Si barbatii plang

N. C. Munteanu
De cand e lumea si pamantul, lacrimile au fost apanajul femeilor, stiut fiind ca o femeie cu ochi frumosi si usor umezi obtine orice de la un barbat. In schimb, barbatii plang rar si mai niciodata in public.

Cum lumea e demult si pamantul la fel, lucrurile s-au mai schimbat. Azi nu mai e o rusine ca barbatul sa verse in public cateva lacrimi bine simtite, la ocazii mai speciale. Ati vazut desigur la Olimpiada de la Atena, in timpul ceremoniilor de premiere, ditamai barbatii plangand de sareau camesile de pe ei. Plangeau de fericire, de bucuria victoriei. Semn ca in ziua de azi, daca invingi, trebuie sa fii capabil sa-ti arati emotiile in public. Lucru curios, la femei e invers. Daca o doamna face acelasi lucru, adica daca plange in public, e semn ca ori e proasta, ori nu e in stare sa-si gestioneze emotiile. Nu-i mai putin adevarat, femeile plang din te miri ce. Plang pentru o pereche de pantofi noi, chiar daca mai au zece perechi, plang pentru ca nu mai au ce pune pe ele, desi mai au douazeci de rochii in sifonier, toate demodate, desigur, plang pentru berea pe care sotul o bea cu baietii, plang pentru sedintele la care acelasi sot trebuie sa stea pana seara tarziu, cu tot cu secretara, uneori chiar pana a doua zi. In general, femeile plang mult, fie pentru a obtine ceva, fie pentru ca nu pricep ca asa l-a lasat Dumnezeu pe barbat, ochi alunecosi, inima zburdalnica.
Dar, daca femeile plang pentru ca asa sunt ele, nu se pot stapani, la barbati e altceva. Recent, marele David Beckham a fost vazut stergandu-si o lacrima in public si nimeni n-a considerat asta un semn de slabiciune. Ce-i drept, n-a plans dupa ratarea loviturii de la 11 metri de la ultimul campionat european. A plans la prima zi de scoala a fiului lui. Culmea, femeile au considerat ca lacrimile fotbalistului erau sexi.
Insa lacrimile au devenit in ziua de azi ceva serios, daca avem in vedere ca, bunaoara, recent, la Paris au aparut doua carti pe aceasta tema, "Istoria lacrimilor" si, atentie, "Sexul lacrimilor". Iar lacrimile barbatilor sunt un sector inca si mai serios, de vreme ce au devenit subiect de studiu la Oxford. Studiul, ce-i drept, a fost comandat de cea mai mare companie care produce batiste de folosinta unica. Cineva trebuie sa se ocupe si de lacrimile lor. Rezultatele au fost ceva sa-ti dea lacrimile.
Mai bine de doua treimi dintre masculii chestionati considera ca e normal ca un barbat sa planga. O treime au admis ca plang cel putin o data pe luna, in timp ce femeile, totusi, plang de cinci ori pe luna. Un sfert din cei intrebati au recunoscut chiar ca atunci cand plang, nu varsa, acolo, cateva lacrimi, ci dau drumul la adevarate suvoaie. Studiul dovedeste ca lacrimile sunt si o chestie de generatie. Dintre barbatii in varsta de peste 50 de ani, 63% nu si-au vazut niciodata tatal plangand, in timp ce la cei din grupa 18-29 de ani, cifra scade la 44%. In concluzie, barbatul de azi plange mai mult decat cel de altadata.
Cand si de ce plange barbatul modern? In ordine: la moartea unei rude, la o scena trista de film, care precede o ruptura din dragoste, la accidentul unui apropiat, la o cearta cu partenera, cand asculta muzica, la durere fizica si, cu voia dvs., ultima pe lista, la ceremonia de casatorie. Ciudat, nu? Ceremonia de casatorie ultima pe lista, cand ar trebui sa fie prima! Si mai ciudat, divortul nu pare a fi motiv de plans, decat cel mult cateva lacrimi de usurare. Si dupa toate astea, stiti ce-au raspuns femeile la o ancheta paralela, nestiintifica, facuta de ziaristi, la intrebarea: "Ce barbati prefera, pe cei care plang sau pe cei care nu plang?". In unanimitate, au zis ca-i prefera pe cei care plang! Dumnezeu sa le mai inteleaga si pe femei!
La noi e chiar ceva mai bine. E de-ajuns sa te uiti la barbatul roman ratacit in politica si te umfla plansul. Rasu-plansu, daca-l si auzi vorbind!