Retete de pe vremea bunicii

Redactia
Iarasi bunica?", veti intreba. "Chiar si cand e vorba de frumusete, un domeniu aflat in perpetuu progres?" Raspunsul este afirmativ. Asa cum exista o traditie a retetelor de prajituri, transmise din generatie in generatie, exista si obiceiul perpetuarii unor retete de frumusete pastrate si mostenite ca un tezaur de pret. Nu spune nimeni sa refuzam categoric produsele cosmetice industriale, la fel de performante cateodata ca operatiile estetice, dar cate-o crema sau o masca de fata " la bunica", pe langa faptul ca pot fi preparate acasa, au si avantajul unor ingrediente naturale si proaspete, fara riscuri pentru obraz. De altfel, la baza cosmetologiei moderne se afla tot retetele Cleopatrei si ale frumoasei imparatese Sissi, chiar daca numele lor a fost impins in uitare. Lasati-va, deci, tentate de ele si grabiti-va sa le preparati.

Demachiant cu iaurt
Amestecati intr-un bol o jumatate de pahar de iaurt, 1 lingurita de miere lichida de salcam, 1 lingurita de grau incoltit dat prin rasnita de cafea, o jumatate de mar dat pe razatoarea mica si 1 lingura de suc de lamaie. Adaugati 10 g amidon (de cartofi) si amestecati. Mai adaugati cateva picaturi de ulei aromat de lavanda, varsati continutul intr-un recipient de sticla si pastrati-l in frigider. Se sterge fata dimineata si seara, cu ajutorul unui tampon de vata.

Masca purificatoare cu argila
Argila este un produs extrem de eficient pentru curatirea in profunzime a tenului. Ea exercita o actiune stimulanta si de reoxigenare a celulelor, catifeland pielea si dandu-i stralucire. Argila reprezinta ingredientul de baza pentru numeroase produse cosmetice, cum este si cel pe care vi-l prezentam.
Amestecati o lingurita de argila de culoare deschisa (se gaseste in comert), 2 linguri de apa de trandafiri, 1/2 lingurita de untdelemn de masline. Daca aveti pielea grasa, adaugati si cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Aplicati masca pe fata curatata inainte si lasati-o circa 20 de minute. Se spala cu apa calduta, inainte de a se intari.

Masca pentru fumatori
Pielea fumatorilor este, in general, ofilita, uscata si cenusie. Imbatraneste foarte repede. Iata o reteta extrem de eficienta, bogata in vitaminele B2, A si E.
Luati doua lingurite de drojdie de bere pudra, 1 lingura de untdelemn de masline, 1 lingura de morcovi rasi marunt, 2 linguri de frisca lichida sau smantana foarte proaspata si doua fire de patrunjel verde tocate marunt. Amestecati toate ingredientele intr-un bol, apoi aplicati compozitia pe fata, punand deasupra un tifon. Lasati sa actioneze 15 minute. Spalati-va din abundenta cu apa rece.

Ou cu iaurt impotriva pielii lasate
Bateti spuma un albus de ou, apoi amestecati-l energic cu un iaurt natural (nepasteurizat) sau cu aceeasi cantitate de lapte praf. Adaugati sucul unei lamai si amestecati mai departe. Aplicati preparatul pe fata si lasati-l sa actioneze vreme de 15 minute. Spalati-va cu apa minerala plata. Rezultatul: pielea va fi regenerata, odihnita, cu trasaturile fetei in mod vizibil destinse. Procedeul se repeta o data pe luna.

Retete antirid

Cu ou
Preparati o masca simpla din albus de ou. El nu contine decat apa si proteine de albumina. Hraneste pielea, pentru ca apa se evapora, iar proteinele raman. Intindeti-l pe fata si lasati sa actioneze 15 minute. Cand va spalati, eliminati si celulele moarte, care vor face ca ridurile sa para mai plate.

Cu miere, lamaie si migdale
Ca sa estompati ridurile mai mari si mai mici, apelati la fructele revitalizante. Ele confera pielii un plus de tinerete, vizibil imediat dupa aplicare. Amestecati deci 1 lingura de miere poliflora cu cateva picaturi de lamaie si 1 lingurita de ulei de migdale (se gaseste in farmacii). Acest elixir intinde trasaturile fetei.

Grepfruit rosu si ou
In sucul unui grepfruit cu miezul rosu (ale carui virtuti revitalizante au fost recunoscute), adaugati un albus de ou batut spuma. Amestecati usor, pentru ca lichidul sa fie bine incorporat si intindeti produsul pe fata si gat. Are efect antirid garantat.

Masca hranitoare cu galbenus
Bateti doua galbenusuri cu cateva lingurite de untdelemn si putina apa. Aplicati amestecul pe fata cu un tampon si lasati sa actioneze zece minute, inainte de a-l clati. Daca mai ramane un rest nefolosit, puneti-l la frigider pentru a doua zi sau ungeti-va cu el pe maini.

Lapte si-atat
Se pare ca laptele de vaca nefiert, cumparat de la tarani si aplicat pe fata dupa demachiajul cotidian, reprezinta un mijloc excelent de combatere a ridurilor.