"Vraciul" din Ivesti: Nicu Micu

Florentin Popa
"Vraciul" din Ivesti: Nicu Micu . "Nu exista boala pe lume care sa nu poata fi tratata cu plante. Pentru orice suferinta exista un leac in natura".

Toamna s-a furisat prin paduri, peste lanuri si gradini, ingalbenind frunzisul si incarcand hambarele de roade bogate. Prin orice sat ai trece, observi carutele pline cu porumb auriu si struguri zemosi, care se intorc in pasul molcom al bidiviilor spre gospodarii. E sarbatoarea recoltelor si vremea vinului. Daca-ti arunci privirea peste garduri, in curtile oamenilor, vezi cum taranii isi pun la pastrare granele sau cum invart cu greutate teascurile din care tasneste mustul spumos...
Numai in ograda lui Nicu Micu din comuna Ivesti - Galati, strugurii atarna inca pe aracii din vie si pe bolta din fata casei, asteptand prima bruma. In magazia din fundul curtii, aplecat peste cateva butoaie mari, din inox, nea Micu prepara alte licori, mai pretioase si mai bune decat vinul: siropuri din plante si un bitter anume, care topeste bolile pe loc. De jur imprejur, pe rafturi de scandura, sunt aliniate sticlute maronii cu tincturi si, atarnati de grinzile podului, saci de hartie plini cu plante medicinale. Magazia miroase frumos, a camp cu flori si a sanatate.
Cine l-a cunoscut pe nea Micu stie, cu siguranta, ca este un om simplu, fara prea multa carte, dar cu un har anume: stiinta de a combina plantele de leac in retete unice, tamaduitoare. Unele vindecari obtinute de-a lungul timpului cu ajutorul preparatelor sale sunt de-a dreptul spectaculoase, dar el nu-si aroga nici un merit. "Puterea tamaduitoare a naturii face mai mult decat toate medicamentele din lume. Asa a lasat Dumnezeu randuiala pe pamant. Ca nimic n-ar fi fara El si nimic nu va fi fara vrerea Lui", spune nea Micu. Si sigur are dreptate... Oameni carora medicii nu le-au mai dat sperante de viata vin sa-i multumeasca pentru ca si-au regasit, cu ajutorul naturii, sanatatea. Insusi nea Micu este un exemplu viu pentru eficienta preparatelor lui, realizate din sute de plante de leac. Are 87 de ani, dar spune sagalnic: "Asa cum ma vezi, nu m-as da pe unul de 40". E greu de crezut ca in urma cu patru decenii se zbatea intre viata si moarte, pe un pat de spital, fara sperante de vindecare. Povestea lui poate fi o pilda pentru cei aflati in situatii la fel de grele, dar care mai au inca un dram de speranta si vointa sa invinga boala...

Supravietuitorul

"M-am intors de pe front mai mult mort decat viu. Eram bolnav de hepatita cronica, ma chirceam de dureri din cauza stomacului si a intestinelor, inima bubuia, gata sa iasa din piept. Razboiul ma nenorocise... Din cauza frigului din transee, facusem reumatism poliarticular si spondiloza. Cu bolile astea am zacut timp de 12 ani prin spitale. Nici medicii nu mai stiau ce sa-mi faca; incercasera tot felul de tratamente, dar degeaba. Eram asa de slabit, ca nici nu ma mai puteam ridica din pat. M-au trimis acasa, spunand ca nu au cum sa ma faca bine. De-acum ma gandeam ca-mi vine obstescul sfarsit. Dar uite ca Dumnezeu nu m-a parasit... Un prieten din Cotumba-Comanesti, auzind in ce stare grava ma aflam, mi-a trimis niste leacuri din plante si un biletel pe care era scris: "Nicu, bea siropul pe care ti l-am trimis si o sa te faci bine". Am inceput sa-l iau, cu incredere si speranta. Dimineata am baut un paharel mic de sirop, iar peste vreo trei-patru ore puteam deja sa-mi misc mainile si picioarele. Nu-mi venea sa cred ce se intampla cu mine. La asfintit, am iesit din casa si i-am deschis poarta nevesti-mii, care venea de la prasit. Ne-am imbratisat si am plans amandoi de bucurie. Am continuat tratamentul si, dupa ce m-am mai intremat putin, am plecat la prietenul meu, sa-i multumesc personal pentru minunea pe care o facuse cu mine. Mi-a povestit ca aflase reteta in timpul razboiului, de la ofiterii-medici germani aflati in retragere, la Piatra-Neamt, unde se oprisera la Laboratoarele "Vorel" si preparasera leacul pentru intremarea ostasilor raniti sau bolnavi. Prietenul meu m-a invatat cum sa prepar siropul din plante si mi-a spus sa tin o cura de lunga durata. Mi-am facut rost de toate plantele si m-am apucat de treaba. Consumam sirop in fiecare zi, in cantitati mai mari, si ma simteam din ce in ce mai bine. Treptat, bolile m-au lasat una cate una, pana m-am inzdravenit de tot. Vazand eu asa minune, l-am preparat pentru prieteni si vecini, pentru oameni saraci ca si mine, care n-aveau bani de medicamente. Siropul avea in reteta 14 plante. Cu timpul, am adaugat plante noi in compozitie si, uite-asa, am ajuns sa folosesc azi peste 50 de plante medicinale si aromatice. Dar nu le-am pus asa, dupa ureche; am citit multe carti despre plantele de leac si le-am combinat in asa fel incat sa nu faca rau la nimeni..."

Un elixir din 115 plante

Nici o suferinta nu-l mai impresioneaza pe nea Micu. Le-a infrant una cate una de-a lungul timpului, incat astazi spune: "Nu exista boala pe lumea asta care sa nu poata fi tratata cu plante. Atat de mult am incredere in puterea tamaduitoare a buruienilor, incat sunt convins ca pentru orice suferinta exista un leac in natura".
Uneori, cate un bolnav il intreaba pe nea Micu ce pregatire are, de unde stie el ca leacurile lui sunt bune pentru o boala sau alta. Atunci, el rade si le zice: "Pai, stiu eu, asa... Dar ia spune-mi, matale de ce-ai ajuns la mine? Nu pentru ca doctorii nu ti-au gasit leac?". Cand vine vorba despre doctori si spitale, nea Micu vorbeste plin de respect, dar spune in soapta ca "medicamentele alea chimice fac mai mult rau decat bine". "Eu n-am carte, nu-s scolit ca doctorii de la oras, dar am descoperit multe taine ale naturii si asta-i mare socoteala, ca-l consider dar de la Dumnezeu. Tratamentul asta al meu e bun pentru leucemie, boli hepato-biliare (hepatita, ciroza), pancreatite, diabet, boli de inima (hipertensiune arteriala), boli de rinichi, boli de piele, boli de stomac (ulcer, gastrita), boli de plamani (Tbc), viermi intestinali, fibroame uterine, varice, reumatism, alergii, intoxicatii, chiar si pentru unele cancere... Uneori, vin doctori la mine acasa si ma intreaba daca am leac pentru cine stie ce boala, ca ei nu reusesc s-o trateze. Odata, a venit la mine un doctor din Galati si a vorbit cu mine asa, de sus, si m-a intrebat daca pot sa vindec o ciroza. I-am spus: "Domnu doctor, eu nu vindec pe nimeni. Doar Dumnezeu, prin marea Lui putere, poate sa vindece. Eu doar ii invat pe oameni sa fie sanatosi". A luat tratamentul, iar dupa vreo trei luni a inceput sa-mi trimita bolnavi. Dupa asta am inteles ca fusese multumit de rezultat..."
Plantele de leac nea Micu si le cauta singur sau cu baietii lui, prin paduri, pe dealuri sau in Lunca Siretului. "Majoritatea plantelor le adun din flora spontana, ca astea au cea mai mare putere vindecatoare. Mai am nevoie si de plante care nu cresc pe-aici, la ses, iar pe-acelea le cumpar de la culegatorii din Muntii Apuseni, ca-s mai curate, nu ajunge la ele poluarea. Fiecare planta are o actiune precisa asupra organismului, dar cand le combini cu stiinta, cand pui mai multe laolalta, fac adevarate minuni. De exemplu, bitterul suedez, ala original, e facut din 38 de plante si se stie ca-i nemaipomenit de bun. Ei bine, eu fac bitter medicinal din 115 plante! Si nu le arunc in cazan la intamplare; stiu exact ce plante sa folosesc si in ce cantitati! Imi prepar singur si tincturile, si maceratele, totul! Nu iau nimic de la farmacie. Alifiile le fac cu osanza de porc topita, dupa reteta taraneasca, si parca-s mai eficiente decat cele de fabrica. Totu-i natural si curat, de-aia au efecte asa bune." Pe langa sirop si bitter, nea Micu mai prepara si o alifie speciala pentru cancer de piele, alifii cu pulberi de plante pentru boli de piele, bube, rani si reumatism, dar si o solutie impotriva caderii parului.
Pentru orice diagnostic, intr-o cura de tratament se folosesc doi litri de sirop si jumatate de litru de bitter. Separat, fiecarui bolnav in parte, nea Micu ii mai da plante pentru bai si ceaiuri, tincturi si picaturi. "Noi le dam oamenilor leacuri anume pentru boala lor. Tratamentul este simplu. Toti pacientii folosesc sirop si bitter din plante, ca astea-s bune pentru orice boala: inainte de mese, cate 50 ml de sirop si cate o lingura de bitter. Siropul trebuie consumat cu grija, ca este foarte concentrat. Unii oameni mi-au spus ca-i ameteste, ca le tulbura vederea. De aceea, e bine sa se ia mai putin la inceput (cate 40 ml) sau sa se dilueze in ceai. Daca organismu-i anemic, nu-l suporta. Bitterul se foloseste si extern, pentru comprese, frectii si ca dezinfectant. In timpul tratamentului este interzis sa se consume oua, grasimi, lapte dulce si carne de porc. Desigur, sunt interzise alcoolul, cafeaua si fumatul. Tratamentul dureaza doua saptamani. In functie de gravitatea bolii, se poate repeta de trei-patru ori."

Vraciul si ucenicul

Intelept ca orice taran roman, nea Micu preda stafeta celor tineri, "sa nu se piarda retetele, ca nimeni nu le va mai face in veci". Nu pentru ca s-ar simti obosit sau pentru ca ar fi prea batran, ci fiindca vrea sa-si prepare leacurile "ca la carte", iar asta-i cere foarte mult timp. De cand are curtea plina de lume, nu mai are vreme sa stea la taclale cu bolnavii, cu toate ca tare-i place sa depene amintiri. Emanoil, fiul cel mare, i-a luat deja locul si invata din mers secretele tatalui sau. Fac echipa buna impreuna; rezultatele lor in lupta cu boala le duc faima dincolo de granitele judetului, astfel ca in curtea lui nea Micu poti intalni oameni veniti din toate colturile tarii. "Daca lumea n-ar fi multumita, alti bolnavi nu mi-ar mai calca pragul, iar eu m-as umple de rusine... Dar oamenii, daca-s multumiti, trimit la mine si alti bolnavi, asa ca am mereu curtea plina si-s tare mandru de asta!"

Cazuri

Ionescu Constantin - 51 ani, Bucuresti, tel. 021/769.10.34: "Am avut chisturi pe pancreas, care-mi creau mari probleme. Medicamentele nu m-au ajutat prea mult, asa ca m-am orientat catre medicina naturista. Auzisem de Nicu Micu si am luat de la el tratamentul cu sirop, bitter si plante, pe care l-am urmat timp de doua luni de zile. Inca dupa prima cura m-am simtit foarte bine. Apoi a venit iarna si nu m-am mai putut duce la Ivesti, dupa alte produse. Am luat insa alte tratamente naturiste, iar in prezent nu mai am nimic. Ultima ecografie, pe care am facut-o acum doua luni, arata ca pancreasul este perfect curat, fara urma de chist."

Dinu Maria - 57 ani, com. Smardan, jud. Galati, tel. 0236/86.98.72: "Am suferit de hepatita cronica cu virus C, care in timp s-a transformat in ciroza cu ascita. Am fost internata multa vreme prin spitale, dar doctorii nu reuseau sa ma vindece. Dupa ultima externare eram atat de slabita si ma simteam atat de rau, ca nu ma mai puteam ridica din pat. Baiatul meu auzise de nea Micu si s-a dus la Ivesti cu biletul de iesire din spital. A luat tratamentul si am inceput sa-l urmez, exact cum mi-a scris dansul acolo. Dupa trei luni eram pe picioare, m-am dus singura la Ivesti sa-i multumesc acestui om minunat. Tin si acum cura cu ceaiuri si sirop - cate doua saptamani pe luna, pentru intretinere, tin regim alimentar si ma simt extraordinar. La ultimele analize, toti parametrii hepatici erau in limite normale. De virusul C nu am scapat inca, dar sunt sigura ca nea Micu il va infrange si pe acesta, cu leacurile lui. Am mare incredere in acest tratament si-l recomand tuturor celor care au probleme de sanatate."

Herman Miluta - 47 ani, Roman, tel. 0233/73.21.37: "Eu sunt fratele lui Miluta, persoana pe care o cautati. Ma numesc Herman Gheorghe si va pot povesti eu despre boala lui, ca este la serviciu si vine tarziu. Domnule, fratele meu a avut neoplasm de cap de pancreas. A fost operat la Spitalul Militar din Iasi, dar degeaba. Boala evolua mai repede ca inainte. Era disperat, nu mai existau sperante pentru el... Citind in "Formula As" despre Nicu Micu, s-a gandit ca n-are nimic de pierdut daca incearca sa se faca bine cu plante. A luat ceaiurile, bitterul si siropul si timp de cateva luni la rand a tinut cura naturista. Ce sa va spun? Cu tratamentul asta, fratele meu s-a vindecat total, nu mai are nimic! Cand a iesit din spital, era slab de i se vedeau coastele. Acum, e mai voinic decat mine. Munceste, e puternic ca un taur si se simte foarte bine. Omul asta, nea Micu, face adevarate minuni!"

Cristinoiu Zenovia - 65 ani, Bogdanesti, jud. Bacau: "Am ajuns la Nicu Micu pentru multe probleme de sanatate. Sufeream cu ficatul, aveam pietre la rinichi si la fiere, ma chinuia si o infectie renala... Fiica mea, Luminita, avea meningita purulenta, hipotensiune si lipsa de calciu, cadea pe strada din cauza crizelor. Am consumat toate produsele lui nea Micu - ceaiuri, bitter, sirop, radacina de obligeana etc. - si ne simtim foarte, foarte bine. Fiica mea a scapat de meningita, e zdravana si nu mai are crize, iar nivelul calciului din sange a revenit la normal. Eu n-am mai facut nici o criza de ficat, pot sa mananc orice (dar cu moderatie), nu mai am pietre la rinichi (la analize mi s-a descoperit doar putin nisip in vezica urinara), iar bila e curata. Suntem foarte multumite de rezultatele acestui tratament." (Pentru conformitate, d-na Cristinoiu poate fi contactata la nepotul sau, Danut Andrusca, tel. 0234/33.66.99)

***

Nea Nicu Micu locuieste in comuna Ivesti, judetul Galati, pe strada Blajerii de Sus, la nr. 572. E o strada asfaltata, care leaga Ivestiul de Costache Negri. Il gasiti usor - pe o tabla din curte, cocotata la vedere, scrie mare, cu litere de-o schioapa: Nicu Micu - Plante Medicinale. Daca doriti sa vorbiti cu el, il puteti contacta la tel. 0236/86.65.87 sau 0744/89.71.17.