Selectia Formula AS

Adriana Bittel
Fiindca a inceput scoala, atrag atentia invatatorilor, parintilor si bunicilor, asupra unor proaspete aparitii editoriale, foarte utile scolarilor-boboci, pentru a porni cu dreptul in cursul primar si a transforma corvoada "temelor" pentru acasa intr-un joc amuzant.

Editura "Compania" (tel. 021/210.66.90) a incredintat unor specialiste in psiho-pedagogia varstei de 6-7 ani, Cezarina Psatta si Stela Vizireanu, alcatuirea a trei carti complementare manualelor de clasa I, care sa fixeze prin exercitii-jocuri interactive, bazate pe desene, primele notiuni scolare. Inveti sa scrii si sa citesti cu Bubu completeaza Abecedarul, fiecare litera fiind prezentata printr-o povestioara avand ca personaj un ursulet. In paginile alaturate, copilul e stimulat sa coloreze, sa scrie, sa asocieze imagini, sa completeze propozitii, folosindu-si progresiv cunostintele acumulate, de la A la Z si de la simplu la complex. Mate cu Mima si cu Mimu dezvolta atentia, perspicacitatea si logica, fiind o initiere nu doar in adunarea si scaderea numerelor naturale, ci si in geometrie, in masurarea greutatii, capacitatii, timpului. Doua pagini de la sfarsit dau si notiuni asupra banilor (in lei si euro!), pregatind pustii de azi pentru integrarea europeana. In sfarsit, al treilea caiet, Lumea-i mica, intregeste orele de "cunoasterea mediului" (o materie noua in clasa I), familiarizandu-i pe copii cu fapte si fenomene din universul apropiat lor (anotimpurile si caracteristicile lor, casa, mediul urban si rural, plante si animale, ocrotirea naturii etc.). Bazate pe o cunoastere stiintifica a grupei de varsta careia ii sunt destinate si pe caracteristicile copilului de la inceputul secolului al Xxi-lea, cele trei culegeri de exercitii simpatice pot transforma, fara stres, primul an de scoala (hotarator in evolutia intelectuala) intr-un succes la toate materiile, consolidand increderea in sine a micului scolar.
Tot pentru copii, va recomand doua carti incantatoare, scrise cu dragoste de doua poete (ajunse bunici) pentru nepotii lor. Prima, publicata de Victoria Dragu-Dimitriu la Editura "C.D. Press" (tel. 021/321.11.31), se numeste Versuri noi despre mate si cotoi si va asigur ca va face deliciul nu numai al micutilor, ci al tuturor pisicofililor (stiu ca printre cititorii revistei noastre sunt multi iubitori de animale). Versurile muzicale, tandre, inteligent-hazoase ale Victoriei Dragu amintesc de capodoperele genului, datorate lui Tudor Arghezi si Gellu Naum, se retin usor si imprumuta ceva din poezia si misterul subiectului lor. Iata o mica mostra (aleasa la intamplare, fiindca toate poeziile din volum sunt adorabile): "Despre mate ai sa inveti/ ca au cate noua vieti,/ iar cand cad, oricat de tare/ ele cad tot in picioare./ Torc, cand viata le incanta/ si stuchesc, cand se-nspaimanta (...)" Nu pot sa-mi inchipui ca obiceiul de a citi povesti prescolarilor in ora magica de dinaintea somnului a disparut. Volumul Noapte buna, sambure de pruna! de Passionaria Stoicescu, tiparit recent la Editura "Bizantina", e foarte potrivit acestui ritual de seara, prin fantezia continuta in prozele si poeziile cu mesaj educativ neostentativ, jucause si pline de bune sentimente pentru semeni, natura si toate creaturile ei. Scrisul Passionariei Stoicescu degaja duiosie si caldura, incredere si buna dispozitie, te face sa visezi frumos. Si tot acestei experimentate scriitoare (avand in bibliografie zeci de carti pentru copii) ii datoram traducerea, impreuna cu sotul ei, Andrei Ivanov, a unui volum de Povesti si basme rusesti (aparut tot la Editura "Bizantina") - perle ale genului, cum numai sufletul rus poate naste.