Bucatarie fara sare

Redactia
Mancati sanatos

Supa-crema de ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g ciuperci, 1 lamaie, 30 g unt, 1/4 l lapte, 3 linguri zeamil, 1 lingura rasa smantana, 1 lingurita curry, patrunjel verde.
Mod de preparare:

Se curata ciupercile, se spala, se taie lamele si se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca. Se incinge untul intr-o tigaie si se rumenesc la foc iute.
Se rastoarna ciupercile intr-o cratita, se adauga 1/4 l de apa, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 15 minute. Se mixeaza, se toarna si laptele amestecat cu zeamilul, se incorporeaza praful de curry si se dau in clocot. Cand supa incepe sa se ingroase, se ia de pe foc, se adauga smantana, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste imediat.

Tarta cu ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g faina, 50 g unt, 1 lingura ulei de masline, 1/4 lingurita boia de ardei, piper macinat, 500 g ceapa, 2 catei de usturoi, 2 cuisoare, 1 lingura miere, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, cimbru, o foaie de dafin.
Mod de preparare:

Puneti faina intr-un castron, adaugati untul, boiaua si piperul si amestecati-le. Turnati peste ele uleiul de masline si 1-2 linguri cu apa, framantati un aluat si lasati-l sa se odihneasca 30 de minute, la rece.
Incingeti intr-o cratita uleiul de floarea-soarelui, puneti ceapa taiata rondele, cuisoarele zdrobite, usturoiul presat, cimbrul si foaia de dafin si lasati-le sa se dunstuiasca - cu capac - circa 10 minute.
Adaugati mierea si lasati sa se-ncinga 5 minute - fara capac - la foc iute.
Intindeti aluatul intr-o forma de tarta, intepati-l cu furculita si turnati peste el ceapa.
Lasati tarta sa se coaca 25-30 de minute la 200 si serviti-o fierbinte.

Peste cu vin alb

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste (a 150 g), 2 lamai coapte, 1 lamaie verde, 1/3 l vin alb sec, 1 ardei iute verde (mic), 5 catei de usturoi, 2 cepe, piper boabe, mirodenii, 2 cuisoare, cimbru maruntit.
Mod de preparare:

Se prepara o marinata din vin, zeama de lamaie (una coapta si una verde), jumatate din ardeiul iute taiat marunt, usturoi zdrobit, ceapa tocata, piper boabe si un varf de cutit de mirodenii amestecate. Se lasa fileurile de peste sa se marineze circa 2 ore, intorcandu-le de mai multe ori.
Se scot fileurile din marinata, se aseaza intr-un vas termorezistent, se presara cu cimbru si se toarna peste ele un pahar cu zeama de marinata (strecurata).
Se dau la cuptor, se lasa sa se patrunda o jumatate de ora la foc potrivit (180), stropindu-le din cand in cand cu zeama din vas. Se servesc garnisite cu felii subtiri de lamaie (coapta).

Pulpe de pui cu mirodenii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 6 catei de usturoi, 1 ceapa (mica) tocata, 1/2 lingurita coriandru pisat, 1/2 lingurita radacina de ghimbir ras, 1/4 lingurita praf de vanilie, 1/4 lingurita piper negru macinat, 1 varf de cutit praf de ardei iute, 1 lamaie verde, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:

Curatati si presati cateii de usturoi si amestecati mirodeniile cu coaja rasa de lamaie. Puneti intr-un castron zeama de lamaie, uleiul, usturoiul, ceapa tocata si mirodeniile, amestecati-le bine si lasati pulpele de pui sa se marineze in zeama astfel preparata circa 4-5 ore, intorcandu-le de cateva ori.
Asezati pulpele intr-un vas termorezistent si dati-le 40-50 de minute la cuptor (la 200), stropindu-le din cand in cand cu marinata.
Serviti-le calde, cu garnitura de orez.
Atentie: Folosind mirodenii, uitati pur si simplu de sare.



Dulciuri

Tarta cu mere si pere

Ingrediente (pentru 12 bucati): 6 mere mici, 3 pere mici, zeama de la o lamaie, 250 g aluat de foitaj (congelat), 4 biscuiti, 2 oua, 250 g branza slaba de vaci, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, sare, 50 g migdale taiate felii, 1-2 linguri zahar pudra, grasime pentru uns forma.
Mod de preparare:

Se curata merele de coaja si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele (ele ramanand intregi). Perele curatate de coaja se taie in doua si li se scot semintele si partea lemnoasa. Se pun pe foc 750 ml apa impreuna cu zeama de lamaie si cand clocotesc se introduc merele si perele si se lasa sa fiarba la foc potrivit 15, respectiv 10 minute, dupa care se scurg si se lasa sa se raceasca.
Se intinde aluatul - decongelat - in forma de cerc, se imbraca o forma de tarta (diametrul 26 cm), se inteapa cu furculita din loc in loc si se presara peste el biscuitii sfaramati.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca bine cu branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat si sarea si se incorporeaza albusurile batute spuma. Se toarna umplutura peste aluat, se aseaza deasupra fructele si se presara migdalele taiate. Se coace tarta circa 35 de minute in cuptorul incins la 180, se lasa putin sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.