Intrebati-ne, va raspundem

Cititor Formula AS
"Sunt dependenta de sport, dar am probleme cu tenul".

"De catava vreme, am descoperit placerea de-a merge aproape zilnic la o sala de gimnastica. Merg dupa-amiaza, imediat ce ies de la birou. Problema este ca in urma antrenamentelor, am probleme cu tenul, care se irita si se umple de cosuri. Puteti sa ma ajutati cu un sfat?"
Maria Cercel - Deva
Primul gest pe care trebuie sa il faceti inainte de a va apuca de gimnastica este sa va demachiati. E o cerinta fundamentala, pentru a evita iritatiile produse de sudoare si praf. Luati-va o sticluta cu demachiant, pe care sa o aveti permanent in poseta. Dupa dusul obligatoriu, cand fata trebuie si ea spalata cu apa - calda intai, apoi rece - aplicati o crema hidratanta, ca sa compensati pierderea de apa produsa in timpul efortului. In cazul cand tenul se inroseste, aplicati si o masca hidratanta rapida, de pilda masca "Nivea", care se cumpara in plicuri si are efect rapid. Folositi-o inainte de crema, eventual dupa dus, in vreme ce va imbracati. Calmeaza si improspateaza obrazul.

"Ce fel de masca, la ce fel de ten?"

"Pe cat imi sta in putinta, incerc sa urmez sfaturile pe care le publicati in revista, mai ales cand oferiti retete care se pot prepara acasa. Am, totusi, o mica nelamurire cand e vorba de masti. Ce diferenta exista intre ele si crema de fata si cum ar trebui sa le aleg?"
Smaranda Boboc - Piatra Neamt
Cremele si mastile au formule diferite de compozitie. Mai concentrate in substante hranitoare, mastile hidrateaza pielea, formand un film protector care le sporeste efectul. In plus, ele actioneaza instantaneu, in vreme ce efectul cremelor hidratante se observa in timp mai indelungat. Cat priveste alegerea mastii, ea se face in functie de tipul de ten. Daca aveti ten uscat, alegeti o masca pe baza de acizi grasi (scrie pe ambalaj), iar daca aveti tenul gras sau normal, alegeti o masca sub forma de gel. Un sfat bun: aplicati masca seara, 20 de minute, stergeti excedentul cu un tampon de vata (partea grasoasa, care nu patrunde in piele) si culcati-va cu restul de masca pe fata, fara sa va spalati. A doua zi, bine hranita cu substante active, pielea dvs. va fi intinsa si odihnita.

"Vreau sa imi fac permanent,
dar mi-e teama ca mi se distruge parul"


"Nu am par prea bogat si din cauza asta am recurs ani de zile la permanent. De la o vreme, parul mi s-a uscat, se rupe usor si nu mai are nici urma de luciu. Ce sa fac?"
Ana T. - Bucuresti
Si in atelierele noastre de coafura au patruns produse de facut permanent care nu mai contin in ele amoniac, substanta care produce uscarea parului. Totusi, daca aveti parul vopsit in rosu sau intr-o nuanta de blond deschis, renuntati mai bine la permanent, care este incompatibil cu chimicalele cuprinse in vopsele. Daca hotararea este luata, consultati-va, obligatoriu, cu coaforul, care stie mai bine ce tip de permanent se potriveste cu un par vatamat. Iata si cateva sfaturi:
De cate ori va spalati pe cap, aplicati o masca de par adecvata (mai ales pe baza de ulei de masline).
Evitati tapatul parului sau coafurile prinse cu elastic.
Respectati un interval de trei luni intre fiecare permanent. Nu faceti mai mult de trei pe an, daca aveti parul lung, sau mai mult de cinci, daca aveti parul scurt.
Pentru a mentine volumul parului, intre doua sedinte de permanent, aplicati putina spuma de coafat la radacina parului.
Ordinea obligatorie a operatiilor este urmatoarea: intai permanentul si dupa aceea vopsitul. Asezati 15 zile distanta intre cele doua actiuni.

"Ce inseamna o crema de fata cu retinol?"

"Imi tin obrazul la loc de cinste si il hranesc cu cele mai bune creme care se gasesc in comert. N-as putea sa fac altfel, avand in vedere ca sunt actrita, o meserie care uzeaza pielea enorm, cu atata machiaj. Dupa ce ani de zile am folosit Loreal, recent am citit in diverse reviste pentru femei ca cele mai bune sunt noile creme pe baza de retinol. Ce vrea sa insemne aceasta substanta? O crema "Roc", de exemplu, se ridica la circa un milion de lei."
Ariadna X. - Ploiesti
Retinolul este o forma concentrata de vitamina A, a carei molecula de-a dreptul fantastica actioneaza asupra circulatiei sanguine si ajuta pielea sa fabrice colagen, principalul ei tesut de sustinere. El confera, de asemenea, stralucire si fermitate, intinerind obrazul cu cativa ani.