Mosi Craciuni de ocazie

N. C. Munteanu
O data la patru ani se umple tara de Mosi Craciuni extrasezonieri. Nu vin de pe Cercul Polar. Vin din cercurile simandicoase ale politicii. N-au saci in spinare, ci mape sub brat.

Si cate nu incap intr-o mapa bine indesata... Unii promit slujbe si case, altii bani mai multi de buzunar si un viitor stralucit. Altii chiar baga oamenilor pe gat mititei si bere la discretie, doar sa le asculti povestile si sa bati din palme. Strazile sunt inundate de torente de lapte si miere. Cu totii vor sa ne bage in traista.
Mosi Craciunii care vin ca anii bisecti, pe final de mandat, te ingroapa in jucarii stralucitoare. Au biografii complicate si papusi Barbie drept secretare, Supermani drept bodyguarzi si carti cu povesti de adormit electoratul. Te trag pe genunchi, sa ti le depene. Si cine nu s-ar lasa ademenit de ele, chiar daca-i descoperi sub mustatile false chiar pe cei care si acum patru ani se intreceau in brasoave?
Cu totii isi redescopera in prag de campanie talente de povestitor si, daca se scobesc bine prin sertare, au suficiente bomboane stranse in timpul mandatului pentru o noua tura ca Mos Craciun. Chiar si cei care sunt pe punctul sa se trezeasca din somnul cel de moarte care i-a apucat candva, spre finalul mandatului trecut, sunt cuprinsi din nou de somn. Cum sa n-adormi cand la ureche iti susura aceeasi poveste cu Mos Craciun care joaca rolul lui Fat-Frumos si se lupta cu balaurii coruptiei doar-doar o castiga Ilenele Cosanzenele si toata imparatia? Asa iti trec prin fereastra televizorului zeci de mosi Craciuni, mesteri ai paradisurilor electorale, priceputi la toate, artisti ai limbii de lemn dulce si ai statuilor de vata de zahar ars. Catre finalul campaniei, oamenii simpli nu mai stiu ce sa creada dupa atatea povesti. Sunt plini de siropul discursurilor, ca acadelele pe bat.
Insa noii mosi Craciuni sunt gelosi, nu vor sa te lase sa asculti si alte povesti, din gura celorlalti ca ei. Fiecare spune sus si tare ca toti ceilalti sunt niste impostori. Numai el, cel care-ti vorbeste, este adevarat, are barbi pentru toata natiunea, pe care se pregateste sa le bage in sac si de-acolo in urne. Iar daca se intalnesc pe strada, ies scantei intre barbile lor dalbe si cizmulitele de lac. Nu incap doi mosi Craciuni pe aceeasi strada. Unul trebuie sa dispara. De fapt, imediat dupa alegeri, isi scot barbile si mustatile si-ti dezvaluie ceea ce, cu siguranta, iti ascunsesera de la bun inceput - ca papusile Barbie sunt numarate doar pentru sefii de filiale. Ca povestile au expirat. Ca zaharul e daunator sanatatii. Ca prea mult bine face rau.
Adevaratul Mos Craciun pare fara importanta in perioadele electorale. Sacul lui e saracacios, jucariile demodate. Chiar si costumatia lui e din alta epoca. Pentru oamenii mari, care nu mai cred in saniuta lui Mos Craciun, nici jucariile acestuia nu le mai spun mare lucru. Soldateii de plumb, masinutele cu arc, trenuletele sau cercurile colorate nu inseamna nimic fata de soldatii partidului, masinile de lux, trenurile oficiale sau cercurile inalte si colorate ale puterii. Si-apoi, vine Mos Craciun sa reformeze industria sarmei, sa le dea de munca zecilor de mii de someri din bransa? Promite mosul ca da milioane de tichete pentru caldura sau abonamente gratuite la Cfr? Ar avea de unde da Mos Craciun pensii suplimentare sau salarii duble la bugetari? Nici de la Banca Mondiala sa fie si n-ar putea! Degeaba spun batranii ca adevaratul Mos nu ia, ci da. Cei care au trecut de varsta copilariei sunt nemultumiti, nu se aleg cu nimic din sacul cu cadouri. E drept ca adevaratul Mos Craciun nu este costisitor, vine, iti baga darul in buzunar si pleaca, spre deosebire de Mosi Craciunii improvizati la partid. Astia vin, iti vara mana in buzunar si asa raman. Pana la viitoarea campanie electorala, cand pleaca din nou la colindat.