"Ce inseamna un masaj total?"

Redactia
Intrebati-ne, va raspundem

"Am parul mort"

"Cu toate stradaniile mele de a-l ingriji ca la carte - folosesc cele mai bune produse cosmetice -, parul meu si-a pierdut definitiv luciul. Pare fals, mai degraba o peruca. Pur si simplu am parul mort. Salvarea mea sunteti dvs."
Ilinca Cernat - Bucuresti
S-ar putea ca motivul parului mort sa fie chiar excesiva ingrijire pe care i-o acordati. Abuzul de sampoane, de masti, de lotiuni fixative si geluri de coafat sunt o adevarata napasta. Parul are viata lui. Sigur, are nevoie de igiena, dar si de libertatea de a respira. Ca sa-i aflati adevarata stare de sanatate, practicati urmatorul test: pe suprafata unui pahar cu apa, puneti sa pluteasca un fir de par, smuls proaspat din cap. Daca va pluti, inseamna ca-i sanatos. Daca e vatamat, firul poros va absorbi apa si se va duce la fund. In ce priveste luciul la care visati, el se obtine destul de simplu:
Spalati-va cu un sampon bland, folosind o cantitate mica (in functie de lungimea parului). Intai parul se umezeste, apoi se aplica samponul si se intinde, de la radacina spre varfuri, cu degetele tinute ca un pieptene rar. In felul acesta, "simtiti" si daca samponul este suficient. Daca nu, mai adaugati o portie foarte mica. Senzatia trebuie sa fie mai degraba de "lipsa" decat de "exces". Insistam asupra samponului, pentru ca, exact ca la o prajitura, de cantitatea lui depinde izbanda de la final.
A doua conditie importanta este clatitul. Dupa ce va limpeziti mai intai cu dusul, tinand capul in jos, ca sa curga apa de la radacina spre varf, apoi cu capul ridicat, cu parul despartit la mijloc, pentru a fi spalate si ramasitele de pe partea de interior a firelor, puneti apa intr-un lighean, adaugati o lingurita de otet si clatiti-va pentru ultima oara. Apa ramasa trebuie sa fie limpede, ca de baut. Uscati-va la aer, niciodata cu foenul, nu mai aplicati sprayuri sau geluri de par, si visul dvs. se va implini.

"Ce inseamna un masaj total?"

"Ani de zile mi-am ingrijit obrazul la un cabinet de cosmetica. Din pacate, situatia mea materiala s-a inrautatit si nu-mi mai permit acest lux. In schimb, am o vecina mai in varsta ca mine, dar care arata mai tanara cu zece ani, desi n-a calcat vreodata la vreun cabinet de frumusete. Cand o intreb cu ce isi intretine obrazul, raspunde razand "cu palme. Masaj total". Rade de mine sau chiar exista un asemenea tratament, cu rezultate uluitoare si, pe deasupra, si gratuit?"
Ambra Tomescu - Brasov
Nici urma de gluma: trasul palmelor este un masaj cat se poate de eficient. De ce? Pentru ca lovirea pielii dinamizeaza circulatia sangelui, care mareste volumul si ii confera un aspect sanatos. Inconvenientul este ca palmele dor si nu sunt potrivite cu orice piele. In schimb, masajul total pe care vi-l prezentam, pe langa efectul tonic pe care il are asupra epidermei, este si un excelent mijloc de relaxare. Deci:
1. Faceti o baie de abur la fata, cu musetel, lavanda, eucalipt etc.
2. Asezati-va intr-o pozitie cat mai comoda, in fata oglinzii, pe un fotoliu sau intinsa pe o canapea.
3. Cu degetele aratator, mijlociu si inelar de la ambele maini incepeti masajul fetei, fara a aplica o crema ajutatoare.
4. Masati-va fruntea, de la sprancene spre radacinile parului, in linii drepte, acoperind toata suprafata.
5. Mangaiati apoi pielea, pornind de la cuta dinspre sprancene spre tample.
6. Apasati zona de la radacina nasului, urcand doi centimetri spre frunte.
7. E randul ochilor: prindeti pielea de pe pleoapa superioara si de pe arcada intre degetul mare si aratator si framantati-o usor, alunecand de la coltul interior catre coltul exterior al ochilor. Apoi, cu aratatorul si mijlociul unite, masati-va pielea de sub pleoapa inferioara (in ambele sensuri) si cuta formata de pleoapa superioara cu arcada. (Practicat consecvent, pielea isi pastreaza sau isi recapata fermitatea si pleoapele nu mai "cad").
8. Masati-va usor ridurile care pornesc de la capatul exterior al ochilor spre tample.
9. Purtati-va degetele dinspre nari spre obraz, cu miscari circulare.
10. Masati-va, dinspre mijloc spre colturi, buza de sus si buza de jos.
11. Apucati cu degetele pielea de sub barbie si trageti de ea usor spre urechi.
Rezultate optime se obtin daca masajul se executa zilnic, fiecare miscare de minimum 20 de ori. Ulterior, se clateste obrazul cu apa minerala sau rece si se aplica o crema hidratanta.
Un amanunt stimulant: toti marii machiori din lume, inainte de a recurge la crema, fond de ten, rimel etc., isi maseaza clientele - manechine, actrite etc. - cel putin un sfert de ora. La fel ca si trupul, pentru a fi frumos cu adevarat, obrazul are nevoie de gimnastica.