni folclorice, la postul national de radio. Lese va realiza si un videoclip si va lansa albumul in preajma Sarbatorilor Craciunului, impreuna cu casa de discuri Roton, aceeasi care i-a produs si ultimul sau album, Horile vietii.